Českotřebovský deník  84/2011  (21.3.)                                  
Italové z Trenta navštívili rodiště svého předka a hledají jeho známé 

V pátek dne 18.3. 2011 navštívil českotřebovskou radnici pan Paolo Tamanini  spolu s dalšími 49 italskými občany z Trenta.  V delegaci byla také paní Gabriela Setti, která  pátrá po místu narození svého otce pana Oreste Settiho.
V uplynulých měsících se na vedení našeho města obrátil ředitel PARTNERSTVÍ  z partnerského města Agrate Brianza pan Alfredo Bosisio s prosbou v této záležitosti. Jedná se o pana Setti Oreste, který se dle záznamů měl narodit v roce 1916 v Boehm Treubau. Bohužel v matričních knihách města Česká Třebová se požadované informace nenalezly, ale díky neúnavnému hledání matrikářky Naděždy Szüllöové byl požadovaný údaj objeven v matriční knize Dlouhé Třebové a také při osobním setkání na radnici se ukázalo, že se opravdu jedná o „Lange Tribau“.
Tuto informaci předala paní Gabriele Setti  a panu Paolo Tamanini paní místostarostka Ing. Jaromíra Žáčková. Na tváři velmi sympatické Italky se objevily slzy dojetí nad tím, že se našel tak vzácný záznam o jejich tatínkovi pro celou jejich rodinu.
Na základě informací, které v této souvislosti poskytla ředitelka Městského muzea Mgr. Jana Voleská, bylo zjištěno, že Italové ze severní Itálie byli přesunuti v rámci území Rakousko-Uherska z oblasti, kde probíhala fronta v období 1. světové války, kromě jiného také do našeho regionu. Prosíme, pokud by někdo mohl sdělit informaci o pobytu rodiny Setti v Dlouhé Třebové, aby kontaktoval paní místostarostku Ing. Jaromíru Žáčkovou, na telefon 605 246 693 nebo na e-mail jaromira.zackova@ceska-trebova.cz .
 
SOUTĚŽ KE DNI ZEMĚ  

KTERÝ SE KONÁ DNE  10.5.2011 NA STARÉM NÁMĚSTÍ  V ČESKÉ TŘEBOVÉ OD 10.00 – 16.00 HOD.
PRO ZŠ A MŠ  VE SBĚRU OBALŮ Z PAPÍRU, NOVIN, ČASOPISŮ A KARTÓNŮ
Soutěž je vyhlášena firmou Eko Bi s.r.o. ve spolupráci s Městem Česká Třebová
a ZO ČSOP Zlatá studánka Česká Třebová
 
Česká Třebová stále v čele extraligy staršího dorostu 

Ve svátek všech Josefů, Pepů a Pepíčků se odehrálo opravdové regionální a okresní derby Mezi Letohradem a Českou Třebovou. Letohradským šlo o posílení pozice v osmičce nejlepších, Třebováci zase bojují o čelo extraligové tabulky. Bylo jisté, že se bude na co dívat. SK OEZ TESTA Letohrad -TJ Lokomotiva Česká Třebová    1:4
Od začátku utkání bylo vidět, jak si všichni hráči uvědomovali, že jde o hodně. Domácí se snažili od začátku soupeře zatlačit. Hosté dostali k dispozici první dvě přesilové hry, ale víc než rozchytat Bečku se jim nepovedlo. Až těsně před koncem třetiny se podařilo Kohoutům domácí zamknout a vytěžili první gól díky Jakubovi Vostrčilovi (čas 14:06, 0:1).
Druhá třetina začala pro hosty nejlépe jak mohla v čase 15:40 vyhrál buly M. Švec a oslavenec Pepa Hynek nekompromisně zavěsil 0:2. Když Třebová dostala další příležitost přesilové hry, tak ji využila po střele Tomáše Kaliny a teči M. Švece (čas 19:00, 0:3). Za další minutu se podařilo hostím skórovat znovu, po individuální akci se prosadil Vojta Tobiáš (čas 20:43, 0:4). Druhou třetinu poznamenalo zranění Ládi Bittnera, což nám je upřímně líto a přejeme mu brzké uzdravení.
Ve třetí třetině se hosté soustředili na dobrou obranu a do předu vyráželi pouze sporadicky. V této pasáži byli domácí opticky lepším týmem, ale ze své hry vytěžili pouze snížení Bečvářem (čas 32:58, 1:4). Do konce utkání se již skóre nepohnulo a tak nebylo pochyb o vítězství České Třebové, ke kterému přispěli i výborní fanoušci České Třebové.
Hráči Lokomotivy si i po tomto zápase udržují první místo v tabulce extraligy společně s Kladnem.                     Autor: Kamil Švec
 
CYKLISTA DOSTÁL V AFRICE VIDĚL SLONY I OPICE…… 

Dráhový cyklista JAN DOSTÁL, jezdec profesionální stáje DUKLA Praha, český reprezentant se v republice příliš neohřeje. Zastihnout jej doma v České Třebové se rovná téměř zázraku. V březnu letošního roku jsem to štěstí měl. O horkých afrických tratích jsem s ním povídal  v otcově Cykloservisu.
Na etapový cyklistický závod „THE CELL TOUR OF SOUTH AFRIKA“ odlétal s dalšími oddílovými jezdci 1. února 2011. Byli to MARTIN BLÁHA, MILAN KADLEC, JIŘÍ HOCHMAN a MARTIN a VOJTĚCH HACEČTÍ. V Istanbulu byli za tři hodiny, dalších necelých devět hodin strávili v letadle, než doletěli do Johanesburku. Prvních pět dní bydleli spolu s dalšími dvaceti šestičlennými týmy v Pretorii. Kromě Čechů stáli na startu  Belgičané, Britové, Američané, Dánové, Egypťané, Argentinci, Etiopané, Japonci, Italové, Poláci, Rusové, Holanďané, Němci, Novozélanďané, Maročané a Španělé. Některé země postavily i dva týmy.
Čtyřicetistupňová vedra nejsou v Africe výjimkou, čeští dráhaři zvyklí na dřevěné či betonové klopené okruhy si tak na rozpálených silnicích  dali pořádně do těla. První etapa měřila  154 km, druhá 163 km. Ta však musela být po půlce závodu zrušena. Pořadatelé namířili okruhy do centra  Johanesburku, tam však vznikl takový dopravní kolaps, že zácpou aut ani cyklisté neprokličkovali. Z nadmořské výšky 1200 metrů se následně závodníci letecky přesunuli tisíc kilometrů na jih do Port Elizabeth. Zde pod rozpáleným sluncem etapový závod pokračoval. Třetí etapa 177 km, čtvrtá 153 km, pátá 175 km, šestá 140 km. V poslední sedmé již čekalo na zcela „uvařené cyklisty“ pouhých 104 km. „Po pravdě řečeno, prvních pět dní jsem Afriku nijak nevnímal, měl jsem dost velké problémy sám se sebou. Postihly mne nepříjemné žaludeční potíže, takto oslaben jsem nastupoval i do prvních dvou etap. Zdravotní stav se zlepšil teprve na jihu Afriky. To již jsem mohl vnímat nádhernou přírodu s volně pobíhajícími žirafami, opicemi, slony, pštrosy., vedro však bylo nesnesitelné, stačilo se špatně  natřít krémem a již naskákaly puchýře. U moře byla k vidění další exotika, hejna kosatek a naparádění tučňáci, voda však byla studená“, vzpomíná na Afriku JAN DOSTÁL. :Nebyli jsme zde však za exotikou, úkolem celé Dukly Praha bylo pomáhat kapitánovi MILANU KADLECOVI k co nejlepšímu umístění . V silné konkurenci silničářů se nám to myslím podařilo. Hned v první etapě stál za třetí místo na bedně, dvakrát dojel do desítky a celkově skončil desátý. V dráhové cyklistice  rozhodují setiny vteřiny, v Africe rozhodovalo vedro,“ usmívá se JAN DOSTÁL.
Jelikož nějaké ty zdravotní potíže u českotřebovského cyklisty přetrvávají, v následujícím období několik závodů vynechá a trénovat bude tak na půl plynu. Zdraví je přece jenom přednější. Vrcholem letošní sezóny by mělo být pro JANA DOSTÁLA listopadové mistrovství Evropy a potom – no ani nedomýšlet…. Ve hře je olympijský Londýn 2012. Z olympijského programu byl sice vyškrtnut bodovací závod jednotlivců i dvojic, stále však zůstává stíhačka družstev a omnium. Olympijská nominace se v podstatě týká pouze ALOISE KAŇKOVSKÉHO  a právě JANA DOSTÁLA Oba mají podmínky stejné, tedy mizerné. V České republice zatím dráha světových parametrů není, nejbližší super dráha je ve Vídni, což je na trénování tak trochu z ruky. Rozhodovat bude tedy zdravíčko. Tak HONZÍKU, ať slouží! MR