Českotřebovský deník 76/2011 (13.3.)                                   
Modrý trpaslík hlásí:  Senátor Jaromír Štětina nepřijede

Ze zprávy pana senátora Jaromíra Štětiny, zaslané pořadatelů plánovaného představení v klubu Modrý trpaslík  vyplývá, že bohužel musí zrušit své vystoupení v České Třebové, které mělo proběhnout v pátek 18/3 v českotřebovském klubu. Senát má žel plénum, na kterém pan senátor potřebuje být. Hledá se náhradní termín, čtení by mělo proběhnout ještě v březnu 2011.
Opilý řidič s autem na cyklostezce

Auro na cyklostezce Osobní auto zn. Peugeot 306, v němž byli dva muži, jelo z dosud nezjištěných příčin a bez oprávnění po cyklostezce u obce Červena na úseku Letohrad - Lanšperk.  Po průjezdu levotočivou zatáčkou vůz narazil do náspu a dostal se mimo stezku na břeh Tiché Orlice. Šestadvacetiletý  muž na místě zemřel. Druhý, o rok starší, vyvázl bez zranění. Byl podroben dechové zkoušce, která byla pozitivní. Jak mluvčí uvedla, nadýchal přes dvě promile. Který z mužů seděl za volantem peugeotu se ale neví, bude to třeba vyšetřit. Jízda automobilů po vyhrazené cyklostezce by se ale měla přísně trestat, nejen ohrožují sebe, ale daleko více cyklisty nebo bruslaře, kteří mohou svou trasu a rychlost ovládat daleko méně a jsou hodně zranitelní. Nehoda vyvolala na webu velkou odezvu.
Aktuálně a stručně z juda    

Dne 12.3.2011 se konalo v Hradci Králové 1.kolo Krajského přeboru družstev starších žáků (jedná se o společnou postupovou soutěž Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje). Za družstvo SKP Judo Nový Bydžov opět hostovali dva naší žáci - Vojtěch Typl a Lukáš Hordějčuk. Oba výrazně pomohli družstvu Nového Bydžova k zisku 2.místa. Další kolo se koná 21.5.2011 v Trutnově. Judu zdar.
 
Volejbal: - II. liga skončí za týden posledním utkáním doma Sokol ČT II - Dřevěnice.

Minulý týden hrál Sokol venku se Sokolem Hrotovice a o body přišel po dvojité  prohře 3:0 a 3:1. Zatím je na 4. místě tabulky s 50 body, 9 bodů za vedoucím týmem Hrotovic. B tým mužů  se také představí naposled doma ještě poslední víkend v březnu, bude hrát s týmem TJ Lanškroun. Do třetice skončí  do konce března ještě krajský přebor žen ve volejbalu, Sokol Č. Třebová, který po celou soutěž vede tabulku, hostí tým Chvaletic.
 
Pozvánka do divadla 

Občanské sdružení Triarius připravilo na 19.3. na hru Petra Pýchy & Jaroslava Rudiše: "Strange love".  Premiéru odvážně realizovali přímo na postupové přehlídce amatérského divadla v Červeném Kostelci 3. března. Je to černá komedie o prvním a posledním depešákovi v Čechách.  Z Červeného Kostelce soubor odvezl dvě ocenění – za herecké výkony porota ocenila Michaelu Vyčítalovou a Jana Papáčka. Představení  dne 19. března bylo v programu klubu Modrý trpaslík označeno jako premiéra. Bude ale  jen českotřebovská....
 
Divadlo versus divadlo 

Představení  Strange love  19. března v klubu Modrý trpaslík tak trochu koliduje s dalším divadelním  počinem, který tento den o hodinu dříve uvede v rámci krajské postupové přehlídky "Zlom vaz po XI". DS Hýbl na jevišti Kulturního centra: "Věno slečny Laury". Často se mluví  o tom, že  bychom měli termíny  uváděných akcí dobře vážit, aby nekolidovaly termíny žánrově podobných akcí. Jak je vidět na popsaném příkladu, moc se to nedaří.  Jde sice o jiné prostředí,  řekněme i alternativní žánr, ale přece jen je to divadlo versus divadlo Věno slečny Laury však již mnozí viděli, tak jistě půjdou na Strange love (pokud si to budou umět přeložit).
 
ZO ČSOP Zlatá studánka, Česká Třebová, EC Červenka na ZŠ Habrmanova pro vás připravila cyklus přednášek:
      
 MINUTY S EKOLOGIÍ
21. 3. 2011 od 15 hodin v EC Červenka                       
III. díl: Ekozahrady: Co je zahrada - význam zahrady  - permakulturní zahrady

Po shlédnutí filmu následuje volná diskuse k tématu s pracovníkem ekocentra.   
Každým dílem nás provede sociální ekolog Václav Cílek. Cyklus by měl přispět k vnímání úspornějšího způsobu životu a ukázat možný vzor chování pro každého z nás.   Zdarma. - Akce je finančně podpořena SFŽP a MŽP.