Českotřebovský deník 7/2011 (7.11.)                                      

Zatmění Slunce v České Třebové

Fotografie Miroslava Blasela z pondělního zatmění Slunce (3.1. 2011) najdete na tomto odkazu: (Foto z ulice V Lukách, Č. Třebová)
http://picasaweb.google.com/webfotomb/ZatmeniSlunce412011?authkey=Gv1sRgCIyI2f2kicaxgQE&feat=directlink
 


Fotografie Davida Smyčky dokazují, že se do realizace Tříkrálové sbírky v Semaníně aktuivně zapojili také děti z místní mateřské školy. Na atraktivitě přidala i jízda králů na koni. 
 

Hledáme spolehlivou paní na úklid rodinného domu a drobné domácí práce v Litomyšli.                                                       

Požadujeme:   pečlivost a ochotu -  spolehlivost a diskrétnost -  předchozí praxe s úklidem domácnosti vítána
Nabízíme:  odpovídající ohodnocení  -       dlouhodobou spolupráci  -         pracovní smlouvu
Bližší informace na tel.: 724 532 471   Životopisy zasílejte na e-mail:  uklid-litomysl@email.cz
 
V Borku se připravuje  budování provozovny recyklace odpadu.

Stavební úřad vydal stavební povolení   pro firmu David Skalický, aby na svém pozemku na okraji průmyslové oblasti Borek vybudovala tuto provozovnu. Bude sloužit ke zpracování suťě a stavebního odpadu, zeminy, cihel a betonu. pozemek  je  veden jako manipulační plocha se stavebními panely a bude vybaven mobilním strojním zařízením které výše popsanou činnost umožňuje. projektovaný výkon je cca 25m3 za hodinu.

Bláznivé nůžky tři roky po premiéře přišly i do České Třebové 

Premiéra této Bláznivé  hry byl v říjnu 2007, hraje se ale po celém světě s úspěchem již přes dvacet let.  Na VIII. ročníku GRAND Festivalu smíchu Bláznivé nůžky získaly titul Komedie roku 2007 a L. Špiner byl v roli Tonyho oceněn za nejlepší mužský herecký výkon festivalu . Hra zavedla  diváky do kadeřnického salónu „Bláznivé nůžky“ se svérázným a zábavným personálem. Přichází několik náhodných i stálých zákazníků. Najednou se o patro výš stane vražda a jedinými, opravdu nestrannými pozorovateli a svědky jsou diváci. Ti také měli možnost vypovídat, klást otázky a účastnit se vyšetřování. To také probíhalo i v kuloárech o přestávce hry. Zatím ještě nikdy se takto hra v našem divadelním sále nevyvíjela, končila dokonce hlasováním o vrahovi a světe div se  nakonec právě jemu byla vina dokázána. Herci Východočeského divadla se na hru ve Třebové sami dobře připravili a aktualizovali si ji s pomocí místních názvů ve městě a okolí, dokonale improvizovali a měli i cit pro situaci. Když se již zdála diskuze diváků zdlouhavá a nikam nevedoucí, tak se dokázali vždy posunout správným směrem...... Dramatická ovšem nebyla jen samotná hra, ale také příchod a odchod diváků po zledovatělých chodnících a cestách, nebo dokonce odjezd vozidlem dokonale pokrytým  až 1 cm tlustou vrstvou námrazy.                                            (Foto z webu VČD Pardubice)
 
Starosta Bílé Vody povede českou část Euroregionu Glacensis 

Miroslav Kocian (nestr.), starosta Bílé Vody u Javorníku, se stal v závěru roku předsedou české části Euroregionu Glacensis. V Rychnově nad Kněžnou ho zvolili účastníci volebního kongresu euroregionu, na němž byla kromě jiného představena a pokřtěna nová propagační publikace Historické památky Euroregionu Glacensis. „Publikace je součástí projektu, jenž má přiblížit region na polské i české straně hranice,“ upozornil sekretář české části euroregionu Jaroslav Štefek. Protiváhou publikace je na polské straně loni vydaný soubor map, turistických zajímavostí a cyklotras a umístění informačních tabulí na těchto trasách. Publikace i mapy jsou vydány v českém a polském jazyce. Euroregion má na české straně celkem 104 členy z řad měst a obcí a tři krajské samosprávy – královéhradeckou, pardubickou a olomouckou.                                                                                  Ludmila Žlábková, Právo.
Poznámka: dosud byl předsedou Jiří čepelka, bývalý starosta města Ústí nad Orlicí a poslanec Parlamentu ČR Město Česká Třebová z tohoto Euroregionu před časem vystoupila, členství nemělo pro naše město žádný praktický význam.  Naopak Ústí nad Orlicí zde mělo velký zdroj dotací díky svému partnerství s městem Bystřice Klodská. Naše partnerské město Olawa leží v Polsku již  mimo oblast tohoto euroregionu. 
Zima v Pardubickém kraji přijde silničáře přibližně na 160 miliónů korun.  

Útrata za údržbu silnic druhých a třetích tříd bude patřit k nejdražším za 15 až 20 let. Silničáři si už museli v závěru roku půjčit deset miliónů korun, o to méně budou mít letos. ČTK to řekl provozní náměstek silničářů Václav Ouhrabka.
„Já nepamatuji dražší zimu. Někdy kolem roku 2005 stála asi 147 miliónů korun a teď to odhadujeme na 160 miliónů korun,“ sdělil Ouhrabka.  Na silnicích se už objevují výtluky. Když nesněží, silničáři je spravují. Motoristé ale nejspíš moc spokojení nebudou. „Je toho tolik, že to není moc vidět. Výspravy jsou spíš provizorního charakteru, studená směs nemá takovou kvalitu jako teplá,“ dodal Ouhrabka.