Českotřebovský deník 42/2011 (10.2.)                                    
Čtvrtek 10. února byl na události spojené s Č.Třebovou poměrně bohatým dnem.  Postupně se jim budu věnovat i zítra.

 
Zahájení Středoevropského veletrhu cestovního ruchu na pražském výstavišti INCHEBA

 Město Česká Třebová zde má jako jediné město v Pardubickém kraji  svůj samostatný výstavní stánek. veletrh zahájil ve čtvrtek a v pátek  akcemi určenými pro odbornou veřejnost, v sobotu a v neděli pak bude otevřen "obyčejným" návštěvníkům.  Na veletrh se vypravím (zřejmě v sobotu), abychom měli bezprostřední zpravodajství, které je lepší než pět tiskových zpráv.
 
Valná hromada spolku Gymnázium

Předsednictvo spolku svolalo do učebny biologie  klasickou valnou hromadu za tradičně slušné účasti nejen mladších, ale také již i "odrostlejších" členů spolku. Součástí byla nejen volba částečně obměněného předsednictva a revizní komise, plánu činnosti na letošní rok 2011, ale také   jedna "kosmetická" změna stanov spolku,  Cennou částí valné hromady byla také diskuze. Ukázalo se, že osud gymnázia leží na srdci všem členům spolku. Spolek gymnázium právě svou soustavnou a bohatou činnost snaží škole velmi pomáhat a lze řící, že bez spolku by se v řadě oblastí zajišťovala zájmová a mimoškolní činnost studentů jen velmi těžko.  K valné hromadě se vrátím  samostatným článkem.
 
Příjemný večer ve zcela nabitém ekocentru Podorlicko v Podbranské ulici s Rudolfem Krautchneiderem a kapelou Ponny express

Rudolf Krautchneider a Ponny expres k sobě tak nějak patří. Letos se spojili, aby v regionu absolvovali společnou šňůru představení, která začala v Ústí nad Orlicí, pokračovala  v České Třebové a dále ještě ve Vysokém Mýtě a Chocni. Vyprávění známého mořeplavce, promítání fotografií a filmů z Grónského moře a Antarktidy spojené s vodním  koncertem  známé country skupiny Ponny Expres. Součástí programu je i představení a autogramiáda nově vydané knihy Rudolfa Krautschneidera  „Moře solí země“. V přednáškovém sále ekocentra nebyla ani jedna židle volná, podobně třeba jako při  besedě Marty Pelikánové. "Žádná beseda, kterou absolvuji není stejná, a nebude ani tato v České Třebové," řekl Rudolf Krautscheider na úvod.  Za známým mořeplavcem  přijeli do České Třebové také spousty známých z okolních obcí, s mnohými se dobře znal a tak začal i příběhy, které společně zažili, třeba při  stěhování 14ti metrové lodi Polárka   z České Třebové do polského Štětína.  Beseda byla "proložena" jak zajímavými  videofilmy, tak i hudebním vystoupením kapely Ponny  express, která se n závěr z vděčnosti k mořeplavci převlékla do "námořnických oblečků."  V úvodním slově zástupce kapely za pořadatele poděkoval za vstřícnost a přístřeší Haně Grundové a ochráncům přírody  z ekocentra Podorlicko, když nemohli vystoupit  na jevišti Malé scény, kam by takováto beseda určitě patřila.  V této souvislosti vzpomínali na zážitky z vyprodané besedy v ústeckoorlickém divadle. V této souvislosti  považuji za významné vysvětlit, jak se stalo, že beseda nemohla být uspořádána v Malé scéně  Zástupce kapely Ponny express  nabídl pořad českotřebovskému Kulturnímu centru a  jeho ředitel doc. Preisler nabídku akceptoval, podle předběžné dohody  se akce měla uskutečnit začátkem března s tím, že vše bude podrobněji dohodnuto na osobní návštěvě.  Pak se ukázalo, že v tuto dobu však již bude mořeplavec opět na cestách a tak zástupce kapely přišel s novým termínem na 10. únor, který nemohlo KC akceptovat. Na tento denbyl již delší dobu nasmlouvaný koncert KPH (Orbis trio). Škoda, že takovéto vysvětlení nebylo podáno přímo na  besedě v ekocentru.  Přesto měla beseda s mořeplavcem, projekce, koncert a autogramiáda v Ekocentru velmi srdečný ráz, bezprostřední kontakt s posluchači bez mikrofonu umožňoval úplně jiné prožitky než někde ve větším sále  s moderátorem  na jevišti s mikrofonem.   To byl zase naopak velký klad zcela zaplněného přednáškového sálu ekocentra....(mm)
 
 
Kruh přátel hudby  - 454. českotřebovský hudební čtvrtek - ORBIS TRIO       

Posluchačům v Malé scéně se představil tříčlenný komorní soubor, klavírní trio, který od vzniku v roce 2008 používá název ORBIS TRIO a hraje ve složení Petra Vilánková, housle, Petr Malíšek, violoncello a Stanislav Gallin, piano.  Do programu zařadili skladby L.v. beethovena, D. Šstakobviče, B. Martinů a na závěr ještě klavírní trio fis moll Arno Babadjaniana.
 
Poslední hokejové utkání základní části Krajské soutěže mužů v ledním hokeji (24. kolo) 

Základní část krajské soutěže zakončili hokejisté Lokomotivy domácím utkáním s Poličkou, která potvrdila své výsadní postavení. Od poloviny střetnutí byli hosté lepším mužstvem, i když je třeba říct, že Českotřebovští doplatili na hrubé chyby. I přes sedm obdržených branek se velmi dobře uvedl brankář Jiří Portlík, který v našem klubu hostuje z Litomyšle.
Česká Třebová – Polička 3:7 (0:1, 2:3, 1:3)
Branky: 23. T. Řehák (Kvasnička, Doha), 40. Doha, 42. L. Deml (Doha) – 13. J. Boháček (L. Boháček), 27. Kubát (Dvořák, Havlíček), 28. Nykl (D.Vápeník), 36. Dvořák (Kubát), 42. Veselý, 56. Nykl (Kubát), 57. Švejda (J. Boháček).
Rozhodčí: Zemánek – Holeček, Pekárek. Vyloučení: 7:7 (navíc T. Řehák a D. Šedivý na 10 minut). Využití: 0:1. Oslabení: 1:0. Diváků: 375. Sestava Česká Třebová: Portlík – Váně, Kiac, Bačík, Šafář, Rybka, od 18. minuty T. Řehák – Doha, Kvasnička, L. Deml – D. Šedivý, M. Šedivý, Voříšek – Chudý, V. Deml, Steinmetz.
 
Čtvrteční MFD si všímá neúspěchu petice za odstranění sochy Jana Pernera 

Třebováci brblali, ale petici jich podepsalo málo. Přesto velká spokojenost s novou sochou není, chválí ji jen  ti, kteří mají zálibu v extravagantních dílech, dalším důvodem chvály Jana Pernera je to že Českou Třebovou proslavil, "normální klasická socha" by takovou službu městu neudělala. V to m případě věřím, že fotografie sochy bude na čelném místě  expozice města na Středoevropském veletrhu cestovního ruchu  na Výstavišti v Praze.... A tak jediným kladem doporučení "petičníků" je přání "dovybavit" sochu vysvětlující tabulkou o významu Jana Pernera a autorovi sochy.
 
Ke žhářskému útoku na Lhotce
 
Čtyřčlenné rodině vadil hluk z nedaleko stojící restaurace. Několikrát si stěžovali, což dvaačtyřicetiletého častého hosta podniku rozčílilo. A tak se rozhodl, že rodinu pořádně vyděsí a zapálí verandu domu.  Hrozí mu za to 15 až 20 let ve vězení či výjimečný trest. "Po jedné z návštěv podniku, kterému místní říkají Klub šel domů, si vzal aceton a potom šel k benzínové pumpě, kde natankoval asi litr benzínu," řekl kriminalista Milan Šimek, který na případu pracuje. Benzín a aceton potom slil dohromady, čímž vytvořil prudce hořlavou látku. Tu vylil na verandu a na vstupní dveře. "Přiblížil se k domu, kde ve křoví vyčkával, až se uvnitř zhasne a rodina usne," řekl Šimek. Až potom směs zapálil. Když dveře začaly hořet, dal se na útěk. Po cestě se ještě otočil, aby se ujistil, že dům opravdu chytil. "Rodina naštěstí měla uvnitř domu požární hlásiče. To je zachránilo," dodal vyšetřovatel. Oheň se začal rychle šířit. Starší žena a její dvanáctiletý vnuk museli  vyskočit z okna v poschodí Mladíkovi se nic nestalo, ale žena utrpěla tříštivou zlomeninu ruky. Dvěma mužům se podařilo uniknout dveřmi a začít oheň hasit. Žhář (již 18x trestaný) zatím všechno sledoval z povzdálí. "Potom, co dům zapálil, šel domů. Tam se přezul, protože se bál, že zanechal stopy. Boty potom hodil do řeky," řekl Milan Šimek. Později se ale vrátil a sledoval, jak rodina i hasiči s ohněm bojují. To na jeho stopu přivedlo policejního psa, který žháře po několika desítkách minut vypátral. Po výslechu se osmnáctkrát trestaný muž ke svému činu přiznal. Na soud čeká ve vazbě. Hrozí mu 15 až 20 let za mřížemi, nebo výjimečný trest.  (podle MF DNES)
 
Co dodat:  Je pro nás všechny v údolí Třebovky těžké pochopit, že se taková věc může stát i u nás. Pod nadpisem "žhářský útok" si většina z nás vybaví Vítkov u Opavy, popálenou Natálku  a rasovou nesnášenlivost.   Také tam měli postiženou rodinu "vyděsit",  podobně jako u nás na Lhotce.  Zde se však zřejmě nejednalo o nějak dlouho připravovaný a organizovaný čin, ale jinak  v to m moc velký rozdíl není. Kdyby v domě neměli požární hlásiče, mohlo to dopadnout moc špatně.  Vezměme si proto ponaučení i pro řešení dalších problémových situací ve městě. I např. ve Vilách si lidé (opakovaně a dosud marně) stěžují na hluk návštěvníků z  "osvěžovny" a také se zde zdánlivě nic neřeší,  úřad se bojí ostřeji zasáhnout a nějak zdroj nepokojů omezovat. Co když se ti potížníci inspirují příkladem ze Lhotky? Proto je třeba postupovat v souladu se zákonem a především rázně zajistit bezpečnost občanů, zabránit rušení nočního klubu bez vymlouvání. Nelze-li jinak, tak i tím, že  bude  "osvěžovna" (nebo i osvěžovny", je-li jich více) způsobující potíže nejdříve dočasně utlumena (utlumeny). Pokud zůstává podstatná část návštěvníků (někdy i většina)  venku mimo provozovnu, jde o akce na veřejném prostranství, pro které platí přece přísné předpisy...
 
TOP 09  spolu s KDU-ČSL členy nejsilnější evropské strany  

TOP 09 je od dnešních odpoledních hodin jedinou stranou v poslanecké sněmovně, která bude zároveň členem nejsilnější strany Evropského parlamentu – Evropské lidové strany (ELS). Po několikaměsíčním náročném přijímacím řízení dnes ELS vyslovila souhlas s udělením členství TOP 09.  Během rozhodujícího jednání v Bruselu byl přítomen předseda strany Karel Schwarzenberg: „Jsem opravdu rád, že jsme se stali členy EPP. Tato strana je rozhodující stranou v Evropském parlamentu a pojí nás stejný přístup ke konzervativním hodnotám“. Únorovému jednání předcházelo jednání pracovní skupiny, která zkoumala způsobilost TOP 09 a která doporučila TOP 09 přijmout. Místopředseda Marek Ženíšek, který se na jednání sešel i s předsedou ELS Wilfriedem Martensem ocenil přátelskou atmosféru během pracovních jednání: „Jsem velmi rád, že TOP 09 má velkou šanci stát se členem nejsilnější středopravicové evropské strany."  Evropská lidová strana (anglicky: European People's Party) je největší evropská politická strana. Jejími členy jsou především pravicově orientované konzervativní, liberálně-konzervativní a křesťansko-demokratické strany. ELS byla formálně založena v červenci 1976 v Lucemburku. Více naleznete na http://epp.eu/. Členem ELS je také KDU-ČSL, která ode dneška přestala být jedinou členskou stranou ELS v České republice.
Jaroslav Poláček, Zástupce generálního sekretáře TOP 09
 
Letadla v noci úspěšně termosnímkovala Hradec Králové 

Hradec Králové – V Hradci Králové proběhla dnes v noci další letecká vlna termosnímkování města. Přes čtyřicet leteckých přeletů ve výšce 300 metrů se speciální kamerou stačilo k vytvoření nové unikátní termomapy Pražského předměstí Hradce Králové, kterou v příštích měsících začnou zkoumat odborníci z Tepelného hospodářství.  Ti se budou snažit na snímcích odhalit praskliny horkovodního potrubí a zabránit tak v době největší zimy případné havárii. „Projekt minulý rok vzbudil obrovský zájem nejen v České republice, ale i v zahraničí. Termomapy Hradce Králové na našem portále navštívilo tisíce lidí z celého světa,“ vysvětluje ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler. „Podařilo se nám identifikovat několik narušení horkovodů a díky rychlé reakci zabránit tak minimálně dvěma velkým havárií. Vznikly tak úspory v řádech statisíců, které se pozitivně promítly do cen tepla,“ dodává ředitel Seidler. Ojedinělost projektu v Hradci Králové spočívá v jeho podrobnosti, přesnosti, plošném rozsahu a oblasti zájmu. Jenom zpracování konečných údajů do tepelných map potrvá několik měsíců. Výstupy však velice detailně a s vysokou přesností lokalizují tepelné závady nejen v distribuční soustavě a energetických technologiích, ale také na jednotlivých staveních a objektech ve městě, zachycených termokamerou. „Výstupy z kamery se v současné době zpracovávají. Po vyhodnocení je chceme poskytnout městu a opět zpřístupnit občanům Hradce Králové,“ prozrazuje další postup ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler, který chce ve spolupráci s městem výsledky unikátního projektu opět umístit na firemní webové prezentaci http://www.thhk.cz a stánkách magistrátu http://www.mmhk.cz . Po vzoru Hradce Králové chystají tento rok podobné projekty i další evropská zařízení a města. V průběhu minulého roku projekt podrobně zkoumali například odborníci z Německa, Polska, Slovenska, Francie nebo Rakouska.