Neodkládejme digitalizaci českotřebovského kina SVĚT    
V dubnu je stanoven termín čtvrté výzvy k podání žádostí o dotaci. Možná bude poslední ...

Návštěvnost českotřebovského kina Svět se v prvních měsících letošního roku velmi snížila, většina projekcí byla zrušena.  Kina směřují k digitalizaci, od příštího roku  se silně omezí počet filmových kopií  na filmovém pásu, nedigitalizovaná kina budou v další nevýhodě. V minulých dvou letech (2009 a 2010) navštívilo za rok českotřebovské kino cca 5300 návštěvníků.  Toto číslo je srovnatelné s kinem v Ústí nad Orlicí, kde se uvádí  návštěvnost 4948 diváků  na 118 představeních v loňském roce 2010, v Lanškrouně je údajně návštěvnost  tamního kina trojnásobná a obdivuhodný je i počet představení. Dalším městem, kde lidé zatím chodí do kina jsou podle zveřejněného přehledu i Svitavy. V České Třebové se po prvním čtvrtletí zdá, že návštěvnost bude znatelně klesat. Od dubna se totiž snižuje i počet plánovaných filmových představení. Konkurencí nejsou jen multikina ve velkých městech a ochodních centrech, ale také postupující digitalizace. Chceme-li zabránit hrozícímu poklesu měli bychom zachytit vlnu digitalizace  i v našem městě. Přinese to netušené možnosti, dojde k obratu . Budeme mít možnost  promítat film velmi brzo po premiéře, budeme  moci promítat filmy s 3D efektem, budeme moci realizovat přímé přenosy ze světových událostí v digitální  kvalitě na velkém plátně. Digitalizace není zadarmo, jde o investici, která se však jako málokterá vyplatí a dokonce zaplatí..

Na tuto změnu promítací technologie existuje navíc možnost zajímavé finanční dotace. Letos v dubnu  bude uzavřena čtvrtá vlna  žádostí o dotace na digitalizaci a žádost města Česká Třebová by zde neměla chybět. Celkem je k rozdělení 200 milionů korun, max. výše dotace je 50% z hodnoty promítací technologie, což  může dosáhnout  částky 1 - 1,4 mil. Kč. Taková možnost se již nemusí opakovat, nemáme tedy moc času na rozmyšlení.

Ředitel KC   doc. Mgr. František Preisler již problém digitalizace propaguje od loňského roku a ve spolupráci se společností XC Data, s.r.o. zajistil i přípravu studie a cenové nabídky pro konkrétní příklad digitalizace kina Svět v našem Kulturním centru. Podle připravené studie by celá tato investice stála  včetně 20% DPH  3,8 mil. Kč.  přitom hlavní částí této investice je pořízení DCI projektoru schopného promítat s  3D efektem (BARCO DP2K-15C s příslušenstvím), který stojí 1 689 tis. Kč bez DPH, tedy vlastně polovinu této investice. Další velkou část této investice tvoří  technologie s aktivními brýlemi (780 tis.Kč bez daně)  a DCI kinoserver 2TB (280tis. bez daně), doplňující technologie pak  mají stát 370 tis. Kč (bez daně). 

O digitalizaci uvažují již některá města v okolí, zejména ve Svitavách. Je to jistě sen provozovatelů dalších kin.  Zatím se vždy investice do digitalizace kina vyplatila, zvýšila se návštěvnost, zvýšila se nabídka,  po digitalizaci bylo možné realizovat akce, na které nebylo dříve ani pomyšlení. Po digitalizaci již nebude srovnatelná možnost pozorování filmu v 3D kině a na domácím televizoru nebo notebooku.  Na digitalizaci je významné to, že čím dříve ji provedeme, tím bude pro nás levnější, odkládání bude vždy znamenat prodražení. přijdeme o  možnost dotace a efekt navýšení návštěvnosti nebude takový, jako v případě, budeme-li mít digitální kino v regionu jako první. Kdo jednou navštíví trojrozměrné kino, jistě si kromě úchvatného zážitku odnese i pocit zvědavosti a přemýšlí, díky čemu tato technologie funguje. Za téměř dokonalý dojem 3D prostoru v obraze vděčíme stereoskopii. Jedná se o technologii, díky které můžeme navodit 3D dojem jen za pomoci dvourozměrného obrazu.

Aktivní 3D projekce - Jak to funguje? Úžasný způsob, jak poskytnout odlišný obraz každému oku a tím zajistit 3D efekt, nabízí aktivní 3D projekce. Základem je jeden projektor, který střídavě promítá obrazy pro levé a pravé oko. Frekvence střídání obrazů dosahuje hodnoty 120Hz. Během jedné sekundy je tak promítnuto 60 obrazů pro každé oko. Jeden snímek je tedy zobrazen pouze 1/120 sekundy. Jak ovšem zaručit, aby každé oko vidělo jen ten snímek, který je pro něj určen? Klíčem jsou opět speciální brýle. Ty jsou synchronizovány  (pomocí IrDA paprsku) se zobrazovacím zařízením a střídavě zatmívají levé a pravé oko ve stejné frekvenci. Důsledkem je, že každé oko vždy uvidí jen obraz pro něj určený. Tímto systémem se sice sníží frekvence promítaných obrazů na každé oko na polovinu, nicméně každé oko návštěvníka kina dostává pouze správně předurčený obraz. Z dvojice oddělených snímků mozek následně skládá skutečnou trojrozměrnou scénu.

Příkladem úspěšného a plně funkčního projektu digitálního kina je kino Svět ve srovnatelném městě Louny. Zde byla digitalizace provedena v roce 2009 a od té doby je úspěšně využívána, podívejte se na www.kinolouny.cz