Českotřebovský deník 111/2011 (18.4.)                                  
Hnuly se ledy, stavba Kauflandu zahajuje 

Každý, kdo jel okolo vidí, že areál budoucího Kauflandu (naproti tescu) dostal nové oplocení,  vozy přijíždějí a přiváží stavební materiál . Nejdříve se provádí přípravné práce, buduje se staveništní zařízení. jistě ovšem ne samoúčelně, stavba bude jistě pokračovat rychle. Vzhledem k umístění lokality u hlavní silnice  budeme mít  postup stavby pěkně na očích.  Stavební povolení má investor platné již od loňského roku, čekalo se na vyřešení odvolání k problematice dopravy.  Je tak logické, že na podzim bude stavba stát a předvánoční prodej už bude v  novém Kauflandu. Bude to nejen prodejna potravin, ale i další pasáž  malých prodejen, také prodej nepotravinářského zboží. Těžko se invazi řetězců bránit, doufejme, že to je už poslední. Kaufland nyní provozuje v České republice 95 hypermarketů, 2 centrální sklady a vlastní masozávod. Historie společnosti Kaufland se začala psát v roce 1930 v Německu, kde v současnosti patří Kaufland k vedoucím potravinářským řetězcům. V roce 1998 byla otevřena první prodejna v České republice. Společnost Kaufland provozuje stovky prodejen v České republice, Německu, Polsku, Chorvatsku, Rumunsku, Bulharsku a na Slovensku. Nejbližší prodejny Kaufland jsou nyní ve Svitavách, Zábřehu na Moravě, Šumperku, v Chrudimi a v Pardubicích. Doba otevření je 6 - 21 hodin nebo 8 - 22 hodin.
 
Jednalo Zastupitelstvo města 

Mimo majetkových usnesení byly schváleny dotace sportovním oddílům ve městě, půjčky z Fondu rozvoje bydlení, záměr digitalizace městského kina, návrh změny č. 6 územního plánu \ udělení Cen města za rok 2010. K jednání se vrátím samostatným článkem. 
 
Pohár v gymnastice putuje do České Třebové    

V sobotu a neděli (16. – 17.4.) se v Liberci uskutečnilo Finále poháru AŠSK ČR ve sportovní gymnastice základních a středních škol. Pardubický kraj reprezentovala dvě družstva - chlapci a dívky Gymnázia Česká Třebová. Děvčatům v sestavě Tereza Řeháková, Zuzana Slavíková a Tereza Unzeitigová jen těsně unikly stupně vítězů a skončila na čtvrtém místě. Chlapci ( Marek Dvořák, Pavel Hekrle, Martin Slavík) ve své kategorii vyhráli a navíc v kategorii jednotlivců obsadil Martin Slavík 2. místo a Marek Dvořák skončil třetí. Gratulujeme.                                                                                                                                    PaedDr. Zbyněk Slavík
 
Poděkování na Peklák   

Chtěla bych Vaším prostřednictvím poděkovat servisu v areálu Peklák po celou zimní sezónu. Opravdu si vážím přístupu všech obsluhujících na lanovce a údržby sjezdovek. Pokaždé, když jedu kolem areálu, nezapomenu si z nostalgie připomenout spokojené chvíle na lyžích. Děkuji ještě  jednou těm, kteří se podílejí na spokojenosti nás lyžařů.    Irena Skotálková
 
ZPRÁVY Z EVANGELICKÉ CÍRKVE   

80 let od vzniku evangelického sboru
v České Třebové
Často si kladu  otázku, zda je důležité slavit různá výročí. A stále častěji docházím k názoru, že je potřebné si je alespoň důstojně připomínat. Poznávat naše kořeny a posilovat uvědomění si cesty, po které jdeme, neboť, jak řekl novinář, politik a spisovatel Ferdinand Peroutka, zapomenutá historie nikoho ničemu nenaučí.
 
Evangelický sbor v České Třebové vznikl 3. května 1931 vyřízením žádosti o přeměnu kazatelské stanice litomyšlského sboru ve filiální sbor. Dnes se již tohoto názvu nepoužívá a mluví se o administrovaném sboru, což je samostatný sbor bez vlastního faráře. Slavnostní shromáždění při příležitosti ustavení filiálního sboru se konalo 25. května 1931 v rýsovně gymnázia. Na vlastní kostel si třebovští evangelíci pak museli počkat ještě 8 let a na prvního faráře samostatného sboru 15 let.
                                                                                Josef Němeček
Moravské pašije Víti Marčíka v Knapovci  

Na Květnou neděli 17. dubna 2011 zažil knapovecký kostel sv.Petra a Pavla strhující divadelní zážitek. Římskokatolická farnost pozvala do Knapovce Teátr Víti Marčíka. Divadelní představení Moravské pašije na začátku Svatého týdne zahájilo pro zhruba stovku návštěvníků velikonoční svátky. Pašijové hry o utrpení a smrti Ježíše Krista ztvárnil Víťa Marčík lidovou formou jako vypravěč a loutkář. Současně probíhala v mateřské škole prodejní výstava velikonočních dekorací a obě bohulibé činnosti provázelo skvělé občerstvení z uzenářské výrobny pana Jana Myšáka a knapoveckých cukrářek.

 

 
Na Vysočině bude zrušeno 213 autobusových spojů, vlaky zůstanou.

Na Vysočině bude v polovině června zrušeno 213 regionálních autobusových spojů s největšími ztrátami. Kraj už na ně nechce doplácet. Tento krok vyplynul z prověrky autobusů, jejichž tržby neodpovídají ani desetině vynaložených nákladů. U regionálních vlaků Českých drah na Vysočině se s červnovou změnou jízdního řádu změny nechystají. Návrh na zrušení přibližně pěti procent autobusových spojů zařazených do základní dopravní obslužnosti projednali krajští radní už počátkem března. Do základní dopravní obslužnosti kraje patří spoje, jimiž lidé jezdí do škol, do práce i k lékaři. Autobusy měly za letošní rok najet až 15,9 milionu kilometrů. Kraj má na úhradu jejich ztrát připravených přes 280 milionů korun. Vyřazením 213 spojů ušetří za druhé pololetí pět milionů. Průměrná tržba u rušených autobusů je 0,76 Kč na jeden kilometr při nákladech 30 Kč. Krajská prověrka autobusů se konala od minulého roku. Týkala se zhruba 1143 spojů, u nichž se tržby většinou nedostaly ani na tři koruny za kilometr, tedy na částku odpovídající desetině vynaložených nákladů. S obcemi kraj nakonec jednal o 260 spojích s nejnižšími počty cestujících. Některé spoje pomohly držte námitky samospráv, u několika dalších se kraj dohodl s obcemi na společném financování.  (Na provoz regionálních vlaků) Vysočina letos plánuje výdaje kolem 260 milionů. Nejztrátovější vlakové spoje už podle náměstka byly v minulých letech zrušeny.                                                                                                                                                           (Finanční noviny)
 
Výsledky ankety o nejkrásnější stromořadí vyhlášeny - Alej Maxe Švabinského čtvrtá  

Pondělní oslavy  Dne země  a kulatý stůl na téma ochrany přírody, ovzduší, likvidace odpadů a ekovýchovy se konalí v Pardubicích. Diskuze začíná v 15 hodin na pardubickém magistrátu. Akce se koná v rámci Evropského roku dobrovolnictví pod záštitou senátorky Parlamentu ČR Miluše Horské i radních Pardubického kraje  Pavla Šotoly a Václava Kroutila. Na přípravě Dne Země se podílí celá řada neziskových organizací z Pardubického kraje. Při této příležitosti budou vyhlášeny výsledků ankety o nejkrásnější stromořadí Pardubického kraje. Vítězné obce v soutěži třídění odpadů si odvezou Perníkové popelnice ve středu 20. dubna 2011, kdy jména vítězů vyhlásí  pořadatelé soutěže Pardubický kraj a společnost EKO-KOM. Slavnost se koná v v sídle Pardubického kraje.
 
Europoslanci Jan Březina a Martin Kastler vyznamenali osm výherců 1. Evropské soutěže o nejlepší esej    

Brno / Norimberk – V rámci „XX. Česko-německé Brněnské konference – Dialog v srdci Evropy“  bylo vyznamenáno osm výherců za nejlepší eseje. Bavorský europoslanec  Martin Kastler (CSU) společně se svým kolegou z České republiky Janem Březinou (KDU-ČSL) vyhlásili první Evropskou soutěž o nejlepší esej na téma „Sousedé v srdci Evropy - Známe se doopravdy?".  Do soutěže zaslalo své příspěvky přes padesát mladých lidí z České republiky,  Německa, Rakouska a ze Slovenska . Většina autorů vítězných prací využilia možnosti prezentovat své vyznamenané eseje na Brněnském sympoziu před početným publikem. Ocenění získali Barbora Budinska z Berlína, Friederike Wahl z Jeny, Zuzana Filipová z Olomouce, Katrin Přikrylová z Prahy, Thuy Tao Ngoc z Prahy, Martin Petřek z Brna, Nina Mádlová z Berlína a Franziska Koch z Buchbrunnu. „Studenti středních a vysokých škol, kteří se zúčatnili této soutěže, pohlíží na středoevropská sousedství bez předsudků a zažitých klišé, což považujeme za velice správné,“ vítají europoslanci Kastler a Březina. „Těšíme se na další diskuse na toto téma na podzim v Bruselu, kam výherci soutěže byli za odměnu  pozváni.“