Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek v sobotu absolvoval transplantaci ledviny 
Přední sociálnědemokratický politik, někdejší ministr pro místní rozvoj a současný hejtman Pardubického kraje si poranil  životně důležitý orgán loni začátkem ledna při lyžování.  To si loni vyžádalo delší hiospitalizaci. Trvalým řešením situace byla příprava na transplantaci  ledviny. Od loňského ledna žil s vědomím, že bude potřebovat novou ledvinu, byť na dialýzu nemusel. Ledviny měl obě, ale špatně funkční. Operace mohla proběhnout kdykoli, čekalo se na vhodného dárce. "Může to být za týden nebo za tři roky," říkával hejtman a s ohledem na to přizpůsoboval svůj program.Na zákrok byl Radko Martínek lékaři připravován takřka celý rok.  Ještě v pátek odpoledne jezdil po kraji s ministrem dopravy Vítem Bártou, vítal ho v České Třebové na. peróně a provázel  novým dopravním terminálem. Radko Martínek se na výzvu lékařů dostavil v sobotu na operaci do královéhradecké fakultní nemocnice. Operace proběhla úspěšně. "S panem hejtmanem  jsem v neděli telefonicky hovořil, řekl  že se cítí celkově dobře," řekl poradce hejtmana a krajský zastupitel za ČSSD Martin Netolický. 
Díky problémům s ledvinami  Radko Martínek musel také tlumit své ambice v další politické kariéře. Loni proto nebyl ani na kandidátce ČSSD v parlamentních volbách (v případě volebního vítězství ČSSD někteří viděli Martínka opět na pozici ministra pro místní rozvoj) a  s odkazem na svoje zdravotní problémy komentoval, že by v senátních v roce 2012 mohl ve svém obvodu na Svitavsku kandidovat na senátora takto: "Situace není úplně dobrá. Nic velkého momentálně v politice neplánuji, protože nevím, jak to bude celé pokračovat."   Závěr minulého týdne přinesl rozuzlení, problém  se začal řešit.  Transplantace ledviny není banální operace , proto bude muset nějakou dobu strávit v nemocnici.  Statutárním zástupcem hejtmana bude nyní náměstek Roman Línek z Koalice pro Pardubický kraj, který není ve funkci zastupujícího hejtmana poprvé.  
Fotografie:Radko Martínek provází ministry Víta Bártu a Jiřího Bressera  dopravním terminálem Jana Pernera (den před operací).