Českotřebovský deník 113/2011 (20.4.)                                  

Dne 20. 4. 2011 převzal místostarosta České Třebové Dobromil Keprt ocenění za 1. místo v soutěži „O perníkovou popelnici 2010“ v kategorii měst nad 5.000 obyvatel Pardubického kraje.

Cena byla městu předána za účasti radního Pardubického kraje Ing. Václava Kroutila, RNDr. Martiny Vrbové, Ph.D., ředitelky oddělení využití odpadů společnosti EKO-KOM, a. s., a regionálního manažera téže společnosti Tomáše Peška. Získaného ocenění si Město Česká Třebová velmi váží, je totiž dobrým vysvědčením pro všechny občany a je také dokladem dobré práce společnosti Eko Bi s. r. o,  jejího střediska skládkování, vedeného Josefem Halbrštátem a také odboru životního prostředí Městského úřadu. „Soutěž O perníkovou popelnici motivuje obce ke zlepšování podmínek ve třídění odpadů. Lidé mají stále více možností, jak třídit. Neustále roste počet kontejnerů na tříděný odpad. Některé obce také nabízejí svým občanům možnost sběru tříděného odpadu do pytlů,“ dodal manažer. Klání se může zúčastnit každá obec, která je zapojena v systému EKO-KOM. Na velikosti přitom nezáleží. Šanci mají  malé vesničky i velká města. V 1. kategorii se spolu utkají obce do pěti set obyvatel, ve 2. do pěti tisíc obyvatel a ve 3. kategorii nad pět tisíc obyvatel. Odměny pro vítěze:  Obce, které se umístí třetí, získají 40 tisíc korun, za druhé místo je finanční odměna 70 tisíc a za první dokonce 130 tisíc korun.

 
STŘÍBRO Z MS PŘIVEZLA JARMILA MACHAČOVÁ I DO TŘEBOVÉ

Česká reprezentantka v dráhové cyklistice JARMILA MACHAČOVÁ, závodící za DUKLU Praha, se zúčastnila v březnu v holandském Apeldoornu mistrovství světa. Svoji zemi reprezentovala v omniu a bodovacím závodě žen na 25 km, což znamená sto okruhů a každé desáté kolo je bodované (5-3-2-1 bod získají první čtyři). Ujede-li závodnice zbytku pelotonu  o kolo, jako se to podařilo SHARAKOVÉ z Běloruska, získá 20 bodů. Běloruska vyhrála i dva spurty což ji stačilo na zlatou medaili. Česká reprezentantka JARMILA MACHAČOVÁ, která několik okruhů v bodovacím závodě vedla vyhrála  nakonec čtyři spurty a se 20 body získala na mistrovství světa  úžasnou stříbrnou medaili. Vše jsme mohli sledovat  v přímém přenosu na EUROSPORTU ve středu 23. března. Při následné návštěvě České Třebové přijela ukázat cenný stříbrný kov i MILANU DOSTÁLOVI do jeho CYKLOSERVISU. Na nádherně se třpytící medaili bylo kromě jiného napsáno: „UCI WOMEN POINTS RACE 2011 TRACK CYKLING – WORLD CHAMPIONSHIPS“. „Vůbec jsem nečekala, že bych mohla mezi čtyřiadvaceti světovými dráhařkami takto uspět“, říká  skromně JARMILA MACHAČOVÁ. „Hned po závodě jsem dostala mnoho  krásných gratulací, mezi prvními mi přáli babi JARKA dědeček BOHOUŠ ŠINDELKOVI. Dnes jsem jim přivezla medaili do České Třebové ukázat“, dodala šťastná cyklistka.  MR.  JARMILKA se stříbrem v Cykloservisu     Foto: M. Richter
 
V letošním roce se k „Noci kostelů“ připojí i v Dlouhé Třebové 

Místní římskokatolické společenství ve spolupráci s kulturním výborem obce tuto akci pořádají  27.5. od 20:30  do 24:00 hod. v kostele sv. Prokopa. Vystoupí děti ze základní školy, Schola u sv.Prokopa, flétnový kvartet Grácie, slovo kronikáře obce o historii, vyprávění F.Mikeše o opravách a zajímavostech kostela,  předpůlnoční překvapení.  
 
Co pro Vás připravila knihovna na květen: 

„Prapohádky o kamarádech Pazourkovi a Tlapičce“
Děti, chcete se dozvědět, jak žili holky a kluci v pravěku? Tak neváhejte a přijďte na „Prapohádky“ o kamarádech Pazourkovi a Tlapičce, kteří jsou rozpustilí jako vy, ale také dovedou vymyslet spoustu užitečných věcí…3. 5. od 16 hod. na dětském oddělení. Vstupné dobrovolné.
 
Univerzita volného času
Dianová, Alena: CESTA K SOBĚ I. aneb Poznej sám sebe 17. 5. od 17 hodin čítárna.
Městská knihovna Vás zve na další z workshopů Aleny Dianové. Program: 1. Karty uvědomění - mandaly, barvy tvého života-praktická činnost 2. Cesta k sobě - vlastní systém přesvědčení - dětství, dospívání - zablokovaná energie - nerovnováha, přetížení - praktické cvičení 3. Uzdravování - jednota těla, mysli a duše - porozumět vlastním emocím a pocitům - karty  Bachovy esence 4. Vlastní volba -  životní energie v nás - láska a odpuštění - nové směry. Rezervace pro zájemce na: jana.jakeschova@ceska-trebova.cz, na tel.: 732/756 827 nebo na půjčovně dospělého odd. Vstupné 40,-Kč. S sebou pravítka, pastelky, progresa či voskovky. (Na místě nebude ve velkém množství pro všechny.) Na tento workshop bude navazovat další: Poznej sám sebe II. aneb Cesta k sobě následují měsíc 14. 6. od 17 hod.
 
Českotřebovský kohoutek 28.5.
V sobotu 28. května 2011 ve 13.30 zveme všechny malé i velké do parku Javorka na pátý ročník multikulturního festiválku pro celou rodinu. Neváhejte a vezměte své děti, babičky i strejčky a přijďte s námi strávit den plný dobrého divadla, pohádek, písniček, tancování, soutěží a zábavy. Těšíme se na Vás i vás :-) Podrobný program najdete na začátku května na plakátnicích, webových stránkách městské knihovny, městského úřadu a českotřebovského zpravodaje.
Náměstek Línek o situaci v Explosii  

Pardubice (20. 4. 2011) – Dnes ráno v 6.45 hodin  došlo k výbuchu ve společnosti Explosia.  O deset minut později informovali hasiči o události Pardubický kraj. Náměstek hejtmana Roman Línek, který řídí Bezpečnostní radu Pardubického kraje, je od 7.03 hodin, kdy byl o výbuchu informován, ve spojení s generálním ředitelem společnosti Josefem Tichým. „Na místě zasahují  hasiči a záchranáři  ze Zdravotnické záchranné služby, jejímž je Pardubický kraj zřizovatelem,“ popsal situaci z místa nehody náměstek hejtmana Línek.  Záchranné práce fakticky nezačaly. Záchranáři i hasiči stojí za hranicí bezpečného perimetru, k místu výbuchu se ještě nikdo nevydal. Není to bezpečné, není to ani možné. Bylo nám řečeno, že se všude kolem mohou povalovat zbytky nevybuchlého materiálu, který kdykoliv může znovu explodovat. K místu výbuchu se dá kvůli bezpečnosti přiblížit jen na určitou vzdálenost. Část ochranného valu kolem bunkru je zcela pryč, celé místo vypadá jako po náletu. Z místa jsme v této chvíli stáhli naše posádky, ale několik vozů i nadále necháváme v pohotovosti pro případ dalšího výbuchu," uvedl ředitel Záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda.
Na místo se neprodleně dostavil úřadující šéf bezpečnostní rady Pardubické kraje Roman Línek. Jednal s generálním ředitelem společnosti Josefem Tichým, podle kterého bezprostřední ohrožení obyvatel Pardubického kraje nehrozí.  Zatím nebylo nutné svolat Bezpečnostní radu Pardubického kraje. „V současné době nemáme žádné informace, z nichž by vyplývalo bezprostřední ohrožení obyvatel Pardubic a okolních obcí. Situaci na místě řeší podnikoví hasiči ve spolupráci s profesionálními sbory, policií a záchrannou službou,“ uvedl náměstek Línek. Dodal, že ředitel podniku jmenoval vyšetřovací komisi, která by měla zjistit příčiny výbuchu. „Jsme v telefonickém kontaktu, pokud by se stav jakkoliv změnil, bude společnost Explosia veřejnost okamžitě informovat.“
 
Ústecké evergreeny: Perla, nádraží a Kociánka

Diskuze na jednání orlickoústeckého městského zastupitelstva se v pondělí nevyhnula ani největším ústeckým tématům posledních let: vlakovému nádraží, areálu Perly a zóně Kociánka.  V případě nádraží podalo město nesouhlasné vyjádření s úbytkem parkovacích míst, kterých mělo být místo původních 102 pouze 86. „V žádném případě nevydáme souhlas k projektové dokumentaci, která nám ubírá parkovací místa. Trvám na původním rozsahu,“ zodpověděl dotaz bývalého místostarosty Luboše Bäuchela Petr Hájek.
(fragment ze zprávy v Deníku z pondělního zastupitelstva):

Restaurace u Sv. Václava
Budvar 10°12° PLZEŇ 12°
POLEDNÍ NABÍDKA  (Po - Pá 11 - 13.00 68 Kč )
Minutková kuchyně denně do 22 hodin
Zahrádka s obsluhou
1. a 8. května otevřeno od 12 hodin 

V rámci Dne Země debatovali odborníci o ekologii.

Pardubice  – U příležitosti oslav Dne Země připravila Koalice nevládek Pardubicka ve spolupráci s Pardubickým krajem kulatý stůl na téma ekologie. V historickém sále pardubické radnice k němu zasedli zástupci kraje, města Pardubice, ekologických organizací, ale také hlavních průmyslových podniků spolu s občany. Akce se konala pod záštitou senátorky Miluše Horské, koordinátory Koalice nevládek Pardubicka a radních Pardubického kraje Václava Kroutila a Pavla Šotoly.
Hlavními tématy byla ochrana přírody a vyhlašování chráněných území včetně Natury 2000, provoz záchranných stanic zvířat a ekologická výchova a zejména pak nakládání s odpadem v kraji a jeho případné spalování. Přítomní se shodli, že prvotním úkolem je vzniku odpadu předcházet, dalším úkolem je třídit, třídit a zase třídit a teprve potom se rozhodovat, jaké zbude množství a co s ním udělat. Ukázalo se, že ani přítomní ekologové a zástupci zelených iniciativ nejsou v zásadě proti spalování, ale musí se týkat jen odpadu, který vznikne v místě, nejde nijak zpracovat a je na něj použita nejmodernější technologie, která co nejméně zatíží životní prostředí. Zástupci Synthesie a Parama ale také připomněli obrovské množství dosud nezlikvidovaných starých zátěží v těchto areálech. Na nutnost třídění biologického odpadu upozornil radní Pardubického kraje pro zemědělství a venkov Václav Kroutil: „Až 40% komunálního odpadu činí biologická složka, která by se po zpracování v bioplynových stanicích a kompostárnách mohla stát významným příspěvkem pro přirozené zvyšování úrodnosti půd a zároveň by produkovala i energii. Zatím se mi ale zdá, že příprava novely zákona o obnovitelných zdrojích spíše nahrává technokratům a méně projektům blízkým k přírodě.“ Vydařený byl i dopolední program Dne Země pro školy, na kterém se podílela řada dobrovolníků z neziskových organizací v kraji. „Těší mě, že v letošním roce který celá Evropská unie vyhlásila Rokem dobrovolnictví, můžeme poukázat na to, že také u nás je mnoho lidí, kteří ve svém volném čase přispívají ke zlepšení životního prostředí, pracují s mládeží a pomáhají tam, kde je potřeba,“ řekl radní Pardubického kraje pro neziskový sektor Pavel Šotola.