Českotřebovský deník 6/2010 (6.1.)                                        
KAŽDÝ MĚSÍC V ROCE JE NĚČÍM ZAJÍMAVÝ 

projekt Ing. Jana Peringera již zahájil letošní ročník Českotřebovského zpravodaje.   nebudeme uvádět úvodníky, ale každý měsíc se  dočteme kousíček prózy, připravené na míru vždy  dopředu právě na ten budoucí měsíc.  A tak zatímco si dále můžeme přečíst problémy, které nám všem dělá měsíc leden, Honza Peringer již píše  úvahu na měsíc ÚNOR... A za rok z toho budeme mít celý kalendář . Obvykle si vše můžeme přečíst nejdříve na obrazovce, třeba i fotografiemi, a v tišněném vydání pak v určitém jiném pohledu teprve se zpožděním. některé rubriky však uvádíme obráceně, nejdříve vyjdou v tisku a teprve následně je zařadím také do elektronického vydání. Tak tedy máme tu leden, zítra bude svátek Tří králů.  (mm)
 
LEDEN

Narodí se za zvuku petard a bouchání lahví šampaňského, vítán polibky a pevnými  stisky rukou, doprovázen předsevzetími splnitelnými i nikdy neplněnými.  Bude  nadšeně pozdravován a oslavován, protože je v daném roce prvorozený. Očekávaný jako první syn v dobré rodině a budeme mu říkat ,leden‘. Už jeho první krůček  bude vítaný, i když bude jenom ,slepičí.‘ Bude nám milý hlavně tím, že bude příslibem kroků dalších, kroků ke slunci a k probuzení země.  Skalní lyžaři budou v duchu žadonit o to, aby na sjezdovce bylo sněhu co nejvíce a vydržel co nejdéle, aby jim pod sjezdovkou chutnal čaj a grog. Aby si opravdu užili zdravého pohybu, i když to někdy odnese některá končetina. Bruslaři na řece zase budou škemrat o  hladký led, protože jen na takovém se dají nacvičovat piruety a střílet puk mezi  brankové „tyče“  z jednoho páru vysokých bot. Běžkaři budou toužit po tom, aby stopa na polích od hřbitova až k lesu vydržela rovná a hladká, aby nebrousili hrany  lyží o hroudy a krtičince. A ti ostatní? Budou žehrat na to, že toho ,neřádu‘ je už dost a mělo by přestat sněžit. Protože kdo to má stále odhazovat a zametat, že ano? Prostě budeme zase nejednotní tak, jak to jen dovedou věčně nespokojení lidé. 
Leden je  také měsícem příslibů. Pěstitelé paprik připravují truhlíky a vysévají semena, aby mohli dát rostliny do země, jakmile se rozjaří a půda se vyhřeje. Protože kdo vysadí včas, více sklidí. Majitelé pařenišť a skleníků připravují sadbu salátu, aby se potřebné vitamíny dostaly na stůl včas, než nastane doba jarních rým a zachlazení. Čtenáři, kteří spoléhali na to, že o dlouhých zimních večerech dohoní to, nač jim v létě nezbýval čas, přidávají na tempu, aby stihli co nejvíce. Protože o krátkých jarních a letních večerech bude zase  tolik jiných činností a zábavy, na které se také těší.  Milovníci výstav, divadel a koncertů budou v kalendářích kontrolovat  záznamy o termínech, aby, nedejbůh, na něco zapomněli.
Protože jsme každý jiný, různí svými náturami, zájmy, žádostmi a potřebami, tak každý hledáme a očekáváme především  naplnění svých vlastních  tužeb podle svých představ. Je to správné? No samozřejmě je a vůbec nezáleží na tom, že těch osobních zájmů je bezpočet. Vždyť jsme jenom lidé! V té různosti bychom ale jednotně mohli říci – buď pozdraven měsíc LEDEN.        Jan Peringer
 
Tříkrálová sbírka pokračuje 

Trojici koledníků s průvodcem, Otcem Milošem Kolovratníkem jsem zastihl odpoledne na Starém náměstí.  Miloš Kolovratník hodnotí dosavadní průběh sbírky pozitivně.Při návštěvách v rodinách se setkává s mnoha lidmi se kterými se jinak nemá možnost potkat nikde se nesetkal s omítavým nebo hrubým jednáním.  Na realizaci sbírky má velký podíl.
 
Velké díry v komunikaci v tunelech u Korada

Zima dělá na silnicích velké škody - top  víme všichni. za volantem jsme se dostali do problémové situace  jistě  mnohokrát. Jenže, to, co zažijete  při jízdě od vrátnice Korada  na Semanín tzv. tunely stojí opravdu za to. Jde o úsek silnice III. třídy a proto by měl být v péči Správy silnic Pardubického kraje . Díry zde jsou tak velké, že se vyhnout ani nemůžete, navíc je zde také velký provoz. Silnice dostala zabrat především v době, kdy se tudy vozila zemina   při stavbě terminálu Jana Pernera a bylo slíbeno, že se hned na to na jaře (tedy loni na jaře) tento úsek silnice opraví, stejně jako osvětlená v tunelech atd. Sliby chyby, nestalo se nic, je třeba šetřit. A tak nezbývá, než  znovu a hodně nahlas opakovat , že jde o důležitou komunikaci v rámci města, také  přístup do průmyslové zóny.  Je nanejvýš důležité, aby se tento úsek co nejdříve a důkladně opravil!

Jste v registrech a potřebujete půjčit peníze? Máte exekuce a hledáte rychlou pomoc? Tel:  733 770 374

Hlavní problémy Orlickoústecké nemocnice: 1) ARO  2) porodnice a gynekologie

Pokud lékaři nevezmou své výpovědi zpět, tak bude velký problém.  Zůstávají  jen dva z 12 anesteziologů podobně odchází nadpoloviční většina lékařského personálu z porodnice.  Obě tato oddělení patří k nejmodernějším a klidně by se mohla i zavřít.  Lidsky tomu nerozumím, těžko věřit lékaři (ARO), který podává  výpověď a dosud si několik let stavěl rodinný dům nedaleko v Libchavách či jinde, že by teď své profese zanechal a šel třeba do ciziny. A jsou i další podobné příklady. Manželky lékařů  jsou sestry, které zde pracují  atd. Bylo by dobré také zjistit, zda tito lékaři dali výpovědi také z vedlejších pracovních poměrů např. na RZP.  Výsledné počty se tedy budou od těch současných lišit. Problémy však budou a vlastně už jsou. Třeba i v tom, že ústecká nemocnice nemá řádné vedení, a v konkurzu vybraný ředitel, který měl právě nastoupit od 1. března podle mých informací ze zdroje v nemocnici nastoupí (pokud vůbec) tak o několik měsíců později. A právě v této době by nemocnice potřebovala mít vizi a řádné vedení. Situace ukazuje, že na rozdíl od Litomyšle, kde drží lékařský tým pohromadě, toto v Ústí neplatí. Pokud se platy lékařů dle požadavků nezvýší, tak odejdou?  Nikdo  jim v tom bránit nemůže. Nebo někteří z lékařů ve výpovědi hodlají využít všeobecného odcházení k tomu, aby získali lepší (nyní se uvolňující) místa  v krajských a fakultních nemocnicích, že tedy nastane hra "škatule hejbejte se? Pokud by to tak mělo být, tak na tom náš okresní špitál určitě nevydělá. A tak se možná bude v letošním roce v nemocnici více mluvit slovensky a ukrajinsky. Nebo se nemocnice přemění z části na LDN a akutní medicína bude v Litomyšli?  (mm)
 
Pondělní zatmění slunce  3.1. 2011

v České Třebové vrcholilo těsně před půl desátou. Teprve někdy v této době se mraky  rozestoupily a nejprve přes ně byl vidět také srpeček, který zbyl ze slunečního kotouče. Na intenzitě světla se to ale během dopoledne prakticky nepoznalo.

Pozorování zatmění slunce bylo však možné provádět přímo při školním vyučování, což vždycky nebývá. Na další takový úkat si v České Třebové zase počkáme skoro 15 let.

Fotografie byla pořízena v Ústí nad Orlicí v 9:50 SEČ bez jakéhokoliv zatemnění tmavým sklem, právě proto, že slunce svítilo přes mraky.

 

 

  

 
Pohřeb bývalého ředitele SZŠ Ústí n.O. PhDr. Jaroslava Truhličky. Smuteční hosté , ať již bývalí žáci, kolegové učitelé nebo občané z Brandýsa, kde dr. Truhlička prožil celý život, se do ústecké obřadné síně ani nevešli.

 

Na náměstí Jana Pernera máme pro motoristy dva zpomalovací prahy spojené s přechody pro chodce. Ten první je proti schodišti do Vinohradské ulice a je v pořádku,  přes ten druhý  se chodí k budově ČD Cargo. Je taky frekventovaný, ale musíte přes něho přejít velmi šikmo, přesně na vyvýšeném prahu narazíte na sněhovou bariéru... Tak důležitý přechod by měl být řádně uklizen....
Rada z Litomyšle  občanům bydlícím ve Vilách

Ve Zpravodaji ČT číslo 1/2011 jsem četl stížnost občana části Vily na hluk a další. Poněvadž mě pravděpodobně adresu občana nesdělíte, dovoluji si Vás požádat o předání mého dopisu občanu z této části Vily. Nechť se občan obrátí na Krajský úřad Pardubice a Veřejného ochránce práv v Brně, přibližně tímto nástinem. Nečinnost Městského úřadu v České Třebové je v rozporu s právem, a neodpovídá principům demokratického právního státu Evropského společenství. Jako občan Evropské unie dle Smlouvy ES či. 17, nemám stejné podmínky pro pohodu a klidné bydlení jako ostatní obyvatelé v České Třebové, toto nerovné zacházení je zapříčiněno provozováním hlučného zařízení a jejím následkem. Povolením provozu se správní orgán nezabýval žák. č. 138/1998 Sb., nebyly prověřeny škodlivé aspekty na pohodu bydlení podle ustanovení § 8 odst. této vyhlášky, třebaže to právní předpis ukládá, řádně nebylo zkoumáno, zda provoz tohoto zařízení zásadně nesnižuje kvalitu života a bydlení v sousední nemovitosti, která se nachází v bezprostřední blízkosti, bylo připuštěno že negativní vlivy zasahují do osobnostních práv sousedů. Podle vyhlášky č. 501/2006 Sb., ve znění vyhlášky č. 269/2009 Sb., § 2, mohou být součástí plochy pro bydlení m.j. i pozemky a stavby a dalšího zařízení, ovšem nesmějí snižovat kvalitu prostředí a pohodu bydlení ve vymezené ploše a musejí být slučitelné s bydlením. Viz. rozs. NSS AS 44/2005-116. Nezákonný zásah spočívá v chybném postupu správního orgánu, zkracuje na subjektivních právech, a to to tím, že neposkytuje práva na příznivé životní prostředí. Viz. rozs. NSS 2 ÁNS 1/2004-64 ze dne 20.4.2004 a současně i US usnesení ze dne 8.3.2005 - l US 618/2004, který v této věci uvedl, m.j. orgány státní správy mohou nepochybně zasáhnout do práv, včetně ústavních, tím že jsou nečinné. Jak již konstatoval Ústavní soud sp. zn. Pí US 19/04 ze dne 21.2.2006, je každý orgán veřejné moci členského státu povinen aplikovat Komunitami právo ES před českým pokud je v rozporu. Všechny orgány členských států „nikoliv jenom soudy" jsou povinny zajistit řádné opatření viz. či. 10 Smlouvy ES. 
Komunitami právo zahrnuje všechny právní normy, včetně obecně právních zásad rozsudků Evropského soudního dvora a legislativy vyplývající ze zahraničních vztahů Společenství a doplňuje tak právo dosažené v úmluvách a jim podobných smlouvách dosažené mezi členskými státy a tím rovného zacházení. Jakmile se osoba cítí poškozena nedodržením rovného zacházení a předloží příslušnému orgánu skutečnosti že došlo k nerovnému zacházení, přísluší odpůrci a to i soudní cestou prokázat, že nedošlo k zásadě nerovného zacházení. Podepsána předsedkyně Rady ES M. Arcanjo. Děkuji za předání  S pozdravem                         Suchý Litomyšl
Novela zákona o střídavé péči 

Praha/Hradec Králové – Otcové z Královéhradecka, kteří iniciovali novelu zákona o rodině umožňující soudům častější udílení tzv. střídavé péče, vítají jeho současnou podobu navrženou poslancem Pavlem Staňkem (ODS).  Ta podle psychologů i pedagogů pomůže dětem, aby neztratily jednoho ze svých rodičů. „Hlavní význam zákona vidíme v prolomení společenských bariér, kdy děti rozvodem rodičů přichází o své přirozené vzory. Z mnoha výzkumů vyplývá, že většina otců přestane mít zájem o výchovu dětí při prvních překážkách ze strany matky,“ říká k návrhu iniciátor Tomáš Zdechovský. Podle něj se podobná úprava osvědčila v řadě západoevropských zemí a také na Slovensku. Novela zákona umožní častější udílení tzv. střídavé péče, pokud to bude v zájmu dítěte.   V současné době skončí v péči obou rodičů po rozvodu pouhá tři procenta dětí, což řadí Českou republiku na poslední místa mezi zeměmi EU. Ze statistik dále vyplývá, že v devadesáti procentech je tíha na výchovu dána na matku dětí, což může mít za následek například přecitlivělost chlapců. „Rodiče by měli mít oba stejnou odpovědnost za výchovu svých dětí a nenechat pouze celou tíhu výchovy na maminkách dětí,“ dodává Zdechovský.
Padá dlouholeté tabu jednostranné výchovy matky Zahraniční psychologické výzkumy opakovaně potvrzují, že děti vyrůstající v bezkonfliktním prostředí s oběma rodiči mají minimální sklony ke kriminalitě a sociálně patologickým jevům. A to i v případech, že jsou vychovávané rozvedenými rodiči ve střídavé péči.  „Otcové jsou v českém soudním prostředí pořád vnímáni trochu jako rodinná peněženka a matkám je přiřazováno hlavní slovo ve výchově. Věříme, že se nám toto dlouholeté soudní tabu podaří změnit,“ dodává Tomáš Zdechovský, který v nedávné době prolomil neměnnost českého kalendáře, kam dostal 11 jmen včetně svého syna Tobiáše.
Jana Kodysová