Českotřebovský deník  56/2011 (23.2.)                                   
Zveme Vás na parádní lyžovačku za pouhou stovku!

v době 9-13 hodin -   lyžujete jen za 100 Kč !!!!!
v době 12-16 hodin - lyžujete jen za 100 Kč !!!!!
v době 17-21 hodin - lyžujete jen za 100 Kč !!!!!
Akce trvá od středy 23.2. do pátku 25.2.2011
 
Gymnazisté z České Třebové s podporou kraje do Norska  

Studenti gymnázia Česká Třebová odcestují na výměnný pobyt do norského Prestfosu. Na partnerské škole během deseti dní prohloubí své schopnosti komunikovat v anglickém jazyce, poznají nové způsoby výuky, ale také navštíví významné přírodní lokality. Gymnázium Česká Třebová pořádá výměnné pobyty již deset let a tato forma spolupráce se školami v zahraničí se v minulosti velmi osvědčila. Studenti jsou totiž ubytováni v norských rodinách a mají tak jedinečnou šanci poznat odlišný životní styl.
Pardubický kraj se jako zřizovatel školy rozhodl podpořit tuto cestu patnácti tisíci korun. „Jsem velmi rád, že se hejtman Radko Martínek spolu s radní pro školství Janou Pernicovou, rozhodli přispět na tento výměnný pobyt. Díky této dotaci se umožnilo snížit náklady na cestu a mohou se ho tak zúčastnit i studenti ze sociálně slabších rodin,“  uvedl zástupce českotřebováků v krajském zastupitelstvu Martin Netolický. (jr)   
 
Kino Svět nemá návštěvníky 

V měsíc únoru se konalo jen několik plánovaných filmových představení, velká většina se neuskutečnila pro nezájem návštěvníků, snad mimo představení filmového klubu. Promítané filmy netáhnou, vstupné není nejlevnější a tituly k nám přichází až dlouho po premiéře. Podobně to je i v jiných městech v okolí, Třebová není výjimkou. Z tohoto důvodu připravuje Kulturní centrum omezení počtu plánovaných představení a to od 1. dubna. Spolehlivým řešením, které by mělo opět zvednout návštěvnost je digitalizace kina, která by umožnila uvádět filmy prakticky současně jako v multikinech. Investice do úpravy kina by však činila 3 - 4 miliony korun. (re)
 
Městské muzeum Česká Třebová  informuje o akci připravované na duben 

V pátek 8. dubna  bude slavnostně otevřena výstava oblíbeného českotřebovského malíře, ilustrátora a také autora veršů Jarky Bittla, a to jako připomínka jeho osmdesátých narozenin, které umělec oslaví letos 20. června. Vernisáž hudebně doprovodí seskupení Original swing Barel band.
Výstava nazvaná Zrcadlení nabídne malby, kresby, grafické listy i verše. Půjde přitom o práce starší, i vytvořené v době nedávné. Budou k vidění až do 1. května tohoto roku.
 
Lední hokej hlásí:

Semechnice vyhrály rozhodující třetí zápas čtvrtfinále ve Skutči, což znamená,
že v neděli 27.2. v 17,00 hrajeme doma o 5.místo se Skutčí ! 
 
Operátorka infolinky k přijímačkám už zodpověděla 71 dotazů  

Pracovnice infolinky Pardubického kraje k přijímacím zkouškám na střední školy zodpověděla do současné doby 71 dotazů rodičů a dětí.  V poslední dnech zajímají volající nejvíce přijímací zkoušky „nanečisto“. Linka je v provozu od poloviny ledna, kdy Pardubický kraj zřídil speciální telefonní číslo 466 026 888 a e-mail: prijimacky@pardubickykraj.cz  pro lepší informování o nově zavedených přijímacích zkouškách.
Během ledna se zájemci nejvíce ptali na to, které další kraje zavedly jednotné přijímací zkoušky: Jedná se o Karlovarský, Zlínský, Moravskoslezský a částečně o Liberecký kraj. Dále je zajímalo, zda jsou výsledky přijímacích zkoušek v rámci prvního kola přenositelné. Pracovnice informační linky jim vysvětlovala, že výsledky v 1. kole nejsou přenositelné, ale mohou být uplatněny ve 2. kole. To znamená, že pokud se žákům přijímací zkoušky v 1. kole vydaří, nebudou je muset absolvovat v druhém kole. V případě, že se jim testy nepodaří, mohou si je ve 2. kole zopakovat. „Vysvětlovali jsme také rodičům, že si jejich děti mohou samy vybrat termíny konání přijímacích zkoušek a vyplnit je do přihlášek ke studiu tak, aby se nepřekrývaly,“ dodává Petra Pospíšilová z odboru školství, kultury a tělovýchovy.
V únoru se zájem přesunul na nové obory v Pardubickém kraji, mezi které patří průmyslová ekologie, požární ochrana, mechanik plastikářských strojů a zařízení, montér vodovodů a kanalizací a obsluha vodárenských zařízení, vodař a kominík.
Dalším nejčastějším tématem posledních dní jsou přijímací zkoušky „nanečisto.“ Nabídku na jejich pořádání využila v Pardubickém kraji většina středních škol, a to minimálně v jednom z termínů 28. 2., 1. 3., 2. 3. nebo 4. 3. Některé školy pořádají přijímačky nanečisto  dokonce ve všech čtyřech termínech.
Podrobný přehled termínů konání přijímaček „nanečisto“ na jednotlivých středních školách najdete také na stránkách Pardubického kraje, a to zkratkou přes banner Přijímačky ANO.
 
Modrý trpaslík - program v březnu  

04.03.2011 20.00 Jízdné 70,-
koncert  LONGITAL www.longital.sk
 
09.03.2011 20.00 Jízdné 80,-  jazz
RUCHADZE BAND * Amsterdam Beyond http://www.ruchadzeband.com
 
11.03.2011 20 hodin Jízdné dobrovolné divadlo a vernisáž
O.LI.V.Y vs Pa.Le.Ťác.i  zápas v divadelní improvizaci
We jménu Slova  wernisáž studentů vysokých uměleckých škol www.olivy.org
 
16.03.2011 19.30 Jízdné dobrovolné libertinský filmový klub
téma: NIKDO NENÍ ILEGÁLNÍ  film: NO LAGER
38-minutový film No Lager vypráví o osudech lidí uvězněných do tzv. azylových táborů, které jsou umístěny po celém světě a o aktivitách proti nim. Jako inspirace nám můžou sloužit přímé akce aktivistů z Itálie, Německa, Holandska či Austrálie.
 
18.03.2011 20.00 Jízdné zdarma  autorské čtení Jaromír Štětina
 
19.03.2011 20.00 Jízdné 80,-  divadlo
Petr Pýcha & Jaroslav Rudiš: Strange love  PREMIÉRA NOVÉHO KUSU TRIARIA!
TRIARIUS drží slovo. Po inscenovaném čtení tohoto kusu na literárním festivalu LITERÁTI NA TRATI 2010 se konečně přiblížila premiéra - a jak se to povedlo, to přijďte posoudit sami!
Fanoušci Depeche Mode se už určitě třesou při představě, že by už nebyl nikdo jiný. kdo by sdílel jejich zálibu v "depešáckých" hudebních aranžích! Tato hořká komedie míří přímo do kultu Depešáků, který jsme v 80.letech mohli vídat všude kolem.
hrají: Josef Jan Kopecký, Renata Reslerová, Michaela Vyčítalová, Ivoš Soukup, Jan Papáček, Pavla Kadlecová a Jan Gregar
režie: Josef Jan Kopecký
 
25.03.2011 20.00 Jízdné 80,-  koncert
Demarche-raw punk Praha  Kandence-hc punk Praha  Němá barikáda-crust punk Žamberk
Shitnoise-grind crust Česká Třebová  Mentálně narušená moucha-punk Polička