Na návštěvě i stoleté Matyldy Vágnerové                            

Paní Vágnerová, vy jste prožila víc než kdokoliv z nás v minulém století, prožila třeba i dvě světové války. Jak vzpomínáte na život? Já jsem vždycky ráda pracovala. Jsem ze sedmi dětí ta nejmladší. Od osmašedesátého roku jsem v penzi. než jsem šla do penze tak jsem si s manželem pronajala 600 m2 pozemku a pěstovala jsem jahody. Tím jsem tak žila.
 
Kde jste pracovala?  64 roků jsem pracovala v Ústí nad Orlicí v Perle, manžel. tam byl mistrem. Měli jsme tam krásné bydlení v podnikovém bytě. Manžel pak zemřel  tak mně přestěhovali také do pěkného bytu 1+1. Celý život jsem bydlela v Ústí nad Orlicí, v České Třebové žiji u dcery již jedenáctým rokem, ale předtím jsem sem často jezdila. Dcera odebírá Českotřebovský zpravodaj a každý měsíc mě jej dá, já si ho přečtu a vím co se ve městě děje, do dělá národní výbor, co se tu buduje, třeba na nádraží, co tam teď všechno postavilo. Také dcera a syn od vnučky mi všechno vypravují, jaké tam teď máme podzemní garáže. Tak jsem ráda, že se město vylepšuje, mám radost a pak na to vzpomínám.
Myslíte paní Vágnerová, že byste si vzpomněla na něco hezkého co vás v životě potkalo?  Ráda vzpomínám třeba na to, jak jsem pomáhala dceři s výchovou mých vnuček. Tehdy byla mateřská dovolená jen 5 měsíců a tak jsem denodenně jezdila do Třebové pomáhat vychovat obě vnučky. Také jsem je brala do Ústí na zahradu, kde jsem měla až 300 sazenic jahod. Takže nejhezčí vzpomínky jsou na děti a na zahrádku...... .Byla s tím taky spousta práce, ze zahrady jsem chodila často až večer a bylo třeba zpracovat úrodu. Dělali jsme hodně džemů. To už na mne doma čekaly děti, pro které jsem měla vždy ty nejlepší jahody nahoře v košíku... Měla jsem všechny děti tak ráda.
 
Máte nějaký recept na dlouhověkost, 100 let se přece nedožije každý? Já pocházím z Veměřovic. V mém mládí jsme byli všichni od jara do podzimu živi ovocem. To si myslím, že byl základ. Potom mléko. I teď je moje snídaně každý den bílá káva a chleba. Myslím, že je chyba, že dnes toho mléka děti málo jedí. Myslím tedy, že můj recept je hodně ovoce, hodně mléka a také hodně pohybu.
 
Přeji Vám, abyste byla hodně zdravá, abyste si dále těšila ze svých dětí, vnuček a pravnuků, abyste mněla ještě další radosti...                                                                                                                Víta Balcarová, Český rozhlas Pardubice