Vítězný návrh na úpravu Pernerovy sochy                           
Blíží se 1. duben, termín, kdy měla být uzavřena výtvarná soutěž. Zasedla porota a vybrala z došlých návrhů ten, který  se nyní překládá tímto veřejnosti k posouzení. Anonymní porota nyní netrpělivě očekává ohlasy veřejnosti, aby  je zapracovala do návrhu a předložila konečnou podobu  do roka a do dne, tedy 1. dubna 2012. 

Pak už nás čeká jen výběrové řízení na zhotovitele a podání žádosti na financování z operačního programu Sochy a sousoší. Jistě nás EU nenechá na holičkách a  nějaké to euro nám na Pernera pošle, je to přece velikán.

Perner ovšem láká nejen výtvarníky, je to téma, které je nadčasové i pro další umělecké profese. Soudím tak alespoň z toho, že socha probudila také múzy v oblasti poezie. Předpokládá se také brzké složení symfonické básně či melodramu. Těžko domyslet, kde to skončí. Možná jsou dny Hudebního festivalu Antonína Bennewitze sečteny a budeme mít festival Jana Pernera. Připomeňme, že železnice přece inspirovala hudebního skladatele Antonína Dvořáka, od železnice a Pernera tedy není k hudbě vůbec daleko.

Na dalších řádcích tak uvádím řádky poezie specielně iniciované práce sochou Pernera, ale nejen jí. Aby byl dojem zcela autentický, báseň nepřepisuji, ale používám fotokopii rukopisu, který přišel včerejší poštou.  Autor básně chystá údajně petici za  vyhlášení celoměstské či lépe celostátní literární soutěže na téma Jan Perner, neboť jeho osobnost si vyžaduje i literární zvěčnění. A to po českotřebovsku, tedy v moderním stylu. Lze tedy s jistotou očekávat, že osobnost Pernera  bude ještě důstojně zvěčněna  i jinak - inkoustem na papíře. K tomu je Česká Třebová jako stvořená, vždyť se tu již léta schází "Literáti na trati". Do roka se tedy můžeme těšit na autorské čtení speciálně určené našemu velikánovi. Jistě se nebude jednat jen o vydařená díla,  jistou úlevou bude však to, že to nebude stát dva miliony. Také likvidace takového literárního výtvoru bude daleko snadnější, stačí papír zmačkat a hodit do koše, lépe ovšem do kontejneru na tříděný odpad.  Autora dále uvedené básně neznám, nepodepsal se, ale o to bude hodnocení jeho poezie objektivnější. Osobně se domnívám, že to bude buď přímo legendární (a nesmrtelný) Jára Cimrman, nebo alespoň některý z jeho anonymních nemanželských ... vnuků.                                                                                        (apríl)