Kapounova lípa minulostí                                                      

Dominantou Bezděkova byla do nedávné doby mohutná Kapounova lípa, rostoucí v těsném sousedství rozlehlého stejnojmenného  statku čp. 337. Svojí výškou daleko převyšovala  jeho budovu.  Mohutná koruna lípy  byla dobře viditelná již zdáli. Dle vzpomínek majitelů přilehlé usedlosti  měl  být strom  vysazen v době postavení statku.  Tu nám připomíná letopočet 1893, vytesaný  na kamenné zárubni vstupních dveří. Majitelem stavení  byl Karel Kapoun, který se kromě hospodářství věnoval také povoznictví. Jeho otec Václav Kapoun se na statek dostal sňatkem se slečnou Pavlínou Tomšovou, dcerou tehdejšího  majitele.  Pod lípou v minulosti stávala zděná Kapounova stodola a dřevěná průjezdná stájka, umožňující vjezd do statku. V jejich sousedství se nacházel také žentour. Na lavičce pod korunou  lípy  besedovali v minulosti Kapounovi se sousedy a příbuznými.
Zub času se projevil na  zdravotním stavu stromu. Větve prosychaly, uvnitř  lípy se objevila prostorná dutina. Svým stavem začala ohrožovat zdraví kolemjdoucích a  okolní majetek. Proto majitelé statku začali již před časem uvažovat o  likvidaci stromu. Jejich záměr se stal skutečností  v letošním roce. Dne 5. února se do mohutného kmene o obvodu 3 metrů zakously zuby motorové pily, aby zpečetily osud stromu.
Zmizel tak další  němý svědek minulosti Bezděkova. Jeho podobu nám kromě řady  fotografií navždy připomínají ve svém díle i někteří z místních výtvarných umělců.                                                                                                                                 Martin Šebela