Českotřebovský deník 104/2011 (11.4.)                                  
O rychnovský pohárek             

9. – 10. dubna 2011 se v Rychnově nad Kněžnou konala taneční soutěž „O Rychnovský pohárek“. 
V dvoudenním maratonu 11 člená porota hodnotila 160 vystoupení a akce se zúčastnilo na  2 000 tanečnic a tanečníků.
 
 
 
Taneční škola
Česká Třebová do soutěže poslala 6 vystoupení a tady jsou výsledky s jednotlivými tanečními styly v kterých jsme soutěžili.
 
 
  • Noční rej (streetdance děti) – 2. místo
  • Dokaž to! (streetdance junioři) – 2. místo
  • Roboti – (discodance děti) – 2. místo
  • Mumie – (show dance junioři) - 2. místo
  • Černá půl půl bílá – (scénický tanec) - 4. místo
  • Hard Candy (Agony Crew) – 5. místo
 
Studenti  LICEA A BANFI  z Vimercate přijeli do České Třebové  

Dne 12. dubna 2011, se uskuteční v rámci výměnného studentského pobytu přijetí studentů a pedagogů z italského LICEO A. BAMFI z Vimercate  na radnici města Česká Třebová. Tato družba mezi českotřebovským gymnáziem a uvedenou středni školou se v návaznosti na partnerství města Česká Třebová s italským městem Agrate Brianza realizuje letos již třetím rokem. Studenti budou ubytováni v rodinách, budou se svými českotřebovskými protějšky chodit do školy, účastnit se výuky a dalších studentských aktivit.  Součástí setkání bude ¨rovněž vernisáž fotografií v Kavárničce "U tygra" od 18:00 hod.  Italští studenti pobudou v České Třebové do neděle 17.dubna. 
 
Neuvěřitelné: poslední zvonění a předání výročního vysvědčení na gymnáziu již 29. dubna 

Tento den bude na českotřebovském gymnáziu velmi pestrý a zajímavý:
  • od 8.15 vysvědčení 4.C, 8.A
  • 10.15–12.00 Poslední zvonění
  • od 13 hod. majálesový průvod
  • 14–18 hod. majálesové hry
  •  
    Turnaj v pexesu  

    Pobočka Naděje uspořádala 7. 4. 2011 první ročník turnaje v pexesu v nízkoprahovém zařízení v Borku.
    Zúčastnilo se ho 16 dětí ve věku od 5 do 12 let., které si procvičily paměť v této oblíbené hře. Hlavní cenu si za vítězství v turnaji odnesla Markéta Miková. Drobné ceny získali všichni účastníci.   
    Jan Holub

     

     

     

     

     
    Biorchestr bude hrát nejen v Modrém trpaslíku   

    Ahoj kamarádi, jestli budete blízko a budete mít chuť, zavítejte na některý koncert z na našeho mini-turné.
    (Každý večer bude originál)
     
    14.5. Čajovna v muzeu Litomyšl (19hod)
    15.5. Modrý trúpaslík Česká Třebová (20hod) 16.5. Stará poštovka Moravská Třebová (20hod)
     
    Pěkný týden přeje Aleš Pilgr
     
    www.biorchestr.cz     http://www.facebook.com/
    event.php?eid=
    110985632316213
     
    Fotbalisté v silném větru poprvé na jaře vyhráli. Už to bylo potřeba

    Č. Třebová – Holice 3:1 (0:0)
    Fakta – branky: 59. Macko, 70. Grepl, 84. Vomáčka - 51. Jedlička. Rozhodčí: Chládek. ŽK: 2:1. Diváci: 120.
     
    Kraj by rád komunikoval s městem, odezva byla zatím slabá   

    Tak jako je řada krizí v mezilidských vztazích způsobena nedostatkem komunikace, tak stejný důvod v poslední době kazí v některých otázkách vztahy mezi Pardubickým krajem a městem Pardubice. A zřejmě je to zbytečné. Třeba by stačilo si říct, jako v seriálu Beverly Hills 90210 „Pojďme si o tom pohovořit“. Z mé strany musím ale konstatovat, že takových pokusů jsem učinila poměrně dost, ale z druhé strany nebyl zájem, čas nebo chuť – to nedovedu posoudit. Až minulý pátek jsem se sešla s náměstkem primátorky Jindřichem Tauberem, abychom některé palčivé body probrali a konečně se domluvili. Přesto bych ale chtěla připomenout, že krajská samospráva funguje na demokratickém principu, kde nemůže jedna radní a jeden odbor něco pokoutně „upéct“ a nechat odsouhlasit.
    Třeba v oblasti reformy školství návrhy, které pro nás připravují odborníci, projednáváme na Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost, který rozhodně není jednobarevný, radíme se s tripartitou a já osobně jezdím jednat i do dotčených míst. Nakonec o všem hlasuje Zastupitelstvo. Rozhodně není naším cílem „vygumovat školu snadno a rychle“, jak fabuluje Mf Dnes. Naopak, jsou to kroky, ze kterých nemáme radost, ale jsou nezbytným předpokladem k záchraně systému škol a oborů. Chápu, že jsou někdy bolestné, ale není čas s nimi otálet, nikdo nechce školství zadlužit. Primátorka je ostatně členka koalice na kraji a tak jako všichni koaliční zastupitelé i ona byla podrobně a opakovaně seznámena s konkrétními návrhy pro každé město, každou školu.
    Jana Pernicová radní pro školství, kulturu a památkovou péči
     
    V propagaci cestovních destinací mohou kraje spolupracovat   

    Liberec - Radní zodpovědní za cestovní ruch v Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém kraji se minulý týden sešli v Liberci, aby na začátku nové sezóny probrali situaci v cestovním ruchu v jednotlivých krajích. Dohodli se na možnostech spolupráce a vyměnili si zkušenosti. „Tento druh výměny zkušeností z oblasti cestovního ruchu mezi třemi kraji už se stává tradicí“, říká člen rady Pardubického kraje Miroslav Stejskal. „V tomto složení jsme se sešli již po třetí a stále nacházíme nová společná témata k řešení. S náměstkyní hejtmana Libereckého kraje Lidií Vajnerovou i s náměstkem hejtmana Královéhradeckého kraje Helmutem Dohnálkem jsme hovořili o problémech, které nás v krajích pálí, bez ohledu na hranice. Dlouhá diskuse proběhla o významu a formě prezentací cestovního ruchu na veletrzích v České republice, o pořádání regionálních výstav cestovního ruchu a roli krajů při jejich organizaci. Vzhledem k vysokým nákladům na veletrhy je ve hře i možnost společné prezentace tří krajů na jednom stánku na veletrhu Holiday World Praha 2012. Kromě veletrhů jsme řešili problematiku marketingu cestovního ruchu obecně. Shodli jsme se, že naše aktivity jsou podobné. Pouze Pardubický kraj přichází letos s masivní prezentací turistických možností na velkých akcích v průběhu letní turistické sezóny. Jdeme tak blíž našim potenciálním klientům. Tento nápad byl hodnocen jako přínosný i kolegy z ostatních krajů. Předali jsme si zkušenosti se zajištěním značení turistických tras v kraji a seznámili se navzájem s probíhajícími a připravovanými projekty z ROP i z přeshraničních programů“. O připravovaných prezentacích na významných akcích v kraji informovala přítomné i ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy Alena Horáková. Tato organizace připravuje propagaci Pardubického kraje na akcích jako např. Aviatická pouť, Smetanova Litomyšl, dostihové dny na Pardubickém závodišti, Cihelna v Králíkách, Řemeslnická sobota v Letohradě, ale také na Staroměstském náměstí v Praze či na Zemi živitelce v Českých Budějovicích.  Radní Miroslav Stejskal pozval své kolegy na příští setkání do Pardubic. Stane se tak na závěr hlavní turistické sezóny.
     
    Výrobci potravin mají kamennou prodejnu

    Pardubice  – Problémy regionálních pěstitelů a chovatelů s odbytem jejich produktů zná dobře radní Pardubického kraje pro zemědělství a životní prostředí Václav Kroutil. S velkým zájmem dnes přivítal otevření farmářské prodejny Český grunt  v pardubické Smilově ulici. „Často se setkávám s pěstiteli a chovateli, kteří jsou schopni svoji produkci vyrobit, ale už jim nezbývá prostor a čas ji propagovat a prodat. Pro ně je takováto forma kamenného obchodu ideální, pouze jednou nebo víckrát týdně výrobky dovezou do obchodu,“ říká radní Kroutil a dodává: „Zapadá to do strategie Pardubického kraje. Chceme, aby člověk, který na trhu vyhledává regionální produkty, měl příležitost se k nim dostat. A vedle farmářských trhů je tohle dobrá příležitost.“ Obchody s názvem Český grunt postupně vznikají v celé republice. Nabízejí pouze zboží přímo od českých malých a středních výrobců a pěstitelů, ne od velkodistributorů. Část je v biokvalitě a zbytek je z malovýroby, která nepotřebuje masivní ošetřování chemickými přípravky. „V Pardubicích jsme prosazovali, aby z velké části obchod vycházel z nabídky místních regionálních výrobců,“ doplňuje Václav Kroutil. Nabídku tvoří sortiment od 30 – 40 dodavatelů. Zákazníci tu najdou výrobky z místních kozích farem, domácí vejce, čerstvé mléko, mošty, med, sezónní ovoce a zeleninu, pečivo a uzeninu, ale také třeba perník a výrobky místní Vitany. Na druhou stranu zde lidé také mají příležitost se seznámit se specialitami z okolních regionů České republiky.