Českotřebovský deník 110/2011 (17.3.)                                  

Volejbalistky Sokola Česká Třebová postoupily do II. ligy   

V dvoudenním turnaji porazily Hronov B 3:0, Šumperk 3:2, Mělník 3:2. Na vítězství se podílely Horáková, Barešová, Hýblová, Lázničková, Nespěchalová, Novotná, Jelínková, Dudlová, Dejdarová. Družstvo vede a trénuje Hana Dejdarová
 
Sobotní  turistický pochod Pardubická podkova byl poprvé v České Třebové - měl 130 účastníků         

33. ročník turistického pochodu  Pardubická podkova, který se konal dne 16. 4. 2011 v České Třebové měl start a cíl na dopravním terminálu jana Pernera. pořadatelé z TJ P/olabiny  byli s pochodem u nás spokojeni. Hlavní pořadatel pochodu Jan Sudek píše:  "Počasí bylo hezké, účast byla cca 130 turistů, což je na naše poměry právě vyhovující.  V průběhu pochodu jsme byli 2x kontrolováni Městskou policií, která byla vlídná, slušná a jednání proběhlo se vzájemným pochopením pro pořádek.  Poděkování patří také  panu Ing. J. Smrčkovi. Pochod jistě, alespoň trochu,  přispěl k propagaci města Česká Třebová, akce byla v uvedena Celostátním kalendáři turistických akcí  a důsledkem toho se pochodu účastnili i turisté s opravdu vzdálených míst na př. Praha, Jičín, ač museli vstávat ve 3 hodiny ráno!, také  z Kostomlat u Lysé nad Labem, Břeclavi a další........ Nejvíce jich  bylo z Pardubic."
 
Bendl se připravuje na Lužanskou mši  

V sobotu odpoledne 16. dubna  se v litomyšlském Lidovém domě setkali pěvecké sbory z Litomyšle, České Třebové, Vysokého Mýta a Chocně aby společně s litomyšlským orchestrem Vlastimil  zkoušeli společný projekt letošního jara, kterým je provedení Lužanské mše Antonína Dvořáka. První koncert, tedy premiéra projektu se uskuteční 27. dubna v Litomyšli a po té budou následovat další koncerty ve Vysokém Mýtě (15.5.), v Chocni (19.6.) a také v České Třebové - v kostele sv. Jakuba, kde bude Lužanská mše uvede dne 10. června 2011.  Můžeme se jistě těšit na hodnotný kulturní zážitek.  Českotřebovská sopranistka Eva Vaverková  bude na Lužanské mši zpívat sopránový sólový part.
 
Kuželkáři hrají pohár české kuželkářské asociace. Třebováci  již postoupili do čtvrtfimnále                 

Výsledky Poháru ČKA - muži osmifinále

 

    pč                               Soupeři                                  Celkový výsledek            Druhé utkání                  První utkání 
                                                                                                                               (datum)                      (datum)          
   1  KK PSJ Jihlava         -    SKK Spartak Vrchlabí        7:5      (16:16)            6:0   (11:5)                 1:5  (5:11)
   2  SK Škoda VS Plzeň A    -   SKK Náchod                 2:10  (13,5:18,5)     0:6   (6,5:9,5)                 2:4 (7:9)
   3  KK MS Brno             -    TJ Třebíč                         11:1     (21:11)            6:0   (13:3)                5:1  (8:8)
   4  Centropen Dačice     -    Sokol Kolín                        4:8   (11,5:20,5)         4:2   (7,5:8,5)            0:6  (4:12)
   5  KK Slavoj Praha       -    KK Konstruktiva C            9,5:2,5   (20:12)      4,5:1,5   (10:6)                5:1  (10:6)
   6  Jiskra Kovářská        -    KK Hvězda Trnovany       12:0   (22,5:9,5)          6:0   (12,5:3,5)          6:0  (10:6)
   7  TJ Val.Meziříčí         -    Loko Česká Třebová           3:9      (15:17)            3:3   (7,5:8,5)            0:6  (7,5:8,5)
   8  Spartak Přerov A       -    KK SDS Sadská                3:9   (12,5:19,5)         1:5   (4,5:11,5)          2:4  (8:8)
 
Čtvrtfinále bude v termínu 29.5.2011   
   1  KK PSJ Jihlava         -    SKK Náchod
   2  KK Mor.Slavia Brno -    Sokol Kolín  
   3  KK Slavoj Praha       -    Jiskra Kovářská  
   4  Loko Česká Třebová -    KK SDS Sadská

Aktuálně z juda - 3 bronzové z Hranic !  

Ve dnech 16.-17.4.2011 se konal v Hranicích na Moravě Memoriál Judr.Zdeňka Navrátila jakožto další kolo kvalifikačního Českého poháru. Soutěže jsme se zúčastnili v kategoriích dorostenců, starších žáků a mladších žáků i žákyň s celkově 15 našimi judisty. Soutěž měla mezinárodní obsazení klubů z Polska, Maďarska, Slovenska i Německa. Zásluhou Tomáše Vernera, Vojtěcha Typla a Lukáše Hordějčuka se nám podařilo přivézt 3 bronzové medaile, zásluhou ostatních pak ještě dvě bodovaná 5.místa a dvě bodovaná 7.místa.

Výsledky:
3.místo – Tomáš Verner, ml.žáci do 55 kg
3.místo – Vojtěch Typl, st.žáci do 55 kg
3.místo – Lukáš Hordějčuk, st.žáci nad 73 kg
5.místo – Kristýna Klimešová, ml.žákyně do 32 kg
5.místo – Tomáš Kovář, st.žáci do 38 kg
7.místo – Magda Klimešová, ml.žákyně do 36 kg 
7.místo – Dušan Provazník, ml.žáci do 50 kg
Všem medailistům a bodovaným patří velká pochvala a poděkování. Judu zdar.
AUDISBUS V RÁMCI INTEGROVANÉHO SYSTÉMU KRAJE? Snad příští rok...

V reportážích OIKTV se používá termín z nadpisu, tedy "Audisbus" a současně  i to, že bylo vypsáno výběrové řízení na dodavatele, kterým se může stát  "kdokoliv".  Občané poukazují na  tento protimluv, protože AUDIS BUS je název firmy, která se v zavedení  doplňkové MHD v České Třebové loni angažovala a má- li  být výběrové řízení opravdu nestranné, těžko záměr pojmenovat podle jedné z firem, která by o zavedení MHD  ve městě tak ráda stála.  Při těsných vztazích OIKTV a města je pak taková reportáž téměř důkazem o tom, že vítěz vyhlášené soutěže se dopředu předpokládá. Kdyby pak v této souvislosti podali neúspěšní žadatelé stížnost, tak bych se ani nedivil. Možná to je neobratné vyjadřování, ale možná také setrvačnost od prvního uvedení záměru. Ve věci výběrového řízení je přece ještě více věcí nejasných. Souvisí zejména s tím, jak bude radnice postupovat při rozšiřování systému, když je dnes předmětem soutěže pouze první linka, která  má posílit dopravu uvnitř města a nemá (lepe řečeno nesmí) konkurovat zavedenému systému autobusů, které přes den ve městě jezdí, ale vyplnit hluchá místa v době, kdy autobusy ještě nebo už nejezdí.  Měla by by obsluhovala terminál, sportovní areál Peklák, obchodní centra, sídliště Lhotku a zpět. A další liny?| Údajně se o ně bude opět soutěžit., jenže mělo by smysl, aby každou linku provozoval někdo jiný? Rozšíření má  záležet na zájmu cestujících o tuto formu dopravy.    začlenit do integrovaného systému se ovšem může až tehdy, když bude na linku získána licence, kterou v případě, že linka nepřekročí hranice města vydává odbor dopravy MěÚ.  A licence může být vydána až na základě žádosti  vítězné firmy z výběrového řízení. S tou by město mělo podepsat smlouvu o zajištění této služby. To bude moci udělat, až bude mít na tuto službu v rozpočtu  peníze. Ty tam zatím rozpočtovány nejsou, protože vlastně ani nevíme, kolik nás bude zřízení nové linky stát. Budou to jednak náklady fixní ( jízdní řády, karty, označníky zastávek, jednak provozní, které budou vycházet z předpokládané (vysoutěžené) provozní ztráty . A tak vypsané výběrové řízení bude především pokusným balónkem, pomocí kterého zjistíme,  zda na zajištění služby máme nebo nemáme a kolik by nám mohl v případě začlenění do integrovaného systému dopravy v Pardubickém kraji doplácet formou dotace Pardubický kraj  tak, jako doplácí na jiné autobusové linky.  Kdy skutečně se tedy první českotřebovské "audisbusy"  (podle terminologie OIKTV)  v ulicích města objeví, nebude záležet jen na možnostech výherce právě probíhajícího výběrového řízení, ale také na řadě dalších okolností, především finančních možnostech města a ochotě zastupitelů  na tuto službu uvolnit finanční prostředky, protože letos na tuto dopravu Pardubický kraj již jistě nepřispěje ani korunu. (mm)
Jaro láká do přírody,  a tak Český svaz ochránců přírody Podorlicko vytyčil trasu na smyslově naučné stezce. A zájem byl nebývalý.

"Po smyslově naučné stezce podél Skuhrovského potoku ,se za krásného počasí  v blízkosti České Třebové, vydalo minimálně 200 lidí. Byli to hlavně rodiče s dětmi ale i s pejsky. Nejen, že se nadýchali čerstvého jarního vzduchu, ale i něco nového se dozvěděli a také zkusili svoji zručnost na jednom ze stanovišť. S jednou partou si vyšla i naše kolegyně Víta Balcarová....".. Tak byla na Českém rozhlase ohlášena reportáž Víty Balcerové ze Stezky smyslového vnímání údolím Skuhrovského potoka, kterou uspřádala minulý víkend ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová. je příjemné slyšet o tom, že v našem přímém okolí jsou pozoruhodné možnosti , které vzniky ovšem díky pozoruhodné iniciativě pozoruhodných lidí, v našem případě ochránců přírody. z České Třebové.

S hejtmanem jsou nejspokojenější v Karlovarském kraji

Se svým hejtmanem jsou nejspokojenější lidé v Karlovarském kraji, na Josefa Novotného (ČSSD) mají kladný názor téměř tři pětiny tamních obyvatel. Naopak nejhůře hodnoceným krajským představitelem je pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Vyplývá to z aktuálního internetového průzkumu společnosti SANEP, který má ČTK k dispozici. Nespokojenost s vedením panuje také ve Středočeském kraji, hejtman David Rath (ČSSD) si však od loňska o místo polepšil a skončil předposlední.
Průzkum SANEP se v březnu zaměřil na spokojenost s činností jednotlivých krajských hejtmanů a pražského primátora. První místo obsadil hejtman Karlovarského kraje Novotný, s jehož činností je spokojeno 56,1 procenta obyvatel regionu. Novotný si od loňského zářijového průzkumu polepšil o 14,4 procentních bodů a poskočil o sedm příček. V hodnocení si polepšil také jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), svou spokojenost mu vyjádřilo 55,6 procenta dotázaných, což je oproti září o 8,5 procentních bodů více a posun z pátého na druhé místo. Padesátiprocentní hranici překročil ještě hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler, kterému přibylo 8,3 procentního bodu a obsadil třetí místo, vloni byl šestý. Největší propad oblíbenosti zaznamenal od září jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Ztratil 17,9 procentního bodu a klesl z prvního na osmé místo. Podle SANEP se na tomto propadu zřejmě projevila kauza podezřelého přerozdělování evropských dotací. Na poslední příčce skončil se 23 procenty kladných hlasů pražský primátor Bohuslav Svoboda, který do funkce nastoupil v listopadu loňského roku. Autoři průzkumu mají za to, že jeho nízké hodnocení způsobilo uzavření nepopulární velké koalice ODS a ČSSD na pražském magistrátu. Vloni i předloni poslední David Rath, který vede Středočeský kraj, si letos polepšil a se 24,2 procenta skončil předposlední. Internetového průzkumu, který se uskutečnil ve dnech 1. až 31. března, se zúčastnilo 30.493 dotázaných ve věku od 18 do 69 let. Statistická chyba činí plus minus 1,5 procentního bodu.
 
Oblíbenost hejtmanů (údaje v procentech)
   

březen 2011

září 2010

listopad 2009

1.

Josef Novotný (Karlovarský kraj)

    56,1

   41,7

   41

2.

Michal Hašek (Jihomoravský kraj)

    55,6

   47,1

   64

3.

Stanislav Eichler (Liberecký kraj)

    54,1

   45,8

   40

4.

Radko Martínek (Pardubický kraj)               

   48,8

   53

   41

5.

Jiří Běhounek (Vysočina)

   48,7

   40,5

   56

6.

Stanislav Mišák (Zlínský kraj)

   47,7

   51,8

   46

7.

Jana Vaňhová (Ústecký kraj)

   43,3

   33,8

   43

8.

Jiří Zimola (Jihočeský kraj)

   42,1

   60

   47

9.

Martin Tesařík (Olomoucký kraj)

   38,6

   40,4

   54

10.

Jaroslav Palas (Moravskoslezský kraj)

   36,4

   44,3

   56

11.

Lubomír Franc (Královéhradecký kraj)

   36,1

   38,8

   44

12.

Milan Chovanec (Plzeňský kraj)

   34,6

   -

   -

13.

David Rath (Středočeský kraj)

   24,2

   20,2

   27

14.

Bohuslav Svoboda (hlavní město Praha)

   23

   -

   -

 
Kuželkářky TJ Lokomotiva postupují do II. ligy 

Tým žen vznikl v roce 2009 a po dvou letech postoupil z třetí do druhé ligy. U posledního domácího třetiligového kouleni byla tato pětice hráček: Klára Pekařova, Ludmila Johnová, Alena Holcova, Lucie Kaucká a Kateřina Kolářová. V  posledním domácím třetiligovém zápasu porazily celek TJ BOPO Třebíč.
Poslední turnaj v ledním hokeji v sezóně  měl název  „O pohár ředitele Eko Bi s.r.o." 

Druhého ročníku se zúčastnilo celkem šest týmů rozdělených do dvou skupin.  Do semifinále postoupily ze skupiny týmy Flyers a Lukas hokej, tým Eko Bi a Mys3.  O třetí místo Lukas hokej - Flyers 1 : 0, Finále MYS 3 - Eko Bi 1 : 0  Hrálo se na 2 x 8 minut čistého času. Na pátém místě skončili Trolejáři šestý byl tým Eukanuby.
Běž domů, Ivane...  Už to je 21 let 

Smlouva o odsunu sovětských vojsk byla podepsána v Moskvě 26. února roku 1990. Jejich armáda byla postupně dislokována na 64 místech země, největší hustota jejich posádek byla v severovýchodním pohraničí poblíž hranic s Polskem. Útvar ve Vysokém Mýtě byl největší ve východních Čechách. Celkem Československo k 30. 6. 1991 v 925 transportech opustilo 73 500 vojáků a 39 000 rodinných příslušníků, 1 220 tanků, 2 500 bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů, 105 letadel, 175 vrtulníků a 95 000 tun munice. Poslední železniční transport překročil hranici 21. 6. 1991. Málo se přitom ví, že částečný odsun probíhal již za normalizace, během roku 1989, a to na základě moskevského rozhodnutí. Tehdy se však posádky snížily jen o 1500 vojáků, 192 tanků a 20 bojových letadel. V roce 1990 měla být stažena ještě jedna tanková divize a dokončen přechod zbývajících divizí na tzv. obrannou strukturu. Z České Třebové se sovětská armáda odstěhovala především 18. dubna, kdy probíhalo nakládání tanků na překladišti. V pondělí tomu bude tedy 21 let. Zbytek velení zde však byl ještě 9. května na známé akci "Den otevřených dveří v sovětských kasárnách", kterého se zúčastnilo několik tisíc lidí.