TOULAVÁ KAMERA NA ČESKOTŘEBOVSKU            


V úterý 1.2 února se v České Třebové a jejím okolí natáčel dokument pro oblíbený cestovatelský pořad  Toulavá kamera, který vysílá každý víkend Česká televize.
Kameramanem byl  Vladimír Šimek, který v koprodukci s Českou televizí realizoval již celou řadu dokumentárních filmů.  Nemapuje pouze Českou republiku, ale je známý například cyklem dokumentů „České stopy….“, v němž přibližuje osudy Čechů, kteří se proslavili ve světě, ale jejich rodné zemi se o nich ví jen velmi málo nebo vůbec ne. Sledoval po světě stopy českých botaniků  a kaktusářů A.V.Friče, B. Roezla, K. Knížete. Natočil dokument Rozhoupaný svět Rudy Krautschneidera. V Jižní Americe se zúčastnil  řady vědeckých expedic, z nichž snad nejznámější jsou expedice Hatum Mayu 99 a Hatum Mayu 2000, které vysoko v Andách objevily a jednoznačně potvrdily prameny Amazonky. Jako první novinář natáčel objev mayského sídla Aguateca.
A co objevila pro diváky Toulavá kamera v České Třebové? Natáčení začalo u Rotundy Svaté Kateřiny, s níž diváky seznámila ředitelka českotřebovského muzea Jana Voleská. Pak se kamera vydala do okolí města, nejdříve do zasněžených Třebovských stěn v oblasti Myšiny, kde opukové skalní bloky ční nad ojíněnými buky.  Průvodkyní v terénu byla Hana Grundová ze ZO ČSOP Podorlicko. Kameramana zajímaly i trampské tradice, sruby a totemy  v oblasti Srnova, kde se také natáčelo. Zaujala jej smyslově naučná stezka, sledoval studánky v údolí Skuhrovského potoka. Natáčení v mrazivém dni nebylo jednoduché a krátký den nedovolil natočit více.  Příslib návratu Vladimíra Šimka v letním období povede jistě k natočení dalšího dokumentu, který přiláká na Českotřebovsko nové návštěvníky.  H.G.