20. ročník Memoriálu Břeti Hampla                                     


V sobotu 12. 2. 2011 proběhl jubilejní 20. ročník zimních skautských hlídkových závodů, Memoriál Břeti Hampla, který pořádal 3. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová. Za krásného slunečného počasí se asi 180 skautek a skautů sešlo v pěkném prostředí okolí chaty „U Floriána“, kterou propůjčil Sbor dobrovolných hasičů. Tento skautský hlídkový závod se koná každý rok na počest bratra Beďára – Břetislava Hampla, který skautské řady nadobro opustil 14. února roku 1991, a na kterého prostřednictvím tohoto závodu bratři z 3. chlapeckého oddílu každoročně vzpomínají.
Sešlo se zde 29 skautských hlídek, z blízkého i vzdálenějšího okolí  (Č. Třebová, Dolní Dobrouč, Lanškroun, Choceň, Červená Voda, Králíky a Brno). Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích (světlušky, skautky, vlčata, skauti). Trať letošního závodu byla dlouhá asi 3,5 kilometrů. Na trati čekalo každou hlídku 12 náročných úkolů (např. zdravověda, uzle, hod kroužkem, lanová dráha),  se kterými bylo třeba se vypořádat. Jednotlivá stanoviště zajišťovali členové z oddílů střediska Javor. Asi nejnáročnější bylo letos rozdělávání ohňů, jelikož po pátečním dešti bylo velmi mokro, ale i tak se některým hlídkám podařilo úkol splnit. Mladší kategorie měla trať značenou fáborky, starší kategorie musela používat mapu a buzolu, což se stalo pro několik hlídek osudné.
 
A kdo že nakonec vyhrál? 

V kategorii světlušek hlídka 4. dívčího oddílu Česká Třebová ve složení Kristýna Doležalová, Magdaléna Špičáková, Lucie Rybková, Kristýna Bělková a Natálie Šumberová. V kategorii skautek hlídka 39. dívčího oddílu z Brna - Tuřan ve složení Alena Skoupilová, Karolína Koukalová a Iva Podborská. V kategorii vlčat hlídka 3. chlapeckého oddílu z Králik ve složení Jiří Martinec, Jakub Kubiš, Jiří Grezo, Jan Mareš, Martin Ďuriš a Martin Petera. V kategorii skautů hlídka z 3. chlapeckého oddílu z Chocně ve složení Vojtěch Šaloun, Šimon Jeníček a Mirek Houdek. Úplnou výsledkovou listinu včetně fotografií a dalších zajímavostí z našeho oddílu najdete na našich internetových stránkách – http://trojka.e-skaut.cz
Závěrem bychom rádi poděkovali Sboru dobrovolných hasičů Parník za propůjčení chaty „U Floriána“. A dále také sponzorům: CZ - Loko, a.s., Česká Třebová, LDM s. r. o. Česká Třebová, Město Česká Třebová a Mika a. s. Česká Třebová, kteří poskytli ceny pro vítěze.
                                                                                                                 3. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová