Ruda Krautschneider a jeho nová knížka
v Ekocentru Podorlicko 

Po velmi úspěšné besedě v orlicko-ústeckém Roškotově divadle se v pátek 10.února představil mořeplavec Rudolf Krautschneider i  v České Třebové. Zcela zaplněný sálek Ekocentra Podorlicko přivítal opět po roce známého světoběžníka, který si tentokrát přivezl sebou i country skupinu Ponny expres. Komponovaný program, ve kterém vypravěčské umění Rudy Krautschneidera  střídala muzika,  naladěná na „mořské dálky,“ byl doplněn několika filmy. Netradičně se v nich autor  zaměřil na suchozemské téma, které se neslo v duchu domácího regionu a jeho osobností. Posluchači viděli stavbu lodi pro dětské domovy a její zkušební plavbu na rybníce ve Velké Skrovnici, Veroniku Bartošovou v roli nemocničního klauna , básníka Pavla Beneše, psovoda z Hlubočku a další. Protože je mořeplavec i kytarista a zpěvák, nechybělo ani jeho sólové vystoupení, ve kterém se kriticky opřel do nešvarů současné doby. V závěru večera byl promítán jeden z nejzdařilejších autorových snímků „Stará plachetnice“, kde komentář přečetl Alfréd Strejček a  na kytaru doprovodil Štěpán Rak.
Téměř tříhodinový program byl zakončen autogramiádou poslední knížky „Moře solí země“. V úvodu, této své, v pořadí již 19.publikace , autor napsal: „Kdybych chtěl tuto knihu někomu věnovat, pak lidem, kteří nečekají až jim někdo pomůže, ale pomohou si sami. Když najdou sílu, tak ještě mnoha dalším. Těm, které neslyšíte naříkat, ale vidíte je konat. Lidem, kteří zůstali věrni svým hodnotám i za cenu nevěry k jiným. Rodičům, kteří neničí své potomky nouzí z nadbytku, jenž ohrožuje většinu dnešní mladé populace v Čechách“.
V těchto slovech, jakoby se odráželo mořeplavcovo životní krédo. Kromě největší životní lásky, kterou je moře a oceán, je to také nezištná pomoc dětem, které to potřebují. Rád by na jaře postavil ještě tři lodě pro děti z dětských domovů, ale síly ubývají  a času se stále více nedostává. A tak najde se někdo, kdo pomůže? Pokud byste se chtěli s Rudou Krautschneiderem opět setkat, připravuje 17.února besedu ve Vysokém Mýtě a 23.února v Litomyšli.                                                                                 Milan Michalski

 
 A ještě několik fotografií Milana Richtera ze závěrečného vystoupení kapely Ponny expres