Českotřebovský deník  47/2011 (15.2.)                                   

V sobotu 12.2.2011 se v hasičské klubovně ve Svinné konal již 7.ročník turnaje v mariáši. Hrál se volený mariáš ve třech podle standardních pravidel. Hry se zúčastnilo 14 hráčů, kteří u čtyřech stolů soupeřili o tradiční láhev utopenců pro vítěze. Na prvních třech místech se v tomto pořadí umístili Jiří Beránek, Bohumír Nejedlý a Láďa Jilg. Hráčem, který měl nejméně štěstí ve hře a obdržel karty zvané „Bedlovky“ byl tentokrát Petr Kozlanský.  Gratuluji vítězi a poraženým přeji v dalších ročnících lepší kartu.  Milan Dvořák.
 
 
Sjezdovka Peklák zve na zajímavý závod: Sjezd na čemkoliv 

Zveme všechny příznivce dobré zábavy na druhý ročník akce sjezd na čemkoliv. Uskuteční se 27.2.2011 na sjezdovce Zahrádky. Těšíme se na vás, ať již budete jezdci nějakého zajímavého vozidla, nebo jako diváci a zároveň porotci.
 
Každé druhé pondělí  od 16:00 pořádá lyžařská škola Peklák dětské závody na sjezdovce Zahrádky. 

Příští termín závodu je 21.2.2011. Soutěžit můžou všechny příchozí děti od roku narození 2003 až po ty nejmenší šikulky.  Na všechny závodníky se těší instruktoři lyžařské školky. Více o závodech, výsledky, fotogalerie.
 
Cestující autobusy budou v případě zpoždění odškodňováni, cestující vlaky si na totéž musí počkat  

Evropský parlament dnes čeká konečné hlasování o právech cestujících v autobusové dopravě. Jednání mezi EP a Radou bylo neobvykle tvrdé a dospělo až do nejzazšího možného stadia, dohadovacího řízení.
"Výslednou podobu nařízení považuji za vyvážený kompromis zajišťující práva cestujících, aniž by přitom představoval přehnanou administrativní zátěž pro dopravce, z nichž většinu tvoří malé a střední podniky", hodnotí  text dohodnutý mezi EP a Radou europoslanec Jan Březina. "Jednoznačným úspěchem je rozšíření působnosti nařízení na veškerou linkovou, vnitrostátní a přeshraniční dopravu, kde je vzdálenost 250 km a více, zatímco Rada prosazovala minimální vzdálenost 500 km. V případě zrušení, zpoždění delšího než 120 minut nebo nadměrného příjmu rezervací bude cestujícím kromě nároku na pokračování v cestě nebo přesměrování do cílového místa určení nebo proplacení ceny jízdenky náležet i náhrada v hodnotě 50 % ceny jízdenky", vypočítává hlavní výhody pro cestující Březina.  Březina v této souvislosti upozorňuje, že i když nařízení o právech cestujících autobusy časově navazuje na již schválené nařízení o právech cestujících vlaky, budou se cestující autobusy moci svých práv v mnoha státech EU včetně ČR domáhat dříve. "Právo cestujících vlaky na vrácení čtvrtiny až poloviny jízdného při zpoždění nad jednu hodinu bohužel zatím v mnoha státech  EU včetně ČR zůstává jen na papíře", kritizuje současný stav Březina a dodává: "I české ministerstvo dopravy v roce 2009 využilo možnosti odložit účinnost evropského nařízení o právech cestujících vlaky o pět let, přičemž jako důvod uvedlo poměrně rozsáhlou stavební činnost na tuzemské železniční síti, kvůli které se vlaky zpožďují. Považuji za nepřijatelné, aby překážky na straně železnice vyústily v nespravedlivý systém dvojích standardů znevýhodňující jednu skupinu cestujících oproti jiné. Vyzývám proto ministerstvo dopravy, aby svůj postoj přehodnotilo a přiznalo cestujícím vlaky jejich práva dříve než v roce 2014", uzavírá Březina.
Pro více informací: Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781
 
Vzpomínka 

S velmi smutným povzdechem jsme si v lednovém zpravodaji přečetli zprávu o úmrtí spolužáka  pana Josefa Koníčka.
 Tehdejší SVVŠ, dnes gymnázium s námi absolvoval v letech 1960-1963.  Pepo,děkujeme za tuto možnost. Žádnou legraci jsi nezkazil, byls velký kamarád a pravdivý člověk.  Čest Tvé památce!                                                                  Spolužáci
Dovolujeme si vyjádřit upřimnou soustrast rodině a pozůstalým.
 
Basket v Hradci přitáhne veřejnost i evropské hledače talentů  

Hradec Králové – Ostře sledované klání šesti nejlepších ženských týmů české basketbalové ligy se odehraje o víkendu na palubovce TJ Sokol Hradec Králové i za účasti domácího týmu. Právě účast hradeckých lvic ve finálových bojích o Český pohár ve dnech 18. – 20. února táhne fanoušky z celého kraje. Do Hradce se navíc chystají i přední basketbaloví scouti, kteří tipují talenty pro evropské špičkové týmy. „Hradecká palubovka zažije o víkendu explozi toho nejlepšího, co může český ženský basketbal nabídnout. Důkazem bude i účast scoutů předních evropských týmů, kteří pro elitní týmy vyhledávají mladé naděje,“ avizuje před pohárovými zápasy FINAL 6 trenér hradeckých lvic Miroslav Volejník. „Hráčky se budou chtít ukázat v co nejlepším světle, a proto turnaj slibuje pro diváky atraktivní podívanou,“ dodává Volejník. Třídenní basketbalový maraton proběhne ve dnech 18. – 20. února na palubovce TJ Sokol Hradec Králové na Eliščině nábřeží a lístky podle pořadatelů mizí v těchto dnech po desítkách. Ve čtvrtfinále hradecké lvice narazí na hráčky z VŠ Praha. Pokud se jim přes vysokoškolačky podaří přejít, utkají se v semifinále s úřadujícími mistryněmi ligy z Frisco Sika Brno. Brněnské hráčky a Pražanky z USK Praha budou hlavními favoritkami na celkové vítězství. V Hradci Králové tak nebude chybět celá řada úřadujících vícemistryň světa.  
 
Jízdní řád FINAL 6 – Pohár České pošty žen 2010/2011
Pátek 18. února 2011/Čtvrtfinále
QF1 16.00 Valosun Brno – BK Coal Aldast Strakonice
QF2 18.15 Sokol Hradec Králové – VŠ Praha
Sobota 19. února 2011 Utkání o 5. – 6. místo
13.00 poražený QF 1 – poražený QF2
Semifinále S1 16.00 vítěz QF 1 – ZVVZ USK Praha
Semifinále S2 18.15 vítěz QF2 – Frisco Sika Brno
Neděle 20. února 2011  Utkání o 3. místo  13.00 poražený SF2 – poražený SF1
Finále  15.45 vítěz SF1 – vítěz SF2
 
Turisté nemají zájem o Pardubický kraj - v žebříčku návštěvnosti krajů zůstal poslední 

Podle statistiky Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) v roce 2010 navštívilo území Pardubického kraje 45 304 zahraničních turistů. Na předposledním místě se umístil kraj Vysočina se 46 067 turisty. Čísla nejsou příliš vzdálená, ale třeba už za třetím Zlínským krajem Pardubický kraj zaostává řádově o čtrnáct tisíc návštěvníků. A to už rozdíl je. Nejvíce návštěvníků – celkem 4 106 514 – tradičně přilákalo hlavní město Praha. Pardubický kraj se ve statistice na chvostu návštěvnosti drží již několik let a i v loňském roce jeho vyhledávanost klesla o tři procenta. Situaci komentuje MFDNES a také Orlický deník, uvádí se  i lokality, kde se turisté v kraji zdržují nejvíce, např. v sousední Litomyšli. Nedovedu odhadnout, kolika procenty přispívá k návštěvnosti kraje město Česká Třebová, ale moc to určitě není, přestože již deset let propagujeme naše město na veletrzích cestovního ruchu tak podstatný přínos nepozoruji. Ve srovnání s dosaženými výsledky to vypadá, že  na účast na veletrzích zřejmě nebyly finanční prostředky využity optimálně, což  je významné především v letošním roce, kdy je městský rozpočet opravdu"napjatý".  Účast na veletrhu stojí město 250 tisíc korun, započteme-li další  peníze do přípravy propagačních publikací  tak 300 tisíc. Zatím vždy zastupitelé tuto částku v rozpočtu našli.