Bacrie o. s. informuje - Šaty dělají pračlověka                     

Nejlepší je vsadit na kvalitní oblečení a výbavu, co vás podrží a nepropustí ve špatném počasí. Pravda většiny outdoor sportů je, že vsadit na laciné pozlátko se nevyplácí, takže jak tomu bylo dříve, o hodně dříve, například v pravěku? Jak se oblékali naši předkové v dobách, kdy membrána ani goretex nebyl a člověk nosil šaty z opravdové kůže, nebo vlny. Odpověď na tyto otázky může podat i výstava Šaty dělají pračlověka, pořádaná Centrem Bohuslava Martinů v Muzeu města Poličky. Dotyková výstava je uzpůsobena i pro zrakově postižené, všechny předměty výstavy jsou určeny k dotýkání a děti i dospělí si mohou prohlédnout pravěk bez vitrín. Samozřejmě výstava není vůbec jenom o koukání, ale během několika dílen si můžete vyzkoušet práci s replikami pravěkých nástrojů a řemesla.
Po dva víkendy se Bacrie o. s. podílela na vedení dvou workshopů v prostorech výstavy. Poprvé to bylo odívání, tkaní textilu různými způsoby a práce s kůží. Druhý workshop byl zaměřen na řemesla hrnčířství a výrobu keramických předmětů a sklářství- výrobu skleněných korálků. Točilo se na dřevěném kruhu, přítomen byl i elektrický bráška, ale nakonec nedošel využití, lidský pohon byl jednodušší jak pro děti, tak i lektory. Zajímavá byla jistě výroba korálků, kdokoliv si mohl technologii práce se sklem vyzkoušet a korálky si odnést. Bohužel bylo mírným zklamáním, že této možnosti opět využily výhradně děti, dospělí se ostýchali a neměli příliš zájem o přímé vyzkoušení. Tento jev je na akcích dost častý, ale na škodu, protože právě dospělým jsou určeny aktivní zážitky doteků s pravěkem, kdy dětskou fantasii vystřídá reálný zážitek a dospělák pozná něco nového. 
Bacrie se už od začátku snaží o edukativní a zážitkové programy nejenom pro děti, ale i dospělé. Ostych dospělých je často způsoben zatvrzelou lidskou představou, že člověk pracující a daně platící, nemá na nové zážitky čas a potřebu. Někdy se stává, že na workshopy přichází lidé, kteří se chtějí začít věnovat nějakému hobby a chtějí si ho tady vyzkoušet, nebo se poradit. Někdy si člověk řekne, že když už na akci přišel, tak si ji naplno užije. Do budoucna budeme určitě rádi, pokud těch naplno si užívajících bude co nejvíce. 
Závěrem nám ještě dovolte sdělit informaci z jiného soudku. V letošním roce chystáme opět vylepšovat Pravěkou osadu Křivolík kvůli plánovanému Festivalu Živého Pravěku, který proběhne ve dnech 17. – 18. 9. 2011. S tím souvisí i naše malá žádost: pokud máte starší nepotřebné nářadí, tůčko, vozík, větší kameny ze stavby, tak se rádi těchto darů ujmeme. Předem děkujeme.