Českotřebovský deník  18/2011                                              
Tříkrálová sbírka ukončena

Včerejškem byla ukončena tradiční tříkrálová sbírka. Počítající otevřeli celkem 65 pokladniček a spočítali rekordní výnos ve výši 348.245,- Kč. Organizátoři sbírky děkují  všem koledníkům, kteří trpělivě obcházeli dům od domu a bez ohledu na počasí vybrali rekordní sumu pro ty, kteří potřebují pomoci.  Poděkování patří i řediteli ČSOB v České Třebové, který jako každoročně zapůjčil počítačku mincí a dále zejména paní Růženě Lomarové, která letošní 10. ročník tříkrálové sbírky zorganizovala.     Největší díky však patří Vám všem, kteří jste do letošní sbírky přispěli.  Děkujeme!
 
Zápis dětí do I. ročníku  Základní školy praktické

Základní škola praktická Česká Třebová zve rodiče na "Zápis dětí do 1.ročníku Základní školy praktické" který se koná dne 31.1.2011 od 8.00 do 15.00 v budově školy na Nám.17. listopadu 2060 Česká Třebová - Borek. Zapsány budou děti, které dovrší  do 31.8.2011 6 let věku. K zápisu přinesou rodiče rodný list dítěte a doporučení školského poradenského zařízení. K zápisu přijdou s dítětem i ti rodiče, jejichž dítě nebylo přijato do prvního ročníku v roce 2010.
Mgr. Iva Fikejsová, ředitelka Základní školy praktické Česká Třebová.
Lední hokej mládeže - výsledky 4. a 3.tříd  (sobota 15.1.2011 Chotěboř)

Krajská liga žáků 4.tříd
HC Chotěboř - TJ Loko Česká Třebová 16 : 1 ( 3 : 1, 7 : 0, 6 : 0 ) Branky: Paclík
Sestava : Kollert - Novotný R., Martinec, Trnka, Verner J., Švub, Umlauf, Stolín, Paclík, Pecha, Řehák, Nesejt, Kleisl, Cihlář
"Dnes jsme sehráli mistrovské utkání v Chotěboři. Bohužel našemu družstvu opět scházel pohyb po hřišti, herní nasazení a bojovnost. Tedy vše, co je základ pro dobrý výsledek."
Minihokej 3.tříd - ročník 2002 
HC Chotěboř - TJ Loko Česká Třebová 6 : 4 ( 1 : 0, 3 : 4, 2 : 0 ) Branky: Ruda 2, Deml, Trnková
Sestava : Hriško - Ruda, Hošpes, Koutecký, Páv, Havránek, Pojezný, Trnková, Kolář, Deml
"Naši starší třeťáci odehráli celý zápas v dobrém tempu. Domácí měli mírně na vrch, dobrým pohybem po ledě nás vytlačovali ze střeleckých pozic a naopak z rychlých protiútoků ohrožovali našeho gólmana. I přes prohru si tým zaslouží pochvalu."
K dalšímu duelu zajíždíme v neděli 23.1. do Skutče.                                                                  Stanislav Ruda, trenér mládeže
Zprávy od Marty Pelikánové  z australského léta  

Na přelomu roku tu pár dní pobyla Alena Pirklová a jako vánoční dárek mi přivezla dvě knížky, Blanka Kostřicová - Dole a nahoře, Jarka Bittl - Tulák před zrcadlem. Alena ví, že knížka mě vždycky potěší. A díky panu Bittlovi jsem se dozvěděla, co to je limerik, což pro mě byla výzva. Četla jsem Vaše jméno v tiráži knížky - pokud pana Bittla někdy někde potkáte, prosím Vás ho moc pozdravujte a poděkujte mu za mě. Svoje první dva limeriky Vám pro pobavení připojuji na konec. Ten v angličtině je pro kolegu Vincenta z klubu Přátel poezie, kam chodím a občas recituji svoje anglické básničky (což je velká odvaha, možná i drzost, ale oni jsou tu lidi děsně fajn). Právě Vincent pokaždé říká nějaký svůj limerick a já jsem doposud netušila, co tím myslí.
Přeji krásné zimní dny a ještě jednou děkuji Marta Pelikánová
 
Mám půl stoleté spolužáky
Říkáme si „staré páky“
Rock’n’roll je naše hudba z ráje
Jako víno každý věkem zraje
Ale někdo octovatí taky
 
One limerick for Vincent
It doesn’t cost me any cent
To say: „Your poems are very good!“
Unfortunately I understood
Only fifty percent
 
Třebovák Prof. Pavel Kovář uvádí do života novou knihu rozhovorů s přírodovědci

Nakladatelství Academia pořádá v literární kavárně knihkupectví Academia na Václavském náměstí 34 v Praze v pátek 21. ledna od 11 hodin slavnostní prezentaci nové publikace Prof. Pavla Kováře  Věda v Čechách po 20 letech (ve spirále nebo v kruháči?) . Prezentace se zúčastní samozřejmě  autor a také další osobnosti českého vědeckého života, přírodovědci, se kterými Pavel Kovář tuto knihu  rozhovorů spoluvytvářel: Václav Pačes, Rudolf Zahradník, Pavel Štulík, Vladimír Kořínek, Petr Čepek a Helena Illnerová a dále také takové kapacity jako je Prof Dr. Jiří Drahoš, předseda České akademie věd a ředitel  nakladatelství Academia Jiří Padevět.
Spolu s marketingovou redaktorkou, která akci jménem vydavatelství Academia organizuje, bude prezentaci  uvádět Daniel Kroupa (psal také ke knize předmluvu), jako někdejší legislativec (ODA) působící ve školství a vědě stojící "nad problémem". Uvnitř prezentované knihy jednotliví aktéři líčí místy i  kontroverzní kauzy (Petr Čepek např. píše o bývalé komunistce Stiborové - kandidovala proti V. Havlovi na Hrad a nedávno se stala - právě místo Pavla Kováře - na další funkční období externí členkou Akademického sněmu, atd.). Za Respekt je na tiskovku zván redaktor Nežerka. Knížka i další působení Pavla Kováře bude stát za podrobnější rozbor, protože názory na tzv. reformu vědy v Čechách se v mnohém liší. Např. současné vedení přírodovědecké  fakulty UK je fundamentalisticky pro reformu (ku které knížka reprezentuje spíše kritický tón), naopak z vedení Akademie se asi nejvíc ozýval v minulých dvou letech tón kritický. Za hlavního strůjce reformy  tedy "zla vůči AV", bývá považován bývalý politik a dnes šéf Grantové agentury ČR, Petr Matějů.  jak je naznačeno, tak se  k problematice ještě vrátím.  (mm)          Pozvánka na akci ZDE
 
Regiontour Brno 2011 - nebyli jsme tam a je to zřejmě dobře

Expozici z regionu zachraňovaly  mikroregiony. Podle ohlasů sklouzl první letošní turisticko-propagační  veletrh v Brně do průměrnosti. Lze se těšit, že  slavnější větší  veletrh Holiday world v Praze  bude mít úroveň lepší a že příležitost se prezentovat dobře využijeme, lépe než v loňském roce, kdy zůstaly velké plochy naší expozice prázdné.

Krajští radní se setkali s novými starosty  

Poprvé od podzimních komunálních voleb se krajští radní setkali se starosty obcí s rozšířenou působností z regionu. Řada ze starostů je ve svých funkcích nováčky, i proto měl půldenní program především praktický a informativní charakter. V pardubickém sídle krajského úřadu se hovořilo o situaci v krajském zdravotnictví nebo o změnách ve středním školství, největší časový prostor pak patřil bezpečnostnímu semináři.  „Pardubický kraj se za deset let své existence musel potýkat s několika krizovými situacemi a celou řadou mimořádných událostí, naposledy např. s likvidací nelegálního skladu zbraní v Bělé nad Svitavou. Na řešení těchto situací jsou ze zákona povinny se podílet i obce s rozšířenou působností. A protože jde zpravidla o velmi důležité záležitosti, se kterými se naopak řada starostů setkává v dané situaci poprvé, dali jsme dnes krizovému řízení velký prostor,“ vysvětlil hejtman Radko Martínek.
V rámci tohoto bloku se představili ředitelé všech krajských složek integrovaného záchranného systému, tedy hasičů, policie, zdravotnické záchranné služby, vojáků, hygienické stanice i veterinární správy. Řeč byla také o protipovodňové ochraně, o platné legislativě v dané oblasti a o krocích obcí v případě krizových situací. „Starostové obcí v případě povodní nebo větrných kalamit často očekávají, že situaci vyřeší kraj. Ten by však měl vstupovat do hry až v případě, kdy k řešení situace nestačí splnění všech kroků a povinností, které obcím jednotlivých stupňů ukládá zákon. Cílem dnešního semináře tedy bylo seznámit starosty s touto skutečností a samozřejmě také s konkrétními postupy v mimořádných či krizových situacích,“ uvedl bezpečnostní tajemník kraje Aleš Boňatovský, který seminářem provázel. Se starosty obcí z regionu se krajští radní setkávají přibližně jednou ročně. Po dnešní schůzce s představiteli obcí s rozšířenou působností přijde ještě v tomto roce na řadu setkání se starosty obcí druhého a třetího stupně.
 
Upozornění pro původce odpadů  

Původci odpadů jsou povinni ( § 39 zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech a o změně některých dalších zákonů) v případě, že produkují nebo nakládají s více něž 100 kg nebezpečných odpadů nebo s více než 100 tunami ostatních odpadů za rok, zasílat každoročně do 15. února následujícího roku hlášení o druzích, množství odpadů a způsobech nakládání s nimi obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností příslušnému podle místa provozovny.  Pro původce a oprávněné osoby je na stránkách http://odpady-inisoft.cz nebo http://hlaseni.inisoft.cz interaktivní formulář pro vytvoření a odeslání ročních hlášení o produkci a nakládání s odpady. Upozorňujeme, že oprávněné osoby musí hlásit pouze elektronicky! Původci, kteří budou v roce 2011 hlásit poprvé prostřednictvím ISPOP se musí přihlásit na webové stránky www.ispop.cz. V případě konkrétních dotazů doporučujeme kontaktovat HelpDesk ISPOP (http://cenia.crmcenter.cz) nebo CallCentrum ISPOP 844 001 000 (provozní doba v pracovní dny 9.00 – 17.00 hodin).