Českotřebovský deník 19/2011  (19.11.)                                 
ZPRÁVY Z EVANGELICKÉ CÍRKVE

Českotřebovští evangelíci oslaví v tomto roce tři výročí. Prvním je 95. výročí založení kazatelské stanice v České Třebové (8. prosince 2011), druhým 80. výročí založení filiálního  sboru (3. května 2011) a třetím pak 65. výročí vzniku samostatného farního sboru (25. srpna 2011).  Tato výročí jsou i příležitostí k zamyšlení nad posláním církve. Evangelium totiž není soukromým vlastnictvím církve, ale je jí svěřeno k tomu, aby jej předávala dál. Církev zůstává pouze tehdy živou, když se o něj dělí se všemi lidmi. Nejdůležitějším úkolem církve pak je, aby zvěst o smíření Boha s námi lidmi a svobodě darované v Kristu věrohodně formulovala a žila. Evangelická církev v České Třebové může dnes říci českotřebovským občanům tuto důležitou věc: Shromáždění Evangelické církve, především nedělní bohoslužby, jsou otevřená veřejnosti, každý je vítán a nikdo není ze společenství vylučován. V zimním období se nedělní bohoslužby konají na evangelické faře v Riegrově ulici č. 283 (viz foto) a začínají v 9.00 hodin.                        Josef Němeček
 
Pronajmu nebytové prostory-2xkancelář a 2xgaráž, v ČT. Cena dle dohody, tel. 605 510 517.
 
Jak se zlepšují služby u České pošty

Kdysi balíky na dobírku doručovala pošta bez problémů na udanou adresu. Pokud adresáta nezastihla, zanechala vzkaz pro vyzvednutí. A protože dopoledne většinou nikoho nezastihla, od loňského roku si postup zjednodušila tím, že zanechává pouze oznámení o příchodu zásilkového balíku. Je to prý jediná služba mezi balíkovými zásilkami se zvýhodněnou cenou. Zřejmě cena 119,- za poštovné a balné je opravdu výhodná . Dotyčný  pak musel zavolat na poštu a pošta  milostivě balík doručila. Zdarma. Ne tak od letošního roku. Cituji z ceníku: „Doručení na žádost adresáta. Při zvolení této služby adresátem bude úkon doručení Zásilkového balíku zpoplatněn částkou  20,- Kč.-.“  Že  o nic nežádám a jen chci doručit zásilku bez dlouhého papírování a telefonování nikoho nezajímá. Do loňského roku tato služba byla zdarma a zmínka o zpoplatnění se nikde pro letošní rok neobjevila. Takže musíte platit již jednou zaplacenou službu. S takovými službami dosáhne pošta jediného. Zákazníky ztratí  nejen pošta, ale i zásilkové služby, které využívají služeb se zvýhodněnou cenou.  VV
 
Nejen Pernerovo náměstí, i toto je pohled na naše město a jeho občany

Na snímcích je odpadky vyšperkovaná cesta od Habrmanovy ulice kolem tratě k Tescu. Odtál sníh a je to tu horší než na sídlišti v Borku, které někdy kritizujeme. Skutečně jsme takový prasata? Doma to u nás vypadá taky tak?  S přáním za alespoň trochu čistší město fotografoval Miroslav Bartoš.
 

ZŠ Česká Třebová, Ústecká ulice nabízí ještě volnou kapacitu stravovacích služeb.
Bližší informace podá vedoucí školní jídelny Lenka Marišková na tel. 465 535367 nebo 736 518 044.
E - mail jidelnamariskova@seznam.cz
 
Českotřebovský zpravodaj posíláme do světa

Nové destinace předplatitelů jsou v americkém San Diegu a australském Labradoru. Trasu z českotřebovské pošty 02 urazí  časopis ovšem za 17 dnů, mohlo by to být rychlejší. Snad to zpoždění zavinily novoroční svátky. Uvidíme příště. Po Evropě je doručování mnohem rychlejší, zpravodaj posílám do Německa, Rakouska,  Itálie  na Slovensko. Další čtenáři využívají ještě elektronické vydání, které lze číst  na celém světě vlastně okamžitě, každý den je zde něco nového. 
 

Hokejový ples

V pátek 14. ledna sešli příznivci českotřebovského ledního hokeje na 2. hokejovém plese  v Náropdním domě.  „Po oficiálním zahájení druhého hokejového plesu se sklenkou bowle se na parketu představily děti z Taneční školy Česká Třebová, které (stylově v hokejových dresech) zatančily svoji připravenou choreografii . Poté již patřil taneční parket návštěvníkům plesu jimž k tanci hrála hudební skupina SORY. Taneční veselí pak vystřídala soutěž, v níž se přítomné dámy chopily hokejek, absolvovaly slalom a vyzkoušely si střelbu na branku. Vítězka soutěže si odnesla kalendář s fotografií třebovského hokejového mužstva  a klubovou šálu. Stejně jako vloni, i na letošním plese proběhla dražba, jejímž cílem bylo získat prostředky na rozvoj mládežnického hokeje. Tentokrát byl předmětem dražby dort s fotografií „A“ mužstva na jedlém papíře (foto 8024) a po zajímavém průběhu dražby jej nakonec získali sami hokejisté,“ vylíčila organizátorka plesu Magda Peterková. Druhý hokejový ples proběhl v přátelské atmosféře a splnil cíl organizátorů získat finanční prostředky na rozvoj  hokeje v České Třebové.                                        (Zdroj: web hokejového oddílu)
 
 
Lucie Bílá hledá pěveckého partnera na východě Čech   

Český chlapecký sbor Boni Pueri v Hradci Králové hledá nové pěvecké talenty. Na výběru chlapeckých pěveckých hvězd bude spolupracovat Lucie Bílá, patronka základní umělecké školy, která s Boni Pueri pravidelně koncertuje.  „S chlapeckým sborem Boni Pueri zpívám už osmnáct let. Jsou moc šikovní a talentovaní. Letos chceme ve východních Čechách najít další nové talenty, kteří se mnou budou vystupovat na našich společných koncertech,“ říká zpěvačka Lucie Bílá, která pochází právě z východních Čech, kde chce nové chlapecké hlasy hledat. V projektu Hledáme pěveckého partnera Lucie Bílé chce Boni Pueri oslovit všechny základní školy v Královéhradeckém a Pardubickém kraji a nabídnout talentovaným chlapcům jedinečnou příležitost zpívat v prestižním chlapeckém sboru a také po boku slavice a nejznámější české zpěvačky Lucie Bílé.  Chlapecký sbor Boni Pueri z Hradce Králové čítá 200 členů a absolvoval dosud více jak 2500 koncertů po celém světě. Koncem loňského roku natočili Boni Pueri s Lucií Bílou vánoční album, které se stalo hitem předvánočních a novoročních nákupů. Společně vystoupili na více než čtyř set koncertů v České republice i na Slovensku. Kromě toho Boni Pueri koncertuje v zahraničí, kde sklízí obrovské potlesky. Před několika dny se vrátili z turné po Japonsku a Koreji.
 
Tři králové v Senátu 

Senátorský klub KDU-ČSL zorganizoval sympatickou společenskou akci. Pozvali jsme totiž do Senátu TŘI KRÁLE (vedoucí pracovníky Charity). Před tím, než králové s trubačem a nezbytnou kasičkou mohli poprvé koledovat v pracovnách Senátu, byla snídaně se vzácnými hosty. U stolu pořadatelů (v čele s předsedou Klubu Václavem Koukalem) snídali a velmi bohatě diskutovali třeba Petr Pithart, arcibiskup Dominik Duka, synodní senior Joel Ruml nebo profesoři Halík a Mlčoch. Za Předsednictvo se ještě zúčastnil předseda Pavel Bělobrádek a místopředseda Pavel Svoboda. Nechyběl ani předseda Senátu Milan Štěch. V prostorách Senátu byl tak slyšet hlasitý zpěv koled, vzduchem vonělo kadidlo a proběhla i sbírka. Na začátek roku dobrá prezentace lidoveckých senátorů i celé  KDU-ČSL.

 

Mezinárodní halový žákovský turnaj  

Mladší  žáci místního FK se zúčastnili mezinárodního turnaje v Brně, který uspořádal FC Svratka Brno s těmito výsledky:
FK ČT - Žďár nad Sázavou 2 : 0 (branky Sejkora a Bártek)
FK ČT - FC Svratka Brno 5 : 1 (branky Jankele, Stolín 2)
FK ČT FK Blansko 2 : 2 (Branky Jankele 2)
FK ČT - FC Pálava Mikulov 4 : 0 (branky Sejkora, Stolín, Jankele a vlastní)
FK ČT - SVC VL Pyrha (Rakousko) 2 : 1 (branky Sejkora a Jnakele)
Ve finálové skupině již Třebováci tak úspěšní nebyli a prohráli postupně s MSK Břeclav 0:2, HS Kroměříž 0:3 a 1.SK Prostějov 0:4. Turnaj vyhrál HS Kroměříž, 2. MSK Břeclav, 3. FK Blansko, 4. SK Prostějov, 5. FK Česká Třebová, 6. FC Pálava Mikulov atd.  Rakouský tým byl na posledním 12. místě.
Sestava FK Brankář Lukáš Gremlica, obránci František Stránský, David Kulhavý, Tomáš Tribula, Patrik Vébr. Útočníci: Lukáš Sejkora, Ondřej Jankele, Jiří Stolín, Petr Bártek a Jiří Khól. Trenéři Jaroslav Macko, Roman Müller a Jaroslav Sejkora.  (icu)
 
Městská hokejová liga Česká Třebová  I. liga - 2. kolo soutěže  stav k 18.1. 2011

V soutěži dominují první tři týmy, ty bojují o putovní pohár starosty  města,  potom je propastný rozdíl.....

Pořadí Tým Zápasy V VSN. VPr. PSN. PPr. P Skóre Body
1 (1) PROPLAST 33:14  17 
2 (2) FOTBAL Semanín 29:12  15 
3 (3) LOMAX 27:24  12 
4