Českotřebovský deník 77/2011 (14.3.)                                    
Neděle 13. března 2011 byla po stránce železniční docela zajímavou oproti normálu. Na nástupištích jsou nové plakátnice firmy Railreklam, dceřiné společnosti Českých drah, zatím s jednotnou výzdobou (obr. 01).
Ráno však přes Českou Třebovou projel Ex 143 Odra v čele s babičkou lokomotivou 141.004 (obr. 02). Lokomotiva, která byla vyrobena v roce 1959 ve Škodě Plzeň. Stroj, který patří spíše do muzea, si však poradil se současnými jízdními dobami tohoto expresu se ctí. Lokomotiva má maximální rychlost 120 km/hod a jízdní řás stanovuje maximální rychlost 140 km/hod pro stroje 151. Přes Českou Třebovou projížděl expres s několika minutami zpoždění. Večer se pak lokomotiva vracela na Ex 142 Odra do Prahy asi s 10 minutovým zpožděním, což je vzhledem na stáří lokomotivy rovněž úctyhodný výkon (obr. 03).
Další kuriozitou, kterou mohli cestující spatřit dne 13. března v ranních hodinách na českotřebovském nádraží, byla zajímavá přeprava parní lokomotivy U 36.003 (obr. v textu). Tato lokomotiva patří Slovenským železnicím a je nasazována v letní sezóně na Košické dětské úzkokolejné železnici Črmeľ – Alpinka. Lokomotiva má poetické jméno „Katka“ a zavítala na naše koleje naložená na nákladním voze z Košic do Kolína, kde bude opravena. Již za měsíc pak bude jezdit v košickém depu na každoroční akci“Prebúdzanie Katky“, konaném ve dnech 23. a 24. dubna k zahájení sezóny v Čermeĺu.                                  Pavel Stejskal

 


Na Pekláku se stále jezdí od 13 - 19 hodin        

Pro další dny počínaje dneškem, jsme se rozhodli upravit provozní dobu následovně začínáme 13:00 až 19:00 hod každý den do odvolání. Svah je stále připraven na jarní lyžovačku, sníh je technický mokrý a těžký, ale dá se stále lyžovat. Odečet stále nastaven na 10 bodů, nebo "Lyžování za kilo" - 4 hod za 100,- Kč.  Všechny zveme na jednu z posledních možností si u nás na Pekláku v letošní sezoně zalyžovat.
 
ZO ČSOP Poorlicko zve  na přednášku  

Petry Hostýnková: „Erasmus mundus v Peru“.
Přednáška se koná ve čtvrtek 17.3. od 18,00 v ekocentru Podorlicko v České Třebové.  
 
Hokejové soutěže mládeže končí  

Nedělními zápasy13.3.2011 na našem ZS Česká Třebová  skončil mistrovský hokej mládeže v této sezóně. Včera sehráli naši "třeťáci" poslední mistrovská utkání v této sezóně. Soupeřem jim byli hráči z Pardubic. Dvojutkání se opět vydařilo lépe mladším trojkám, hráči byli herně lepší než soupeř a zaslouženě zvítězili. Naopak starší třeťáci přes snahu na lépe hrající hosty nestačili.
Na závěr sezony bych chtěl poděkovat hráčům za dobrou práci během roku a rodičům za podporu a přízeň.  Všechny příznivce bruslení zvu na závěrečnou tečku za sezónou při akci "Poslední bruslení" 20.3.2011 na našem ZS. Přehled výsledků:
 
Minihokej 3.tříd - ročník 2002
TJ Loko Česká Třebová - HC Eaton Pardubice ll. 4 : 11 ( 0 : 4, 2 : 2, 2 : 5 )
Branky: Stolín 3, Švub
Sestava : Hriško - Novotný R., Švub, Stolín, Koutecký, Cihlář, Pecha, Havránek

Minihokej 3.tříd - ročník 2003
TJ Loko Česká Třebová - HC Eaton Pardubice ll. 12 : 6 ( 4 : 4, 3 : 0, 5 : 2 )
Branky: Trnková 5, Páv 3, Hošpes 2, Pachl, Palán
Sestava: Ruda - Páv, Bárta, Hošpes, Trnková, Palán, Fiala, Pachl                                                  Stanislav Ruda, trenér mládeže
 

ZO ČSOP Zlatá studánka, Česká Třebová, EC Červenka na ZŠ Habrmanova pro vás připravila cyklus přednášek:
      
 MINUTY S EKOLOGIÍ
21. 3. 2011 od 15 hodin v EC Červenka                       
III. díl: Ekozahrady: Co je zahrada - význam zahrady  - permakulturní zahrady

Po shlédnutí filmu následuje volná diskuse k tématu s pracovníkem ekocentra.   
Každým dílem nás provede sociální ekolog Václav Cílek. Cyklus by měl přispět k vnímání úspornějšího způsobu životu a ukázat možný vzor chování pro každého z nás.   Zdarma. - Akce je finančně podpořena SFŽP a MŽP.

Červené kontejnery zbaví Kraskov, Žďárec u Seče, Počátky i Hoješín drobného elektroodpadu  

Recyklační koutky v Kraskově, Žďárci u Seče, Počátkách i Hoješíně se rozrostly o další barevné kontejnery. Kromě modrého, zeleného a žlutého budou obyvatelé moci využít také červený. Ten je určen na drobné elektrospotřebiče. Ve spolupráci s Městským úřadem Seč kontejnery v obcích instalovala nezisková společnost ELEKTROWIN, která u nás zajišťuje zpracování více než poloviny veškerého elektroodpadu. Díky červeným kontejnerům je tak recyklace elektroodpadu pro občany obcí v okolí Seče významně snazší.
Modrá na papír, žlutá na plasty, zelená na sklo a nově červená na vysloužilé elektrospotřebiče. Fény, holicí strojky, rychlovarné konvice či akušroubováky Češi pořád házejí do popelnice na směsný domovní odpad. „Ještě stále u nás není běžné recyklovat drobná elektrozařízení. Od červených kontejnerů si slibujeme, že se situace změní,“ uvedl Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN. „Z průzkumu vyplývá, že klesá ochota lidí nosit elektroodpad daleko od svého bydliště. Červené kontejnery obyvatelům Kraskova, Žďárce, Počátků i Hoješína umožní odevzdat vysloužilé elektrospotřebiče přímo u svého domova,“ dodává Tvrzník. Do červeného kontejneru patří převážně drobný elektroodpad, jako jsou vysoušeče vlasů, mixéry, kávovary, žehličky na vlasy či třeba vrtačky. Větší spotřebiče, například pračky, ledničky a sporáky  je pak třeba odvézt na sběrný dvůr nebo k prodejci elektra. „Červené kontejnery si lidé chválí. Jsou umístěny tam, kam jsou již zvyklí nosit ostatní odpad určený k recyklaci,“ říká Milan Cipryán, vedoucí hospodářského odboru města Seč. „Kontejnery tak recyklaci zpřístupnily skutečně každému,“ dodává.