Českotřebovský deník 13/2011 (13/1)                                   
V pondělí 31. ledna 2011 ukončí řádný provoz analogový převaděč ČT2 Česká Třebová (32. kanál)    

Po nevyhnutelných odkladech bude totiž v závěru ledna definitivně vypnut analogový vysílač ČT2 Svitavy, jehož signál slouží jako zdroj pro převaděč v našem městě. Vysílání analogového převaděče ČT2 Česká Třebová je od začátku října označené piktogramem (symbol v podobě čtyř čtverečků v pravém spodním rohu obrazovky), vedle něhož se od začátku listopadu průběžně objevuje také textová lišta s bližšími informacemi. Podle těchto grafických prvků velnutých přímo do obrazu diváci snadno poznají, že přijímají signál z vysílače, jehož vypnutí se blíží. Pokrytí digitálním zemským vysíláním České televize – multiplexem veřejné služby se všemi čtyřmi programy ČT – v územní oblasti Trutnov, kam Česká Třebová patří, zajišťují vysílače velkého výkonu Liberec – Ještěd (43. kanál), Trutnov – Černá hora (40. kanál) a Pardubice – Krásné (32. kanál). Příjem programů ČT v lokalitách s neuspokojivou intenzitou kvalitou signálu zemského digitálního vysílání v současnosti zajišťuje také satelitní digitální vysílání – kdekoliv v České republice je možné bezplatně přijímat vysílání všech čtyř programů České televize z družice Astra 3A a také distribuci ČT HD z družice Astra 3B (pozice 23,5° východně, platformy CS Link a SkyLink). Na družici Astra 3A jsou nově k dispozici i regionální mutace zpravodajských pořadů České televize pro severní a jižní Moravu. Od 3. ledna 2011 jsou v řádném provozu vysílány ve vybraných časech tři varianty programu ČT24, na který se přesunuly prodloužené Události v regionech a přibyly také nové Události v regionech plus. Více na stránkách internetového speciálu www.digict.cz v rubrice Příjem regionálního vysílání a v tiskové zprávě Česká televize od 3. ledna rozšiřuje regionální zpravodajství: více prostoru, hlavní pořady na ČT24, na satelitu i pro Moravu. Další informace o digitalizaci České televize ve zpravodajství ČT, v teletextu ČT1 od strany 650, na www.digict.cz i v Diváckém centru ČT – horká linka digitalizace 261 13 74 74 (denně od 7:30 do 20:00 hodin).
 
Opilého pediatra odvedla z ordinace až policie  

Jednoho z pediatrů z ústecké dětské polikliniky  přímo z ordinace odvedli policisté. Jaký byl důvod? Dětský lékař Andrej Popov  přijel kolem desáté hodiny dopoledne autem do práce s tím, že jevil známky opilosti. Pravděpodobně někdo z rodičů dětských pacientů tuto skutečnost oznámil policii. Orientační dechová zkouška naměřila lékaři (podle údajů v médiích) přes dvě promile alkoholu v dechu.Následovat měl odběr krve, poté skončil provinilec na záchytce Už loni se provalilo, že pije a musel absolvovat protialkoholickou léčbu. Teď se jeho kauza otevřela znovu v plné šíři. Rodiče dětí, kteří kontaktovali ordinaci, se dozvěděli, že končí. Většina pacientů už od Andreje Popova v minulých měsících odešla, před tím byl ovšem chváleným lékařem..
 
ÚMRTÍ  

Dne 8. ledna 2011 ve věku 70-ti let zemřela v Kralupech nad Vltavou rodačka z České Třebové paní Marta Marešová, rozená Vaňková. Všichni, kdo jste ji znali, věnujte jí prosím spolu s námi tichou vzpomínku.
V Jablonci nad Nisou zemřel  začátkem ledna českotřebovský rodák pan  Josef Koníček (nar.1946)
 
Slavnostní předání keramické vypalovací pece

Nově pořízenou keramickou vypalovací pec   v Základní škole praktické, nám. 17. listopadu 2060, Česká Třebová-Borek. bude předávat osobně  radní Pardubického kraje paní Ing. Jana Pernicová pověřená řízením oblasti školství  ve středu dne 18. ledna 2011.
 
Nezaměstnanost na Českotřebovsku dosáhla rekordních 13,4%

Ke změně letopočtu byl na všech Úřadech práce zaznamenán velký nárůst  uchazečů o zaměstnání. Zákon změnil podmínky a tak  o statut uchazeče o práci žádali především osoby samostatně výdělečně činné (V prosinci jich přišlo požádat o podporu 260). Podle aktuálních údajů Úřadu práce Ústí nad Orlicí bylo na přelomu roku v okrese celkem 7399 uchazečů o zaměstnání (z toho 7243 uchazečů dosažitelných).  Za prosinec  činí nárůst 957 osob, to je velmi vysoké číslo. Také ve srovnání se sitruací před rokem se situace zhoršila asi o 300 nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti představovala v okrese na přelomu roku 10 procent (před rokem to bylo 10,4 procenta). Na Českotřebovsku  sehrálo velkou roli hromadné propouštění ve firmě Korado Také stavební firmy nepracovaly, nebyly dobré klimatické podmínky.  Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v okrese zaznamenána na Českotřebovsku (13,4 procenta), Králicku (11,4), Vysokomýtsku (11,3), Ústeckoorlicku (10,6) a Choceňsku (10,5). K 31. prosinci bylo úřadem práce evidováno 394 volných míst.  Příliv uchazečů byl v prosinci minulého roku opravdu znát, nově se totiž zaevidovalo 1461 osob, což bylo o 640 osob více než v předchozím měsíci a o 433 více než v prosinci předminulého roku. Z evidence úřadu bylo v prosinci vyřazeno celkem 534 uchazečů. Takový prosinec na Úřadu práce opravdu už dlouho nezažili.
 
R35 bude opět prioritou. Od doby ministra Řebíčka to tak nebylo  

Z návrhu dopravní "superstrategie" do roku 2025vyplývá, že ministr Vít Bárta označil za prioritu výstavbu silnici R35 na Moravu i za cenu financování ze soukromých zdrojů. Má to být jediná možnost, jak vyřešit dopravu v celé republice. R35 má spolu s dostavěním D11 z Prahy až do Hradce Králové sloužit jako alternativa k dálnici D1 z Prahy do Brna a dál na Ostravu.  Nejsou však zatím peníze, pokud by se měly použít peníze SFDI, tak se tak brzo nezačne Nic konkrétního o plánu nevědí podle MF DNES ani poslanci z Pardubického kraje.  Ve hře je také obchvat Chrudimi.  Všechny plánované stavby projdou analýzou, která ukáže, zda jsou silnice skutečně potřeba, aby se nestavěly opět některé úseky, které nejsou příliš vytížené.  Potíž vězí v penězích, které stát už několikrát slíbil a pak zase zmizely.... 
 
Pardubický hejtman shání nového ředitele pardubické nemocnice. Také té naší, Orlickoústecké.

Pardubická nemocnice přišla o dosavadního ředitele v prosinci po odvolání Josefa Šimurdy kvůli hospodářským výsledkům. Teď chce v rámci akce Děkujeme, odcházíme chce tuto nemocnici opustit opustit 125 lékařů. Hejtman dokonce podle MF DNES nabídl místo (v konkurzním řízení)  také zástupci LOK Rada kraje vypsala výběrové řízení a MUDr. Gottvald, zástupce LOK  je jedním z vážných uchazečů. Někteří lékaři v pardubické nemocnici podle Gottvalda dostávají od současného vedení návrhy, které je mají přesvědčit, aby výpověď stáhli.  Nepředpokládají, že by na to někdo přistoupil. To by popíralo princip celé akce. K zabezpečení chodu nemocnic je nutné přesvědčit několik lékařů na postru  anestezie, bez nichž jsou operace po 1. březnu v Pardubicích, Chrudimi a Ústí nad Orlicí prakticky vyloučené. Vedení těchto nemocnic se je bude nyní snažit získat. Když lékařům neustoupí vláda ani o krok, nějaké vstřícné gesto udělá nemocnice i kraj, aby se zdravotní péče nezhroutila. Odboráři soudí, že nemocnice ani kraj nemají prostředky k tomu, aby splnily jejich požadavky.Hospodaření nemocnic však není v takovém stavu, aby si mohly dovolit víc. Lékařům jde o systémové řešení.
Zdroj: http://pardubice.idnes.cz/clanek.asp?c=A110110_1511929_pardubice-zpravy_klu
 

Pronajmu byt 3+1 za 4.600 Kč měsíčně v blízkosti parnické základní školy - ihned k dispozici. kontakt 608 780820
Pronajmu byt 1+1 za 3.000 Kč měsíčně v blízkosti parnické základní školy - ihned k dispozici. kontakt 608 780820

 
Výtvarnice Slávka Štusáková. v centru pozornosti čtenářů krajské knihovny 

Velmi zajímavou výstavu svých koláží měla Slávka Štusáková  od dubna - srpna v českotřebovské městské knihovně. V září a říjnu potom své právě vystavovala také v Krajské knihovně v Pardubicích. Po této výstavě si redaktorka paní Karla Jará s vyžádala s paní Štusákovou rozhovor pro knihovnický časopis KAPKA, který vyšel v prosinci v Pardubicích. Časopis jsem dostal nyní do ruky a považuji za potřebné po dohodě jej otisknout v plném rozsahu v elektronické podobě na webových stránkách Českotřebovského deníku a část rozhovoru také i v tištěném vydání Českotřebovského zpravodaje na měsíc únor 2011. S otištěním souhlasí také redaktorka KAPKY paní Karla Jará souhlasí, text rozhovoru poslala elektronickou poštou. Rozhovor uvádím v pdf  formátu ZDE
 

Plány ministerstva dopravy na výstavbu důležitých silnic jsou pro východ Čech dobrou zprávou. Z návrhu dopravní "superstrategie" do roku 2025, kterou získala MF DNES, vyplývá, že ministr Vít Bárta označil za prioritu výstavbu silnici R35 na Moravu i za cenu financování ze soukromých zdrojů. 

Zdroj: http://pardubice.idnes.cz/clanek.asp?c=A110111_1512660_pardubice-zpravy_klu


Plány ministerstva dopravy na výstavbu důležitých silnic jsou pro východ Čech dobrou zprávou. Z návrhu dopravní "superstrategie" do roku 2025, kterou získala MF DNES, vyplývá, že ministr Vít Bárta označil za prioritu výstavbu silnici R35 na Moravu i za cenu financování ze soukromých zdrojů. 

Zdroj: http://pardubice.idnes.cz/clanek.asp?c=A110111_1512660_pardubice-zpravy_klu

 Sdružení převzalo nové zaměření hradní zříceniny v Brandýse nad Orlicí       

Sdružení pro záchran hradu Brandýs nad Orlicí, o.s. převzalo od pana ing. Petra Očenáše z České Třebové sponzorský dar v podobě geodetického zaměření hradní zříceniny. Zaměření je nezbytné pro zpracování koncepce hradního komplexu a následné jednotlivé projekty obsahující konkrétní záchranné práce i archeologické průzkumy. Dar pana ing. Očenáše je hodnotný nejen svou komerční hodnotou, nýbrž pro svůj přínos odborného zpracování prostoru brandýského hradu pro odborné i vědecké účely. Součástí zpracování je i 3D verze zaměření. Pan ing. Očenáš svým darem chce podpořit záchranu kulturního dědictví regionu pro budoucí generace a napomoci k uspíšení záchrany hradního komplexu v maximální možné míře. Svým sponzoringem chce motivovat ostatní podnikatelské subjekty nejen v našem regionu k přispění na záchranu brandýské hradní zříceniny, jakožto kulturní památky, poněvadž tato podpora vytváří dlouhodobé celospolečenské hodnoty s ekonomickým potenciálem pro region. Oficiální předání zaměření hradu Brandýs nad Orlicí do rukou starosty města Brandýs nad Orlicí pana Petra Tomáška bude uskutečněno v nejbližší době, termín předání je v jednání  
Za Sdružení pro záchranu hradu Brandýs nad Orlicí, o.s. 12. ledna 2011 v Brandýse nad Orlicí                        Michal Slánička

Z našeho města pochází sponzor, který našemu sdružení daroval zaměření hradní zříceniny, čili materiál, který je základem pro veškerou další práci na hradě. "Osobně jsem panu ing. Petrovi Očenášovi hluboce zavázán, a vážím si ho jako člověka, kterému není lhostejný osud kulturních památek a váží si předků našeho národa a jejich práce," říká Michal Slánička.. Zaměření je nejmodernější, jaké kdy bylo na brandýském hradě provedeno, a rozhodně se nejedná o levnou záležitost (mm)

 
Semifinále Computershopcupu pokračuje  

Dalšími patnácti zápasy dvanáctého ročníku bezkontaktního minihokejového turnaje Computer Shop Cup pokračovaly boje v semifinálových skupinách D a E o 1. a 2. ligu a F a G o 3. a 4. ligu. Ve skupině D se vytáhla Olbena na TJ Sokol Libchavy a připsala si další výhru. Libchavští, kteří citelně postrádají lídra Pavla Mičku ztratili oba body i následující den ve vyrovnaném duelu s celkem Hornets Záměl. Olbena v sobotu nezopakovala výkon z pátku a vysoko podlehla Skala teamu Ústí. Záměl pokračuje ve spanilé jízdě a v neděli dopoledne s čistým kontem přehrála Slámožrouty z Kunvaldu. Ústecký Skala team se na špatném ledě trápil s bojujícími Žraloky, ale nakonec si oba body přece jenom připsal. Ve skupině E v pátek těsně porazil řetovský Armat Kapry z Dlouhoňovic a naopak Žamberští Stilmat kanci bez problémů přejeli oslabené Popeláře dvouciferným výsledkem. Krajánci Ústí v souboji s řetovským Armatem málem prohospodařili slibný náskok 5:1, ale nakonec uhájili se štěstím těsné vítězství. Dlouhoňovičtí Kapři zcela odevzdaně podlehli dvouciferným výsledkem Žamberským Stilmat kancům a v nervózním duelu nakonec ústecká Adba porazila libchavské Popeláře. Ve skupině F s Rieter Hnátnice poradil těsně s Kačery z Kerhartic a Ústecký Oftis bez větších problémů zdolal Ants Knapovec. Ve skupině G se zrodila remíza mezi Turováky z Podlesí a Sokolíky z Rokytnice. Pašáci z Jehnědí porazili unavené Třísky Oucmanice a Líšnice si poradila ve vyrovnaném utkání s Bejky z Koldína

Tabulka semifinálové skupiny D:

1

Skala team Ústí nad Orlicí

2

2 0 0

14 :  3

4 body

2

HC Hornets Záměl

2

2 0 0

10 :  4

4 body

3

Olbena Lukavice

3

2 0 1

16 : 20

4 body

4

Žraloci Dolní Čermná

2

0 0 2

 8 : 12

0 bodů

5

Slámožrouti Kunvald

1

0 0 1

 0 :  4

0 bodů

6

TJ Sokol Libchavy

2

0 0 2

 9 : 14

0 bodů

Tabulka semifinálové skupiny E:

1

Žamberští Stilmat kanci

2

2 0 0

29 : 5

4 body

2

Krajánci Ústí nad Orlicí

2

2 0 0

10 : 5

4 body

3

Armat Řetová

2

1 0 1

8 : 7

2 body

4

Adba Ústí nad Orlicí

2

1 0 1

7 : 9

2 body

5

Popeláři Libchavy

2

0 0 2

7 : 20

0 bodů

6

Kapři Dlouhoňovice

2

0 0 2

4 : 19

0 bodů

Tabulka semifinálové skupiny F:

1

Medvědi Rokytnice v Orlických horách

1

1 0 0

6 : 2

2 body

2

Buldoci Velká Skrovnice

1

1 0 0

7 : 5

2 body

3

Oftis Ústí nad Orlicí

2

1 0 1

11 : 9

2 body

4

Rieter Tooling Hnátnice

2

1 0 1

6 : 9

2 body

5

Kačeři Kerhartice

2

0 1 1

5 : 6

1 bod

6

Ants Knapovec

2

0 1 1

4 : 8

1 bod

Tabulka semifinálové skupiny G:

1

Turováci Podlesí

2

1 1 0

10 : 7

3 body

2

HC Líšnice

1

1 0 0

5 : 3

2 body

3

Pašáci Jehnědí

2

1 0 1

7 : 5

2 body

4

Sokolíci Rokytnice v Orlických horách

1

0 1 0

7 : 7

1 bod

5

Bejci Koldín

1

0 0 1

3 : 5

0 bodů

6

Třísky Oucmanice

1

0 0 1

2 : 7

0 bodů