Českotřebovský deník 25/2011 (25.1.)                                    
Česká Třebová s podporou kraje na filmovém plátně 

Česká Třebová – Pardubický kraj podpořil nezávislou filmovou tvorbu a regionální autory. Hejtman Radko Martínek převzal záštitu nad premiérovým promítáním autorského filmu režiséra a producenta Davida Kaplana s názvem Trip. Na 21 minut dlouhý hraný snímek se v závěru minulého roku do Národního domu v České Třebové přišly podívat dvě stovky diváků. Město ze severovýchodní části regionu nebylo vybráno náhodně, právě zde totiž děj filmu začíná.
Z České Třebové také pocházejí oba hlavní filmoví hrdinové a současně i jejich představitelé – místní rapeři Gaz (Jan Glaser) a Wowa (Vladimír Dachnovský). A Třebová je i nástupní stanici cesty (tripu) obou maloměstských muzikantů. „Chtěl jsem tohle krásné město nabídnout divákovi z neobvyklého úhlu, takže v úvodu filmu je několik panoramatických záběrů České Třebové,“ zavzpomínal na natáčení a současně poodhalil důvod výběru Třebové David Kaplan, který pochází z nedalekého Ústí nad Orlicí. Hlavní část děje pak je situována do Prahy, kde Gaz s Wowou poznávají noční život a v tanečním klubu se začíná odehrávat jejich dobrodružství jedné noci.  Krajský zastupitel a poradce hejtmana Martin Netolický byl s premiérou filmu spokojený: „Jakýkoliv počin, který propaguje Českou Třebovou je chvályhodný. Přestože snímek svoji tématikou může vyvolávat různé reakce, mám za to, že podpora mladých regionálních umělců je v současné době mimořádně důležitá.“  Film Trip byl natočen jako nízkonákladový, účinkují v něm neherci, na výrobě se však podíleli profesionálové. (jr)   Fotografie z prezentace filmu v Národním domě 26. 12. 2010.

 

Hlášení evidence obyvatel za rok 2010:  další úbytek obyvatel                            

Počet obyvatel k 31.12.2010 :   16 024   (7 877 mužů  a  8 147 žen)  
Narozeno :           172 občanů          z toho    94 chlapců      a      78  dívek
Zemřelo :             189 občanů          z toho    88 mužů         a     101  žen
Přihlášeno do Č.Třebové :      164 občanů       z toho   69 mužů  a   95 žen
Odhlášeno z Č.Třebové   :      283 občanů       z toho 133 mužů  a 150 žen
V rámci města se přestěhovalo :    604 občanů
Počet sňatků:        88
Počet rozvodů:     41

 

KRÁTCE                                                                                  

l Slavnostní vyhodnocení nejlepších českotřebovských sportovců se uskuteční v obřadní síni českotřebovské radnice dne 8. února od 15 hodin. Oceněno bude 11 sportovců s trvalým bydlištěm v České Třebové a jeden kolektiv.

l Město Česká Třebová nevzdalo svůj boj o další rozšíření počtu zastavujících rychlíků vyšší kvality v České Třebové a vede nová jednání na Ministerstvu dopravy Podává návrh na to aby z 12 dosud projíždějících rychlíků v České Třebové stavělo alespoň 5 nejvýznamnějších dáůlových spojů v exponovaných časech. Návrh pomáhají prosadit poslanci PS ČR.
 
l Slavnostní zahájení činnosti poslanecké kanceláře TOP 09 Prof. Ing. Václava Cempírka se uskuteční dne 7. února v prostorách Galerie Ještěr. Zde bude pracovat asistentka, která domluví termíny schůzek s poslancem přímo v kanceláři podle jeho aktuálního rozvrhu. V Českotřebovském zpravodaji budeme podle dohody s Ing. Václavem Cempírkem pravidelně zveřejňovat  aktuální informace ze sněmovny i z jeho aktivitách v našem regionu.

 

l Základní škola praktická Česká Třebová zve rodiče na "Zápis dětí do 1.ročníku Základní školy praktické" který se koná dne  31.1.2011 od 8.00 do 15.00 v budově školy na Nám.17.listopadu 2060 Česká Třebová - Borek. Zapsány budou děti, které dovrší  do 31.8.2011 6 let věku. K zápisu přinesou rodiče rodný list dítěte a doporučení školského poradenského zařízení. K zápisu přijdou s dítětem i ti rodiče, jejichž dítě nebylo přijato do prvního ročníku v roce 2010. Mgr. Iva Fikejsová, ředitelka ZŠ praktické Č. Třebová.
 
„Pronajmu garáž u sídliště Trávník. Tel.: 725 026 196.“    

Lední hokej mládeže -  výsledky z neděle 23.1. - čtvrté a třetí třídy  ZS Skuteč                                      

Krajská liga žáků 4.tříd
HC Skuteč - TJ Loko Česká Třebová 8 : 3 ( 2 : 0, 3 : 3, 3 : 0 )
Branky: Stolín 2, Trnka
Sestava : Kollert - Novotný R., Trnka, Verner J., Švub, Umlauf, Stolín, Paclík, Ruda, Řehák, Koutecký, Kleisl
Dnes jsme sehráli mistrovské utkání ve Skutči. Naše hra dnes oproti minulému utkání doznala jistého zlepšení a hoši přeci jen hráli vyrovnanější partii. Domácí však dokázali lépe zužitkovat vytvořené příležitosti, což se nám dnes bohužel nedařilo.

Minihokej 3.tříd - ročník 2003
HC Skuteč - TJ Loko Česká Třebová 0 : 13 ( 0 : 7, 0 : 2, 0 : 4 )
Branky: Páv 5, Palán 2, Fikejz 2, Trnková 2, Hošpes, Havránek
Sestava : Martinásek O. - Fikejz, Hošpes, Palán, Páv, Havránek, Pojezný, Trnková, Kolář, Martinásek T.
Mladší třeťáci odehráli celý zápas v dobrém tempu a domácí družstvo jasně přehráli.
Dnes musím obě družstva pochválit za přístup k utkání.  Další duel sehrajeme v neděli 30.1. doma s  Chocní.
Stanislav Ruda, trenér mládeže
 
Co pro Vás připravila knihovna na únor 2011:                   

Předčítání s trochou karnevalového veselí
Zveme na pravidelné předčítání 1. 2. od 16 hod. na dětském oddělení. Děti, pokud chcete, masky s sebou! (Pokud nemáte, těšte se na vyrábění obličejových masek). Vstupné dobrovolné.

Univerzita volného času 2011
Jen nevidíme… beseda organizace SONS Česká Třebová

Zveme na zajímavou besedu, na které nahlédnete do světa lidí žijících „ve tmě“.  Seznámíte se s činností oblastní pobočky Sons Česká Třebová, proběhne ukázka Braillova písma a různých kompenzačních pomůcek, dozvíte se, jak reagovat, když potkáte nevidomého, a také kde a jak získat sociální příspěvek. Přednáší Ivo Psota, Sons Česká Třebová. 15. 2. od 17 hod. čítárna Měk. Vstupné dobrovolné.

Pozvánka na besedu s Pavlem Vstřelem (učitelem, léčitelem, terapeutem)

Tématem bude představení různých druhů energií a jejich využití při léčení psychologických, zdravotních, vztahových problémů. 22. 2. od 17 hod čítárna MěK. Vstupné dobrovolné.
 
Dětská lední revue se líbila   

Krasobruslařský klub  Pardubice předvedl na českotřebovském zimním stadionu   v pátek 21.1. krásné  a pro děti jistě zajímavé a inspirativní  pásmo  složené  z pohádek a  známých písniček. pořadatelem akce byla  Taneční škola Česká Třebová a společnost EkoBi.  Zazněly třeba melodie  z filmů Princezna ze mlejna, Tři oříšky pro Popelku,  Ať žijí duchové ale i z muzikálů.  Byla to především motivace pro to, aby se děti dále  a více zapojily do  intenzivnější  výuky krasobruslení , třeba ve skupinách. Je to sport náročný, ale zajímavý a je dobře, že pro něho máme u nás dobré podmínky. Hlediště zimního stadionu zaplnily stovky diváků.a vůbec se nehrál hokej....    Více ZDE
 
 Prodám pozemek v oblasti Serpentin - hezké slunné místo (1369 m2) .  
 Informace pan Podhajský telefon 775 22 42 91  nebo 777 22 42 03         

 
Lidé preferují ubytování v domácím prostředí s českou kuchyní

 Česká tradiční kuchyně je vytlačovaná stále novými a novými řetězci fastfoodů a dojít si do restaurace na domácí štrúdl se stává spíše výjimkou. A nejde jenom o štrúdl, v současnosti se stává stále oblíbenější relaxovat a strávit dovolenou v typickém českém statku s domácí stravou. „Lidé preferují klidné české domácí prostředí a to se jim v poslední době snažíme nabídnout. Pro naše zákazníky připravujeme každou chvíli novou nabídku. Ke snídani podáváme vždy něco sladkého jako pozornost. Tento týden je to například voňavý jablečný závin,“ uvedl David Smetana, který provozuje ubytování na statku ve Svobodných Dvorech nedaleko Hradce Králové. Spojení české kuchyně a ubytování v přírodním prostředí se stává více vyhledávané a lidé tak spojí dovolenou i s aktivním odpočinkem. Ne všichni z větších měst mají svoji chalupu, na které by mohli udržovat a rozvíjet české tradice. Podle Smetany se klienti rádi obrací na typická česká zařízení a opakovaně využívají jejich služby.
 
Drahé pohonné hmoty ukázaly na zloděje a agresivní řidiče  

Pro řidiče je tankování pohonných hmot v České republice drahé. Cena nafty je téměř o korunu dražší než průměr v Evropské unii. Dlouhodobě vysoké ceny, které zvyšují náklady na podnikání, ale i rodinný rozpočet, proto začali Češi řešit tím, že si daleko víc hlídají spotřebu u svých vozů a vedou si evidenci ujetých kilometrů. „Vyvinuli jsme aplikaci, která je schopna zaznamenávat aktuální stav paliva v nádrži. Pomocí této aplikace Webdispečinku má majitel přehled o spotřebovaném palivu. Může tak odhalit krádeže nafty či benzínu a má přesné informace, kolik litrů bylo do vozidla natankováno,“ popisuje Tomáš Hoplíček z firmy HI Software Development, která se zabývá právě instalací těchto systémů do aut. V případě, že dojde ke krádeži paliva, majitel dostane upozornění ve formě SMS na svůj mobilní telefon. Stále více firem a podnikatelů hledá možnosti, jak ušetřit na drahém palivu. Často se potýkají s tím, že zaměstnanci si natankují o několik litrů víc pro své soukromé účely, nebo jezdí takovým stylem jízdy, že spotřeba spáleného paliva je mnohokrát vyšší, než uvádí technický průkaz vozidla. Aplikace Webdispečink mimo běžné monitorování vozidel a tvorby knihy jízd umí nově analyzovat i styl jízdy řidičů a jeho výkon oznámkovat. Řidič tak pomocí těchto informací může svůj styl jízdy upravit tak, aby snížil spotřebu. Ta se zvyšuje při prudkém zrychlování a při nevyužití tzv. točivého momentu, který poskytuje vozidlu sílu k vyjetí různých kopců a terénních nerovností. „Za poslední půl rok jsme zaznamenali velký zájem o instalování systému, který umí online hlídat spotřebu vozidel. Firmy tak mohou ročně ušetřit desítky tisíc korun, a to není zanedbatelné,“ uzavírá Tomáš Hoplíček.