Svinná má rekonstruované společenské centrum v bývalé škole                         
Svinná je nejmenší z našich připojených obcí, ale žije prakticky celoročně čilým společenským životem, existuje zde dobrá spolupráce místních starousedlíků s chalupáři, pořádají se zde zajímavé akce. Ve Zpravodaji o nich často píšeme. V létě se konají  venku na hřišti u vodárny, kolem kterého vyrostl skutečný sportovní areál, při nepříznivém počasí pak v bývalé škole. Ta se  během loňského roku přeměnila na malé společenské centrum obce, ve kterém je nyní slušný společenský sál, klubovna hasičů (a pro schůze osadního výboru), místnost pro pobočku městské knihovny a nové sociální zařízení. Myslím, že není nikdo, kdo by to Svinné nepřál.
O nově dokončené investici se zpravidla píše tehdy, když se slavnostně uvádí do provozu nebo tzv. "stříhá páska".  V tomto případě  je důvod jiný, neboť  k podrobnějšímu studiu této investice ve Svinné mne zavedl až návrh letošního rozpočtu města. Již třetí rok po sobě počítá pro Svinnou (proti jiným připojeným obcím) s pozoruhodnou částkou. Investice do budovy byla přitom jistě nutná,  tím hlavním důvodem byl katastrofální stav sociálního zařízení, které odpovídalo spíše době před 100 lety.  Ukazuje se však, že si autoři zadání stavebních úprav rozhodně nepočínali nejskromněji a navrhli velkorysý záměr stavby společenského centra obce tak, jak jej nyní můžeme již navštívit. Veřejná prezentace záměru však (mimo Svinnou) nebyla žádná.
Na akci bylo vypsáno na jaře roku 2009 výběrové řízení, které vyhrála firma Adolf Pech Lanškroun. Dne 29. 4. pak rada města schválila své usnesení č. 431, ve kterém schválila uzavření smlouvy na "stavební úpravy čp. 19" ve Svinné" se zmíněnou firmou  za nejvýše přípustnou cenu ve výši 3,954.063,- Kč včetně DPH. V té době byla pro Svinnou v městském rozpočtu (který mnozí občané berou jako určující informaci o investicích města) jen obvyklá částka 400 tis. Kč, která žádný dojem o velké investici nenavozovala. Akce začala v létě 2009 brigádnickým zbouráním přístavby sociálního zařízení, pak nastoupila firma z Lanškrouna. V rozpočtu se částky pro Svinnou postupně zvětšovaly, nikdo nevěděl, kam až dojdou, protože původní usnesení už dávno zapadlo v zapomnění. V roce 2009  se utratilo 750 tis. Kč, v rozpočtu na rok 2010 bylo nejdříve (na klubovnu osadního výboru) 1640 tis. Kč, aby pak byla ještě do konce roku částka navýšena o dalších 1,2 milionu. Ještě to není dost, protože letos je třeba dodat dalších 700 tisíc, i když je už stavba od loňska dokončena. Celkem to tedy bude stát během tří let 4,3 milionu. Byla to tedy vlastně po terminálu jedna z největších stavebních investic města, nikde se však o ní nemluvilo. Považuji to za příklad neprůhledného financování akce.
Nevidím problém  v samotné investici, jako ve způsobu jejího prosazení. O  takto velké investici rozhodla rada města, aniž byl záměr a jeho rozsah veřejně prezentován. Když mají zastupitelé rozhodnout o prodeji třeba jen jediného metru pozemku, dostanou podrobnou dokumentaci  s nákresy, ale když rada rozhodne o uzavření  tak velké investice, tak se zastupitelé musí sami pídit po kancelářích, aby se něco dozvěděli. Taková akce by se měla stát akcí veřejnou. Aby se něco takového znovu neopakovalo, považuji z nutné doplnit jednací řád ZM o pravidelně zařazovanou zprávu o jednání rady města. Kdyby byly takové zprávy podávány v roce 2009, jistě by se musely věnovat i tomu, co se ve Svinné postaví a nebylo by to potřeba schovávat za nic neříkající název "stavební úpravy čp. 19".
V tomto případě by ovšem musela také rada města před zastupitelstvem a především před občany obhájit, proč dává prioritu právě této investici  v tak nadstandardním rozsahu (aniž by byla vázána na jedinou korunu z dotace), když dlouhodobě odkládá např. opravy základní školy Habrmanova (vznikla proto i petice rodičů), investice do budovy gymnázia, nebo další dlouho odkládané akce.  Zde jsme vlastně jednu školní budovu opravili - přesto, že se v ní neučí - a stálo to 4,3 milionu.  Jen loni v r. 2010 jsme zde investovali 2,84 milionu -  právě tolik, co jsme dali do všech mateřských a základních škol, gymnázia, ZUŠ a DDM dohromady.                            
                                                                                                                                                                          Milan Mikolecký
 
Fotografie: 

Červenec 2009 - bourání starého sociálního zařízení a přístavku (svépomocí)

 

Dřívější prostory - bývalá třída školy ve Svinné  - Byly nebo nebyly  pro malou obec dostatečné ?  (koncert 18. 7. 2009)

Nově upravené a zvětšené prostory o rok později: 24. 7. 2010 (Venisáž a koncert Výtvarná Svinná 2011)

Přístavba nového sociálního zařízení a zvětšeného sálu  (stav 24.7. 2010)