Českotřebovský deník 107/2011 ( 14.4.)                                 
OHLÉDNUTÍ ZA HLEDÁNÍM JARA NA STEZCE

Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Podorlicko v České Třebové připravila pro veřejnost na neděli 10.4. již 9. ročník  „Hledání jara na stezce“ . Vycházka s pozorovací soutěží se stala již tradičním zahájením sezóny na smyslově naučné stezce s názvem „Údolím Skuhrovského potoka“.
Tato akce má  již své stálé návštěvníky. Přicházejí sem rodiny s dětmi mládež i starší turisté. Letos bylo nejmladší účastníci akce půl roku a nejstaršími byli osmdesátiletí manželé z Ústí nad Orlicí. 
Zájem byl velký,  zúčastnilo se 200 lidí.  Počasí se vydařilo a návštěvníci tak mohli pozorovat obojživelníky, motýly i kvetoucími byliny. Na stanovištích, které připravili pořadatelé,  si vyzkoušeli hraní kuliček, výrobu pampelišek, poznávání hmatek, točení káči, kreslení bělásků.
V cíli u restaurace Nad Hrází probíhala výstava velikonočních perníčků a děti si je zde i sami zdobily.  Akce  byla podpořena  Městem Česká Třebová a z grantu Pardubického kraje v rámci programu Vzdělávání, výchova a osvěta v oblasti životního prostředí. (HG)
 
 
Co chystá gymnázium na  duben a květen:    

Rádi bychom Vás informovali o akcích, které na duben a květem připravujeme na Gymnáziu Česká Třebová. Věříme, že pro Vás budou natolik atraktivní či zajímavé, že si najdete chvilku na jejich návštěvu. Od úterý 26. 4. do čtvrtka 28. 4. 2011 se na naší škole organizují přijímací zkoušky, které jsou letos pro všechny školy zřizované Pardubickým krajem centrálně zadávány ze společnosti Scio.  V pátek 29. 4. 2011 se kromě posledního zvonění našich maturantů koná tradiční studentský Majáles 2011. Po majálesovém průvodu, který od gymnázia vychází ve 13:00, jsou pro děti a mládež v areálu školy od 15:00 do 18:00 připraveny Majálesové hry (v příloze posílám informační plakát). Maturitní zkoušky (ústní zkoušky společné a profilové části) se na našem gymnáziu konají od 9. 5. do 13. 5. 2011.
 
Ing. Ladislav Jindra slavil  osmdesátku se členy Okrašlovacího spolku                                                 


Mezi jubilanty měsíce dubna  jistě čtenáři Českotřebovského zpravodaje nepřehlédli českotřebovského patriota, stavebního odborníka, statika, old skauta a dlouholetého předsedu Okrašlovacího spolku Česká Třebová Ing. Ladislava Jindru. Jubileum nepřehlédli ani členové Okrašlovacího spolku, kteří se po své dubnové schůzce ještě vypravili s gratulací za svým bývalým dlouholetým předsedou.   Bylo o čem povídat, o tom co česká Třebová v posledních letech získala a co by ještě potřebovala a co by zase tolik peněz nestálo. Bylo konstatováno, že  stále stojí za to se aktivně zajímat o zlepšování vzhledu našeho města, i když je celá práce v podstatě v rukou profesionálů.  Ladislav Jindra nám  všem ukázal, že má stálý zájem o naše město a  má stále další a další nápady a náměty co by mohlo být. jinak  I když mu již zdraví plně neslouží jak by si představoval, tak nás potěšil jeho stálý optimistický přístup k dění ve městě, ve státě i ve sportu.  Těší se především na jaro, a na možnost  alespoň krátkých vycházek do města či do Javorky. Za Okrašlovací spolek mu popřál předseda  Miloš Lána, Miroslav Dostálek a Milan Mikolecký  především hodně hodně zdraví.  (mm) 
 
Country kolotoč v sobotu na zimním stadionu nebude                                                                           

Organizátorka akce, majitelka Vinotéky Karla IV. akci odpískala po zjištění, že se v předprodeji podařilo prodat pouze 150 vstupenek, zatímco na pokrytí nejnutnějších nákladů akce by bylo zapotřebí, aby přišel nejméně trojnásobek posluchačů koncertu. naštěstí se podařilo odvolat všechny účinkující bez náhrad. O to bohatší bude opět program na zářijovém Českotřebovském vinobraní.  Zde loni udělala velkou parádu skupina No name, to byla opravdu pecka. Hlavní  však bylo, že se  naplatilo vstupné.  Ukazuje se, že lidé opravdu nemají peněz nazbyt, přemýšlí na každou korunou, kterou by vynaložit nemuseli.  Poznali to třeba i letos v zimě na Pekláku, kde sice bylo sněhu dostatek a sezóna mimořádně dlouhá, ale  často zde jezdilo jen minimum lyžařů.  na druhé straně. na druhé straně zde vzniká otázka  Jaký program se ve Třebové chytí, když už ne tak pestrý pořad, jaký byl na sobotu nachystán.  Osobně vidím handicap ve výši vstupného..... (mm)
 
Vyšetřovatelé stále nevědí, proč shořel  hotel v Moravské Třebové                                                         

Ani po 48 hodinách po požáru hotelu Morava v Moravské Třebové, není zcela vyšetřovatelům jasné, co obrovský požár způsobilo. Připomeňme, že k požáru v jednom z hotelových pokojů došlo 12. dubna po 11 hodině. Požár se velmi rychle rozšířil a na místě s plameny bojovala stovka profesionálních a dobrovolných hasičů z okolí. Kvůli požáru muselo být evakuováno 95 seniorů z domova důchodců. Při požáru ani při samotné evakuaci osob nebyl nikdo zraněn. Škoda byla předběžně odhadnuta majitelem hotelu na 15 milionů korun.  Dnes, ve čtvrtek 14. dubna, se na místo dostavili znalci z oboru elektro z Odboru kriminalistických technik a expertiz. Od ranních až do odpoledních hodin hasičští a policejní vyšetřovatelé ohledávali místa u možného ohniska požáru hotelového pokoje. Po důkladném prohledání požářiště, podle slov vyšetřovatelů, zůstává příčina vzniku požáru stále neznámá.  (VH) Foto Luboš Kozel.
 
Vysvětlení Kabelové televize CZ k výpadkům signálu  dne 13.4.                                                             

vedení Kabelové televize  rozeslalo abonentům amily  s textem "Omlouváme se za výpadky, ke kterým v průběhu posledních dní dochází u TV programů:ČT1, ČT2, ČT24, ČT4, TV Prima a Noe TV.  Po prověření přijímacích zařízení KABELOVÉ TELEVIZE CZ bylo zjištěno, že problém je již v satelitní distribuci programů. Podle informací z 13.4. na straně České televize došlo ke změně kódovacích parametrů, která je příčinou výpadků. Jedná se o závažný problém, protože se týká všech kabelových operátorů v ČR, kteří satelitní digitální signál na svých přijímacích stanicích převádějí na signál analogový a dále jej v analogové formě šíří ve svých kabelových sítích. Tento technický problém v současné době intenzivně řeší technické oddělení České televize. Z tohoto důvodu se KT CZ s.r.o. omlouvá svým abonentům za zhoršenou kvalitu TV signálu, která není způsobena naší činností, ale činností technického oddělení České televize."

Novinka  kruhu přítel hudby v České Třebové  - rodinná abonentka                                                      

Taktické cvičení Lanovka bude v novém Skiparku v Červené Vodě                                                        

Lyžařské středisko SKI PARK Červená Voda se stane ve středu 25. května místem taktického cvičení LANOVKA 2011. Složky integrovaného  záchranného systému budou evakuovat osoby ze sedačkové lanovky, kde uvízly v okamžiku, kdy na konstrukci vleku přistál neobratný paraglidista. Termín cvičení dnes potvrdili členové bezpečnostní rady kraje.  „Tentokrát ve spolupráci s horskou službou z Orlických hor  procvičíme evakuaci osob ze čtyřsedačky v Červené Vodě, kde je nejdelší sjezdovka v Pardubickém kraji. Přestože skiareál má za sebou teprve první sezonu, cvičení je na místě,  protože i sebelepší technika se může neočekávaně zastavit,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek. Vedle českých záchranářů se ho zúčastní  Poláci a jako pozorovatelé i zástupci krizového řízení z německého partnerského kraje v Německu.   „Bezpečnostní rada Pardubického kraje projednala aktuální zprávy o činnosti hasičů, policie, záchranky a armády. Hovořili jsme i o plánovaném taktickém cvičení složek integrovaného záchranného systému Humanitární pomoc 2012, které je připravováno na příští rok,“ doplnil náměstek Línek obsah dnešního jednání.