Českotřebovský deník 66/2011 (4.3.)                                      
Skiareál Peklák je připraven na jarní prázdniny - jezdí se s velkými slevami                                           

Dovolujeme si vás pozvat na parádní prázdninovou lyžovačku na Peklák.
Pro jarní prázdniny jsme připravili zvlášť širokou sjezdovku a velmi výhodné jízdné.
Po celou dobu jarních prázdnin budeme jezdit za 10 bodů a navíc:
5 a 6 března (sobota a neděle) jezdíme v čase 15,30-16,00 úplně zdarma !!
7-13 března (podělí - neděle) jezdíme v čase 12,30-13 a 15,30 - 16 úplně zdarma !!!!  
 
Připravované akce na Pekláku 

13.3. od 14,30 navíc karneval v maskách.
7.3.2011 - závody nejmenších na sjezdovce Zahrádky od 16ti hodin.
 
Strašidla na cestách  jsou nyní v Kulturním centru            

Nově otevřená výstava v Kulturním centru. Výstava je otevřena denně od 9 - 12 a od 13 - 17 hodin až do úterý 15. února 2011

 
Chtěli vrátit dluhy 

Dva mladíci měli muže v neděli  27.2. násilím přinutit, aby s nimi odjel jejich vozidlem neznámo kam. Pak se mělo odehrát něco, co vídáme každý den v televizi. Muže měli surově napadnout. Ten jim z obavy o život přislíbil, že své dluhy uhradí. Mladíci nasedli do vozidla a zbitého muže „vysadili“ v nedaleké obci u České Třebové. Jeho zranění si vyžádalo lékařské ošetření a následnou hospitalizaci. Policisté se závažným případem začali intenzivně zabývat. Ještě téhož dne okolo dvaadvacáté hodiny zadrželi dva podezřelé mladíky ve věku 18 a 20 let.V pondělí jim sdělili obvinění z přečinu vydírání. Hrozí jim trest odnětí svobody od šesti měsíců až na čtyři roky nebo peněžitý trest. 
 
Plastic people hráli  v Ústí nad Orlicí 

Legenda českého undergroundu, The Plastic People of the Universe, koncertovala ve středu v Ústí nad Orlicí. Do velkého sálu kulturního domu přišlo kolem dvou set posluchačů.
 
Setkání policistů s dětmi v MŠ Semanín   


Ve středu 2. března 2011 jsme s kolegyní a kolegy z Oddělení hlídkové služby Ústí nad Orlicí navštívili Mateřskou školu v obci Semanín. Ve školce na nás čekaly děti ve věku od tří do šesti let v počtu 21 dětí. Po příchodu do hrací místnosti jsme se dětem nejdříve představili a úplně všichni od dětí předškolního věku po nejmenší děti věděly, že jsme policisté. Poznaly to hlavně podle uniforem, které jsme měli v klasickém modrém provedení ale i v pracovním černém provedení. Kolegyně dětem vysvětlila, že černé provedení uniformy se nosí především na pátrací akce a zákroky kde je předpoklad častých zásahů proti neukázněným osobám. Po seznámení je kolegyně formou jednoduchých příběhů z Ajaxova kufříku obeznámila se základními pravidly silničního provozu, se zásadami slušného chování mezi sebou a nechyběla informace jak se chovat při setkání s cizími lidmi. Ve většině uvedených případů děti správně reagovaly a malé pochybení jim bude dobrou zkušeností pro jejich případnou budoucí ochranu. Našeho setkání patřilo také ukázce výstroje pořádkové jednotky. Děti si nadšeně zkoušely jednotlivé součásti výstroje, jako byla neprůstřelná a reflexní vesta, policejní přilba, obušek a pouta. Během prohlídky a zkoušení výstroje si děti připomněly důležitá telefonní čísla, na které mohou v případě potřeby zavolat o pomoc. Děti nás mile překvapily svým vystoupením, které si připravily na téma dopravní prostředky. Následně jsme je odměnili pomůckami, které jim pomohou v jejich věku formou hry důležité životní informace neustále připomínat. Poté nás vyprovodily až před mateřskou školku, kde si ještě prohlédly služební vozidlo s malou ukázkou světelného i zvukového výstražného zařízení. S kolegy jsem ze setkání měla ten nejlepší pocit a pevně věřím, že i děti si ho užily a odnesly mnohá ponaučení.
prap. Lenka Mrvičková inspektor         

 

Magazín Zkraje týdne má nové průvodkyně  

Jarní vzhled dostal od 1.března televizní magazín Zkraje týdne. Ke svěží  a dynamické grafice se připojily i nové moderátorky.  Herečky Východočeského divadla v Pardubicích Petra Janečková a Martina Sikorová se tentokrát divákům představí ve zcela civilních rolích a střídavě po týdnu se stanou průvodkyněmi tohoto zpravodajsko-publicistického pořadu o dění v Pardubickém kraji. 
V deseti minutách nabídnou divákům zprávy a ústřední reportáž, pohled do obcí nebo na zajímavé lidské příběhy a každý týden také aktuální tip na výlet. Součástí pořadu je i rubrika Na rovinu, ve které představitelé kraje odpovídají na konkrétní otázky diváků.
V závěrečné části pořadu mohou diváci s Petrou Janečkovu a Martinou Sikorovou soutěžit o knihy nebo DVD o Pardubickém kraji.
Magazín Zkraje týdne má premiéru v regionálním vysílání RTA na Primě každé úterý v 17:45 a je k vidění také na www.pardubickykraj.cz. Nově je magazín Zkraje týdne také na Facebooku, kde se můžete stát jeho fanouškem.
 
Webové stránky Koalice pro Českou Třebovou  se stále průběžně aktualizují: www.koaliceproct.eu

Pronajmu nebytové prostory na Novém náměstí vhodné jako prodejna nebo služby - velikost 158 m2. Ihned k dispozici. Cena dohodou. Volejte 603 52 63 07

Česká křesťanská akademie Vás zve na zajímavou přednášku                              

Přednáška o jednom z největších Čechů, o kterém se ví víc v cizině než u nás: Janu Ámosovi Komenském 
Přednáší  Mgr.  Jan Hábl PhD. Začátek ve čtvrtek 10. března v 18,00 hodin v Malém sále Kulturního centra.
Mgr.  Jan Hábl PhD.  Vyučuje na Univerzitě Hradec Králové. Je ordinovaným kazatelem Církve bratrské.
 
Průběžný systém penzí nelze rozkrást  

Názor lidovců na vyvedení části důchodového pojištění do nového individuálního fondového pilíře je odmítavý. Základem penzijního systému by měl dle představ KDU-ČSL zůstat současný průběžný pilíř. V něm nyní peníze chybějí a ještě je snaha vyvést odtud další, dát je do ruky soukromým fondům (opt-out) a tuto ztrátu pokrýt drastickým zvýšením DPH. Průběžný systém má tu výhodu, že nelze rozkrást a že je imunní vůči inflaci. Vybrané peníze se prakticky okamžitě vyplácejí na důchody dnešních seniorů. U fondů může nastat tunelování, ukládání toxických aktiv, vysoká inflaci a další nepředvídatelné události. Například naše penzijní fondy za posledních sedm let jen s obtížemi svými výnosy pokryly inflaci. A kdo ví, co bude za 40 let? Penzijní fondy byly za monarchie, za první republiky i poté. Nikdy však z tohoto pojištění v soukromých fondech nikdo nic neviděl. Přišla krize, válka, měnová reforma… Otázkou je, kde bychom nyní byli, kdyby se oddělily penzijní účty od státního rozpočtu už dříve. Systém vykazoval mnoho let přebytek, ale stát jej již utratil. Z vládního návrhu důchodové reformy plyne, že lidé mladší 35 let budou moci od roku 2013 dobrovolně převést tři procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností, ale jen pokud si přidají ze svého. KDU-ČSL odmítá, aby lidé museli nebo mohli odvádět část pojištění ze státního průběžného pilíře na individuální účty u soukromých penzijních společností a aby byl výpadek, který by v průběžném systému tímto způsobem vznikl, pokryt navýšením daně z přidané hodnoty. Tento skokový růst DPH zásadně poškodí všechny občany, především rodiny s dětmi, seniory nebo invalidní důchodce, ale i podnikatele ve stavebnictví a v zemědělství.
 
Hrozí vyšší nezaměstnanost
Vláda se navíc nesnaží zmírnit daňové a důchodové trestání těch, kdo vychovávají děti a chodí do práce. Výpadek příjmů ze sociálního pojištění pokryjí výnosy ze sjednocené sazby DPH, což zdraží například bydlení, dopravu, energie, potraviny nebo léky. Vláda navíc vůbec nevyčíslila dopad zvýšení DPH na celou ekonomiku, která se na několik let zásadně přibrzdí. V širších souvislostech to bude znamenat i zvýšení nezaměstnanosti. KDU-ČSL navrhuje zvýšení odvodů na sociální pojištění, které jdou do penzijního systému, z 28 na 31 procent, a zavedení slev na děti. Tento návrh může přinést do systému až sedm miliard korun ročně. Navíc by se těm, kteří vychovávají děti, umožnilo snížení sazby důchodového pojištění ve výši tří procentních bodů na každé vyživované dítě. Slevu by mohli uplatnit oba pracující rodiče. Pokud by rodina měla jedno dítě, sazba rodičů by klesla na 28 procent, a tato rodina by na tom byla stejně jako nyní. V případě rodiny se dvěma dětmi by již v domácnosti zůstávalo o několik set korun měsíčně více. Lidovci také navrhují, aby se zachovalo penzijní připojištění, stavební spoření či jiné investice občanů na zajištění v důchodovém věku, a to jako druhý pilíř důchodového systému.
Vláda o reformě nediskutuje  Senátorský klub KDU-ČSL zveřejnil své stanovisko k novele, která má řešit nález Ústavního soudu z dubna loňského roku. Soud rozhodl, že se má zvýšit poměr důchodů k platům u lidí s vyššími příjmy. Lidovci navrhuji, aby se do důchodu započítávalo nad první redukční hranici 30 procent jako v současnosti. Nad druhou redukční hranici by se započítávalo 15 nebo 20 procent.  Dalším návrhem KDU-ČSL je zrušení stropů pro odvod sociálního pojištění, a to dokud bude zdaňována daní z příjmu superhrubá mzda. V současnosti je strop na šestinásobku průměrné mzdy. Poté, co by se přešlo od zdaňování superhrubé mzdy k normální daňové progresi, mohl by se strop pro odvody na sociální pojištění snížit na čtyřnásobek průměrné mzdy.
KDU-ČSL vyzývá vládu, aby začala o reformě důchodového systému diskutovat s politickými partnery a odbornou veřejností, což se dnes neděje. Systém navržený naší stranou je rozpočtově odpovědný a přináší zhruba sedmimiliardový přebytek na důchodový účet. Nezavádějme opt-out ani povinný, ani dobrovolný a neprohlubujme demografický problém naší země. Podpořme dobrovolné spoření, ale ponechme průběžný systém jako jistotu, že čtyřicet let budeme mít možná nižší, ale jistý důchod a možná pěkné, ale nejisté příjmy z penzijních fondů.                                                                                                                                                    Petr ČADA

 

Veřejné slyšení v senátu na téma "Dřevěná kniha"                                                                                 

V pátek 4.3.2011 od 9.30 na veřejném slyšení k problematice Dřevěné knihy vystoupil a dále slyšení řídil předseda Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Petr Šilar. Mezi hosty byl například náměstek ministra zemědělství Jiří Novák a další.
Petr Šilar k tomu říká: "Problematika , která dnes zazněla při prezentaci pravidel hospodaření v tzv. "Dřevěné knize", zahrnuje mnoho podnětů, které pomáhá řešit naše komise pro Rozvoj venkova. Důležitý je vliv špatně připraveného systému výběrových řízení, který vede k sociálním problémů na venkově. Nejenom vyšší nezaměstnaností, ale především ztracením možností získat zakázky v LČR pro malé živnostníky a provozovatele malých pil." Senátor ještě dodává: "Tento způsob hospodaření v Lesích ČR povede k dalšímu zhoršení života na našem venkově, zvláště v pohraničních oblastech."
Koncepce přezdívaná Dřevěná kniha prakticky určuje, jak budou od roku 2012 vypadat těžební práce v lesích. Velké tendry na těžbu ve státních lesích by podle koncepce měly být od roku 2012 dlouhodobé, dvoukolové a hlavním kritériem v druhém kole má být cena. Vítězové by v novém systému dostali na starosti nejen těžbu, ale také prodej dřeva i pěstební práce. V Česku je zhruba 60 procent lesů státních. Obce a města vlastní přes 16 procent lesů, více než 19 procent lesů patří soukromým fyzickým osobám. Stále nejsou dokončeny církevní restituce, a ve vlastnictví státu tak zůstává zhruba 180.000 hektarů církevních lesů.  Petr Čada – 4.3.2011