Devadesát let paní Eugenie Dean                                           

Dne 10. října ve svém bydlišti, v australském Lake Heights, N. S. W., oslavila významné životní jubileum 90 let paní Eugenie Dean, rozená Heidlerová z Prahy, potomek významného českotřebovského Rybičkova rodu.
Eugenie se narodila v Praze jako nejstarší ze tří dětí  ministra obchodu Československé republiky JUDr.  Ferdinanda Heidlera a jeho manželky Eugenie, rozené Rybičkové z České Třebové. Měla ještě dva mladší sourozence, sestru Zoru a bratra Ferdinanda. 
Malá Eugenie, ač svůj život prožívala v Praze, často od dětských let s rodiči zajížděla k nám do České Třebové, na návštěvu své babičky, paní E. Z. Rybičkové a dědečka, bývalého starosty města a obchodníka Otto Rybičky. Spolu s nimi trávívala chvíle volna  a prázdnin na Rybičkově zahradě na Trávníku. Do našeho města Eugenie zavítala i v dobách pozdějších. Tehdy zde měla řadu přátel. Mezi nimi bychom nalezli  i dirigenta Františka Preislera. Pohybovala se také ve společnosti svého strýce, matčina bratra, vynikajícího společníka a hudebníka Jana Rybičky.
V roce 1948, po změně politických poměrů ve státě, Eugenie Heidlerová odjela lodí do Austrálie, kde již zůstala natrvalo. Tato  země  se jí stala  novým domovem. Zde se v roce 1950 provdala  za Johna Deana. Z manželství se záhy narodily dvě děti, dcera Patricia a syn Filip.  Manželé Deanovi se věnovali rodinné firmě, zabývající se  reprografií (kopírováním technických výkresů).
Dnes si manželé Deanovi užívají zaslouženého odpočinku a těší  se ze svých pěti vnoučat.  Vnučka paní Dean, Alison Eugenie Tandy, 1. února 2009 v doprovodu pražských příbuzných při své cestě po Evropě navštívila i Českou Třebovou, kde si se zájmem prohlédla všechny domy, jejichž osudy jsou spojeny s rodinou jejich předků, poseděla v kavárně v blízkosti chrámu sv. Jakuba, která se nachází v domě, kdysi náležejícímu jejímu  prapradědečkovi Otto Rybičkovi a  uctila památku svých předků u Rybičkovy hrobky na místním hřbitově.
Připomeňme, že paní Dean je dobrou pamětnicí někdejšího života u Rybičků a její dopisy i ve vysokém  věku a po tak dlouhé době odloučení od mateřského jazyka psané krásným tiskacím písmem bez jediné chyby, přinášejí řady jejich vzpomínek.
Přejeme paní Eugenii Dean  hodně zdraví, optimismu a životního elánu do dalších let.                                                Martin Šebela

 

Popis fotogfafií: 

 1 - Eugenie spolu s rodiči, kolem roku 1921.
 2 - S dědečkem, obchodníkem Otto Rybičkou, ve Třebové cca 1922.
 3 - Eugenie jako baletka, kolem roku  1925.
 4 - Eugenie (sedící vlevo) spolu s přáteli ve Třebové, kolem roku 1938.  Třetí zleva stojící dirigent Fr. Preisler, vedle něho  její strýc
       Jan Rybička a zcela vpravo stojící číšník Polda od Naňků. Dole uprostřed sestřenice Jana Rybičky, Marta Kubíčková
 5 - Eugenie Dean s manželem Johnem a dětmi v roce 1957.
 6 - Manželé Deanovi s rodinou v roce 2010.
 7 - Eugenie a John Deanovi v den devadesátých narozenin.

 1 - Eugenie spolu s rodiči, kolem roku 1921.

2 - S dědečkem, obchodníkem Otto Rybičkou, ve Třebové cca 1922.              3 - Eugenie jako baletka, kolem roku  1925.

4 - Eugenie (sedící vlevo) spolu s přáteli ve Třebové, kolem roku 1938.  Třetí zleva stojící dirigent Fr. Preisler, vedle něho  její strýc Jan Rybička a zcela vpravo stojící číšník Polda od Naňků. Dole uprostřed sestřenice Jana Rybičky, Marta Kubíčková

5 - Eugenie Dean s manželem Johnem a dětmi v roce 1957.

6 - Manželé Deanovi s rodinou v roce 2010.

 7 - Eugenie a John Deanovi v den devadesátých narozenin.