Aktualizace programu regenerace městské památkové zóny
 
Městská památková zóna v České Třebové byla vyhlášena Vyhláškou MK ČR č. 250/1995 Sb., o prohlášení území historických jader vybraných měst a jejich částí za památkové zóny. Město Česká Třebová se tak připojilo k řadě měst, která si uvědomila význam kulturního dědictví a rozhodla se uchovat a chránit svá historická jádra. Jádrem Městské památkové zóny je historická zástavba mezi úl. Riegrova a Klácelova (Chorinova). Půdorys historického jádra patří k nejvýznamnějším příkladům aplikace tzv. slezského schématu města, v jehož osnově dominují dvě souběžné ulice, mezi kterými vzniklo náměstí a za středním bodem kostel. Domy podél obou hlavních ulic vytvořily protáhlý čočko vitý vnější obvod města. Centrem historické části města je Staré náměstí. Hranice Městské památkové zóny tvoří úl. Riegrova, Kobylí důl, Nábřeží míru a ul. Podbranská (viz obrázek výše).
 
Aktualizovaný přehled nemovitých kulturních památek v Městské památkové zóně:

• kostel sv. Jakuba s areálem soch, r.č. 24759/6-3831
• děkanství č.p. l v ul. Klácelova, r.č. 3 1629/6-3832
• dům č.p. 77 na Starém náměstí, r.č. 30060/6-4551 (stará radnice)
• sloup se sochou P. Marie, Staré nám., r,č. 15686/6-3841
• dům č.p. 11 v úl. Klácelova, r.č. 37219/6-3845
• kaple P.Marie, r.č. 100938 (v Chorinově ulici)
• dům č.p. 310 v úl. Lidická, r.č. 100101  (roubenka)
• dům č.p. 472 v Kobylím dole, r.č. 102505  (pavlačový dům)
• dům č.p. 97 v úl. Hýblova, r.č. 101698 (býv. baťův dům)
• dům č.p. 72 v úl. Hýblova, r.č. 101720. (spořitelna)
 
Zhodnocení výsledků Programu regenerace městské památkové zóny v letech 1999 až 2010                                                

Díky státním příspěvkům na obnovu kulturních památek z Programu regenerace MPZ a MPR, finančním prostředkům města a vlastníků, se v uplynulých letech podařilo obnovit nebo zahájit obnovu několik nejvýznamnějších kulturních památek. Například kostela sv. Jakuba, děkanství č.p. l, Staré radnice č.p. 77 (všechno objekty v Městské památkové zóně).
V uplynulých letech byly snahy o provedení rekonstrukce budovy domu č.p. 11, doposud k ní nebylo přistoupeno. Jednak díky dlouhému soudnímu sporu města o získání vlastnictví k této budově, jednak z důvodu nevyjasněného uplatnění po její obnově. V 80. letech minulého století byly v této nemovitosti provedeny negativní stavební zásahy takového rozsahu, že jejich odstranění a následná obnova této památky představuje velmi významné finanční náklady.
V roce 2010 požádal vlastník Město Česká Třebová o dotaci z evropských fondů z Programu ROP NUTS II Severovýchod na projekt „Rekonstrukce a přístavba Městského muzea Česká Třebová". Jedná se o obnovu památkového objektu č.p. 11 a o zástavbu vedlejší proluky pro účely Městského muzea Česká Třebová, které doposud nedisponuje výstavními prostory. Žádost byla úspěšná a Město Česká Třebová obdrželo dotaci EU ve výši 29,37 mil. Kč. Celkové finanční náklady představují 48,088 mil. Kč. Rekonstrukce a zástavba proluky bude realizovaná v letech 2011 až 2012.  V roce 2009 byl zpracován stavebně - historický průzkum budovy č.p. 11 Mgr. B. Říhovou, PhD., dále restaurátorský průzkum vstupních dveří p. Jiřím Věnečkem a restaurátorský průzkum kamenných prvků Ak. soch. Arnoldem Bartůňkem. Společnost KIP s.r.o. Litomyšl zpracovala projektovou dokumentace pro územní a stavební řízení a v roce 2010 bylo vydáno stavební povolení. Příprava byla konzultována s pracovníky NPÚ - UOP Pardubice. 
Město Česká Třebová v roce 2010 zahájilo rekonstrukci uličního parteru Na Splave v MPZ, kde po dokončení v roce 2011 vznikne kultivovaná odpočinková zóna. Náklady na tuto investici představují částku cca 10,0 mil. Kč. Kromě oprav památek byly a jsou průběžně opravovány domy nacházející se v MPZ. Město Česká Třebová přispívá ze svého rozpočtu vlastníkům nemovitostí na opravu a nátěry fasád dle vnitřního předpisu.
 
Plánované akce ve výhledu  

1) Rekonstrukce a dostavba domu čp. 11 v ulici Klácelově (Městské muzeum)  Dům čp. 11. je klasicistní dům postavený v ropce 1804, který sloužil původně jako (obecná) škola. je dokladem měšťanské zástavby z počátku 19. století.  V době cca před 20 lety byly provedeny nevhodné úpravy vnitřních prostor, např. zvýšená podlaha v přízemí nebo snížení stropu v podkroví. Bude provedena celková obnova budovy včetně odstranění nevhodných zásahů, dojde k propojení domu s vedlejší zástavbou plánovanou do proluky po zbouraném domě čp. 10.  Financování této akce bude pomocí dotace operačních programů EU s příspěvkem města, nebude využit příspěvek z programu regenerace městské památkové zóny.
2) Restaurování soch sv. Jana Nepomuckého, sv. Barbory, sv. Kateřiny a sv. Václava v areálu kostela sv. Jakuba
3) Obnova kostela sv. Jakuba Většího. Kostel sv. Jakuba je významná klasicistní stavba z roku 1801 (návrh J. Hardmuth). V kostele se počítá s restaurováním lavic, výměnou dlažby, restaurováním oltáře, s opravou a nátěrem fasády kostela. Počítá se také s restaurováním soch v areálu kostela. Počítá se s využitím finančních prostředků s programu regenerace MPZ.
4) Dokončení rekonstrukce pěší zóny v ulici Na Splavě. (financuje Město Česká Třebová)
 
Restaurování a péče o památky mimo Městskou památkovou zónu. 

Mimo tyto objekty byly restaurovány a obnovovány objekty nacházející se mimo MPZ, ale představující významnou dominantu města - např. rotunda sv. Kateřiny, budova Gymnázia, socha Šárky v parku Javorka. Obnově rotundy sv. Kateřiny, jako nejvýznamnější kulturní památce v České Třebové, byla vletech 1999 až 2004 věnována největší pozornost. V průběhu několika let byly prováděny práce na oltáři sv. Kateřiny - sanace a restaurování a restaurování kruchty s obrazy svatých. Byla dále provedena oprava střechy, sanace a odvodnění objektu, oprava fasády, nátěry dveří a střechy a obnovena kamenná zeď ohraničující celý areál. V roce 2006 bylo dokončeno restaurování barokních varhan (nástroje a skříně) v rotundě. V rámci regionu se jedná o unikátně obnovený nástroj, který jako jeden z mála dovoluje autentickou interpretaci staré hudby (na restaurování varhan byla poskytnuta dotace z Programu restaurování MK). Do areálu rotundy sv. Kateřiny byla v r. 2009 umístěna kamera v rámci městského kamerového dohlížecího systému s napojením na dohledové stanoviště městské policie.
 
Přehled státních příspěvků použitých pro obnovu kulturních památek v České Třebové

1. Rotunda sv. Kateřiny  oprava střechy 430 tis. Kč (1999), sanace oltáře 250 tis. Kč (2000), sanace zdiva, restaurování kruchty a oltáře celkem 682 tis,. Kč (2001), nátěr střechy, restaurování oltáře 135 tis. Kč (2002), oprava omítek, nátěry střechy a dveří 88760 Kč (2003), oprava omítek, odvětrání 27tis. (2004), celkem  1 1362 tis. Kč. Další částka cca 700 tis. Kč byla určena na restaurování barokních varhan v rotundě z formu na opravu movitých kulturních památek MK ČR..
2) Kostel sv. Jakuba  - restaurování dveří 100 000 Kč (2004)
3) socha Šárky od Quido Kociana v Javorce 99 tis. Kč  (2003)
4) Budova děkanství čp. 1 - oprava soklu 103 tis. Kč (2005)
5) Budova gymnázia oprava oken a zhotovení atypických oken 122 tis. Kč (2004), nátěry oken 97 tis. Kč (2005), oprava fasády, obnova dveří a nátěr 48 oken 133 tis. Kč (2006), obnova 10 ks vnitřních dveří 40 tis. Kč (2007), obnova 11 ks vnitřních dveří 80 tis. Kč (2008), t.j. celkem  472 tis. Kč
6) Budova čp. 97 (Baťův dům) v Hýblově ulici. obnova střešní krytiny, obnova fasády 80 tis. Kč (2008) a výměna výkladců a obnova vstupních dveří 195 tis. Kč (2009), t.j. celkem 275 tis. Kč  
O státní příspěvky bylo žádáno v letech 1999 až 2009.
 
Zdroj: podkladový materiál  pro zastupitele města k projednání aktualizace programu regenerace MPZ 8.12.2010
 
Poslední úprava Městské památkové zóny se prováděla před 5 lety v roce 2005   

Veřejné projednání se konalo 14.6. 2005 v malém sále KC  za účasti zpracovatelů ale za malého zájmu veřejnosti:

Atelier Aurum Pardubice připravil pro město Česká Třebová  postupně zadání, poté koncept a nyní návrh Regulačního plánu  městské památkové zóny. Celý náročný postup nyní spěje ke končenému schválení do podoby závazné městské vyhlášky. Na úterý 14. června  bylo svoláno veřejné projednávání finálního návrhu, ale vlastně se nekonalo. Mimo pracovníků odboru rozvoje města a investic a ateliéru Aurum  Pardubice se zúčastnil jediný zástupce veřejnosti - redaktor Českotřebovského zpravodaje. Možná proto, že již byla problematika městské památkové zóny několikrát podrobně diskutována a nevznikají zde žádné velké problémy při řešení jednotlivých ploch. Vzhledem k tomu, že celý proces "uzákonění" dalšího vývoje městské památkové zóny v České Třebové se chýlí k závěru, považuji za vhodné vybrat z připraveného dokumentu důležité části a seznámit s nimi čtenáře Českotřebovského zpravodaje.

"Půdorys historického jádra České Třebové patří k nejvýraznějším příkladům aplikace slezského Schematu města, v jehož osnově dominují dvě souběžné ulice, mezi nimi vzniká náměstí a za středním blokem kostel. V příčném směru vznikly jen podružné spojky. Parcely domů podél obou hlavních ulic vytvořily protáhlý čočkovitý vnější obvod městečka" (podle K. Kuča - Města a městečka v Čechách na Moravě). Tato "čočka" je přirozeným centrem města a územím, které bylo před 10 lety v roce 1995  prohlášeno městskou památkovou zónou. V této zóně je umístěno 11 nemovitých kulturních památek: Kostel sv. Jakuba Většího se čtyřmi sochami, budova děkanství, dům čp. 11, stará radnice čp. 77, sloup se sochou sv. p. Marie Immaculaty,  roubený dům čp. 310 v Lidické ulici. Posledním objektem, který byl prohlášen za kulturní památku MK ČR 2.3. 2004 je kaple Panny Marie v Chorinově ulici.  Dalších devět domů  v Hýblově, Riegrově, Moravské a Lidické ulici bylo na vyhlášení kulturní památkou navrženo. (Některé již byly mezitím zbourány, např. dům, čp. 415 (Hliněných) v Lidické ulici. (pozn. red. 2011) 

V MPZ je podle zjištění pořizovatele 29 čistě nebytových domů a 24 domů se smíšenou funkcí. Ve skutečnosti je domů se smíšenou funkcí mnohem víc. pestrou nabídku funkce by městská památková zóna měla zachovat nebo i rozšířit. Regulační plán tomu musí vytvořit podmínky. Plochy zeleně jsou v centrální oblasti minimální, budou proto plánem chráněny , plán počítá s přeřazením některých ploch z kategorie vyhrazená zeleň do veřejné zeleně. Může to však být spíše dlouhodobou vizí než reálným cílem. Dalším problémem je cílová doprava a doprava v klidu. Cílem je vytipovat plochy pro vybudování odstavných a parkovacích stání (včetně objektů) po obvodu MPZ.

Plán rozděluje území do 12 jednotlivých bloků, které jsou řešeny samostatně a velmi podrobně. Některé regenerační úkoly v oblasti jsou zřejmé ze zveřejněného obrázku - Hlavního výkresu. Většinou se jedná o vhodnou dostavbu proluk, změnu využití některých ploch (např. v případě samoobsluhy Hejl v Nádražní ulici). Zajímavým regeneračním úkolem je např. otevření zahrady v ulici u Spořitelny a vytvoření veřejné zeleně, v ulici na Splavě, nyní projektově řešeném do prováděcí dokumentace se má vytvořit veřejné prostranství s architektonickou a urbanistickou úrovní odpovídající blízkosti centra a městské památkové zóny.  V Chorinově ulici patří k hlavním regeneračním úkolům vymezení uliční fronty na západní straně a především vymezit nároží Chorinova - Průchodní. Zpracovatel návrhu ukládá také považuje za potřebné zkvalitnit a architektonicky řešit objekt farské stodoly,  navrhuje i její odstranění a náhradu vhodnějším objektem funkčně zapadajícím do centra města.  V Lidické ulici jsou k regeneraci navrženy domy 482 a 515 (bývalá čistírna Hliněných), navržené m.j. na vyhlášení kulturní památkou. Navržena je také nová zástavba v jižní části Mírového nábřeží s návazností na výškový objekt čp. 1427 (bývalou saunu) a regenerace domů v Kobylím dole. Řada regeneračních úkolů je také připravena pro blok "k" v Podbranské a Klácelově ulici. Za důležité považují autoři uzavření pohledu na zadní trakty domů z Klácelovy ulice, vytvořit jednoznačnou hranici mezi komunikací, resp. chodníkem a obytným blokem, dořešit funkčně i prostorově lokalitu zeleně mezi komunikací na křižovatce ulic Podbranská - Klácelova či odstranit dopravní závady v Podbranské ulici.  Zajímavý je také (snadno řešitelný) úkol  vymezit pro potřeb muzea ve vnitrobloku prostor umožňující konání kulturních akcí ve venkovním prostoru. Více napovídají mapy. Počítají i se zástavbou v oblasti Frimlovy zahrady na rohu Nádražní a Riegrovy ulice, Na Splavě a další dostavbou v prostoru za kapličkou Panny Marie v Chorinově ulici..

Zdroj:  Českotřebovský zpravodaj srpen 2005 - Fotografie z jednání v KC dne 14.6. 2005: