Českotřebovský deník 43/2011 (11.2.)                                    
Oprava poničené silnice 1/14 má prioritu ŘSD  

Letošní zima charakteristická velmi výraznými teplotními rozdíly způsobuje značné škody na komunikacích v okolí našeho města. Havarijní stav silnice 1. třídy 1/14 v úseku Rybník – Třebovice si vyžádal pozornost správce této komunikace, kterým je Ředitelství silnic a dálnic. „Prostřednictvím ředitele Správy a údržby silnic Pardubického kraje jsem podal dotaz, zda je v plánu oprava poničeného úseku,“ řekl krajský zastupitel a poradce hejtmana Martin Netolický. „Jako každého řidiče, který denně tráví poměrně hodně času za volantem, mně situace vadí už vzhledem k možným škodám na nápravách projíždějících vozidel. Byl jsem oficiálně informován správcem komunikace, že oprava silnice 1. třídy 1/14 v úseku Rybník – Třebovice má absolutní prioritu v rámci Pardubického kraje,“ dodal Netolický. Zahájení celé akce lze očekávat v jarních měsících ihned po skončení zimního období. Obdobně neutěšená situace je na průtahu městem. Také úsek od světelné křižovatky v centru města až po čerpací stanici na Lhotce by měl projít úpravami k odstranění škod po zimě                                                                                                                       (re)
.
1)  Tenisový klub informuje  

Ples sportovců Tenisový klub TK Česká Třebová Vás srdečně zve na tradiční  Ples sportovců v sobotu 12.března 2011 od 20.00hod v sále SOŠ a SOU Skalka Česká Třebová. K tanci a poslechu hraje skupina SORY. Předprodej vstupenek a informace - Hana Brusenbauchová, tel. 465 532 232, e-mail: tenisct@tenisct.cz

 

2)   Nábor malých tenistů Vážení rodiče, Tenisový klub TK Česká Třebová pořádá nábor dětí ročník narození 2004 a 2005. Přijďte se nezávazně podívat na trénink naší tenisové přípravky do přetlakové haly v tenisovém areálu „Za vodou“. Tréninky se konají každé pondělí a středu od 13.00 do 14.00 hodin. Veškeré další informace poskytneme v uvedené termíny nebo na tel. 777 125 232, e-mail: tenisct@tenisct.cz

 

3)      Kalendář tenisových turnajů v březnu

:

So, Ne

 05.03.- 06.03. 2011

Turnaj - mladší žactvo

 

 

 

 

 

 

So, Ne

 19.03.- 20.03. 2011

Turnaj - starší žactvo

 

 

 

 

 

 

So, Ne

 26.03.- 27.03. 2011

Turnaj - mladší žactvo

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Fotbalový klub informuje 

FK Česká Třebová  odchoval reprezentanta: Za reprezentační mužstvo České republiky do 16 let v zápase proti Belgii nastoupil náš odchovanec Alex Řehák, který v současné době obléká dres Sigmy Olomouc. Blahopřejeme.
 
Trenér Tomáš Abt bude v jarní části působit v Lanškrouně jako hlavní trenér. Přejeme mu hodně úspěchů a co nejméně starostí se záchranou.
 
Mladší žáci František Moláček, Patrik Muller a Patrik Voleský  budou hrát i v Pardubicích. Žáci - všichni ročník 1998 - budou na jaře bavit fotbalem nejen diváky v České Třebové, ale také v Pardubicích, kde budou hrát na střídavý start. Přejeme mnoho fotbalových úspěchů.
Kraj představil nový film o kraji a informační CD 

Pardubice – Na veletrhu cestovního ruchu Holiday World v Praze dnes Pardubický kraj oficiálně představil nový film o kraji. Ten je součástí publikace, která vedle DVD s filmem obsahuje i CD přinášející informace o samosprávě kraje, krajském úřadě a regionu. Publikaci pokřtil krajský radní zodpovědný za cestovní ruch Miroslav Stejskal.
„DVD a CD budou sloužit jako zdroj informací pro širokou veřejnost či vizitka kraje při kontaktech se zahraničními partnery. Oba nosiče také přibližují turistické příležitosti, které Pardubický kraj nabízí, a budou tedy využívány v rámci propagace cestovního ruchu,“ přibližuje možná využití materiálů radní Stejskal.
Průvodcem osmiminutového snímku o Pardubickém kraji je jeden z jeho symbolů, kůň. Na jeho vlastnostech, jako jsou ušlechtilost, vytrvalost a podobně, je přibližován celý kraj. A to nejen turistické zajímavosti, ale i jeho historie, významní rodáci, příroda, sport nebo doprava a hospodářství. Bonusem filmového DVD je videoklip k písničce Kluk z Pardubic od pardubické skupiny Marien. Vtipný text je podkreslen koláží záběrů z celého kraje, které doplňují veselé barevné animace.
„Film zpracovala kolínská společnost "KLUCIvespolek", která už pro Destinační společnost Východní Čechy vytvořila snímek Na východ od ráje. Ten pak na přehlídce filmů s turistickou tématikou v Karlových Varech vyhrál první cenu. My teď oprávněně doufáme, že stejný úspěch bude mít u diváků i tento film,“ vyjádřil spokojenost s novým snímkem Miroslav Stejskal.
CD pak obsahuje základní textové a fotografické informace zahrnující samosprávu kraje, krajský úřad i území kraje. Uživatelé se tak dozví, jaké orgány tvoří krajskou samosprávu, jakými činnostmi se zabývají jednotlivé odbory krajského úřadu nebo co kraj nabízí milovníkům přírody, kultury i aktivní turistiky. CD je koncipováno jako tzv. off-line web, po připojení na internet se tak stane aktivní celá řada vložených odkazů, jejichž prostřednictvím bude možné získat množství podrobnějších informací o tématech, kterým se jednotlivé kapitoly CD věnují. Atraktivní je také interaktivní hra, v jejímž rámci hráči umísťují do „slepé“ mapy kraje města a místa, které vybírá program. Úkolem samozřejmě je zasáhnout co nejpřesněji místo, kde se daná lokalita nachází. Podle součtu kilometrů, o něž byla jednotlivá místa minuta, je pak vyhodnocena hráčova znalost Pardubického kraje.
Film, klip, hra i informace z CD by měly být zájemcům k dispozici prostřednictvím internetových stránek kraje. Ty projdou v nejbližší době výraznou změnou a materiály z DVD a CD se stanou součástí nové tváře webu.                                (Foto Pardubický kraj)
 
Město Žamberk přišlo už podruhé o peníze

Město podle úřadu pro hospodářskou soutěž porušilo zákon o veřejných zakázkách při výběru dodavatele prací na projektu „Pěší zóna“ a dostalo pokutu čtvrt milionu korun. Opozice žádá od starosty Jiřího Dytrta nejen veřejnou omluvu, ale i odstoupení z funkce. město Žamberk tak přijde o peníze, které v současné době  úspor dost potřebuje.  není to přitom poprvé, Před několika lety  přišlo město o vlastní peníze v rámci finanční operace, která měla přinést zisk a a znamenala bohužel  citelnou ztrátu  O této doby v  Žamberku  není klid, dochází k přetahování o to kdo bude město vést. Žamberk je nyní opět v centru pozornosti médií.  Podle Orlického deníku tři opoziční zastupitelé žádají starostu, aby se veřejně omluvil i za komentování  současné kauzy  a s ohledem na závažnost situace tímto vyzývají starostu Jiřího Dytrta, aby okamžitě odstoupil z funkce .a aby složil mandát zastupitele.
Akce Kdo miluje daruje krev - opět na výbornou  

Hematologicko-transfúzní oddělení Orlickoústecké nemocnice a.s., bylo opět dějištěm valentýnské akce Kdo miluje daruje krev. Přišlo více jak osmdesát pět dárců krve a mezi nimi třicet prvodárců.  Letos akce probíhala pod záštitou senátora Petra Šilara (KDU-ČSL) a za silné podpory Orlického Deníku, Koalice pro PK, Domova pod hradem Žampach, Červeného kříže, Choceňské mlékárny, dobrovolných hasičů, českotřebovské firmy J. Jindra s.r.o, Nadačního fondu Josefa Luxe, Charity, Orlickoústecké nemocnice a.s. a mnoha nejmenovaných dobrovolníků. Obyvatelé Domova pod hradem Žampach vytvořili k této příležitosti upomínkové keramické knoflíky, symbolizující propojením dvou srdcí, tuto valentinskou tradici. Výborné choceňské jogurty  všem dárcům  přišly  k chuti a poskytly osvěžení po náročném odběru. Dobrý pletený koláč s kávou vše už jen umocnil.  " Je třeba poděkovat nejenom prvodárcům, ale samozřejmě všem dárcům krve jako takovým, kteří se odhodlali dnes přijít," říká Petr Šilar. " Mnozí museli být navíc obrnění obrovskou trpělivostí, protože při takovém množství zájemců, se čekací doba při nutných zdravotních prohlídkách a úředních procedurách,  i přes vysoké nasazení sester, časově těžko předem odhadne. Sestry a celý personál si zaslouží obdiv za to, jak se jim daří vše s úsměvem zvládat," nešetří chválou senátor Šilar. Akce  Kdo miluje daruje krev vznikla v roce 2007 v souvislosti s myšlenkou nekomerčního prožití svátku sv. Valentýna, patrona milenců a lásky. Pro toho,kdo krev potřebuje, je to ten nejhezčí valentýnský dárek.                         Petr Čada
 
Na kraji se hovořilo o zaměstnávání postižených

Pardubice – Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v Pardubickém kraji, takový byl název konference, která se dnes dopoledne uskutečnila v pardubickém sídle kraje. Šlo o pátou z celkem sedmi konferencí, které kraj pořádá ve spolupráci s krajskou radou osob se zdravotním postižením. Akci zaštítili náměstek hejtmana Roman Línek a radní pro sociální péči Jiří Brýdl.
 „Právní a sociální postavení nejen chráněných dílen, ale i obecně zaměstnávání osob se zdravotním postižením, to jsou velice citlivá témata. Zejména dnes, v době ekonomické krize a nedostatku veřejných peněz. Legislativní a systémové změny, které zamezí zneužívání sociálních podpor v této oblasti, patří mezi užitečné závěry dnešní konference,“ řekl náměstek Roman Línek. Upozornil tak na několik vystoupení, která se týkala plánovaných změn zákona o zaměstnanosti.  Konferenci si nenechali ujít ani zástupci z parlamentu - senátorka Miluše Horská, poslankyně Lenka Kohoutová a poslanec Miroslav Váňa. Účast zástupců vrcholných politických orgánů země svědčí o tom, že zaměstnávání postižených je tématem skutečně závažným a aktuálním. A veřejností sledovaným, jak svojí přítomností ukázala téměř stovka návštěvníků konference. Změny zákonů jsou v rukou zákonodárců, aktivní v této oblasti je však také Pardubický kraj. „Proces transformace poskytování sociálních služeb, který kraj v současnosti realizuje, přispěje k možnosti zaměstnávat hendikepované lidi. Měl by tak být dobrým příkladem toho, že postižené spoluobčany lze aktivovat v daleko větší míře, než je tomu dnes,“ přiblížil plány kraje radní Jiří Brýdl.  Příklady dobré praxe ostatně zazněly i v dalších příspěvcích. Ať už šlo o zkušenosti organizací z regionu nebo o popis přístupu k zaměstnávání postižených v USA.
 
Únikem zadání státních maturit došlo k vážnému porušení objektivity zkoušky    

Praha - Na internetu se objevilo zadání ostrých státních maturit. Studenti si je tak mohou stáhnout a velmi pohodlně získat otázky a úkoly ke státní maturitě. Tento únik velmi ostře kritizuje Marcel Chládek a žádá ministra školství Josefa Dobeše, aby předložil, jakým způsobem funguje bezpečnostní opatření proti těmto únikům. Toto má být to dokonalé zabezpečení za desítky miliónů? „V tuto chvíli došlo k vážnému narušení objektivity státní maturitní zkoušky. Kdokoliv se bude moci odvolat proti výsledkům této zkoušky. Považuji to za selhání ministerstva školství,“ argumentuje Marcel Chládek. V případě, že si všichni studenti stáhnou uniklé zadání maturity z českého jazyka, vykonají zkoušku úspěšně. „To ale zcela ztrácí smysl a celý projekt státních maturit, který vyšel více než na miliardu, můžeme hodit do koše,“ kritizuje Marcel Chládek s tím, že chce okamžité vysvětlení vzniklé situace, protože MŠMT a jeho Cermat opětovně vzniklé pochybení bagatelizuje. „Když jsem na možná podobná rizika upozorňoval na pátečním zasedání sněmovny, sám jsem netušil, že to přijde, tak brzo“, uzavřel Chládek.                                                                                  Bc. Pavla Janoušková
 
Děkujeme lékařům, kteří zůstávají

Poslanecký klub TOP 09 tvoří z jedné čtvrtiny lékaři, což je suverénně nejvíce ze všech klubů v celé Poslanecké sněmovně. I proto se v posledních dnech s rostoucí měrou debatuje o situaci ve zdravotnictví, a to na základě věcných argumentů lékařů, kteří znají situaci ze své praxe. I poslední otevřená debata vedla k jednoznačné podpoře nejen ministra Hegera, ale i všech lékařů, kteří chtějí dát vládě šanci realizovat nutné reformy a odolali stupňujícímu se tlaku odborů zapojit se do protestní akce. „V médiích se neustále píše o lékařích, kteří podali výpovědi, my bychom ale rádi hovořili o těch lékařích, kteří z nemocnic neodcházejí a na kterých bude od prvního března veškerá zodpovědnost za jednotlivá oddělení. Těch je třeba si vážit,“ uvedl Michal Janek, poslanec a člen Výboru pro zdravotnictví. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík k tomu dodal nabídku našich poslanců „Jsme poslanecký klub s největším procentuálním zastoupením lékařů, tudíž i s nejvíce kumulovanou lékařskou odborností. A v případě, že by na začátku března neměl v některých nemocnicích kdo léčit, jsme připraveni poskytnout jim našich deset lékařů na pomoc.“  Předsednictvo TOP 09 podpořilo ministra Hegera již dvakrát. Minulý týden ocenilo nezpomalující přípravu reformy v období nekončících jednání. Regionální organizace TOP 09 pomáhají připravit a iniciovat cesty pana ministra do nejohroženějších nemocnic.                                                                                                                               Jaroslav Poláček