Českotřebovský deník  27/2011 (27.1.)                                   
Workshop - Zástupkyně MC Rosa na krajském úřadě   


Dne 24. ledna 2011 se zástupkyně třebovského MC Rosa zúčastnily workshopu, který se konal v prostorách sálu Zastupitelstva Pardubického kraje. Během workshopu byl představen účastníkům celý vzdělávací projekt Rodičovská dovolená- období růstu v rámci globálního grantu rovné příležitosti žen a mužů na trhu práce a sladění pracovního a rodinného života. Do projektu se zapojilo také MC Rosa Česká Třebová (spolu s dalšími 13 neziskovými organizacemi z celého Pardubického kraje). Tento závěrečný workshop byl pak věnován především druhé části projektu tzv. systému Modelových pozic.  Ten popisuje podrobně, jak oslovovat, získávat, motivovat případné dobrovolníky a jak lze s nimi efektivně spolupracovat. Výstupem projektu byla metodika, která se může stát inspirací pro další neziskové organizace. Tato metodika bude volně přístupná na stránkách http://www.KONEP.cz.
Workshopu se kromě zástupců z řad mateřských a rodinných center zúčastnil ing. Pavel Šotola- radní zodpovědný za neziskový sektor, ing. Roman Línek - náměstek hejtmana, Mgr. Jiří Brýdl - radní zodpovědný za sociální péči a senátorka Mgr. Miluše Horská.  Zejména radní Jiří Brýdl seznámil přítomné z řad neziskových organizací se situací v oblasti financování sociálních služeb, ale také následně dalších neziskových organizací jako jsou mateřská centra.  Podle jeho vyjádření, není situace lehká. V tomto roce musí kraj vystačit s omezenými finančními prostředky.  V odpoledních hodinách, po skončení workshopu, jednala dále krajská koordinátorka mateřských center o konkrétních podmínkách a možné podpoře těchto organizací.  
Za MC Rosa Bc. Lucie Šumberová  
 
Prezentace Orlického cyklo&in-line království v první den 13.1. veletrhu Regiontour v Brně

Kompletní královská družina se aktivně zúčastnila otevření stánku Královéhradeckého kraje a presentace Pohádkových regionů na veletržním pódiu. Cestovali jsme společně s externí redaktorkou Pardubického rozhlasu, která vše zaznamenala formou reportáže. Při putování veletrhem družina hovořila také pro další regionální rozhlasová a televizní média a proběhla také přátelská setkání s generálním ředitelem Czechtourismu panem Rostislavem Vondruškou a s představiteli Královéhradeckého kraje. Nové propagační materiály království byly k dispozici na stáncích Orlických hor a Podorlicka. Některé reportáže a fotodokumentaci z této akce naleznete na www.orlicko-trebovsko.cz , rubrika Aktuality na hlavní straně. Nezastihli jste nás v Brně? Najdete nás určitě první veletržní den 10.2. na Holiday World v Praze.
 

Petr Šilar otevírá v Ústí nad Orlicí senátorskou kancelář 

Slavnostní otevření regionální senátorské kanceláře KDU-ČSL se konalo v pátek 28. ledna 2011 od 13.00-16.30 hod. v Ústí nad Orlicí, Tvardkova 1191 (1.patro, číslo dveří 202). Během této doby byla možnost prohlídky senátní kanceláře a také příležitost k neformálnímu setkání pozvaných hostů se senátorem. V této kanceláři bude pracovat asistent senátora, který domluví podle potřeby schůzku podle možností diáře Petra Šilara.
 
Galerie JeštěR se mění na poslaneckou kancelář Prof. Václava Cempírka 

Slavnostní zahájení činnosti poslanecké kanceláře TOP 09 Prof. Ing. Václava Cempírka se uskuteční dne 7. února v prostorách Galerie Ještěr. To ovšem neznamená, že zde zatsihnete našeho českotřebovského poslance kdykoliv se vám zamane. Zde bude pracovat asistentka, která domluví termíny schůzek s poslancem přímo v kanceláři podle jeho aktuálního rozvrhu. V Českotřebovském zpravodaji budeme podle dohody s Ing. Václavem Cempírkem pravidelně zveřejňovat aktuální informace ze sněmovny i z jeho aktivitách v našem regionu.
 
Do Boni Pueri se hlásí chlapci až z Náchodska

Už první den zápisu do známého chlapeckého pěveckého sboru Boni pueri byl o přijetí velký zájem. Škola totiž vyhlásila projekt: Hledáme pěvecké partnery Lucie Bílé a oslovila většinu základních škol na Hradecku.  „Kromě chlapců z Hradce a okolí přijeli také zpěváci z Náchodska. Koncem roku byli s rodiči na našem koncertě a dnes se přijeli zapsat do Boni pueri,“ popisuje Pavel Horák, sbormistr Boni Pueri, a dodává, že zápis je jedinečnou příležitostí pro talentované chlapce jak se stát součástí prestižního sboru, který pravidelně vystupuje s předními českými i zahraničními pěveckými osobnostmi.Chlapecký sbor Boni Pueri z Hradce Králové čítá 200 členů a absolvoval dosud více jak 2500 koncertů po celém světě. „Dobří chlapci“ pravidelně koncertují i s  Lucií Bílou,  dosud absolvovali více než 300 společných vystoupení v České republice i na Slovensku.  Boni Pueri účinkují pravidelně i v zahraničí, kde sklízejí obrovské úspěchy.
 
Volné sociální byty v Borku

Město Česká Třebová podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu 3 volné byty na Semanínské ulici v České Třebové o velikosti 1+1 v čp. 2084 a 2086
Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději ve čtvrtek dne 24.02.2011.
V České Třebové dne 26. ledna 2011 Ing. Jiří Smrčka v.r. vedoucí odboru majetku města

ZŠ Česká Třebová, Ústecká ulice nabízí ještě volnou kapacitu stravovacích služeb.
Bližší informace podá vedoucí školní jídelny Lenka Marišková na tel. 465 535367,
465 535367 nebo 736 518 044 a 736 518 044 E - mail jidelnamariskova@seznam.cz