Českotřebovský deník  44/2011 (12.2.)                                   

Česká Třebová se opět prezentovala na veletrhu Holiday world samostatně jako jediné město z Pardubického kraje         

Prezentaci považuji z úspěšnou, podle ohlasů i návštěvnosti naší expozice.  Město Česká Třebová se rozhodně neztratilo, mělo vybráno dobré místo ve vstupní hale, v sousedství byla expozice destinační společnosti Východní Čechy, obsahující Královéhradecký a  Pardubický kraj, Orlické hory hor na  kterou jsme tedy logicky navazovali.  Navíc byla v levém křídle veletržního paláce (ve stanové vytápěné hale, který toto křídlo po požáru nahrazuje)  ještě další regionální expozice  destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko, kde bylo také prezentováno Klodsko, Rychnov na Kněžnou , cyklostezky Orlicka-Třebovska a  jeden stůl patřil propagačním materiálům města Ústí nad Orlicí. Veletrh měl o poznání lepší úroveň než loni a velkou návštěvnost, zdá se mi však, že celostátní média tomuto veletržnímu dění až tak velkou pozornost nevěnují.  Starají se spíš o aféry  na ministerstvech, to je zřejmě vděčnější téma.... Veletrh měl také svůj zajímavý doprovodný program.  Rozhodujícím lákadlem pro návštěvníky totiž nejsou města a regiony, ale především nabídky letních rekreací nabízených cestovními našimi i zahraničními kancelářemi. Zde byl výběr opravdu pestrý. Expozice měst a regionů tedy (podobně jako v Brně na výstavě Regiontour  cestovní ruch jen doplňují. Smysluplné využití mají expozice měst především v sobotu a neděli, kdy je veletrh otevřen "obyčejným lidem". Ve čtvrtek a v pátek jsou dva dny určené pro odbornou veřejnost, tedy cestovní agentury. V tyto dny je pak návštěvnost městských expozic podstatně nižší a týkala se  také našeho výstavního stánku. Jeho autorem byl opět Michal Horák. Stánek upoutal velkými průsvitnými plátny s černobílými fotografiemi sochy Šárky a dalších pamětihodností města, které navazovaly dojem solidního města s historií, Českou Třebovou a její památky Také další vynikající fotografie  představovaly  také Jabkancovou pouť jako lidovou slavnost. Hodily by se k tomu ale rozdávané jabkance, pak by byl teprve dojem úplný.  Další série fotografií představila nový dopravní terminál, nikoliv však již novou sochu Jana Pernera (za kterou údajně turisté do Třebové jezdí).  Je-li to rarita, měla tam tedy být, že?  Dopravní terminál totiž nebude jistě cílem turistů, ale spíše prostředkem k tomu, aby poznali naše město jako vstupní bránu do našeho okolí.... Možná by to byla zajímavá prezentace pro veletrh urbanistiky měst (URBIS Brno), kde se město Česká Třebová dříve také účastnilo. 
 
 
Stánek města Česká Třebová by připraven pečlivě a jistě již se zkušenostmi z předchozích let. Jenže přece jen nepřitahoval kolemjdoucí nějakým nápadem tak, jak bychom si představovali. Co třeba modelová železnice se zmenšeným dopravním terminálem a šipkami ukazujícími, kam že se od nás snadno dostanete? Jako interaktivní médium zde byla jen málo využívaná informativní obrazovka počítače (a byly i občasné potíže s připojením na internet), pak ještě video, propagační materiály města včetně tří nových titulů, ale chybělo vytvoření modelového pobytu v České Třebové pro individuální turisty či skupiny s návrhem možných aktivit a pamětihodností v okolí (Litomyšl, Mladějov, Kozlov, Třebovské stěny, naučné stezky, cyklostezky, lanový park, letní bazén...), také nějaká soutěž s losováním dárkového pobytu a dalších cen. Také letos chyběla prezentace kalendáře zásadních letních městských akcí, který také mohl být pozvánkou do města (např. Cyklomaraton, Týden florbalu, Týden sportu, Vinobraní, Jabkancová pouť....)  K veletrhu se ještě vrátím samostatným ohlédnutím s mnoha dalšími fotografiemi nejen z naší expozice... (mm) 

 
 
 

Město Česká Třebová chce koupit poštu                                                                                                                                    

Pod tímto názvem píše Zdeněk Seiner v Právu svůj článek, který  ve fotokopii uvádím. Jeho text je třeba tak trochu uvést na pravou míru a možná doplnit, upřesnit.   Hned v úvodu myslím autor nepíše pravdu zejména v této větě: "Česká pošta nemá zájem poštovní úřad (myšleno  na náměstí Jana Pernera) provozovat.... Pravda je taková, že Česká pošta nechce sama do této budovy investovat, poštovní úřad zde zachovat chce. V souladu s novou koncepcí pošty  totiž plánuje zřídit v České Třebové nové oblastní středisko pro třídění pošty v Semanínské ulici  zřejmě v lokalitě opuštěné po bývalé společnosti SAS, a.s. a později Šmídl a proto již nebude celou budovu Pošty 02  na nádraží potřebovat. A tak je koupě budovy pošty  vlastně vynucená. Město ovšem předpokládá, že budovu dostane jen za cenu symbolickou nebo vůbec nejlépe zdarma. Potom budovu opraví a pronajme. Poštovní úřad bude platit komerční nájem, vedení Pošty s tím počítá. Pošta však bude jenom v přízemí, pro kanceláře v poschodí bude třeba najít nějakého nájemce. Nabízí se možnost využití např. pro sociální odbor MěÚ, který je nyní na Trávníku v prostorách TEZY,  za které (kupodivu) musí platit TEZE nájem, ročně to stojí město 220 tisíc korun.  jenže úprava kanceláří před nedávnem  na Trávníku jistě stála dost peněz, teď bychom  upravovali pro stejné úředníky prostory během několika let již podruhé.  není to ovšem aktuální problém, můžeme třeba najít i jiného nájemce. Já osobně si dovedu představit  že by zde mohly být  obchodní prostory pro Regiojet či Student Agency, které by doplňovaly služby dopravního terminálu a můžeme si být jisti, že je jako konkurenta České dráhy do "svého" nádraží přímo nepustí.  Jinou možností by mohlo být přemístění Ge Money bank ze Smetanovy ulice, kde je banka také v nájmu v městské budově. Tím bychom podstatně rozšířili možnosti městské knihovny, volá se po tom hodně dlouho.  Knihovna totiž potřebuje především prostory v přízemí a to jsou prostory  nyní využívané bankou. Ta má právo zde pobývat  však  ještě skoro 7 let, neboť do této budovy investovala. Jenže než dojde k odkoupení a přestavbě, mohou  uplynout třeba dva až tři roky a  pak uvidíme....                                                                (mm)
 
Ohlédnutí za 15 kolem kuželkářské ligy, ve kterém Lokomotiva tak oslnila dle serveru kuzelky.cz                                     

Luhačovice hostily Lokomotivu Českou Třebovou a po loňsku na ni nemají nejlepší vzpomínky. Hosté loni zvítězili 5:3. Domácí však nepodali loni nijak zázračný výkon. Česká Třebová zvítězila na kuželky o šest při celkovém výkonu 3486. Hosté letos nastoupili bez svého nejlepšího hráče Pavla Jirouška, ale na jejich výkon to nemělo žádný vliv. Zahráli vůbec nejlepší výkon družstva dosažený na luhačovické kuželně v tomto soutěžním ročníku a nedali domácímu celku žádnou šanci na případný úspěch. Čtyři šestistovky na straně hostů, z toho dvě vynikající, vyprovodili domácí tým z kuželny prohrou 1:7. Jediný úspěch domácího celku zaznamenal Michal Markus výhrou nad Miroslavem Hýblem až v závěrečné fázi utkání! Šestistovek padlo v tomto kole I. ligy celkem sedmnáct. Nejlepší výkon ale dosáhl hráč Lokomotivy Česká Třebová Jiří Hetych právě v Luhačovicích 658, druhý nejlepší výkon dosáhl hráč Slavoje Praha Zdeněk Gartus, který porazil v Brně na Moravské Slavii 641 kuželek a velkou měrou přispěl k výhře a zisku bodů. Zdeněk Podzimek z Lokomotivy Česká Třebová porazil v Luhačovicích 638 kuželek a pečetil jasnou výhru svého celku. třebovským kuželkářům gratulujeme
 
Mariášový turnaj ve Svinné                                                                                                                                                         

Jde o turnaj tradiční, letos se hrál v sobotu 12. února již sedmý ročník. Hlavním pořadatelem byl opět Milan Dvořák a podle údajů na webové stránce obce Svinná se na turnaj přihlásilo 14 účastníků, mnozí byli tradiční. Věřím, že se brzy dozvím  i výsledky turnaje...
 
Za týden bude ve Svinné Hasičský společenský ples                                                                                                                 

Bude to tedy v sobotu 19.2.2011. v nově rekonstruovaných prostorách bývalé školy ve Svinné.
Bohatá tombola a občerstvení zajištěno  Začátek v 19.30 hodin  Vstupné 150.Kč  V ceně vstupného je výborná večeře.
K tanci a poslechu hraje BOS-Svinná   Srdečně zvou pořadatelé a přejí příjemnou zábavu. 
ZÁVAZNÉ  PŘIHLÁŠKY : 603985487   vlastiksmid@centrum.cz