Českotřebovský deník 15/2011 (15.1.)                                   
19 let od vraždy na českotřebovském nádraží                                                                                    

V noci z 5. na 6. února tomu bude 19 let, co byla na českotřebovském nádraží  zavražděna prodavačka tehdejšího non stop bufetu slečna Marie Heinigeová (na vedlejší fotografii). Mladý život tehdy ukončil pro pár mizerných korun vrah Kubeček, Třebovák, kterého dobře znala.  Soudní líčení bylo plné emocí, nedivme se, ani dnes nenechává tato událost nikoho chladným. již v době svých studií na učilišti měl řadu problémů, ač byl doma ve Třebové nakonec bydlel na internátě,  rodina neplnila svou funkci.  Vyměřený trest, který zdaleka nebyl nejvyšší, vrah ani celý neodseděl, část  mu byla odpuštěna. Mezitím v době výkonu trestu kolovaly zprávy o tom, že se v cele oběsil. Byla to však jen shoda jmen, šlo o někoho jiného. Za podmínečné odpuštění se ale vrah nakonec odvděčil - byl "autorem" dalšího násilného činu na Lanškrounsku.  Snad nebude opět podmínečně propuštěn...  
 
Jeden vlak  vyšší kvality EC 273 Jaroslav Hašek  staví v  Ústí, ale nestaví  v České Třebové                                            

 Vlak odjíždí 9:39 z Prahy   a v Ústí n.O. po 154 km jízdy staví v 11:07.  Ne že bych to ústeckým cestujícím nepřál, ale tak nějak se sype domeček karet, který vyhlašoval že po postavení  terminálu Jana Pernera zde budou stavět všechny IC/EC vlaky a  mělo to být potvrzeno náměstek  ředitele ČD pro osobní dopravu ing. Antonínem Blažkem hejtmanovi Pardubického kraje. Současný stav ukazuje, jak lze takovým slibům věřit.  A tak mimo budoucích vlaků Student agency dělají konkurenci našemu dopravnímu terminálu samotné České dráhy, i když na něho daly peníze, na který samy daly ČD peníze. Z Ústí pak je na tento vlak přípoj přímým spojem (osobním vlakem) v 11:15 do Klodzka. Že by to byl ten hlavní důvod?
 
Třebovka stoupá, v pátek ve 13.00 byl vyhlášen I. stupeň povodňové aktivity                                                                        

Koryto Třebovky v České Třebové se znatelně naplňuje, ale další zvýšení povodňové aktivity zřejmě nehrozí, ačkoliv hladina stoupala po celý den a ve 22 hodin dosáhla (na měřící stanici v Třebovici) výšky 89 cm. Stoupal i průtok večer ve 22 hodin protékalo v Třebovici korytem Třebovky každou sekundu již 4,2 m3 vody.  Stoupá i Třebovka na svém dalším toku, každý to mohl pozorovat také u měřící tyče na Zámostí a především na další měřící stanici v Hylvátech kde se očekává vyhlášení I. stupně povodňové aktivity  v průběhu noci, večer zde byla hladina na 118 cm, jen 2 centimetry pod  hranicí, kdy se bdělost vyhlašuje. Průtok  korytem Třebovky v Hylvátech  již činil té,měř 12,5 m3/s. V Dlouhé Třebové si jistě pochvalují nedávno dokončenou regulaci koryta Třebovky, která chrání obec před  velkou vodou. Stoupání hladiny  se  ale zpomaluje, větší škody tedy zřejmě na Třebovce nebudou.
Třebovka - měřící stanice Třebovice                                             Nárůst hladiny na měřící stanici v Hylvátech
 
Setkání zástupců samosprávy města Litomyšl s občany                                                                                                            .

 Taková akce se uskuteční v Litomyšli. Tématem  setkání, které se uskuteční 2.2. v 16:30 v malém sále Smetanova domu  je revitalizace zámeckého návrší
 
Bílé stopy pro běžkaře budou také v okolí Litomyšle                                                                                                               

 Poslední zimy ukázaly, že ani pro Litomyšl není provozování zimních sportů zcela zapovězeno. V minulých letech vzrůstal váš zájem zejména o úpravu běžeckých stop v bezprostředním okolí města. tohoto důvodu se koncem loňského roku vedení města Litomyšl rozhodlo zakoupit sněžný skútr LYNX YETTI 550 a stopovač SPORT PLUS. Provozováním těchto zařízení byl pověřen odbor městských lesů. Na webových stránkách města (www.litomysl.cz) bude pak informační servis s aktuálním stavem úprav jednotlivých tras a okruhů.  Pro občany Litomyšle pak  nebude třeba jezdit až na Kozlovský kopec a na Zhoř.
 
Rušení železniční tratě do Litomyšle?                                                                                                                                       

 Občané Litomyšle mají  problém s možnou likvidací železnice Občané Litomyšle to chápou jako nesystémové rozhodnutí, které chce z České republiky postupně udělat stát bez regionální železnice. Píše se o tom, že prý z tím stojí vybudovaný bus terminál v České Třebové, který má za úkol podrazit trať Choceň - Litomyšl a vytunelovat cestující na této trati ve prospěch štědře dotovaných busů. Podle informace litomyšlského starosty  však Pardubický kraj pouze zadal odborné firmě (OREDO) posouzení jednotlivých tratí ČD z několika hledisek. První výstupy mají ale být známy již na konci ledna 2011 a budou projednány se samosprávami jednotlivých územně správních celků. Závěr o trati Litomyšl - Vysoké Mýto nebyl tedy ještě přijat a uvedené zprávy jsou podle našeho názoru pouze dohady novinářů. Zájmem města Litomyšl je samozřejmě trať udržet.. Poznámkou k problému je jistě stále i to, že "konzultační firma" OREDO je současně autobusovým dopravcem a to snižuje její kredit v očích veřejnosti, která si nepřeje rušení železničních tratí. Důvodů pro jejich zrušení se najde samozřejmě dostatek kdykoliv.
 
Novinky z Rybníka

Rádi bychom vám přiblížili činnost naší školy za uplynulé období. Jsme malá, vesnická , malotřídní škola , čítající  mezi 35 – 40  ti žáky.
V minulém roce jako jedna z prvních škol na kraji jsme si zažádali o dotaci z fondů EU na rozvoj vzdělanosti. Tyto prostředky nám byly přiděleny. Nyní se můžeme pyšnit zcela novou počítačovou učebnou s těmi nejmodernějšími technologiemi.  V každé třídě máme interaktivní dotykovou tabuli, která je velkým pomocníkem při výuce! V každé třídě mají děti ještě k dispozici dva počítače, na kterých se mohou i o přestávkách procvičovat. V naší škole vládne přátelská atmosféra, vážíme si každého žáka, rozvíjíme jeho individualitu.
Škola je vhodná pro děti, kterým vyhovuje menší kolektiv.  Podle potřeby nabízíme doučování, logopedii, máme zkušenosti i se zařazením dětí se speciálními pedagogickými potřebami.  Z mimoškolní činnosti  nabízíme sportovní kroužek, počítače, kroužek AJ již od 1.třídy, keramický kroužek. Součástí školy je plně vybavená školní družina. Přijeďte se k nám podívat!
Zápis do 1.třídy se bude konat 11.února 2011 od 13,00 do 17,00 hod v ZŠ Rybník.
Mgr. Miloš Beran, kontakt 731412010,  Mgr. Ivana Holohlavská, tel. 731554769