Rozhovor s Mgr. Lidmilou Kukuczkovou,  farářkou církve československé husitské v České Třebové

Církev Československá husitská prý letos oslavila  91. narozeniny.
Stalo se tak 8. ledna t.r., což je výroční den, ve který se konala tradiční bohoslužba u příležitosti výročí vzniku církve v chrámu sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze. Zakladatelem církve je ThDr. Karel Farský, katolický kněz, který stál v čele pokrokových katolických kněží, žádajících reformování Řimskokatolické církve. Neuspěl a proto se svými stoupenci založil v  roce 1920 samostatnou Církev československou. Byl zvolen prvním patriarchou nové církve, zemřel v roce 1927.  Církev československá (od r. 1971 - husitská) je společenstvím lidí, které spojuje snaha navrátit se k Bohu cestou, kterou nám ukázal Ježíš z Nazaretu, kterou hledaly a nalézaly prvokřesťanské obce, putovali po ní Mistr Jan Hus, mnozí následovníci i dr. Karel Farský a zakladatelská generace této církve. O své církvi věří, že vznikla z milosti Boží proto, aby skrze ni byli do jediné svaté obecné církve přivedeni mnozí, kteří by jinak zahynuli bez spásy a v beznaději. Církev československá husitská má 293 náboženských obcí, které jsou rozděleny mezi 6 diecézí se sídly v Praze, Hradci Králové, Brně, Olomouci, Plzni a Bratislavě.
 
Kam patří Česká Třebová a Ústí nad Orlicí?
Česká Třebová má společnou náboženskou obec s Ústím nad Orlicí a patří do diecéze Hradec Králové s biskupem Štěpánem Kláskem a diecézní radou.
 
Jak jste se k této práci, spíše poslání, dostala?
Již při studiu na střední škole jsem měla o svém budoucím působení jasno. Tehdy mě na SVVŠ dost přemlouvali, ať své rozhodnutí ještě zvážím, ale nedala jsem se přemluvit. Myslím, že jsem udělala správně, dělám práci, na kterou jsem se připravovala od mládí.
 
Zdánlivě sedíte na dvou židlích, v České Třebové a doma v Ústí nad Orlicí....
Sedím vlastně ještě na více židlích, protože mimo tato dvě města ještě má na starosti náboženskou obec naší církve ještě v Chocni a v Lanškrouně. Nemám tedy zase tak málo starostí, jak by se mohlo zdát. Naše sbory jsou malé, ale mají svůj vlastní život. Pravidelné bohoslužby konáme v České Třebové v Mlýnské ulici  (bývalé Vyskočilově vile) každou neděli v 8:30 hodin, v Ústí nad Orlicí se setkáváme  vždy první, třetí a případně i pátou neděli v měsíci vždy ve 14 hodin. Dvakrát za měsíc dojíždím ještě o nedělích do Chocně (setkáváme se ve sboru Církve českobratrské evangelické) a dvakrát v měsíci v sobotu do Lanškrouna.
 
Většina Třebováků zná "Husův sborů na Trávníku, je blízko centra města.
 Jde o bývalou Vyskočilovu vilu, kterou naše církev získala v roce 1930 tehdy za poměrně slušnou cenu. I tak jsme ji museli léta splácet. Jde o cenný secesní dům s lomenými střechami,  složitou fasádou a zahradou, se kterým se město Česká Třebová právem chlubí (viz televizní pořad Šumná města). Dříve měla Vyskočilova vila zahradu ještě daleko větší. Náklady  na opravy a údržbu domu jsou značné a můžeme je vynaložit jen díky tomu, že některé části pronajímáme. Jinak bychom na to neměli finanční prostředky. Mít ov-šem svou vlastní střechu nad hlavou je velká výhoda máme možnost pořádat nejen pravidelné bohoslužby a biblické hodiny, ale i další akce. Pronajímáme také některé prostory fary v Ústí nad Orlicí a nabízíme je pro setkávání jiným církvím. Také v České Třebové se např. v Husově sboru dříve scházeli adventisté, dokud si nepořídili vlastní prostory ve Smetanově ulici.
 
Jak je řízena českotřebovská náboženská obec?
To není pouze úkol farářky, máme radu starších, která má činorodého předsedu, na kterého je opravdu spolehnutí. Není na to sám, může se opřít o spolupráci s dalšími. Mimo pravidelné bohoslužby se účastníme i dalších akcí v rámci diecéze nebo vikariátu, některé akce pořádáme také sami. Tím se členové naší církve vzájemně více poznávají, některé akce jsou určeny také pro děti, aby se akcí mohly zúčastnit celé rodiny.
 
Českotřebovská obec je známá pořádáním jarních nebo podzimních přednáškových cyklů určených i pro širokou veřejnost.
 Bude tomu i letos na jaře v průběhu dubna. Jde o přednášky na vybraná historická témata z české historie, historie reformace, zveme si osvědčené přednášející. Účinkovalo u nás i divadlo z Prahy Expekus, opakovaně k nám přijížděli  pražští herci, několikrát zde vystupoval např v České Třebové velmi dobře známý Alfred Strejček. V rámci města se účastníme také společných ekumenických akcí, které se v poslední době rozvíjí ku prospěchu všech místních církví, spolupracujeme na programu  České křesťanské akademie. V květnu 2011 se společně s dalšími církvemi zapojíme do programu "Noc otevřených kostelů"
 
Děkuji za rozhovor                                                                                                                                  Milan Mikolecký