Českotřebovský deník 78/2011 (15.3.)                                    
Městské muzeum Česká Třebová srdečně zve na výstavu  Zrcadlení

Jarka Bittl skrze své obrazy a verše  
V pátek 8. dubna v 17 hodin bude tato výstava slavnostně otevřena v malém sále Kulturního centra Česká Třebová, a to jako připomínka malířových osmdesátých narozenin. Vernisáž hudebně doprovodí seskupení Original swing Barel band, promluví L. Kesselgruberová.  Výstava nabídne malby, kresby, grafické listy i krátké verše, a to až do 1. května tohoto roku.
Otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 12 a  od 14 do 17 hodin. Ve čtvrtek 14. dubna od 17 hodin proběhne ve výstavní síni Kulturního centra Česká Třebová beseda s autorem.
 
Pořad Cestou necestou  Miroslava Donutila byl pro nemoc zrušen, odložen

. O novém termínu se jedná, zatím se předpokládá, že se pořad uskuteční 15. května. Malá scéna byla na dnešní večer vyprodaná.  Vstupenky je ovšem také možné vrátit, nebo počkat až na náhradní termín.  Možná by se vyplatilo pouvažovat o tom, zda pořad nepřemístit do Kulturního centra, kde je  o více než 100 sedadel více. neznám však podmínky uzavřené smlouvy a tak nevím, zda to je možné.
 
Městská knihovna zve malé čtenáře na NOC s ANDERSENEM 

Každoroční nocování dětských čtenářů v Městské knihovně od 1. 4. 17:30 do 2. 4. 8:30 hod. Je-li Vám mezi 6-11 lety, neváhejte se k nám připojit a prožít noc plnou pohádkových bytostí a dobrodružství. Bližší informace a přihlášky v půjčovně dětského oddělení. Nutná registrace předem. Přednost mají děti, kteří se ještě této akce neúčastnily. Vstupné 100,- Kč. Ještě volná místa!
 
CÍRKEV ČESKOSLOVENSKÁ HUSITSKÁ v České Třebové  nabízí dubnová čtvrteční setkání pro zamyšlení i radost  

  7.4. v 17 h  SITUACE CÍRKVE VE 3.ŘÍŠI - nacisté, křesťané a holokaust
14.4  v 19 h  PAŠIJOVÉ PÍSNĚ,ŽALMY - Slávek Klecandr
21.4. v 17 h  STOLOVÁNÍ S PÁNEM -
Zelený čtvrtek 28.4. v 17 h PAŠIJOVÝ SEDER - židovská modlitba - zamyšlení
 
MLADŠÍ  ŽÁCI TŘETÍ NA HOKEJOVÉM TURNAJI V HLINSKU

V neděli 13.3. se tým mladších žáků zúčastnil již 37. ročníku turnaje – Memoriálu Dušana Entnera na ZS v Hlinsku.

Hrálo se systémem 5+1 hráčů, 3x10 min, dle pravidel ČSLH, za vítězství v základní hrací době 2 body, za remízu 1 bod. Hrálo se do tabulky každý s každým, 1 – 4 místo. Při shodě bodů rozhodoval větší počet vstřelených branek.  
Sestava :
Břeň, Kollert – Čapek, Horníček M., Horníček P., Kolář, Křepela, Metyš, Orlich, Rozlílek, Řehák, Trnka, Verner T., Zeman
 
Zápasy :
TJ Loko Česká Třebová - HC Slovan Moravská Třebová 1:1
TJ Loko Česká Třebová – HC Skuteč 2:6
HC Hlinsko - TJ Loko Česká Třebová 5:1
 
Konečné pořadí:  1. HC Hlinsko 6 b  2 .Skuteč 4 b  3. TJ Loko Česká Třebová 1 b  4. HC Slovan Moravská Třebová 1 b.
Vzhledem k tomu, že jsme remízovali s týmem HC Slovan Moravská Třebová a vstřelili jsme více branek, umístili jsme se na zaslouženém 3. místě. Všechny zápasy hráči odehráli s nasazením a bojovali jako lvi. V prvním zápase vstřelil soupeř vyrovnávací branku až 20 vteřin před koncem. V druhém zápase jsme ještě v závěru třetí třetiny měli možnost vyrovnat na 3:3, ale nepodařilo se. Třetí zápas, který byl posledním zápasem turnaje, jsme věděli, že pokud zabojujeme, tak získáme třetí místo. Hráči sice už byli unavení, ale bojovali až do konce. Kluci předvedli, že když se do toho pustí, tak umí zabrat a být kvalitním soupeřem i pro týmy, které je v krajské lize porážely. Trenéři i přihlížející diváci z řad rodičů byli velmi spokojeni s předvedenou hrou a všem hráčům, jak v poli, tak i v brance patří velký dík a zaslouží si obrovskou pochvalu.  Mladší žáci zakončili sezónu se ctí a přejeme jim, ať v příští sezóně bojují a užívají si hokej, který mají rádi.
 
Nejlepší web v kraji mají Holice, elektronické služby Vysoké Mýto 

Pardubice – Pardubický kraj vyhlásil výsledky již sedmého ročníku Krajského kola soutěže Zlatý erb. Nejlepší webové stránky má město Holice. V kategorii webových stránek obcí zvítězil Horní Třešňovec. Nejlepší elektronickou službou se mohou naopak pochlubit ve Vysokém Mýtě.  Slavnostní vyhlášení výsledků se konalo v sále Zastupitelstva Pardubického kraje. Ceny nejúspěšnějším účastníkům předal ředitel Krajského úřadu Jaroslav Folprecht. Vítězové jednotlivých kategorií budou reprezentovat Pardubický kraj v celostátním kole Zlatého erbu. Cílem této soutěže je podporovat rozvoj informačních a elektronických služeb našich měst a obcí. V krajském kole se posuzovaly tzv. povinně zveřejňované informace, kvalita úřední desky podle správního řádu, rozsah zveřejněných dalších informací, názornost ovládání webu, navigace a přehlednost stránky, výtvarné zpracování a přístupnost. „Samotné hodnocení provedli pedagogové a doktorandi ústavu systémového inženýrství a informatiky, Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice,“ uvedl ředitel úřadu Jaroslav Folprecht, který ocenil velmi dobrou spolupráci s pořadateli a Univerzitou Pardubice na tomto projektu.
Stupně vítězů v jednotlivých kategoriích:
Města: 1. Holice 2. - 3. Vysoké Mýto 2. - 3. Lanškroun
Obce: 1. Horní Třešňovec 2. Krouna 3. Opatovice na Labem
Elektronická služba: 1. Vysoké Mýto 2. Lanškroun 3. Holice
 
Tisková zpráva poslance EP Jana Březiny (Evropská lidová strana)

Reakcí na problémy japonských elektráren nesmí být protijaderná hysterie. Slova o konci jaderné éry znamenají uvrhnout  EU do závislosti na dovozu ropy a zemního plynu z Ruska a nestabilních arabských států

Evropský komisař pro energetiku G. Oettinger v reakci na problémy japonských jaderných elektráren na dnešek svolal jednání ministrů, národních expertů na jadernou energetiku, zástupců regulátorů a energetických firem. Zároveň prohlásil, že EU musí zvážit, zda je schopna se obejít bez jádra. "Komisař Oettinger zbytečně panikaří. Problémy japonských elektráren mají být popudem k provedení bezpečnostní kontroly evropských jaderných elektráren a jejich evakuačních plánů, ale ne k náznakům protijaderné hysterie, která z jádra činí málem největší hrozbu lidstva", reaguje na prohlášení komisaře europoslanec Jan Březina, který je členem výboru pro průmysl, výzkum a energetiku a právě před tímto výborem dnes Oettinger bude prezentovat výsledky jednání s národními experty. Zpochybnění jaderné energetiky z úst eurokomisaře Březina přičítá i současné vnitropolitické situaci v Německu. "Pan komisař je členem německé CDU a ta se zejména v souvislosti s nadcházejícími zemskými volbami v Bádensku-Würtembersku ocitá pod stále větším tlakem ze strany Zelených", upozorňuje Březina s tím, že  podpora Zelených v této strategicky významné spolkové zemi dramaticky narůstá a může vést k tomu, že se rekordních 43 let trvající nepřetržitá vláda CDU v této spolkové zemi nachýlí ke konci. Navíc právě v Bádensku-Würtembersku se nachází jaderná elektrárna, v souvislosti s níž se dlouhodobě mluví o jistém bezpečnostním riziku. "EU nyní musí zachovat chladnou hlavu a racionálně vyhodnotit bezpečnostní rizika a možné způsoby, jak je odstranit. Panický útěk od jádra by vedl pouze ke zvýšení závislosti na ropě a to by byl v situaci nestability mnoha arabských zemí teprve opravdový hazard s energetickou bezpečností Evropy", uzavírá Březina.             Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781

 

Česko na europranýři: kvůli náhubkovému zákonu nám Evropský parlament nasadil psí hlavu

EP minulý týden ve čtvrtek schválil rezoluci o mediálním zákonu v Maďarsku, která obsahuje i jmenovitou kritiku České republiky. V usnesení EP mimo jiné stojí, že „pluralita a svoboda sdělovacích prostředků jsou i nadále v EU a jejich členských státech, zejména v Itálii, Bulharsku, Rumunsku, České republice a Estonsku předmětem vážného znepokojení“. „Podle mých informací kritickou poznámku na adresu dalších států včetně ČR do usnesení pokoutně vpašovala evropská levice, které je asi  neutuchající šikana Maďarska málo, a tak svůj bdělý dohled rozšířila i na mediální zákonodárství dalších států EU“, uvádí k tomu europoslanec Jan Březina, podle kterého bylo variant návrhu rezoluce původně několik a hlasování o nich nepřehledné, takže nebylo zpočátku patrné,  v jaké podobě byla rezoluce nakonec schválena. „Ocitli jsme se vskutku ve vybrané společnosti – Itálii samovolně ovládá mediální magnát Berlusconi a Bulharsko a Rumunsko jsou prakticky ve všech směrech nejzaostalejšími státy EU“, hodnotí zmínění ČR v souvislosti s těmito státy Březina, podle kterého je jmenovitá kritika členského státu v oficiálním dokumentu EP výjimečným jevem. „Uřízli jsme si tím pořádnou ostudu. Vrhá to na nás špatné světlo a každopádně to poškozuje naši pověst v EU“, doplňuje Březina.
 
Nad českým náhubkovým zákonem se stahují mračna, povalí se z Bruselu  

EP se však nespokojil s kritikou států s nevyhovujícím mediálním zákonodárstvím. V usnesení dále vyzval Evropskou komise (EK), aby do konce tohoto roku předložila legislativní návrh upravující svobodu, pluralitu a nezávislé řízení sdělovacích prostředků v EU. "Vyjadřuji silnou pochybnost, že má EU k těmto legislativním záměrům dostatečné pravomoci, ale zdá se, že v tomto případě to není podstatné a jedná se spíše o politické zadání. A podle lisabonské smlouvy musí Komise toto zadání splnit, jinak riskuje žalobu pro nečinnost, kterou také  europarlament v usnesení jedním dechem hrozí“, uvádí k tomu Březina.  Český parlament se tak ocitá pod zcela novým tlakem.  „Dosud nás za náhubkový zákon kritizovali jednotlivci, Rada Evropy, OBSE, případně Evropská asociace vydavatelů novin. To však byl spíše platonický tlak ve srovnání s hrozbou přijetí evropské legislativy nastavující závazné standardy svobodného poskytování informací, plurality a nezávislého řízení sdělovacích prostředků“, srovnává dosavadní kritiku na adresu našeho zákona Březina. „Současnou novelu náhubkového zákona, která prošla prvním čtením v Poslanecké sněmovně, považuji v tomto směru spíše za kosmetickou změnu. Máme-li se vyhnout konfliktu s orgány EU, bude třeba provést hlubší řez. Míč je nyní na straně vládní koalice a ministra spravedlnosti Pospíšila. Je nejvyšší čas přestat kličkovat a postavit se k náhubkovému zákonu čelem. Jestli nedojde k obnovení možnosti informovat o policejních odposleších, obětech trestných činů a vyšetřovaných a ke snížení drakonických trestů za porušení předpisů o novinářské práci, půjdeme vstříc další blamáži a popotahování ze strany EU“, varuje závěrem Březina.
                                                                                                     Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781