Českotřebovský deník 40/2011 (8.2.)                                      

V úterý 8. února se v obřadní síni staré radnice konalo vyhodnocení nejlepších sportovců města Česká Třebová. Bylo vyhodnoceno 11 jednotlivců a jeden kolektiv. Podrobnější informace budou ve zvláštním článku s bohatou fotodokumentací.
 
 
 
Mateřské centrum ROSA působí i v Borku

 

Již několik let Mateřské centrum Rosa pomáhá svými aktivitami rozšiřovat služby pro rodiny s malými dětmi v České Třebové. Programová nabídka sdružení je pestrá. Po celý týden mají rodiny s dětmi možnost navštívit hernu, účastnit se cvičení, výtvarných dílen a divadelních představení. Mimo tyto volnočasové aktivity se podílí MC Rosa na organizování vzdělávacích seminářů a besed a také pořádá pro rodiny s dětmi víkendové pobyty a letní tábor. Od října 2010 je otevřená herna MC v lokalitě sídliště Borek, zatím v provizorních prostorách budoucího  NZDM. Každou středu dopoledne je pro ně připravený program. Po 3 měsíce se pravidelně účastní herny okolo 6-11 dětí a někdy i maminky. Děti jsou ve věku 3-6 let. Přes naše počáteční obavy, musíme konstatovat, že se nám s dětmi podařilo navázat dobrý vztah  a  na setkání s nimi se těšíme. Pokud se podaří získat dotaci od MPSV a také prohloubit spolupráci s Nadějí o.s. , došlo by k rozšíření herny i na pondělí dopoledne. Získané prostředky by byly použity na personální zajištění herny a také na vytvoření příjemného a podnětného prostředí pro děti. 
Za MC Rosa Bc. Lucie Šumberová , Jitka Votrubová Dis.

Jak dopadl zápis do prvních tříd základních škol v České Třebové   

ZŠ Nádražní - zapsáno 55 dětí, ZŠ Habrmanova - zapsáno 61 dětí   ZŠ Ústecká Parník - zapsáno 45 dětí. Uvedený počet ještě není definitivní, jednak mohou být povoleny nějaké odklady školní docházky, jednak  se ještě mohou dodatečně zapsat děti rodičů, pobývajících nyní mimo město. Pracovnice odboru školství nyní kontrolují, zda  se k zápisu dostavili všichni rodiče dětí, kteří dosáhnou věku pro zahájení školní docházky a případně je vyzvat k tomu, aby se k zápisu dostavili dodatečně.
 
V Moravské ulici vznikne minipivovar s restaurací  

 Odbor výstavby vydal veřejnou vyhlášku s spojení územního a stavebního řízení na vybudování minipivovaru s restaurací v nedávno prodaném domě čp 207 v městské památkové zóně mezi Moravskou a Chorinovou ulicí. Investorem akce je firma ARMAT,  sro. Miroslav Faltus  Řetová.
 
Nové DVD o Pardubickém kraji  

Tento týden pokřtí hejtman Radko Martínek nové DVD o Pardubickém kraji. Stane se tak  ve čtvrtek 10. února 2011 v 15.30 hodin u stánku VH 520 (Destinační společnost Východní čechy) na veletrhu Holiday World v Praze – Holešovicích. další významnou akcí v Pardubickém kraji je 7. národní konference kvality ve veřejné správě se koná od úterý 8. 2. do čtvrtku 10. 2. 2011 v Chrudimi. 
 
Nebojte se Ameriky

Co se stane, když si jednoho dne sbalíte kufr a své vzdělání a přestěhujete se do USA? Jak se vypořádat s novými nástrahami života, jak si najít práci, jak se opéká na klacku maršmelou místo špekáčku a jak lze vychovat děti po česku, zatímco salutují "své" vlajce s hvězdami a pruhy? Autor na tyto otázky odpovídá se špetkou ironie a pořádnou dávkou humoru.
Kniha Martina Gilara popisuje klady a zápory osobního a profesního života v USA a Čechách, výhody a nevýhody amerických stejků a dršťkové polévky, uvádí na pravou míru mýty o rychlé výuce angličtiny praxí a dokumentuje záludnosti amerických záchodků. Čtenář získá představu o tom, co ho v USA překvapí okamžitě a co až po letech pobytu. A také odpovědi na otázky, co je lepší: střídmá, či obrovská porce zmrzliny? Oceán a jachting, nebo houbaření a vandrování po lesích? Národní hrdost, nebo kariéra v USA? Průměrná americká universita, nebo prestižní ústav AV ČR? Koho historie oznámkuje lépe: prezidenta Klause, nebo Bushe? Je lepší být velmocí s válkou v Iráku na krku, nebo malým státem, pohlavkovaným ze všech stran? Dozvíte se i to, co přistěhovalci z Čech bude v Americe chybět: chodníky, Jára Cimrman, pivní pěna, smysl pro ironii a kupodivu české zdravotnictví. Kniha je provázená bohatou fotografickou dokumentací a mnoha tipy pro turisty či potenciální imigranty. Zvažování nad zisky a ztrátami návratu na rodnou hroudu završí odhalení, kdo bude příští americký prezident.......
 
Martin Gilar k vydání knížky píše. " Jsem absolvent českotřebovského gymnázia a po studiích jsem si našel práci v USA, kde už řadu let pobývám. Nedávno jsem o svých zážitcích vydal knihu "Nebojte se Ameriky". Knížku si přečetlo několik bývalých spolužáků, kteří mají zajímavé postřehy a dodatečné otázky." A tak  se můžeme těšit také na článek v Českotřebovském zpravodaji, rozhovor o knize proložené vzpomínkami na gympl. 
 
Logistická společnost Šmídl s.r.o. oznamuje personální změny ve vedení    

Generálním ředitelem firmy Šmídl s.r.o. byl v lednu jmenován Radek Odstrčil, dosavadní výkonný ředitel pro provoz DHL Express CZ & SK.  Změna na pozici generálního ředitele souvisí s novou vizí společnosti, která si klade za cíl dosáhnout do roku 2013 celorepublikového pokrytí a v obratu překonat hranici jedné miliardy korun. „Chceme také profilovat společnost Šmídl jako poskytovatele komplexních logistických služeb,“ uvedl Radek Odstrčil.  Radek Odstrčil se narodil v roce 1964, vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině. Mezi jeho záliby patří cestování a lyžování, je rozvedený a má jednoho dospělého syna. 
Společnost Šmídl s.r.o. vznikla jako malá rodinná firma v roce 1990 bez účasti na privatizacích či restitucích. Její pobočky se dnes nachází v pěti městech České republiky. Společnost Šmídl s.r.o. má vlastní logistické centrum a vozový park čítající přes 200 nákladních vozidel v průměrném stáří 3 roky.  Šmídl s.r.o. zaměstnává více než 300 lidí a v roce 2010 realizovala téměř 13 000 přeprav.  Firma Šmídl působila dříve také v České Třebové, kde odkoupila  firmu SAS, a.s., dceřinnou firmu  společnosti KORADO.  Potom (jak se dalo očekávat) firma své pracoviště v České Třebové zlikvidovala a převedla její služby jinam  Její areál v Semanínské ulici je dosud neprodaný, kamiony již zde ale neparkují, firma vybudovala nové logistické centrum  poblíž Vysokého Mýta.  Předpokládá se, že areál v Semanínské ulici odkoupí Česká pošta, která zde vybuduje nové regionální středisko a přemístí sem třídění pošty a balíků z budovy pošty na terminálu Jana Pernera. Zde zůstane pouze (po rekonstrukci budovy) hlavní městská pobočka pošty 02, která bude sídlit v přízemí,  prostory v I. poschodí budou  využity jinak. Budovu je ochotno převzít město, pokud ji ovšem dostane  zdarma nebo za symbolickou cenu.
 
Český svaz ochránců přírody  ZO Podorlicko Česká Třebová a Sdružení Ponny Expres představují
RUDOLFA KRAUTSCHNEIDERA V PROGRAM PLAVBA LEDOVÝMI OCEÁNY
Kdy: ve čtvrtek  10.2.2011 od 18 hodin  v České Třebové v ekocentru Podorlicko
Vyprávění známého mořeplavce, promítání fotografií a filmů z Grónského moře a Antarktidy spojené s vodním  koncertem  známé country skupiny Ponny Expres.
Součástí programu je i představení a autogramiáda nově vydané knihy Rudolfa Krautschneidera  „Moře solí země“.
 
Oběti kyberšikany se obracejí na počítačové experty Pardubice

– Anonymní obtěžování přes SMS, emaily a internet narůstá. Lidé se ovšem místo na policii stále častěji obracejí na počítačové experty. Ve většině případů chtějí na vlastní pěst zjistit, kdo se skrývá pod rouškou anonymity a znepříjemňuje jim život.
„Za poslední půlrok jsme zaznamenali několik desítek žádostí o pomoc při stopování agresorů internetové šikany. Tito lidé mají strach otevírat emaily, sociální sítě, číst smsky a žádají jakoukoli informaci, která povede k pachateli,“ popisuje neobvyklé požadavky ze strany klientů bezpečnostní expert na IT Milan Chromý ze společnosti AutoCont.  Počítačová kriminalita začíná být neúnosná Podle evropských statistik počítačová kriminalita roste ročně čtyřnásobným tempem. Pachatelé totiž spoléhají na to, že jsou prakticky nevystopovatelní. To je podle Chromého velký omyl. „Při intervenci ze strany anonymního zasilatele zůstávají nesmazatelné stopy, které lze většinou vystopovat,“ doplňuje Chromý. Policejní statistiky dokazují, že se ke kyberšikaně uchylují lidé, které oběť velice dobře znají. Většinou jde o bývalé partnery, žárlivé spolupracovníky nebo konkurenční organizace a společnosti.
 
19. a 20. kolo Východočeské ligy mužů v basketbale     

5. 2. 2011
SKB Česká Třebová - BVK Holice 59:70 (17:21, 24:32, 39:49)
Sestava: Kopecký, Dylowicz, Andrle, Machalík, Krejčí, Gult, Tomek, Peterka, Strouhal, Drvoštěp, Hotmar
Body: Machalík 14, Andrle 10, Kopecký 9, Krejčí 9, Gult 7, Dylowicz 4, Drvoštěp 2
Šestky: Kopecký 8/4, Dylowicz 5/2, Andrle 5/2, Gult 4/3, Krejčí 4/1 ==> celkem 26/12 
6. 2. 201
SKB Česká Třebová - TJ Tesla Pardubice 54:84 (15:25, 33:50, 42:63)
Do zápasu s Pardubicemi jsme vstoupili s odhodláním odčinit včerejší porážku s Holicemi. Toto se nám bohužel dařilo pouze prvních 5 minut. Poté převzali otěže zápasu hosté a několika rychlými trojkami se dostali do vedení. Recept na obranu trojkové střelby se nám nepodařilo najít po celý zápas. Problémem byl rovněž doskok a spolupráce na útočné polovině, kde jsme naší netýmovou hrou soupeři hodně usnadnili práci. Utkání se definitivně zlomilo ve třetí čtvrtině, poté se zápas již pouze dohrával.
Sestava: Kopecký, Dylowicz, Andrle, Machalík, Krejčí, Gult, Tomek, Peterka, Drvoštěp, Hotmar
Body: Dylowicz 17, Machalík 12, Gult 11, Krejčí 4, Peterka 3, Andrle 3, Kopecký 2, Drvoštěp 2
Šestky: Andrle 4/1, Kopecký 2/2, Machalík 2/1, Peterka 6/3, Gult 2/1, Dylowicz 2/0    => celkem 18/8
Coumputershopcup Ústí nn.O.: Ústecký Skala team jde za obhajobou

 Ústí n/O, M. Resler: Úvodními třinácti zápasy dvanáctého ročníku bezkontaktního minihokejového turnaje Computer Shop Cup byly zahájeny boje v jednotlivých ligách, když vzájemné výsledky ze semifinále byly již do tabulek započteny. V 1. lize nezaváhal obhájce loňského prvenství ústecký Skala team, který bez větších problémů přehrál řetovský Armat a jde nekompromisně za obhajobou. V souboji dvou týmů, které přišly do 1. ligy bez bodu se prosadili díky dobré koncovce Žamberští Stilmat kanci a Slámožrouti z Kunvaldu odešli bez bodu. HC Hornets Záměl zle zatápěl ústeckým Krajánkům a ti byli nakonec rádi za vydřenou remízu. Ve 2. lize si lukavická Olbena poradila s Kapry z Dlouhoňovic, následně Popeláři z Libchav těsně porazili dolnočermenské Žraloky, kteří druhý den smolně opět prohráli, a to s ústeckou Adbou. V libchavském derby byl úspěšnější TJ Sokol a Popeláři tentokrát odešli bez bodu. Ve 3. lize v dramatickém duelu přenechal oba body ústecký Oftis Turovákům z Podlesí, Medvědi z Rokytnice přehráli šestici hráčů HC Líšnice a kerhartičtí Kačeři sebrali oba body Bejkům z Koldína. Ve 4. lize díky výborné třetí části nakonec Pašáci z Jehnědí porazili snaživý Ants Knapovec a Buldoci z Velké Skrovnice zvítězili nad celkem Třísky Oucmanice. V posledním duelu pak hnátnický Rieter Tooling porazil Sokolíky z Rokytnice.

Tabulka 1. ligy (o 1. – 6. místo):

1

Skala team Ústí nad Orlicí

3

3 0 0

15 : 7

 6 bodů

2

Krajánci Ústí nad Orlicí

3

2 1 0

15 : 12

 5 bodů

3

HC Hornets Záměl

3

1 1 1

14 : 11

 3 body

4

Armat Řetová

3

1 0 2

11 : 15

 2 body

5

Žamberští Stilmat kanci

3

1 0 2

15 : 15

 2 body

6

Slámožrouti Kunvald

3

0 0 3

7 : 17

 0 bodů

Tabulka 2. ligy (o 7. – 12. místo):

7

Olbena Lukavice

3

3 0 0

22 : 14

 6 bodů

8

Kapři Dlouhoňovice

3

1 1 1

12 : 14

 3 body

9

Adba Ústí nad Orlicí

3

2 1 0

15 : 12

 5 bodů

10

TJ Sokol Libchavy

3

2 0 1

16 : 13

 4 body

11

Žraloci Dolní Čermná

4

0 0 4

15 : 20

 0 bodů

12

Popeláři Libchavy

4

1 0 3

13 : 21

 2 body

Tabulka 3. ligy (o 13. – 18. místo):

13

HC Líšnice

3

2 0 1

14 : 12

 4 body

14

Medvědi Rokytnice v Orlických horách

3

2 1 0

20 : 15

 5 bodů

15

Kačeři Kerhartice

3

2 0 1

23 : 18

 4 body

16

Bejci Koldín

3

1 0 2

10 : 14

 2 body

17

Oftis Ústí nad Orlicí

3

0 1 2

10 : 16

 1 bod

18

Turováci Podlesí

3

1 0 2

9 : 11

 2 body

Tabulka 4. ligy (o 19. – 24. místo):

19

Pašáci Jehnědí

3

3 0 0

19 : 8

 6 bodů

20

Rieter Tooling Hnátnice

3

2 0 1

15 : 7

 4 body

21

Sokolíci Rokytnice v Orlických horách

3

1 0 2

10 : 15

 2 body

22

Ants Knapovec

3

1 0 2

13 : 17

 2 body

23

Buldoci Velká Skrovnice

3

2 0 1

15 : 13

 4 body

24

Třísky Oucmanice

3

0 0 3

7 : 19

 0 bodů