Českotřebovský deník  26/2011 (26.1.)                                   

VÝSTAVA „OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY V ČR“ ZAHÁJENA                                                 

V neděli 23.ledna byla v ekocentru Podorlicko zahájena výstava Ochrana přírody a krajiny České republiky. Výstavu na vernisáži představila H. Grundová a o vzniku výstavy pohovořili zajímavě autoři – botanička RNDr.Lenka Šoltysová a výtvarník J. Dungel. Výstava vznikla v Agentuře ochrany přírody a krajiny jako propagace české přírody a poprvé byla vystavena v Parlamentu ČR v době našeho předsednictví EU.  Texty na informačních panelech seznamují s principy ochrany přírody v ČR.  Vynikající fotografie a obrazy chráněných území a organizmů přilákaly mezi návštěvníky výtvarníky a fotografy. Výstava byla zahájena přípitkem senátora  P. Šilara. Hudební doprovod vernisáže zajistila výborná hudba skupiny Ponny Expres, která se brzy (10.2.)  představí v ekocentru podruhé  v komponovaném  programu. Závěr vernisáže patřil promítnutí krásného poetického filmu Natura Bohemica.
Výstava si můžete prohlédnout do 6.2. denně  v čase  od 9 do 16 hodin. Vstupné dospělí 10Kč, děti 5Kč.
 Pro školy je připravena soutěž, pracovní listy, publikace a  pro učitele DVD s filmem a výukovými materiály.

 


Krajská nemocnice má moderní diagnostiku                                                                                      

Pardubice (25. 1. 2011) –  Pardubická krajská nemocnice získala vysoce kvalitní diagnostické přístroje a podstatně rozšířila služby pro pacienty. Opravené prostory a moderní přístroje, magnetickou rezonanci, tomograf a mamograf za celkem 94 milionů korun, představilo radiodiagnostické oddělení v úterý 25. ledna 2011.
Zlomový krok, tak charakterizoval hejtman Pardubického kraje Radko Martínek otevření modernizovaného oddělení RDG v krajské nemocnici, která se vydává na novou dráhu moderní  medicíny.  Připomněl, že situace v současné době, kdy odcházejí lékaři,  není lehká. Přesto je přesvědčený, že otevření moderního pracoviště je významnou událostí a přispěje k větší prestiži nemocnice. „V případě přesného určení charakteru nemoci či stanovení přesné diagnózy a urychlení postupu léčby jsou tyto moderní diagnostické přístroje pro Pardubickou krajskou nemocnici nepostradatelné,“ dodala radní zodpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová. Martin Šácha pověřený řízením krajské nemocnice poděkoval vedení Pardubického kraje za dvaceti pěti milionovou investici, bez níž by rekonstrukci nevyhovujících prostor neprovedli. „Narodil jsem se v šedesátých letech minulého století v této nemocnici a po celou dobu byl interiér stejný. Toto je sedmimílový krok kupředu. Odpovídá parametrům zdravotnictví v roce 2011,“ potvrdil náměstek hejtmana a člen dozorčí rady nemocnice Roman Línek zkušenosti pacientů, kteří dosud využívali služeb odborných lékařů.  Stavebníci nastoupili na oddělení v lednu 2010.  Za rok se prostory změnily k nepoznání. Do prostorné čekárny vstupují pacienti automatickými dveřmi. Nahlásí se v recepci a čekají, až přijdou na řadu.  Zároveň bylo zrekonstruováno sociální zařízení v obou podlažích, přizpůsobeno je i vozíčkářům, které do patra doveze moderní výtah.  Malba a nátěry dveří spolu s novým informačním systémem výrazně zlepšily  prostředí  pro pacienty. Rekonstrukce byla částečná, probíhala za plného provozu a tím byla náročná pro provádějící firmu, pro personál RDG i pacienty. Stavba přišla na 25 milionů korun, přístroje za 93,77 milionu korun, přičemž na nákupu mamografu se finančně podílelo i město Pardubice.
 
Hledáme spolehlivou paní na úklid rodinného domu  a drobné domácí práce v Litomyšli   

Požadujeme: pečlivost a ochotu - spolehlivost a diskrétnost -
Předchozí praxe s úklidem domácnosti vítána
Nabízíme: odpovídající ohodnocení - dlouhodobou spolupráci - pracovní smlouvu
Bližší informace na tel.: 724 532 471
 
Pardubický kraj navštíví delegace z Regionu Centre   

Pardubice (25. 1. 2011) – Delegace z francouzského Regionu Centre navštíví ve dnech 25. až 27. ledna Pardubický kraj, jehož je partnerským regionem. Tématy společných jednání budou školství či zemědělství, hosté navštíví Gymnázium Svitavy, hrad Svojanov nebo zámek v Nových Hradech.
Složení delegace Regionu Centre:
Karine Gloanec-Maurin, radní pro Evropu, evropské politiky a meziregionální spolupráci
Pascal Meyer, vedoucí odboru mezinárodní spolupráce
Sidonie Delhomelle, referent odboru mezinárodní spolupráce
Za Pardubický kraj se programu zúčastní např.:
Hejtman Radko Martínek, členové krajské rady Jana Pernicová, Václav Kroutil a Miroslav Stejskal. Dále ředitel Krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslav Folprecht a vedoucí vybraných odborů krajského úřadu.
Zástupci dalších institucí:
Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba, náměstek primátorky města Pardubice Jiří Rozinek, ředitelé škol a dalších institucí.