Regiony odpověděly Evropské komisi na otázky
týkající se čerpání evropských dotací po roce 2013

Pardubice – Kraje podpořené Svazem měst a obcí, Svazem obchodu a cestovního ruchu České republiky a Asociací nestátních neziskových organizací vyjádřily 12. ledna v pardubického Hotelu Euro stanovisko k Páté kohezní zprávě a otázkám Evropské komise k budoucnosti čerpání evropských dotací po roce 2013. Na třetím zasedání Řídicího výboru regionů se krátce hovořilo také o státní spoluúčasti na financování projektů z regionálních operačních programů.
Zástupci regionů vyjádřili své stanovisko k závěrům Páté kohezní zprávy vydané Evropskou komisí loni v listopadu coby výchozím dokumentu pro diskusi o budoucnosti regionální politiky. „I v dalším programovacím období je třeba realizovat ve městech a v regionech NUTS II politiku soudržnosti, která povede ke zvýšení jejich konkurenceschopnosti. Je také zřejmé, že se regionální operační programy osvědčily a čerpají evropské dotace rychle a efektivně. V tom chceme pokračovat,“ zdůraznil Radko Martínek, hlavní vyjednávač za Asociaci krajů ČR. Regiony vítají, že i po roce 2013 je Evropská komise pro rozvoj a zvýšení konkurenceschopnosti regionů a současně snižování jejich rozdílů. „Od roku 2013 chceme zavést novou investiční strategii, která povede ke snížení rozdílů mezi vysoce, středně a méně rozvinutými regiony v České republice a zároveň bude zohledňovat jejich priority,“ uvedl Ivan Matulík, ředitel Úřadu Regionální rady Střední Morava. Regiony by se tak měly porovnat podle úrovně vyspělosti v konkrétních oblastech a tam, kde zaostávají, směřovat evropské dotace.  
Definitivní stanovisko krajů by mělo zaznít v pátek 14. ledna po zasedání Rady Asociace krajů  Eva Jouklová, foto Luboš Kozel