Zprávy z gymnázia                                                                   
Tradice předvánočního slavení na Gymnáziu Česká Třebová úspěšně pokračuje

K předvánočnímu veselí na Gymnáziu Česká Třebová neodmyslitelně patří studentská Akademie a již tři roky také vánoční zpívání ve vestibulu gymnázia.
Akademie 2010, která se konala 21. prosince ve Velkém sále KC Česká Třebová na téma Černobílý svět, skončila triumfem letošních maturantů. Z velmi povedených vystoupení všech tříd měla studentská a učitelská porota opět volit 1. – 3. místo, nejlepší kostým a nejlepší dívčí a chlapecký herecký výkon. Nakonec se obě na sobě nezávislé poroty vzácně shodly na třech nejlepších třídách, zlato si odnesla 4. C, stříbro 8.A a bronzově se umístila 6.A. Pochvalu učitelské poroty si zasloužily i třídy nižšího gymnázia, které předvedly obdivuhodné výkony. Dopolední představení pro školu, odpolední a večerní představení pro veřejnost skvěle moderovali Eliška Šplíchalová (3.C) a Martin Klumpar (4.C). Součástí vyhlášení výsledků Akademie bylo také slavnostní ocenění studentů gymnázia, kteří významně reprezentovali školu v roce 2010.
Poslední den před Vánočními prázdninami byl ve znamení zpěvu. Za hudebního doprovodu profesorů gymnázia se první vyučovací hodinu nesly školou vánoční koledy. Ze zpívání byl také pořízen záznam, který byl odvysílán Českým rozhlasem Pardubice a dokonce na Radiožurnálu Českého rozhlasu. Zpěv našich studentů, tradičně v několika cizích jazycích, tak mohli slyšet posluchači z celé České republiky. Také po zbytek vyučování se na chodbě „muzicírovalo“ se třídou 6.A, která k sobě po celé dopoledne lákala ostatní třídy ke zpěvu oblíbených písniček.  
Rádi bychom touto cestou poděkovali za pomoc a finanční podporu Akademie 2010 Městu Česká Třebová, Kulturnímu centru, firmě EVROservis.cz a Spolku Gymnázia Česká Třebová.                                                     Tomáš Kupka, Gymnázium Česká Třebová
 
Kam dál:    Akademie gymnázia - fotografie  Vánoční zpívání na gymnáziu
 
 
Přednáška pro studenty Gymnázia Česká Třebová
Dne 20. 12. 2010 byl po dlouhé době jeden zajímavý školní den. Po několika takřka rutinních hodinách se v učebně 301 konala přednáška Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice na téma Kolejová vozidla. Ne zcela mým zaviněním jsem na přednášku přišel pozdě. Pan Ing. Tomáš Michálek už započal svou promluvu na téma Fyzika kolejových vozidel. Urychleně jsem se posadil a zaposlouchal jsem se do vysvětlování fyzikálních zákonů, které jsou s železničním provozem spojeny. Následovalo porovnání cestovních rychlostí nejenom historických a současných lokomotiv, ale i dalších druhů dopravních prostředků.
Druhá část přednášky se zabývala samotnou Dopravní fakultou Pardubické univerzity, která má v našem městě dislokované pracoviště. Pan Ing. Martin Kohout Ph.D. nám nastínil výhody studia na Pardubické univerzitě. Přibližně po 2 vyučovacích hodinách plných zajímavých informací přednáška skončila. Pánové byli odměněni bouřlivým potleskem, rozloučili se a odešli. Už se těším na další zajímavou přednášku.
Ondřej Boštík (student 4.C, Gymnázium Česká Třebová)

 Informace o přijímacích zkouškách na gymnázium  najdete ZDE