Českotřebovský deník 48/2011 (16.2.)                                    
SLAVNÝ ČECHOKANAĎAN  NA ČESKOTŘEBOVSKÉM GYMNÁZIU  

Čech původem, dnes Kanaďan, v současné době pracující především v Číně. Geolog  Lubomír J a n s a publikoval v roce 1995 zprávu o senzačním objevu, prvním podmořském meteoritickém kráteru. Co tomu předcházelo? Maturita na gymnáziu v České Třebové v roce 1952, studia geologie v Brně, pak dlouhé roky v Ostravě v podniku Uhelný průzkum. Emigrace a usídlení v Kanadě. V osmdesátých letech 20. století se podílel na obrovském projektu ODP (Ocean Drilling Project) a ropném vrtném průzkumu na kanadském šelfu. Na geofyzikálním obrazu se ukázala anomálie, vrtný průzkum potvrdil, že zřejmě jde o meteoritický kráter v hloubce 200 m pod hladinou. Má průměr 45 km, dnes je přikrytý mladšími sedimenty, které prohlubeň  vyplnily. Soudí se, že kilometrový meteorit zde spadl do moře před 50 miliony let, ve starším období třetihor.  Lubomír  Jansa pracuje již deset let v Číně jako profesor geologie na různých univerzitách, občas přednáší i v České republice.
Při příležitosti návštěvy České republiky zavítal profesor  Lubomír Jansa po více než deseti letech znovu 9. února 2011 na gymnázium v České Třebové, kde před více než půlstoletím skládal zkoušku dospělosti a kde proběhlo setkání s gymnazisty. Tématem přednášky a besedy byla především Čína, její současný rozvoj i nedávné tragické zemětřesení. Obdivuhodně vitální profesor Jansa zaujal studenty rozsáhlými vědomostmi, poutavým projevem a postojem k životu   -   připomněl  studentům, že s jasnou  představou a odhodláním člověk dosáhne cíle svého snažení.                                                                                                                             Petr Poldauf
S jakými zdroji počítá připravovaný městský rozpočet  

Návrh výše daňových příjmů vychází ze skutečně inkasované výše daní v r. 2010. Jednotlivé daňové výnosy jsou proti skutečnosti roku 2010 obsaženy v návrhu rozpočtu s těmito změnami :
daň z příjmů právnických osob pokles  o l 0,2 % (státní rozpočet předpokládá - l0 %),
daň z příjmů ze závislé činnosti .nárůst o 6,5 % (státní rozpočet předpokládá + 7 %), |
daň z příjmů fyzických osob .nárůst o 4,8 % (státní rozpočet předpokládá + 5 %),
daň z př. fyzických osob srážková. nárůst o 85,9% (státní rozpočet předpokládá + 86 %),
daň z nemovitostí .beze změny.(státní rozpočet předpokládá + 0, %),
daň z přidané hodnoty  (nárůst  o 2,1% (státní rozpočet předpokládá + 3 %).
Započteme-li souhrnnou daňovou kvótu, tak městský rozpočet na rok 2011 počítá proti roku 2010 s nárůstem ve výši 1,7% a celkovým daňovým výnosem ve výši  132 396 tis. Kč. Po zapojení přebytku minulých let ve výši 10 700 tis. Kč bude mít město po předběžném zpracování účetní závěrky za rok 2010 ještě rezervu cca 5 500 tis. Kč.
Kromě daní jsou další důležitou položkou v příjmové části městského rozpočtu dotace, které se v návrhu rozpočtu na rok 2011 skládají z těchto položek:
Sociální dávky ........ ...............        45500,00 tis. Kč
globální dotace................  ......        17452,40 tis. Kč (na zajištění státní správy)
lesní hospodářství ..................         320,00 tis. Kč
akceschopnost SDH .............         100,00 tis. Kč
státní správa v obl. soc.služeb..........347,00 tis. Kč
sociálně právní ochrana dětí .........   1224,00 tis. Kč
dopravní terminál (doplatek) .......    10078,00 tis. Kč
Městské muzeum .....................        5209,60 tis. Kč (investice s dotací EU)
technologické centrum ...............      3872,90 tis. Kč  (na výpočetní techniku města jako správního centra)
sběrný dvůr...........................           22300,10tis. Kč (investice s dotací EU)
fin. vypořádání soc. dávek ..........     78,70 tis. Kč
Celkem .................                          106482,70 tis. Kč
Další dotace se ještě očekávají z rozpočtu pardubického kraje, budou zahrnuty jako změny rozpočtu.
Rozpočet výdajů a financování předpokládá u zaměstnanců organizací zřízených městem, zaměstnanců městské policie a městského úřadu 10% pokles mzdového limitu proti roku 2010.  Při prostudování rozpočtu zjistíte, že jde o významnou úsporu výdajů, která umožní realizovat investiční program v navrženém rozsahu. Návrh rozpočtu města najdete ZDE, ve středu 16. března byl projednán finančním výborem ZM a doporučen zastupitelům ke schválení. 
 
V Litomyšli postaví obří město z LEGA 

Církev bratrská v Litomyšli ve spolupráci s Nadějí o.s. bude pořádat v Novém kostele od čtvrtka 3.března do neděle 6.března akci pro děti od 6-12 let nazvanou Legoprojekt. Legoprojekt není komerční aktivitou ani předváděcí akcí, ale jedná se o dobrovolnický projekt. Během tří tříapůlhodinových setkání, čtvrtek a pátek odpoledne od 15,00 do 18,30 hodin a v sobotu od 9,00 do 12,30 hodin dopoledne, si budou moci děti postavit na ploše 8 m x 3,5 m ze 440 000 kostiček městečko z lega. Stavět budou nejen podle návodů, ale i podle vlastní fantazie. Každý den v polovině programu na děti čeká malé občerstvení a budou si moci vyslechnout a zhlédnout biblický příběh ztvárněný kostičkami z lega.
I když kostiček je neuvěřitelné množství, městečko může stavět v jeden den 32 dětí pod dohledem instruktorů, proto je třeba se včas přihlásit. Přihlásit se je možné na adrese litomysl@nadeje.cz nebo na telefonech 775868275, 775868101. Postavené obří Lego městečko pak čeká na své malé autory i jejich dospělé obdivovatele na rodinném setkání v rámci nedělní bohoslužby, která celou akci zakončí. Další informace naleznete na stránkách www.novykostel.cz a www.nadejelm.cz.
 
Knižní novinka Prof. Pavla Kováře
Ocitla se věda v Čechách po 20 letech na kruhovém objezdu?                             

V pátek 21. ledna byla hodinu před polednem v kavárně nakladatelství Academia pokřtěna kniha rozhovorů nazvaná Věda v Čechách po 20 letech. Autorem rozhovorů se šesti předními českými vědci je Pavel Kovář. Na křtu byl přítomen nejen on a zpovídaní vědci, ale také profesor Jiří Drahoš a ředitel nakladatelství Academia Jiří Padevět.

S jakými přírodovědci v akademických funkcích si Pavel Kovář povídal?
Helena Illnerová, předsedkyně AV ČR 2001-2005
Petr Čepek, děkan PřF UK 1991-1997
Vladimír Kořínek, děkan PřF UK, 1990-1991
Václav Pačes, předseda AV ČR 2005-2009
Karel Štulík, děkan PřF UK 1997-2003
Rudolf Zahradník, předseda AV ČR 1993-2001

Aby byla představa o rámci, v němž těchto šest rozhovorů vyšlo, kompletní, je nutné zmínit se ještě o předmluvě Daniela Kroupy, politika, filozofa a vysokoškolského učitele. Bylo by složité, neřku-li nemožné shrnout obsah několikastránkové předmluvy do pár řádků. Kroupa se v ní nezabývá pouze vývojem české vědy v posledních 20 letech, ale (zjednodušeně řečeno) klade si otázku, co je to vůbec věda, jak se chápání tohoto pojmu vyvíjelo  a jak se proměňovalo postavení vědy ve společnosti, navíc nijak neakcentuje rozdělení vědy na přírodovědeckou a humanitní větev. Celou knihu pak vlastně otevírají závěrečná slova Kroupovy předmluvy: „Kdo hledá smysl života jako předem určený úkol, bude zklamán absencí odpovědi i životem. Stvořil-li Bůh člověka jako svobodnou bytost, proč by jeho svobodu ihned zrušil tím, že mu naplánuje a předepíše, co musí v životě udělat? (…) Údělem života, který zůstává vůči smyslu otevřený, je tedy napětí a problematičnost. A právě tak je to i s dobrými příběhy. Zejména tehdy, jsou-li vyprávěny lidmi, kteří je prožili.“  Více najdete ZDE:

      http://www.topzine.cz/knizni-novinka-ocitla-se-veda-v-cechach-po-20-letech-na-kruhovem-objezdu/
      http://abicko.avcr.cz/sd/novinky/hlavni-stranka/news_0470.html
      http://www.academia.cz/fotogalerie/prezentace-knihy-veda-v-cechach-po-20-letech.html
 

Slučování škol je nezbytné, v Pardubicích  nabízejí dvakrát tolik míst, než je deváťáků  

Pardubice (16. 2. 2011) - Plánované sloučení Střední průmyslové školy potravinářské a SOŠ a SOU Poděbradská v Pardubicích, o kterém má jednat čtvrteční Zastupitelstvo Pardubického kraje, je součástí optimalizace středního školství v kraji.  „Byli jsme požádáni ministerstvem školství, abychom vytipovali jedinečné školy v kraji, které budou tvořit tzv. rodinné stříbro,“ říká radní Jana Pernicová. Jedná se o školy, které mají tradici, jsou v dané oblasti ojedinělé a absolventi mají dobré uplatnění na trhu práce.  Tyto školy bude ministerstvo podporovat a podobné obory nebude jinde nově povolovat.
Pardubický kraj vybral  v Pardubicích  Střední průmyslovou školu potravinářskou, která se jako jediná v republice zaměřuje na zpracování mouky, dále Střední průmyslovou školu chemickou, která  získala akreditace na nové potřebné obory a Střední odborné učiliště plynárenské. Dále jsou to v kraji Střední škola chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem a Střední škola uměleckoprůmyslová v Ústí nad Orlicí.
 Sloučením některých škol se Pardubický kraj snaží stabilizovat a zkvalitňovat jednotlivé obory. „Musíme slučovat obory, které jsou příbuzné a které na sebe navazují,“ vysvětluje  radní pro školství. „Proto jsme navrhli obory kuchař, číšník, cukrář a prodavač připojit k potravinářské škole, kde jsou podmínky pro výuku teorie a kde pomáháme vybudovat i praktické zázemí. Neznamená to ovšem, že by žáci přišli o středisko praktické výuky na Poděbradské, které vzniklo k tomuto účelu s podporou státu i evropských fondů. To by samozřejmě využívali i nadále,“ dodala Jana Pernicová
To, že se kvůli poklesu populačních ročníků, budou muset některé školy  nebo obory sloučit nebo uzavřít, je fakt, který nikdo nezpochybňuje. Otázkou však zůstává, které školy by  pomyslného Černého Petra měly dostat. Pardubický kraj v tomto ohledu spolupracuje zejména s Úřadem práce v Pardubicích, který v minulých letech například doporučil zrušit denní obory podnikání a ponechat jen dálkové. V roce 2009 potom vydal stanovisko, že v kraji se uplatní maximálně jedna třída kadeřnic a kosmetiček ročně.
Z údajů, které Úřad práce publikoval k 31. 12. 2010 vyplývá, že  na jedno volné místo kadeřníka a  holiče je v Pardubicích 18 a v kraji 28 uchazečů. Na jedno volné místo kosmetičky a maskérky se hlásí v Pardubicích 10 a v kraji dokonce 71 uchazečů a na jedno volné místo kuchaře a číšníka je v Pardubicích 7  a v kraji 10 uchazečů. V letošním roce ukončí školní docházku například v pardubických základních školách 848 žáků. Pro ně a další mimopardubické žáky (ti tvoří nyní zhruba 38 % žáků středních škol v Pardubicích) je připraveno v prvních ročnících středních škol v Pardubicích celkem 3111 míst. Ze statistiky je vidět, že kdyby všichni deváťáci šli studovat na střední školy, bude nabídka míst v Pardubicích stále převyšovat poptávku více než dvojnásobně. Navíc letos střední školy opustí silné ročníky.