Českotřebovský deník 112/2011 (19.4.)                                  

Cestovatelské pořady v České Třebové frčí, jsou většinou velmi dobře navštívené. Zvláště pak takové, kde jsou v pozici cestovatelů Třebováci. Ve všech případech to tak není, existuje i veliká nabídka cestovatelů odjinud, což  hodně rozšiřuje možnosti a zároveň roste konkurence. Právě to je případ  dnešní besedy v Malé scéně. Do Malé scény proto přišli na přednášku, prezentaci a besedu cestovatele Tomáše Kubeše především zájemci, nebyli jich ani tři desítky. Byla to však přednáška zajímavá, krásné obrázky i zkušenosti s  působením v divočině, kam se nedá dostat autem a kde si musí každý poradit sám.  Byly to zprávy z míst, o kterých se nepíše na žádném turistickém průvodci ani  na internetu. Každý kdo přišel tak si svůj  záměr myslím pochválil.......
 
Zemřela paní Věra Štěpániková - Ročková  

Dne 14. dubna 2011 odešla v 85. roce svého života  dlouholetá a obětavá paní učitelka Věra Štěpáníková rozená Ročková. Její sametový alt zněl dlouhá léta v pěveckém sboru BENDL, zazníval i při rozloučeních s našimi občany v obřadní síni. Proslula také jako představitelka Boženy Němcové ve hře „Obrázky z Hor“. Vzhledem k tomu, že pozůstalá rodina nežije v České Třebové, neuspořádala veřejné poslední rozloučení a nevytiskla ani parte, usnesli se  přátelé a známí  zesnulé Věry Štěpánikové uspořádat v jejím rodném městě, které měla tolik ráda stejně jako svou profesi, přírodu  umění a také ruční práce,  vzpomínkový podvečer a to ve čtvrtek 19. května 2011 v 18:00 hod. se ve vinárně hotelu KORADO na Starém náměstí. Na PODVEČER VZPOMÍNÁNÍ NA VĚRU ŠTĚPÁNÍKOVOU jsou zváni všichni, kdo ji znali a chtějí se podělit  o své zážitky a vzpomínky na tuto výjimečnou českotřebovskou osobnost. Podvečer bude k uctění její  památky a jakousi důstojnou formou rozloučení kterou si nesporně zaslouží.
 
Cyklopůjčovny v České Třebové i okolním regionu 

České dráhy v Pardubickém kraji zahájily 1.dubna 2011 již druhou sezónu fungování cyklopůjčoven. Služba je i nadále provozována ve spolupráci s vybranými městy a za podpory Pardubického kraje. Letošní novinkou je zapojení dalších měst, takže občan i návštěvník regionu má k dispozici celkem 16 míst, kam si je možné objednat připravení jízdního kola na daný termín. Objednávka výpůjčky kola musí proběhnout alespoň den předem, a to na telefonu 972 322 066 anebo e-mailem na adrese PCEpujkol@kcod.cd.cz. Bez předchozího objednání lze navštívit cyklopůjčovny na nádražích v Chrudimi, Pardubicích, Letohradu a České Třebové, ale po zkušenostech z loňské sezóny, kdy bylo zaznamenáno na 250 výpůjček, i sem doporučujeme rezervaci. Povinná rezervace platí pro cyklopůjčovny Přelouč, Slatiňany, Žďárec u Skutče, Hlinsko v Čechách, Polička, Svitavy, Lanškroun, Králíky, Jablonné nad Orlicí, Žamberk, Ústí nad Orlicí a Choceň. Příprava kola do těchto stanic na smluvený termín je bezplatná. Pro zákazníky je také příznivou zprávou, že ceny půjčovného zůstávají nezměněny: 99 Kč/ kolo a den anebo 199 Kč/ den u rodinné zápůjčky (max. 4 kola, z čehož nejméně 1 je dětské). Při výpůjčce se hradí i kauce, která činí 1.000 Kč pro jednotlivé kolo a 2.500 Kč u rodinné zápůjčky. Tato kauce bude při nepoškození kola při návratu navrácena. Služby cyklopůjčoven je možno využívat i letos až do 31.října.
 
CÍRKEV ČESKOSLOVENSKÁ HUSITSKÁ  V ČESKÉ TŘEBOVÉ  nabízí všem 

5.května ve 14 h Májové odpoledne - setkání na rozkvetlé zahradě, popovídání, posezení i u ohně, opékání - radost pro velké i malé, mladé i starší, pro rodiny i osamělé. . . věk ne rozhoduje. Příjďte pobejt!
 
12.května 17 h  MÁ CHEMICKÁ MINULOST - /  povídky ze šuplíku faráře Václava Žďárského/
 
19.května 19 h   KONCERT ze skladeb domácích i světových autorů Jiřina Macháčková - koncertní kytara
Lucie Kratochvílová - příčná flétna                                                                                                       S radostí přivítáme každého !
 
ZŠ Habrmanova pořádá příměstský tábor "Prázdniny se Šikulkou"   

Termín :  15. – 19.8.2011  Od   8,00 – 15,30 hodin
Pro děti od 4. do 9. třídy, které chtějí poznat a vyzkoušet tradiční  i moderní techniky
Program:
Pondělí   -   plstění z ovčí vlny
Úterý     -    enkaustika (malování voskem),  korálkování
Středa    -   leptání skla, pedig
Čtvrtek   -   malovaní na hedvábí, fimo
Pátek     -    pergamano ( papírové krajky)
Cena:  650,- Kč zahrnuje materiál obědy, pitný režim, pojištění.
Maximální počet účastníků je 16 dětí.
Možno jednotlivé dílny – cena na den 200,-Kč.
Přihlášky a informace u paní vych. Lenky Elblové, tel.737613369  Akce je podpořena pardubickým krajem.
 
Gymnázium má také úspěšné biology 

V krajském kole biologické olympiády středoškoláků reprezentovala Gymnázium Česká Třebová studentka kvinty Kristýna Tomášová. Se ztrátou půl bodu obsadila 2.místo a zařadila se mezi studenty, kteří jsou pravidelně zváni na celostátní soustředění talentovaných biologů do Běstviny. Také v kategorii žáků nižšího gymnázia naši školu úspěšně reprezentovala studentka sekundy Veronika Hekrlová, která obsadila 3. místo v okresním kole a postoupila do kola krajského, které se bude konat 11. května v Chrudimi. Oběma děvčatům děkujeme a Veronice přejeme mnoho sil do dalšího klání. Daniela Fricová, Hana Grundová
 
Reportáž z 1. Zelené stezky - Zlatý list Pardubice 

Nakonec nám nepovolili prostor v parku kolem zámku, asi cca 300m od Pernštýnského nám. tak jsme ji měli přímo na náměstí. Kromě našeho ekocentra se do Zelené stezky - Zlatého listu zapojili : Ekocentrum Renata - Lubomír Huvar a František Žáček, Ekocentrum Paleta p.Bureš a spol., o.s. Zelený domov Česká Třebová - Věra Malátková, Krajské sdružení ČSOP Pardubického kraje, ČSOP Nasavrky - Majka Morchová a Majka Kohoutková, Konep a především studenti Střední škole zemědělské a VOŠ Chrudim. Celkem se zúčastnilo soutěže na 170 žáků ( přihlásilo se jich původně na 55 ), ze ZŠ Dašice u Pardubic, ZŠ Benešovo nám. Pardubice, ZŠ Spořilov Pardubice, ZŠ Ohrazenice - Pardubice, ZŠ Pardubice Dubina,  ZŠ Bystřec a ZŠ Mistrovany na Lanškrounsku.  Přišli se podívat i žáci ze ZŠ Svítání Pardubice. Žádný z vyučujících, kteří přišli na soutěž Zelená stezka - Zlatý list, o ní dřív neslyšel. Prý se zapojí i příští rok... .V tomto případě budu muset tedy vyjednat park, čím dřív, tím líp, aby to byla soutěž nejen o přírodě, ale i v přírodě.                                                                           Tibor Schwarz
Soutěž o nejkrásnější alej Pardubického kraje - výsledky 

Seč - 904 hlasů
Choceň - 811 hlasů
Běstvina - 243 hlasů
Česká Třebová - 193 hlasů
Topol - 163 hlasů
Veliny - 146 hlasů
Polička 109 hlasů
Vysoké Mýto - 101 hlasů
Jablonné nad Orlicí - 53 hlasů
Topol - náves - 51 hlasů
Polička - Královská - 48 hlasů
Vlčkovice - 41 hlasů
Raškovice - 39 hlasů
Nasavrky - 38 hlasů
Slatiňany - 35 hlasů
Nábřeží Závodu míru Pardubice - 34 hlasů
Moravská Třebová - 34 hlasů
Vítanov - 27 hlasů
Lípy za Žamberkem - 24 hlasů
Údava u Trhové Kamenice - 22 hlasů
Horní Bradlo - Polom - 21 hlasů
Bohdaneč - 5 hlasů
Trstenice - 3 hlasy
Středisková rada KSČM v České Třebové srdečně zve spoluobčany na:

PRVOMÁJOVÉ SHROMÁŽDĚNÍ dne l. května od 10.00 hodin, v Ústí nad Orlicí, které se uskuteční na ploše za budovou ZUŠ (před bývalým ONV) s programem pro dospělé i děti. Vystoupí taneční skupina Třebovice a Seucovská muzika ze Skutče. Občerstvení zajištěno.
 
PIETNÍ AKT- položení kytic k pomníku padlých spoluobčanů, u školy v Habrmanově ulici, k pomníku Sbratření na náměstí Jana Pernera a k pomníku rudoarmějců na městském hřbitově v České Třebové dne 6. května od 17.00 hodin.
 
SETKÁNÍ OBČANŮ U POMNÍKU SAŠI BOGDANOVA VE SRUBECH dne 8. května od 13.30 hodin, za účasti poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a místopředsedkyně ÚV KSČM Bc. Miloslavy OSTRÉ. Přeprava účastníků je zajištěna zvláštním autobusem, odjezd: od terminálu CD ve 12.40,od městské polikliniky ve 12.45, od obchodu LIDL ve 12.50 hod.
 
Za střediskovou radu KSČM v České Třebové: Čestmír Pacík
 
KLUB ČERVENKA   

4.5. 2011 V 16.00 HOD. DÍLNA  HAVAJSKÉ APLIKACE..lektorka Oldřiška Smékalová
Pomůcky: 2 látky kontrastní (mohou být i s drobným vzorkem či batika) čtverce 40x40 cm - šicí pomůcky na ruční šití a stehovka.

Havajské aplikace