Jaký byl rok 2010 v České Třebové (a okolí) ?                     
Událost roku:  Podskalák, 50.Jabkancová pouť, přednáška Ing. Tomáše Sedláčka "Krizí křížem krážem" v Kulturním centru, získání dotace na dotace EU na dostavbu a rekonstrukci Městského muzea v Klácelově ulici a na rekonstrukci čistírny odpadních  vod.

Stavba roku: Dopravní terminál Jana Pernera v celkové hodnotě 330 mil. Kč (předání 15. 9. 2010), komplexní rekonstrukce pláště budovy SOŠ a SOU TO na Skalce s velkou dotací  z fondů EU v celkovém objemu téměř 36 mil. Kč. (předání 20. 1. 2010)

Ostuda roku: Kontumace výsledků hokejistů v semifinále KSM play-off s Lanškrounem 

Zklamání roku: .Zrušení záměru na výstavbu větrné elektrárny ve Skuhrově na základě místního hlasování,  nedotažený záměr na obohacení městské dopravy - Radiobus, nedodržení slibu ČD o zastavování všech EC/IC vlaků v České Třebové po dobudování terminálu, pokračující kácení zeleně na Cestě Maxe Švabinského (obnova aleje se přitom neprovádí) - převedení stravování studentů gymnázia do jídelny na internát, stálé odkládání výstavby hypermarketu Kaufland, postupová divadelní přehlídka "Zlom vaz" nakročila  "na půl" ze Třebové zpět do Ústí nad Orlicí..

Očekávání roku: Příchod firmy METRANS do České Třebové  (prodej pozemků realizován, řečené termíny uplynuly, sliby  zůstávají, na příchod firmy a výstavbu logistického terminálu se stále čeká)

Muž roku: Jaroslav Zedník (potřetí za sebou zvolený starosta města),  Prof. Ing. Václav Cempírek,  Ph.D. (nově zvolený českotřebovský poslanec Parlamentu ČR (TOP09), PhDr. Jiří Špička, jmenován provozním ředitelem ČD Cargo, Martin Šebela (prémie Miroslava Ivanova za knihu Ze starého Trávníka - literatura faktu). Bohuslav Sokol, nový trenér podíleného týmu FK Č. Třebová obrátil  tendence a zachránil krajský přebor..

Žena roku:  Věra Malátková, (2x oceněná předsedkyně ZO ČSOP Podorlicko), Jitka Faitová (oceněná předsedkyně o.s. Hvězdička), Debora Hurtová (nová evangelická farářka), Tereza Ondrášová (Miss internet ČR 2010)

Výročí roku: Velký swingový orchestr KC (30 let), Region Orlicko-Třebovsko (10 let), Sokol (125 roků) Park Javorka  (125 roků), 50 let od založení esperantského kroužku Amikeco, ZUŠ Česká Třebová (65 let),  20 let od založení MO Svazu důchodců,  5let trvání partnerství s městy Agrate Brianza (IT) a Svit (SK), 10 let trvání partnerství s městem Olawa (PL).

Firma roku:  IMS Jiří Drašnar (oslavila 20 let),  CZ  LOKO podnikatelské úspěchy a velká podpora pro českotřebovský sport) KORADO - velká sponzorská podpora aktivit v České Třebové, SINTEX, a.s. po fúzi s firmou Spolsin vznikla životaschopná aktivní společnost, která nadále udržuje textilní tradici našeho města. Město Česká Třebová se v anketě město pro byznys umístilo na 5. místě v Pardubickém kraji (podstatné zlepšení).

Iniciativa roku: Ekozáchody Honzy Betlacha,  lyžařská škola ve Skiareálu Peklák, činnost o.s. Bacrie v osadě Křivolík, iniciativa českotřebovských firem a podnikatelů pro děti: Výtěžek Podnikatelského plesu přinesl invalidní vozík pro studentku Romanu Růžičkovou a další znamenitou akcí byl  výlet do ZOO Dvůr Králové nad Labem pro vybrané děti ZŠ. Podílelo se více firem, za uvedení stojí firmy DS INTEX, GREGAR elektro a RYDO - Novák. Navázání spolupráce Koalice pro Českou Třebovou s Technickou univerzitou Liberec (proděkanem fakulty architektury prof. Jiřím Suchomelem) a příprava dvou nových studií na využití letního areálu Křivolík. Za zmínku jistě stojí i úspěšná iniciativa o záchranu historické budovy ústeckoorlického nádraží před zbouráním (o.s. Nádraží nedáme).

Kulturní počin roku:  Externí koncert Smetanovy Litomyšle v České Třebové zakončil  Smetanovu Litomyšl - Řetůvanka  (vystoupila na řadě koncertů ve městě, v Domově pro seniory i Olawě), projekce letního kina v Javorce, výstavní činnost Městského muzea v galerii Ještěr, koncert skupiny No Name na Českotřebovském vinobraní, akce v osadě Křivolík (o.s. Bacrie), koncert Štefana Margity (červen), Česko-italský večer v Přívratu (Bendl + schola cantorum st. Eusebio Agrate Brianza - HFAB)

Divadlo roku: Podskalák (DS Hýbl) , Amadeus (VČD Pardubice) S čerty nejsou žerty (DDM - soubor Knoflíček)

Výstava roku:  Codex Gigas (Galerie Ještěr, uspořádalo Městské muzeum), Výstava ke 130. výročí DS Hýbl,  7. výstava výtvarné skupiny Maxmilián, Výtvarná Svinná 2010, výstava "Klenoty ze sbírky Josefa Gzíla" (Městské muzeum).

Film roku:  TRIP (režie David Kaplan), Vzduchoplavec Kráčmera (díl seriálu ČT - režie Petr Mikšíček ve spolupráci s třídou  4A gymnázia), Osmá barva duhy  (vyhrála Český Videosalon  - režisér Karel Kubišta, studio Tribovia Pictures)

Socha roku:  Jan Perner ( Jaromír Gargulák), Nanebevstoupení Ježíše Krista (v Řetové - František Bečka), Pamětní deska Karlu Votroubkovi (pošta 03 Parník - František Bečka), Sousoší Sbratření (bylo 29.6. po 15 měsících  opět umístěno na novém místě před železniční poliklinikou), Stela Okrašlovacího spolku, původně postavená k 25. výročí založení Javorky r. 1910, byla v září přemístěna na nové místo v Javorce naproti líhni MO ČRS.

Kniha roku  Parnická textilní továrna (Martin Šebela), Šel jsem tím městem (Jaroslav Plocek/Miroslav Fišmeister), Komunismus bude i bez komunistů (Adolf Macek),  Vynikajících vzorů není nikdy dost (Jan Peringer), Tulák před zrcadlem (Jarka Bittl), Dole a nahoře (Blanka Kostřicová), Všechno bylo trochu jinak (Milan Hrala) , Věda v Čechách po 20 letech (Pavel Kovář).Vyšel opět další ročník stolního kalendáře "Toulky historií města" (OFTIS + Martin Šebela), publikace Miloslava Renčína "Přívrat 1455 - 2010" k 555. výročí první písemné zmínky o obci přívrat a další zajímavou publikaci vydal KČT Ústí nad Orlicí k 70. výročí postavení turistické chaty Hvězda na Andrlově chlumu ( Milan Richter).

Počin v oblasti školství: Iniciativy na českotřebovském gymnáziu: Majáles - imatrikulace studentů - vánoční akademie -  zahraniční zájezdy - celostátní sympózia učitelů španělštiny - bohatá zájmová činnost. ZŠ praktická: prázdninové akce pro děti ze sídliště Borek, semináře pro rodiče, zájmové akce pro rodiče (ruční práce). ZŠ Habrmanova: činnost ekocentra Červenka.

Sportovní počin roku: East Bohemia Ring 1 (galavečer ultimátních zápasů na ZS), Festival her Game con 2010 (poprvé v Č. Třebové), v červnu zahájila půjčovna kol na českotřebovském nádraží a nový Skibus začal jezdit i na Svitavsko. Velká cena České Třebové v cyklomaratonu za účasti Mistra světa Jaroslava Kulhavého, Závody na čemkoliv na Pekláku, Českotřebovský aquatlon. Poprvé se konalo vyhlášení nejlepších sportovců okresu v České Třebové (v Národním domě za účasti Barbory Špotákové)

Sportoviště roku: Sjezdovka Zahrádky v areálu Peklák s dětským vlekem (Eko Bi. s.r.o.), Golf Indoor Centrum GIC ve Smetanově ulici  (iniciativa Pavla Klacla).

Sportovec roku: Denis Špička, Jan Dostál, Monika Simonová (cyklistika), Michal Horáček, Ing. Aleš Stránský, Jan Friš (atletika), Martin Voleský (hokejbal), Pavel Jiroušek (kuželky), Václav Glaser (triatlon), Marek Švestka (judo - mistr ČR)...

Ekologický počin roku: Otevření stezky ČSOP  v okolí Semanína rozšiřuje nabídku pro příznivce vycházek do přírody

Kuriozita roku: Obří svíčka oceněna v červnu na festivalu rekordů a kuriozit v Pelhřimově (SDH  Česká Třebová)

Jubilanti roku:  Vladimír Vaněk (50), Ing. Aleš Stránský (50), Lubomír Vašina (50), Hana Brusenbauchová (65), Mgr. Jan Šebela (70),  Mgr. Milan Michalski (65) Dobromil Keprt (90).

Ztráty roku: Jan Jána,  Josef Borýsek, Emil Vydra, Marie Preislerová, Jiří Vondra, Doc. Ing. Jaroslav Janda, CSc, Ing. Jiří Mareš. Za ztrátu roku považuji také padlé smrky na Tyršově náměstí a mnoho stromů na serpentině...

Problém roku: Chování návštěvníků diskoték a zábav v okolí diskotéky AUDIO, výběr sochy Jana Pernera pro stejnojmenné náměstí.

Vandalismus roku: Krádeže na městském hřbitově (výzdoba hrobu A. Pětníka, býv. starosty Sokola)

Fasáda roku: Trávník 2013-15 - oceněna v celostátní soutěži), ČD Cargo (zcela změnila vizáž budovy na prestižním místě města)

Antifasáda roku: budova Pošty 02 (hyzdí zcela nové náměstí Jana Pernera), dům čp. 69 v Klácelově ulici proti faře (hyzdí Městskou památkovou zónu, ze zadní strany je nově opraven, z ulice nikoliv)

Citát roku: „Kdyby Perner tušil, jakou sochu mu jednou tady postaví, vedl by železnici jinudy" Právo 17.9. 2010.
"Gymnázium Česká Třebová považujeme za pilíř všeobecného středoškolského vzdělávání v našem městě a za odrazový můstek k vysokoškolskému studiu mladých Třebováků. Uděláme všechno proto, aby tato škola zůstala  v našem městě zachována. (Z volebního desatera ODS)

Návštěva roku:  Hejtman Radko Martínek (nejčastější návštěva), Ezzio Colombo (Agrate Brianza), Rudolf Abrahám (Svit),   Frantiszek Pazdziernik (Olawa) - starostové partnerských měst. Žádní ministři v r. 2010 nepřijeli.

Mimořádné události roku v regionu: pořízení nového zvonu v Semaníně na základě sbírky, vznik občanského sdružení Náš Skuhrov, změny na postech starostů v Rybníku (Jiří Hrdlička), Semaníně (Marie Chalupová) i v Přívratu (Íng. Jan Stránský). Založení Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež v Borku  (NZDM).

Petice roku: Petice Ing Záruby (ČVUT, OREDO) proti zastavování vlaků vyšší kvality v České Třebové, petice za odstranění sochy Jana Pernera (Martin Felgr, zatím 113podpisů),. petice občanů bydlících ve Vilách za dodržování veřejného pořádku, petice občanů na Lhotce za zlepšení stavu místních komunikací na staré Lhotce (170 podpisů), Petice proti stavbě větrných elektráren v Kozlově (89 podpisů) a místní hlasování na stejné téma ve Skuhrově. (Ze 153 odevzdaných hlasovacích lístků bylo 131 proti záměru na výstavbu větrné elektrárny a 19 hlasovacích lístků  bylo ve prospěch stavby elektrárny, 3 odevzdané lístky byly neplatné)

Poznámka: je těžké všechno zkompletovat během  jednoho odpoledne, prosím o další náměty!    (mm)