Pardubicích bylo zahájeno krajské kolo Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež 

Pardubice – Celkem 630 žáků s 416 projekty se zapojilo do letošního, v pořadí již IV. ročníku Festivalu vědy a techniky po děti a mládež v Pardubickém kraji, jehož krajské kolo bylo zahájeno 17. 3. 2011 v pardubickém Ideonu. Akci pořádá Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET, o. s., ve spolupráci s Pardubickým krajem, Univerzitou Pardubice a dalšími spolupořadateli. Záštitu nad soutěží ve školním roce 2010/2011 převzal hejtman Radko Martínek.  
Podle prezidenta asociace Amavet Stanislava Medřického má soutěž několik hlavních cílů. Prostřednictvím řešení konkrétních vědeckých a technických projektů podněcovat talentované žáky k odhalování a rozvíjení tvůrčích schopností, rozvíjet schopnosti svoji práci prezentovat odborné i široké veřejnosti, napomáhat k vyhledávání talentů a zpřístupňovat jim vědecká a výzkumná pracoviště i laboratoře vysokých škol a v neposlední řadě umožňovat co největšímu počtu talentovaných žáků další odborný růst, například formou účasti na specializovaných aktivitách v ČR i zajišťováním individuální i kolektivní účasti na odborných akcích v zahraničí. Finanční prostředky na zajištění zahraniční stáže ve Spojených státech amerických pro šest nejúspěšnějších středoškoláků zajistí Pardubický kraj.  
„Vyspělá společnost se vyznačuje mimo jiné i podporou vzdělávání mladé generace. Právě v ní totiž spatřuje svoji budoucnost a další rozvoj. V přirozené zvídavosti mladých lidí, jejich touze objevovat nepoznané a v jejím neotřelém pohledu na svět tkví obrovský potenciál, který je třeba dále rozvíjet, a to třeba právě prostřednictvím této soutěže,“ soudí krajská radní Jana Pernicová, zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči. „Vážím si přístupu odborníků, kteří dokáží mladým lidem předávat své zkušenosti a zároveň se zbavovat vtíravé myšlenky na to, že výsledky jejich práce jednou zastarají a budou nahrazeny novými objevy. Říká se tomu pokrok, který, jak víme, nelze zastavit,“ dodává a nezapomíná přitom poděkovat i učitelům, kde je často počátek hlubšího zájmu žáků o daný obor. 
V roce 2010 dosáhli mezinárodních úspěchů dva studenti z Pardubického kraje - Filip Neiser z Gymnázia A. Jiráska z Litomyšle s projektem Eye-Controlled Cursor v soutěži Intel Isef v USA zvítězil, Patrik Čermák ze SPŠ elektrotechnické a VOŠ v Pardubicích s projektem Perspektivní termoelektrické teluridy obsadil ve stejné soutěži třetí místo.  
Hodnotitelé z řad odborné veřejnosti budou v krajském kole Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež posuzovat celkem 74 projektů v kategorii Junior (od 12 do 15 let) a 60 projektů v kategorii Středoškolák. Výsledky budou známy zítra odpoledne.  
 
Českou Třebovou a její gymnázium reprezentuje 7projektů, které postoupily z regionální přehlídky v Lanškrouně.  (viz ZDE)
Ivan Hudeček, Odbor školství, kultury a tělovýchovy Krajského úřadu
 
(Fotografie z regionálního kola v Lanškrouně)