Českotřebovský deník 55/2011 (22.2.)                                    
Zmizelí sousedé    

Ve čtvrtek 17.února jsme na naší škole slavnostně zahájili výstavu Zmizelí sousedé. Výstava je putovní, je věnována dětským obětem holocaustu a je projektem Židovského muzea v Praze a občanského sdružení Zapomenutí (projekt byl v roce 2008 oceněn Zlatou hvězdou Evropské komise).   Výstava nám všem připomněla, že i v České Třebové měla do 2.světové války domovské právo řada našich spoluobčanů, kteří byli pro svůj židovský původ předurčeni nacistickými okupanty k likvidaci. Minulost nelze změnit, ale je nutné se z ní poučit a především nedopustit, aby se podobné ukrutnosti v jakékoliv jiné podobě mohly opakovat.  Kde se lidé smiřují s malou nespravedlností, tam se otvírají dveře velké. Proto jsme v minulých dnech i v hodinách dějepisu (zejména ve vyšších ročnících) otevřeně mluvili nejen o problematice holocaustu, ale též o cestě, která k němu vedla: byla to dlouhá staletí nenápadného ponižování, šikanování a napadání židovského etnika, která vedla až k tragickému konci genocidy. Jak řekl už v 18.století anglický filosof a myslitel Edmund Burk: k vítězství zla na světě stačí, aby dobří lidé neudělali nic.  
Chceme své žáky i sami sebe vyburcovat z lhostejnosti a prostředkem k tomu je nám i výstava Zmizelí sousedé, kterou v těchto dnech hostíme. Otevřena je u nás pro všechny zájemce do 4.března 2011.
Úmrtí v únoru 2011

Lenka Rösslerová  nar. 1959 Česká Třebová
Věra Kargerová nar. 1922 Česká Třebová
František Maleček nar. 1928 Česká Třebová
Eliška Rybková nar. 1929 Dlouhá Třebová
Karel Mikeš  nar. 1946  Dlouhá Třebová
Růžena Broulíková nar. 1915 Česká Třebová
Miroslav Frost   nar 1924  Praha 4
Jindřich Zoucha  nar 1931  Česká Třebová
Otakar Horyna   nar 1923 Česká Třebová
František Krása  nar. 1937  Česká Třebová
Alena Mačátová  nar. 1924   Česká Třebová
Milada Fišarová  nar.1947  Česká Třebová
Helena Hájková  nar. 1923  Česká Třebová
Alžběta Voleská, nar. 1914 Česká Třebová
Jarmila Eliášová  nar. 1927 Česká Třebová
Růžena Jasanská  nar. 1922 Česká Třebová
Bc. Markéta Nováčková  nar. 1986 Česká Třebová
Stanislava Dvořáková, nar. 1940 Rybník
Jarmila Gregorová, nar. 1955 Česká Třebová
Josef Brůna nar.1940 Česká Třebová
Jaroslav Kaštánek, nar. 1944 Česká Třebová
Jindřich Polák nar. 1929 Česká Třebová
Vlasta Formánková, nar. 1925 Česká Třebová
Emilia Balcaříková, nar. 1936 Česká Třebová
Olga Rybková, nar. 1938 Česká Třebová
Milan Prejsler nar. 1956 Česká Třebová
 
Pardubické on-line jazyky otevřou profesionálům dveře do Evropy  

Ideální nástroj k získání, rozšíření či doplnění odborné slovní zásoby cizího jazyka, kterou lze využít v zaměstnání v cizině či při přípravě k odborné jazykové zkoušce začne sloužit profesionálům v Pardubickém kraji. Jazyková škola Evropské vzdělávací centrum nyní připravuje projekt, díky kterému začne odborníkům v Pardubickém kraji sloužit e-learningové profesní jazykové centrum zaměřené především na studium němčiny, francouzštiny a španělštiny. Projekt finančně podporuje Evropský sociální fond. Centrum zajistí perfektní jazykovou výbavu pro profesionály z oblastí, které jsou typické pro region Pardubicka: chemický či elektrotechnický průmysl, stavebnictví či strojírenství.
 „V rámci našeho projektu vznikne e-learningový jazykový portál se sedmnácti vzdělávacími programy zaměřenými na profesní studium angličtiny. Díky němu bude také možné připravit se a výhodně získat mezinárodní jazykové zkoušky. Projekt se rozbíhá právě nyní a lidem začne sloužit během příštího roku,“ uvedl Tomáš Morávek, ředitel hradeckého Evropského vzdělávacího centra, které projekt připravuje. Studium jazyka prostřednictvím e-learningu, tedy s maximálním využitím virtuálního prostředí má přinést studentům – profesionálům řadu výhod. Zvýšením jazykových schopností českých profesionálů a rozšířením jejich profesního uplatnění mimo Českou republiku je oboustranně výhodné pro zemi žadatele i členské země Evropské unie. „Vzniká vlastně nová elektronická jazyková škola zaměřená na studium pracujících v oborech v Pardubickém kraji. Těm všem by mělo e-learningové jazykové centrum sloužit jako ideální nástroj pro zlepšení svých profesních jazykových schopností a současně jako možnost získat případně zaměstnání v Unii či mezinárodně uznávaný certifikát z cizího jazyka. Na portálu studenti naleznou vedle klasických forem výuky zvukové nahrávky, testy a snadný přístup ke svému lektorovi,“ doplnil Morávek. Spolu se zpřístupněním výukových aplikací a knih v e-learningové knihovně umožní unikátní propojení denního a dálkového studia s možností každodenního kontaktu se školou či vyučujícími. Kompletní prostředí elektronické jazykové školy zaměřené na profesní vzdělávání bude studentům sloužit na internetové adrese www.onlinejazyky.cz . Více informací o jazykové škole Evropské vzdělávací centrum na doméně  www.evcentrum.cz .