Českotřebovský deník 81/2011 (18.3.)                                    
Historie jim není lhostejná  

Při vyslovení slovíčka „jim“ v názvu článku máme na mysli žáky naší školy. V rámci kulturních představení školy navštívili  dokumentární  film pojednávající o životě a především o neocenitelných skutcích Nicholase Wintona. Tento příběh žáky velmi oslovil a bezprostředně poté někteří z nich napsali dopis ústavním činitelům, ve kterém žádali ocenit neopakovatelné skutky N. Wintona Nobelovou cenou. Na základě této iniciativy se rozjel kolotoč rozmanitých událostí, který vyvrcholil osobním pozváním předsedkyní Poslanecké sněmovny, paní Miroslavy Němcové, k návštěvě a prohlídce Poslanecké sněmovny. Tato exkurze se konala 3.3.2011 a zúčastnili se jí kromě pedagogického dozoru a vedení školy také vybraní žáci, kteří se na výše jmenované akci  osobně podíleli, především tvorbou osobních dopisů adresovaných právě vrcholným představitelům vlády včetně pana prezidenta. V Poslanecké sněmovně se nám dostalo velmi vlídného přijetí a byly nám předvedeny hlavní jednací prostory, poslanecké kluby.  Žáci měli možnost zasednout do poslaneckých lavic. Pro všechny bylo příjemné setkání s předsedkyní Poslanecké sněmovny. Na památku bylo pořízeno mnoho různých fotografií.                                                                             Ředitelství ZŠ Nádražní
 
Oblastní charita Ústí nad Orlicí přijme registrované všeobecné sestry do domácí zdravotní péče.

Místo výkonu práce: Ústí nad Orlicí, Česká Třebová, Choceň.
Nabízíme: možnost odborného vzdělávání, osobní ohodnocení.
Požadujeme: způsobilost k práci bez odborného dohledu, 2 roky praxe u lůžka.
Nástup možný ihned. Bližší informace na tel.č.: 731 402 340
Životopis zasílejte na adresu:
Oblastní charita Ústí nad Orlicí Na Kopečku 356 561 51 Letohrad  e-mail: charleto@orlicko.cz
 
Vychází unikátní kniha o stavbě Pastvinské přehrady

Rodák obce Pastviny, pan Emil Trojan je autorem  unikátní knihy o stavbě Pastvinské přehrady a viaduktu, která probíhala v letech 1932 až 1938. Tato kniha bude vydána v létě letošního roku. Jedním z přání pana Trojana bylo i zabezpečení dostupnosti knihy pro rodáky a občany Pastvin a okolíVydavatel  přichází již nyní s možností objednání knihy za výhodných podmínek. Kniha bude pro zájemce v regionu prodávána za 250,-- korun bez poštovného, v síti knihkupců se pak cena bude pohybovat téměř dvojnásobně. Pokud bude obecní úřad v Pastvinách souhlasit, uspořádá pan Trojan uspořádat v létě autogramiádu pro případné zájemce. Kniha bude mít rozměr A4 s počtem 176 stránek na kvalitním křídovém papíře na němž vyniknou dobové fotografe a je v ní na 436 dobových snímků z období výstavby. Případní zájemci či obce a místní knihovny si mohou knihu objednat na těchto kontaktech:
Vydavatelství a nakladatelství Martin Vaňourek Dolní Krčmy 34 Mohelnice 789 85 e-mail: mohelnicko@seznam.cz fax: 583 453 174 záznamník: 583 453 175



Charita ČR pro Japonsko 

Na pomoc obětem zemětřesení a následné vlny tsunami otevřela Charita ČR sbírkové konto, na číslo účtu: 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol: 135. Pomoci můžete také zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS CHARITACR na číslo 87777 (cena jedné DMS je 30 Kč, ze kterých získá Charita ČR do sbírky 27 Kč). Charita ČR uvolnila 14.3. ze svého krizového fondu na pomoc obětem katastrofy částku 150.000 Kč.  Do sbírky je možné přispět také přímo na středisku Oblastní charity v Letohradě nebo v Ústí nad Orlicí.                                                                                                        (Podle tiskové zprávy CHČR ze 14.3.2011)
 
Výstava obrazů v Letohradě 

Oblastní charita Ústí nad Orlicí si vás dovoluje pozvat na putovní výstavu obrazů osob s mentálním postižením
BAREVNÉ DOTEKY
Z dílen Diecézní  charity Würzburg-Eisinger (Německo) a Oblastní charity Polička
Výstava bude zahájena vernisáží v neděli 1.května 2011 v 16.00 hod. v Evangelickém kostele v Letohradě
a potrvá do 27.5.2011. Otevřeno: v pracovní dny od 13 do 17 hod.
Mimo uvedenou dobu na požádání, tel. 608 882 553 nebo 605 287 058.  Vstupné dobrovolné.
 
Festival vědy a techniky pro děti a mládež Pardubického kraje zná své vítěze  

Aleš Stejskal s projektem Usměrňování nanovláken byl dnes v pardubickém Ideonu vyhlášen vítězem krajského kola Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež Pardubického kraje. Stal se tak jedním z řady oceněných, kteří uspěli v soutěži pořádané asociací AMAVET ve spolupráci s Pardubickým krajem. Za něj se předávání cen ujal náměstek hejtmana Roman Línek. „Tuto soutěž považuji za skvělý a smysluplný nápad. Jejím prostřednictvím se ukazuje, jak ohromný potenciál mají děti a mladí lidé z našeho regionu. A soutěž zároveň vytváří soutěžícím prostor pro další rozvoj jejich talentu ve spolupráci s vysokými školami i s konkrétními firmami. Také na tomto ročníku jsem viděl celou řadu prací, které svojí úrovní výrazně překračovaly věk jejich tvůrců. Nefalšovaný zájem zástupců univerzit a společností o tyto nadějné mladé lidi mě utvrzuje v optimismu, že v jejich případě nezůstane pouze u potenciálu. Že mnozí z našich úspěšných vědců a techniků budou mít v kolonce úspěchů Vítěz Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež Pardubického kraje,“ neskrýval nadšení ze soutěže mladých talentů Roman Línek. V hlavní části soutěže byli úspěšní soutěžící odměněni účastí na letní škole mladých vědců v USA nebo na vědecko-technické soutěži v Moskvě. Další se pak zúčastní studijní stáže ve Francii. Cílem soutěže bylo rovněž vybrat ty autory projektů, kteří postupují do národního kola soutěže Expo Science AMAVET. Uděleny byly i ceny zvláštní, které věnovali partneři festivalu. Univerzita Pardubice a Univerzita Hradec Králové odměnila jimi vybrané účastníky stipendii v případě studia na některé z jejich fakult. Své vítěze si našly i společnosti Foxconn nebo Rieter.  Seznam všech oceněných v rámci krajského kola IV. ročníku Festivalu vědy a techniky mládeže Pardubického kraje je k dispozici na webových stránkách www.fvtp.cz.
Gymnázium Česká Třebová se rozhodně na festivalu neztratilo, reprezentovalo nás 7 projektů, naproti tomu třeba Gymnázium Ústí nad Orlicí zde představilo jen jediný projekt z biologie. Podobně aktivní jako naše gymnázium byla také gymnázia Litomyšl a Moravská Třebová a některé školy z Pardubic.  Na festivalu v Pardubicích naši gymnazisté navíc  se třemi projekty postoupili do celostátního kola soutěže.
 
Projekty z České Třebové:

1) Vít  Bednář: Vliv měsíční fáze na migraci obojživelníků
2) Anna Hamplová: Povědomí dnešní mládeže o holocaustu
3) Kristýna Tomášová:  Vliv města na kvalitu vody v řece Třebovce
4) Zbyněk Fišer: Život hvězd
5) Lukáš Žalud:  Sochařská výzdoba Městského parku Javorka v České Třebové
6) Filip Boštík: Kalkulačka analytické geometrie
7) Jana Hekrlová:  3D model hojení
 
Asociace ASORKD podala ministerstvu kultury návrh na prohlášení historického příhradového mostu v Brandýse nad Labem z roku 1878 za kulturní památku.

„Přední ceští památkáři a odborníci na industriální architekturu se shodují, že most by památkově chráněn být mel. Vzhledem k tomu, že Středočeský kraj chce za čtrnáct dní most zdemolovat, vyzvali jsme ministerstvo kultury, aby co nejdříve o našem návrhu vlastníka informovalo. Ten podle zákona nesmí s mostem do doby správního rozhodnutí s mostem nijak  nakládat,“ ríká Martin J. Kadrman, viceprezident Asociace ASORKD. Znepokojující skutečností zůstává fakt, že podle studie Ivana Šíry by rekonstrukcí mostu bylo ze státních a evropských prostředků bylo ušetřeno 100 milionu korun.
http://www.asorkd.cz/wp-content/uploads/2011/02/Studie_ing_Ivana_Siry.pdf