Z knoflíků bude na Zámečku v Rudolticích světový rekord                                 

Na Zámečku se i v zimě dějí zajímavé věci.Před rokem se v únoru řešil“záhadný kruh ve sněhu“,letos sice sníh už roztál, a žádný kruh už v něm naštěstí nebyl, ale řeší se zase jiné zajímavé věci. Zámecká kavárna není v provozu a tak hledáme někoho, kdo by na Zámečku její provoz zase rozběhl a zajistil pro návštěvníky občerstvení. Doufám že se nový provozovatel už brzy najde a kavárna začne fungovat. Zatím se mohu jen snažit, aby mráz nenadělal škody a chodím do kavárny topit, návštěvníkům však nemohu kromě posezení a prohlídky Zámečku nic jiného nabídnout, snad se tato situace už brzy vyřeší.
Staré pořekadlo „až se zima zeptá, co jsi dělal v létě“ platí na Zámečku obráceně, protože v zimě se už zařizuje spousta věcí na letní sezonu a až se mě „léto zeptá, co jsem dělala v zimě“budu moci říci že jsem se opravdu nenudila.
 
Kromě topení v přízemi a izolování sklepení před mrazem už od vánoc připravuji na Zámeček dvě úplně nové výstavy, do druhého patra výstavu uměleckého a užitného skla, budou tam vystaveny různé výrobky, ať ze skla foukaného nebo litého i jinak zpracovaného, aby se návštěvníci mohli na různé možnosti které zpracování skla poskytuje podívat.
V třetím patře bude kromě výstavky dětských prací k příležitosti Běhu do vrchu také výstava fotografií s názvem „Praha jak ji ne znáte“, budou to fotografie z Prahy i z míst, kam se nedá běžně podívat, z průběhu minulých let i nedávných událostí od několika autorů, amatérských a doufám i profesionálních fotografů. Právě probíhají různá jednání a rozhodně by to měla být výstava zajímavá včetně její vernisáže, která bude pravděpodobně v polovině května.  Zatím nebudu prozrazovat,co vše na ní návštěvníci uvidí, kromě jiného třeba postup nedávné opravy Karlova mostu i fotky ze stoleté povodně nebo obrázky starší z různých míst v Praze, která dnes vypadají úplně jinak, budou tam i obrázky pro srovnání stejného místa po letech.  
Také úspěšně pokračuje navlékání knoflíků a už mohu napsat, že minulý týden mi z centra pro registraci světových rekordů v Londýně potvrdili přihlášku k pokusu o světový rekord a nejen to.Protože nejen v naší republice jsme úplně první, kdo takto navléká knoflíky, ještě takový pokus o rekord neproběhl ani ve světě a tak pro nás v Londýně vytvořili novou kategorii světového rekordu, to nám dává velikou šanci na zápis do světové Guinessovy knihy rekordů,kam se každý pokus o rekord zdaleka nedostane. To mě opravdu potěšilo a jistě je to velké povzbuzení pro všechny,kteří právě knoflíky navlékají, že právě tvoříme nejen nový Český, ale už i světový rekord.
Při loňském prvním ročníku Knoflíkiády jsme získali nejen Český rekord, děti tenkrát navlékly za 72 dní na 690 metrů provázku celkem 25 654 knoflíků, ale také jsme se snažili kromě menší částky pro děti z DD které chodí do speciální školy v Lanškrouně na ozdravný pobyt hlavně získat prostředky na novou keramickou pec pro speciální školu z Ústí nad Orlicí.
Když jsme vloni začínali, škola měla na pec pouze 15 000Kč a potřebovala 66 000Kč na jednou tak velikou pec než  je ta stará a nevyhovující, kterou tam mají nyní.
Při akci v srpnu jsme škole předali něco přes 10 000 Kč a i pak jsme se škola i já snažili sehnat další prostředky.Mohu s radostí napsat, že se nám to podaří, protože nyní už chybí na pec jen kolem 6 000Kč, které se už jistě brzy seženou, někdo nám snad ještě pomůže, a tak si škola konečně bude moci tu novou keramickou pec koupit. Děti,které mají kombinovaná zdravotní postižení jsou velmi šikovné a vyrábí krásné věci, tím si také procvičují drobnou motoriku i mozkovou činnost a tak pec není pro školu přepychem ale nutností a velice mě těší,že se nám podařilo i díky knoflíčkování potřebnou částku pro školu sehnat.
 
Před týdnem jsem se jela do školy podívat a předat částku 5 000 Kč,kterou se mi podařilo přes vánoce na pec získat, částečně od návštěvníků a částečně prodejem drobných dekorací na vánočních trzích, nyní v získávání prostředků pokračuji a v současné době už mám pro školu připraveno něco přes 2 000 Kč. Polovinu věnovala škola anglického jazyka Holmes English, která na Knoflíkiádě byla první v soutěži družstev a navlékla nejvíce knoflíků, něco přidali návštěvníci Zámečku a něco jsem získala při prodeji výrobků chráněné dílny.
Získané prostředky předám zástupkyni školy tento týden a doufám, že s chybějící částkou na pec nám ještě někdo pomůže a pec se už brzy bude moci koupit. Potom uděláme ve škole určitě oslavu, víc jak roční úsilí všech a nezištná pomoc sponzorů si to rozhodně zaslouží. Při návštěvě školy jsem si popovídala s dětmi,které výroba z keramiky velice baví,prohlédla jsem si starou a už opravdu nevyhovující pec a už jsme si představovali na jejím místě pec novou, větší a s lepším výkonem. Pokud by se podařila sehnat o něco větší částka, tak za zbytek by si škola mohla koupit keramickou hlínu aby se děti mohly věnovat výrobě podle své chuti, nyní se musí čekat než se postupně výrobky v malé peci vypálí.Kdo by chtěl přispět škole z Ústí nad Orlicí na pec, může zavolat do speciální školy p.Olince na tel:721 903 041.
 
Protože letos při druhém ročníku charitativní akce Knoflíkiády se budou při aukci i jinak sbírat finanční prostředky na asistenční službu pro sedm klientů z domova pro osoby se zdravotním postižením pod hradem Žampach, zajela jsem do domova a díky pomoci vychovatelek se podařilo všech sedm klientů shromáždit a také vyfotit.Poprvé jsem se tak setkala se všemi,Romanem,Janou,Markem,Tomášem,Jaroslavem,Jiřím a druhým Jaroslavem a viděla jsem, že prostředky na asistenční službu opravdu potřebují. Když mají jet na rehabilitační nebo ozdravné pobyty pro ně nezbytné, musí je doprovázet asistent. Tomu však pojišťovny pobyt v lázních nehradí nebo jen částečně a tak si pobyt asistenta,který není nic levného, stojí od 400-600 denně musí hradit klient sám, kterému však na delší pobyt který by potřeboval už prostředky nezbývají. Velice by mě potěšilo,kdyby se díky letošní sbírce podařilo pro každého klienta získat minimálně 11 000Kč, které by stačily na víc jak sedm dní rehabilitačního pobytu, doufám tedy že se podaří získat částku nejméně 77 000Kč.
Jsou to zase dvě sedmičky,protože jak se zdá,sedmička která od začátku provozu Zámeček provází bude asi opravdu šťastné zámecké číslo, tak aby sedmička provázela i letošní ročník Knoflíkiády, aby se nám také vydařil a hlavně splnil svůj účel.
 
Hledám zase sedm patronů, kteří by na Knoflíkiádě vystoupili, zatím probíhají jednání, prvního patrona už máme. Je to Mirek Kaplan z Damníkova, který účinkoval i na loňské akci, neměl však na své vystoupení dostatečný prostor, proto je patronem i letos.
Knoflíkiádu podpoří předmětem do aukce Vilém Čok, a Michaela Dolinová slíbila,že o této akci promluví ve vysílání radia Regina ve svém pořadu Bezstarostná jízda, v neděli před akcí pak budu mít o její přípravě živý vstup do vysílání. Další patrony akce jistě najdu, každý bude také patronem jednoho klienta, pro které je poprosím o drobný dárek, nebo jinou pozornost.
 
Letos by se mohl článek o Zámečku objevit v Turistických novinách, byla vytvořena Turistická vizitka, kterou si od března budou moci návštěvníci na Zámečku koupit.
Doufám také,že se konečně podaří natočit o Zámečku a jeho oživení dokument a že se k nám přijede podívat i Toulavá kamera. Podařilo se zajistit překlady dalších dopisů z let 1699 a 1754, kdy se Nový zámek stavěl nebo potřetí vyhořel, jsem velmi zvědavá na nové informace z těchto let pro zámek velmi důležitých a pohnutých. Doufám, že se mi podaří připravit pro návštěvníky zajímavou prohlídku, nové výstavy i pěknou akci a podaří se navléknout co nejvíce knoflíků,aby náš světový rekord stál za to a jen tak ho někdo nepřekonal. Ještě pořád nám s tím mohou všichni kteří budou chtít pomoci, podmínky pokusu a navlékání jsou na www.novyzamek.info, dotazy ráda zodpovím na
tel:776 642 277, sběrné místo na knoflíky je i v infocentru v Lanškrouně.                            kastelánka Krasava Šerkopová