Českotřebovský deník  20/2011  (20.11.)                               
Otevřený dopis lékařů Orlickoústecké nemocnice

Vážení přátelé, zdraví člověka patří k nejdůležitějším hodnotám lidského života. Pokud je ohroženo, snažíme se jako zdravotníci ze všech svých sil o nápravu. Ohrožení zdraví však může přijít nečekaně i z jiné strany. Jako lékaři denně vidíme důsledky nedostatečného financování zdravotnictví, které již přímo ohrožuje péči o zdraví našich spoluobčanů. Tato situace se stává kritickou, a proto jsme se odhodlali ke kroku, který je radikální, ale jedině proto slyšitelný pro vládní politiky. Tímto krokem je podání výpovědi z pracovního poměru. Rozhodli jsme se k němu i přesto, že nás staví do existenční nejistoty. Kvůli personální krizi, špatné organizaci a neracionálnímu nakládání s finančními prostředky dochází ke zhoršování péče o pacienty, za což nemohou lékaři přebírat odpovědnost. Nízké platy lékařů, které neodpovídají náročnosti povolání, potřebnému vzdělání a prestiži, jsou pak již jen tím, co jedny lékaře z nemocnic vyhání a druhé již nikdy nenaláká. Nemůže zůstat nepovšimnuto, že se o pacienty budou starat nevyškolení lékaři, že se rozkládají důležité medicínské obory a že hrozí zánik některých oddělení - porodnice, intenzivní péče, chirurgie. Dovolujeme si vás takto upozornit s časovým předstihem na dopady, které se týkají všech potenciálně nemocných v tomto období. Jde o krajní a poslední možnost, jak změnit poměry v našem zdravotnickém systému.  Lékařské povolání je pro nás životní náplní a byli bychom neradi, kdyby se touto akcí zhoršily vztahy mezi námi a těmi, kteří k nám přicházejí s nadějí na uzdravení.               
V Ústí nad Orlicí 18. 1. 2011   S pozdravem vaši lékaři Orlickoústecké  nemocnice, a. s.                   (Zdroj: Orlický deník).
 
Diskuze: dopis se Vám líbí či nelíbí?

Podle mého názoru  je zavádějící je i to, kdo výše uvedený text dopisu vlastně podepisuje. Jsou to ti lékaři co dali výpověď nebo ti, kteří zůstali?  Jsou to ti první. Perou vlastní nemocniční "špinavé prádlo" na veřejnosti, a staví nás pacienty díky jejich sporu do nerovného postavení. Musíme se dívat, jak si to vyřídí se všemi: s vládou, s pojišťovnami, s vedením nemocnice (a tím vlastně i s námi pacienty). Ano, dochází (nejen) k personální krizi a to právě proto, že (oni) podali hromadnou výpověď. Má být dobrou jistotou pro nás pro všechny, že na oddělení ARO zůstávají jen dva lékaři z dvanácti, že na porodnici zůstane jen sám primář a že sestry z tohoto oddělení již získaly informaci že přechází od 1. března doma za 60% platu neboť se bude porodnice zavírat. To vše v době, kdy se ve výběrovém řízení hledá nový ředitel nemocnice!
Opravdu jste si milí lékaři nemohli vybrat lepší čas na svůj požadavek na rychlou nápravu. Uvedeným dopisem jste veřejnost moc neuklidnili. Pokud jste vy sami vstoupili do existenční nejistoty, tak ovšem svým vlastním rozhodnutím. O nejistotě, kterou jsme si nezavinili, tedy nedobrovolné,  můžeme spíš psát otevřené dopisy my pacienti. Do nedobrovolné nejistoty jste svým  "blahodárným činem" uvedli také  ostatní zdravotnický personál. O ten vám tolik nejde. Ale tak jako se oni neobejdou bez Vás, tak vy se neobejdete bez zdravotních sester. Lékaři si jistě zaslouží vyšší platy, ale nejen lékaři. Ženete národ do situace, že bude jeden vydírat druhého, aby pro sebe ve jménu  potřebných reforem urval větší krajíc. My ostatní, tedy nelékaři Orlickoústecké nemocnice oprávněně požadujeme, abychom se mohli  na zdravotnictví v našem regionu spolehnout. Dopis však ukazuje i na to, že nyní nevíte kudy kam a jak z této bryndy ven. Dál už jste svůj čin nedomysleli. Myslíte, že vás bude veřejnost chválit a stavět se za Vás, že ji získáte na svou stranu? Určitě jste vyčerpali všechny možnosti jednání?  Opravdu chcete opustit  v posledních letech modernizovaná oddělení jako je ústecká porodnice nebo ARO? 
Bojujte dál za své platy a výsledkem bude snížení rozsahu i kvality poskytované nemocniční péče v Ústí nad Orlicí.. (mm)
FC LOKÁLKA si Vás dovoluje pozvat na tradiční DISCOPLES 

dne 19.3.2011 od 20.00 hod. na sále SOŠ a SOU Technických oborů na Skalce 1692. K tanci a poslechu hraje p. Horálek, pro hosty je připravena bohatá tombola a občerstvení. Předprodej vstupenek od 21.2.2011 v prodejně HARMONIE, Staré náměstí 47.
 
Taneční škola Česká Třebová pořádá 5-6.března 2011 VELKÝ DĚTSKÝ KARNEVAL

Karneval proběhne v Národním domě od 15:00-17:00 h. V sobotu bude akce vhodná pro děti 2-5let, v neděli pro starší. Předprodej vstupenek v Informačním centru MÚ od 14.února. Další informace na plakátech nebo na www.skola-ct.cz.  Těšíme se na vás.
 
Petr Šilar otevírá v Ústí nad Orlicí senátorskou kancelář   

Slavnostní otevření regionální  senátorské kanceláře KDU-ČSL se koná v pátek 28. ledna 2011 od 13.00-16.30 hod. v Ústí nad Orlicí, Tvardkova 1191  (1.patro, číslo dveří 202). Během této doby mají všichni možnost prohlídky senátní kanceláře a také příležitost k neformálnímu setkání pozvaných hostů se senátorem
Po ukončení akce bude od 17 hodin. následovat  zasedání Okresního výboru KDU-ČSL
Pro členy místní skupiny ČČK 

Dne 24.2.2011 v 16.hodin  se koná výroční členská schůze v jídelně domu s pečovatelskou službou, Masarykova ulice 2100 Česká Třebová.
Pozvánka do klubu Modrý trpaslík 

Pátek 21/1 2011 od 19.00 koncert  wichrzhor d.iy. production a CTHC krew uvádějí
Skampararas - ska ska (PL)
Pan K. -
psychedelic grunge (Litoměřice)
Myrmydons - punk-rock (ČT) - křest CD
Existence nové doby - punk-rock´n´roll (Ústí nad Orlicí)
Wichrzhor -
psychedelic-folkpunk (ČT)   jízdné: 120,- 
 
Sobota 22/1 2011 od 20.00  divadlo   SNOOP Opatovice nad Labem   Richard Kalinoski: MĚSÍČNÍ BĚS
Příběh o Aramovi a o Setě. Příběh o muži a dívce. A o sirotcích. O Arménech a Turcích. Silný příběh. Smutný příběh. O běsech. O snech. O americkém snu. Romantický příběh o genocidě Arménů. 
Hrají: Andrea Moličová, Aleš Dvořák a Václav Falta ml. režie: Josef Jan Kopecký, j.h.  premiéra: 19/11 2010  jízdné: 80,-
Vozový park záchranky rozšířilo šest nových sanitních vozů 

Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje (ZZS PK) dnes převzala do užívání šest speciálních sanitních vozidel. Nové vozy budou sloužit posádkám v Poličce, Hlinsku, Moravské Třebové, Pardubicích a dvě sanitky poputují do Ústí nad Orlicí.  „Vozový park pardubické krajské záchranné služby rychle stárne a je třeba jej postupně obnovovat. V závěru loňského roku jsme proto nakoupili těchto šest nových vozů a letos počítáme s další obnovou,“ řekla Markéta Tauberová, radní Pardubického kraje zodpovědná za zdravotnictví.  „Výběrového řízení, které bylo vypsáno a realizováno v průběhu minulého roku, se zúčastnily čtyři firmy. Výhercem se stala firma Rene, s. r. o. s vozy Mercedes Benz Sprinter,“ uvedl ředitel ZZS PK Pavel Svoboda. „Požadovali jsme dodání v současné době technicky nejvyspělejších sanitních vozů plně vybavených nejmodernější technikou a kompletním záchranářským vybavením. Měli jsme například specifické požadavky na výkon motoru, bezpečnost, pohon 4x4, klimatizaci nebo komfortní nosítka pro pacienty. Pochopitelně i sanitní zástavba musela být v souladu s platnými právními normami pro sanitní vozidlo v provedení RZP (tj. rychlá zdravotnická pomoc). Vozy jsou proto mimo jiné vybaveny vyztužením levého vnitřního boku vozidla pro možnost libovolného umístění přístrojů, elektrickým termoboxem s nastavitelným rozsahem teplot, jedním z nejmodernějších typů defibrilátoru a transportním ventilátorem,“ dodal Svoboda. Celková hodnota zakázky byla necelých 13 milionů korun bez DPH. Jedny z nejmodernějších sanitních vozů, které jsou běžně užívány záchrannými službami, nahradí dosavadní sanitní vozy, jejichž průměrný věk je téměř šest let a mají průměrně najeto 170 000 km. V současné době má Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje (ZZS PK) 37 vozidel (včetně rezervních záloh pro případ poruchy či nehody) pro 22 posádek. Vzhledem k téměř dvojnásobnému nárůstu počtu výjezdů sanitek od roku 2005 je prioritou vedení ZZS PAK i Pardubického kraje, jako jejího zřizovatele, zvýšit do roku 2012 počet posádek o pět na celkový počet 27. Tomu by měl napomoci i nákup dalších vozů pro záchrannou službu, na něž je v rozpočtu Pardubického kraje na rok 2011 vyčleněno celkem 18 milionů korun.
Učitelé: Chceme učit mediální výchovou, ale nevíme jak  

Rámcový vzdělávací program přinesl do českých škol výuku mediální výchovy. Pedagogové jsou tak postaveni před úkol vyučovat téma, na které nebyli sami na pedagogických fakultách připraveni. Často proto hledají různé možnosti, jak získat potřebné znalosti v této oblasti.  „Přesto, že mediální výchova je rozhodnutím ministerstva školství zaváděna povinně do výuky od roku 2004, stále se školy a pedagogové potýkají s nejasnou koncepcí a nedostatkem vzdělávacích kurzů v této oblasti. Proto jsme připravili kurzy mediální výchovy speciálně pro pedagogy, které jsou akreditované ministerstvem školství,“ vysvětluje lektorka akreditované agentury Commservis.com  Eva Fruhwirtová, která se dlouhodobě zabývá výukou mediální výchovy. Výuka mediální výchovy reaguje na vývoj společnosti, kde média hrají důležitou roli a zasahují do všech sfér lidského života. Mediální gramotnost jako důležitá kompetence pro 21. století nemůže být vyžadována u studentů, pokud je nevedou kvalitní pedagogové, kteří se v této problematice vyznají a jsou schopni ji vyučovat.  „Je velmi důležité vzdělávat pedagogy v této oblasti, odborně a kvalifikovaně jim poskytovat platformu, kde získají potřebné dovednosti k výuce mediální výchovy na svých školách. Pedagogové by měli být schopni studentům vysvětlit rozdíly mezi komerčním sdělením a zpravodajstvím, dále na jakých principech funguje reklama, a jaké existují zdroje informací,“ hodnotí specialista na komunikaci Tomáš Zdechovský.
 
Pacienti získají snazší přístup k přeshraniční péči. Pro ty, kteří budou chtít podstoupit lékařský zákrok nebo operaci doma, to může znamenat delší čekací lhůty. 

Evropský parlament dnes bude hlasovat o posílení práv pacientů v přeshraniční péči. Vzhledem k tomu, že se jedná o kompromisní podobu směrnice dohodnutou s členskými státy, dojde po mnoha letech k odstranění nejistoty v otázce náhrady nákladů a od ní se odvíjejícím přístupu k přeshraniční zdravotní péči. "Zatímco dosud výhod přeshraniční zdravotní péče využívali převážně lépe informovaní nebo movitější pacienti, nyní se tato možnost otevře i ostatním potřebným", říká k nové směrnici europoslanec Jan Březina.
Březina podotýká, že práva pacientů v oblasti přeshraniční péče již dříve uznal Evropský soudní dvůr, jeho rozsudky všaknemají obecnou závaznost, a tak se nevztahují automaticky na další obdobné případy. “Mnozí pacienti tak na možnost vycestování za kvalitnějším lékařským zákrokem do zahraničí rezignují nebo se úhrady nákladů následně domáhají ve složitých a zdlouhavých soudních řízeních s nemocnicemi a zdravotními pojišťovnami. To se nyní změní a všechny členské státy budou povinny zajistit svým občanům právo na náhradu nákladů spojených s přeshraniční péčí v rozsahu, v jakém by jim taková péče byla uhrazena z národního systému zdravotního pojištění”, zdůrazňuje Březina, podle kterého budou členské státy jen ve výjimečných případech oprávněny podmínit úhradu nákladů přeshraniční péče předchozím povolením pojišťovny, u níž je pacient pojištěn. “Předchozím povolením bude možné podmínit úhradu nákladů přeshraniční péče jedině v případech, kdy přeshraniční péče zahrnuje pobyt pacienta v nemocnici alespoň přes jednu noc, kdy vyžaduje vysoce specializované a nákladné lékařské vybavení, nebo představuje zvláštní riziko pro pacienta nebo obyvatelstvo”, podotýká Březina, který předchozí povolení považuje za účinný nástroj omezování nadměrné zdravotní turistiky. Vzrůstající zdravotní turistika není dobrou vizitkou těch členských států, jejichž občané odchází za lékařskou péčí jinam. V případě ČR mohou být odvrácenou stranou mince snazšího přístupu k přeshraniční péči delší čekací lhůty na některé druhy operací a zákroků, pokud budou nemocnice dávat přednost cizincům, kteří jsou připraveni platit hotově a vyšší částky, než by nemocnice dostaly za českého pacienta od jeho zdravotní pojišťovny“, upozorňuje Březina na riziko směrnice pro české pacienty. „Pacientům se nelze divit, že mají zájem vycestovat tam, kde se péče dočkají rychleji a navíc třeba i ve vyšší kvalitě.  Vzhledem k tomu, že ve srovnání s jinými západními evropskými zeměmi je cena zdravotní péče v Česku až o 60% nižší, mělo by se české zdravotnictví připravit na nárůst zájmu cizinců především o estetické zákroky a plastické operace, umělé oplodnění nebo o výměnu kyčelních a kolenních kloubů. Je zcela namístě obava, že čeští pacienti budou přicházet na řadu až poté, co bude uspokojena poptávka těch zahraničních“, uzavírá své varování Březina.                                                                                                                     Jan Březina, europoslanec 

 

Volby v Hradci rozhodla špatná komunikace a strach ze zdražování  

Hradec Králové - Rozdrobení pravice a překvapivé vítězství ČSSD jsou výsledkem čtyřleté špatné komunikace hlavních témat předchozího vedení královéhradecké radnice s občany. Vyplývá to z povolební analýzy týmu sociologa Davida Surého z Katedry sociologie a andragogiky Palackého univerzity v Olomouci. Ta kombinovala sérii kvantitativního sociologického výzkumu s kvalitativními analýzami médií a sekundární analýzu výsledků voleb.  „Zpochybňované smlouvy s provozovatelem parkování i způsob jeho zavedení, prodej městského majetku, vysoká daň z nemovitosti. To jsou hlavní témata, která vedla k odlivu velké části voličů ODS ke stranám pravicového středu,“ vysvětluje sociolog David Surý z Katedry sociologie a andragogiky Palackého univerzity v Olomouci, podle kterého politici nedokázali tato hlavní témata občanům vysvětlit. Podle Surého z výzkumu také vyplynulo, že velká část občanů podpírá své rozhodnutí spíše klimatem ve společnosti, více jak racionálním rozhodnutím. „Převládla spíše poptávka po společenské změně“ dodává Surý. „Lidé se v době ekonomické krize bojí nejvíce zdražování. Mnozí pravicoví voliči spojovali svou volbu menších stran se strachem z prodeje městského majetku a následným zdražování,“ přibližuje jedno ze zjištění David Surý.
Chyběla silná osobnost  Podle olomouckých výzkumníků chyběly ve volbách silné osobnosti. „Mírně nad průměrem se objevovalo jméno současného primátora doktora Finka, který získal nejvíce preferenčních hlasů. Jinak šlo o pro voliče spíše neznámé osobnosti,“ prozrazuje sociolog Surý. 
Výzkum a analýza Katedry sociologie a andragogiky Palackého Univerzity v Olomouci běžela od září 2010 do prosince 2010. Ve výzkumu bylo dotázáno 514 obyvatel Hradce Králové.                    Kontakt:  Mgr. David Surý  Univerzita Palackého v Olomouci