Českotřebovský deník 114/2011 (21.4.)                                 

Česká klasika FRÁNI ŠRÁMKA v divadelním předplatné příliš nenadchla
Moravské divadlo Olomouc přivezlo Šrámkovu impresionistickou, lehce sentimentální hru, kterou však nadepsal žánrem „veselohra“. Traduje se dokonce, že Šrámek (1877–1952) na zkoušce na Královských Vinohradech, kde měl kus premiéru, vzrušeně šeptl režiséru Kvapilovi: „Ježíšikriste, vždyť já myslel, že jsem napsal veselohru!“ Příběh o abiturientském sjezdu, který otřese zpohodlnělým způsobem života, se naléhavě táže, co znamená být věrný svému mládí. Měsíc nad řekou, kdysi stálice českého jeviště mnozí srovnávali s filmovým zpracováním Václava Kršky....

První letošní trhy na Starém náměstí
Teprve  v dubnu se na náměstí konaly první letošní trhy. Zdá se, že očekávání veřejnosti bylo větší. Ač bylo před velikonoci, tak zde mnoho zboží  k těmto svátku nebylo,  začala také zahrádkářská sezóna, která je v okolí města poměrně očekávána, tolik chat jako ve Třebové hned tak někde nemají. Přesto je zboží na trzích pořád stejné. možná právě to se pak odráží v menším zájmu o trhy. Třeba ty další budou lepší. budou 19. května. Organizátorem trhů je pan Jiří Němec z Chotěboře. 
 

Bacrie o. s. informuje

Jarní slunce začalo pražit, Pravěká osada Křivolík opět rozmrzla, a to je výzva pro sdružení Bacrie, které na letošní rok chystá nové programy. V květnu plánujeme první otevření Křivolíku v tomto roce. Akce je symbolicky nazvána Vítání jara a proběhne o víkendu 21-22.5. K vidění budou ukázky některých dávných technologií, které si návštěvníci budou moci sami vyzkoušet, a budou připraveny i programy pro děti. V neděli je možné navštívit osadu v rámci putování za Českotřebovským kohoutem.
Ostatní květnové víkendy, ale nebudeme zahálet a podpoříme řadu akcí v Čechách i na Moravě. První z nich bude otevření jeskyně Býčí skála v Moravském krasu v sobotu 7. 5. 2011. Každoročně pouze tři víkendy v květnu se lze dostat do útrob jedné z našich nejtajemnějších pravěkých jeskyní. Další víkend se zúčastníme dvou akcí současně. První z nich bude Antický festival Gladius, pořádaný sdružením Curia Vítkov v Chrastavě u Liberce a druhou budou Dny živé archeologie v Centru experimentální archeologie ve Všestarech u Hradce Králové. Na konci května, 28. 5. 2011, se sdružení Bacrie bude podílet na programu Českotřebovského kohoutka, akce pořádané městskou knihovnou v parku Javorka. Zde bude jistě zajímavým lákadlem projížďka na pravěkém člunu - monoxylu. Během měsíce června plánujeme víkendové akce pro děti a mladé lidi. Velkou výzvou pro sdružení budou školní exkurze plánované na konec měsíce. V loňském roce se setkaly s velkým ohlasem u žáků i vyučujících. V edukativní činnosti chceme nadále pokračovat a neustále zlepšovat odbornou i materiální úroveň jednotlivých programů. V letních měsících uspořádáme desetidenní tábor pro mladé lidi, kteří přijedou pomoci do osady v Křivolíku.  
Více o naši činnosti, nabídce exkurzí a akcích, si můžete přečíst na našich stránkách www.bacrie.cz
 
PUTOVÁNÍ ZA TŘEBOVSKÝM KOHOUTEM  

Odbor KČT v České Třebové pořádá již 35. ročník tohoto tradičního putování. Tato turistická akce se uskuteční ve dnech 21.a 22. května 2011. Prezentace a start je opět u budovy Gymnázia od 6.30 do 11 hod. Sobotní trasy v délce 15 až 50 km jsou vedeny do oblasti Třebovských stěn a Naučné stezky "Údolím Skuhrovského potoka do cíle u restaurace"Nad Hrází" v Srnově. Cyklotrasy vedou po cyklostezkách přes Dlouhou Třebovou, Ústí n.Orl., Letohrad, s postupným návratem také do cíle k restauraci "Nad. Hrází".
Nedělní pěší trasy jsou vedený přes Zhořský kopec, Přívrat-Presy, Andrlův chlum, Řetovou,Vlčkov a údolím potoka Zlatý pásek přes Svinnou a obec Kozlov na Kozlovský kopec. Cyklotrasy po silničním značení až do oblasti kolem Litomyšle. Společný cíl pěších a cyklotras je u chaty Maxe Svabinského. Na sobotu i neděli jsou připraveny i trasy kratší. V neděli je to 6ti km trasa údolím Křivolického potoka k pravěké osadě Křivolík, kterou vytváří o.s. Bacrie. Dále trasa pokračuje také do cíle na Kozlovský kopec.
Všichni účastníci za absolvování zválené trasy, obdrží pamětní list a odznak v nové barvě či medaili. Pořadatelé - odbor KČT Česká Třebová srdečně zvou příznivce pěší turistiky i cykloturistiky na putování do přírodních oblastí v širokém okolí našeho města.
kčt/rf
 
Titul Nejlepší investice roku 2010  pro Multifunkční terminál  Česká Třebová 

Na přiložené fotografii si můžeme prohlédnout certifikát o udělení titulu, který je opravdu významný. Svaz podnikatelů ve stavebnictví udělil celkem  tři certifikáty o udělení titulu "nejlepší investice roku" a 4 čestná uznání.  Je to především výborná propagace města. Dopravní terminál bude přihlášen ještě do dalších soutěží a to "Ekologická stavba roku"  a "Architektonická stavba roku". Vyhodnocení těchto soutěží má být v říjnu 2011.  "Obhajoba" v rámci uskutečněné soutěže se konala v Praze. Na každý projekt byla plánována doba 15 minut, a českotřebovský projekt byl prezentován po dobu minimálně dvakrát delší.  projekt zejména zaujal přítomného primátora města Plzeň, který si vyžádal také další podrobnosti
 
 
Čtvrtá muzejní noc v kozlovské Chaloupce Maxe Švabinského 

V sobotu 28. května 2011 bude už tradiční muzejní nocí zahájena další turistická sezóna v oblíbené Chaloupce  Maxe Švabinského v Kozlově.  Akce, která se stane součástí celostátního Festivalu muzejních nocí, nabídne návštěvníkům v čase od 19 do 24 hodin netradiční prohlídku objektu (pro tuto příležitost osvětleného petrolejkami a obydleného Elou a Maxem Švabinskými), dále občerstvení, táborák i  hudební produkci na přilehlé zahradě.   
Pro návštěvníky bude Chaloupka M. Švabinského otevřena od středy 1. 6. 2011, a to:
červen – srpen denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin
září – říjen soboty, neděle a svátky 12 – 16 hodin nebo po dohodě na tel. 465 534 516
 
Setkání turistů na Křížové hoře v Červené Vodě  

21.5. 2011 (11 – 16 hodin). Občerstvení zajištěno, od 13 hodin hudba. Pro prvních 100 turistů památeční visačky a „vítačka“.
Setkání turistů pořádá Klub čilých babiček Červená voda s podporou Obce Červená Voda.  Rozhledna otevřena.
 
Poděkování občanskému sdružení Za jeden provaz

Dne 9. 4. 2011 se uskutečnila v Domově pro seniory GENERAKCE -ZÁBAVA OB GENERACE.  Rádi bychom poděkovali studentům a absolventům z gymnázia a ZUŠ Česká Třebová za přinesení veselé náladičky do našeho Domova pro seniory. Společně jsme strávili krásné sobotní odpoledne zazpívali si, ochutnali „dobroty“ co pro nás studenti připravili. Současně děkujeme i sl. Zuzce Vondrové za organizace celé akce. Těšíme se na další setkání s Vámi :-) Senioři a sociální pracovnice Domova pro seniory Česká Třebová
Zimní stadion bude sloužit i v květnu a červnu  

Na zimním stadionu se v současné době připravuje vystoupení bojového umění, které se bude konat 8. 5. 2011, dále bude opět akce 10 dní florbalu s turnajem "Mistrovství republiky starších žáků". Potom Eko Bi připravuje na červen  další ročník  akce s názvem "III. Motor Dny". Letos se povedlo zajistit velmi zajímavý doprovodný program v podobě simulátoru převrácení vozidla a simulátoru nárazu vozidla a samozřejmě motoristické novinky pro letošní rok....
Výzva pro paní Řehákovou  

Paní Řeháková, z České Třebové, vyzvedněte si prosím 4 zarámované výšivky. Nemám jinou možnost jak Vás kontaktovat, chybí mi adresa. Knihařství Litomyšl, tel. 604 950 665
 
Pro bývalé pracovníky ÚZCHV  

Pokračujeme v každoročním setkávání bývalých spolupracovníků ÚZCHV Česká Třebová. letošní setkání bude ve středu 11. května v restauraci Křib od 14 hodin. Zprávu tlumočte dalším spolupracovníkům. za organizátory Ing. Zdeněk Miklas, info H. Venclová 728927327.
 
Sdružení pro záchranu hradu Brandýs nad Orlicí pokračuje v poskytování průvodcovských služeb a vypsalo nové termíny prohlídek

Sdružení pro záchranu hradu Brandýs nad Orlicí, o.s. se po zkušebním provozování průvodcovské činnosti v minulém roce na hradní zřícenině Brandýs nad Orlicí rozhodlo nejen zachovat, ale i rozšířit nabídku termínů, kdy bude průvodcovství na hradě poskytováno. I nadále bude výklad soustředěn na torzální architekturu na českých zříceninách, historii brandýského hradu i na nové poznatky či záměry týkající se záchrany hradního komplexu s ohledem na nejnovější koncepční materiál, který bude zveřejněn v květnu. Jelikož průvodcovství na našem hradě není doposud stálá služba městem či krajem podporovaná, jedná se i nadále o jedinečnou příležitost seznámit se s jednou z méně známých hradních zřícenin České republiky, která je kriticky ohrožena. Nutno podotknout, že na zříceninách obdobného typu ve většině případů průvodcovská služba nebývá zřizována. Průvodcovský tým se pro rok 2011 ze dvou členů rozšířil na čtyři. Termíny pro jarní a letní období jsou následující:
23. 4.   sobota -  28. 5.   sobota  - 18. 6.   sobota  - 25. 6.   sobota  - 3. 7.     neděle - 5. 7.     úterý - 16. 7.   sobota
23. 7.   sobota - 30. 7.   sobota - 6. 8.     sobota - 27. 8.   sobota
Začátek prohlídek od 13:00 do 18:00, vždy v celou hodinu. Stanoviště průvodce se nachází na cestě z náměstí nad radnicí směrem k hradu, a je řádně označeno. Doplnění dodatečně nových či odvolání vypsaných termínů letního průvodcovství naleznete na webu hradní zříceniny - http://www.hradbrandys.cz/  . (Podzimní seznam prohlídkových dní bude zveřejněn koncem srpna.)
Pro s předstihem týden a delší dobu domluvené individuální prohlídky jsou k dispozici průvodci mimořádně i ve všední dny v rozmezí měsíců červen až září. Objednávky lze činit na mobilním telefonu či mailu předsedy sdružení Michala Sláničky, které jsou uvedeny na webu hradní zříceniny http://www.hradbrandys.cz/ .  
Za Sdružení pro záchranu hradu Brandýs nad Orlicí, o.s. 21. 4. 2011 v Brandýse nad Orlicí Michal Slánička

 

Po čtyřech letech se do Hradce vrací Helicopter show

Na hradeckém letišti se ve dnech 20. – 21. května 2011 uskuteční jubilejní desátý ročník mezinárodního setkání leteckých záchranných služeb, který bude spojený s leteckým dnem. Organizátoři letos očekávají rekordní účast z řad návštěvníků i pilotů. V minulých letech se totiž Helicopter show nekonala a tak je očekáván zájem i tisíců příznivců helikoptér z celé Evropy. „Na pátek dvacátého května je naplánované tradiční setkání odborníků z letecko zdravotnických služeb s názvem Air Ambulance 2011. Tématem konference bude použití vrtulníku integrované záchranného systému na základě zkušeností při povodních v severních  Čechách v loňském roce,“ říká hlavní pořadatel akce Daniel Tuček ze společnosti DSA. Sobota pak bude tradičně patřit veřejnosti, která bude moci vidět letecké ukázky v podání nejlepších českých i evropských pilotů. „K vidění bude letecká akrobacie, let historického větroně, zásah vrtulníků při hromadné nehodě, přelety letadel a další ukázky a prohlídky letadel a vrtulníků,“ přibližuje Jozef Daňo, podle kterého podobná show nemá nejen v Česku obdoby.  Jubilejní desátý ročník Helicopter show nabídne návštěvníků zajímavý program. Pilotáž předvede několik záchranářských a vojenských vrtulníků, leteckou akrobacii předvede slavný letoun SU 31 a atraktivní podívaná bude také na ukázky záchrany lidských životů při hromadné havárii. Součástí sobotní Helicopter show bude ukázka letecké a pozemní techniky, seskoky parašutistů a také možnost vyhlídkových letů. Návštěvníci si budou moci zblízka prohlédnout přes padesát vrtulníků a letounů. Helicopter show patří k tradičním akcím na hradeckém letišti. „Je to jedna z největších akcí, které se tento rok na letišti uskuteční. Jsme rádi, že se tato v Evropě ojedinělá a velmi prestižní akce vrátila na naše letiště,“ uzavírá ředitel letiště Roman Zindulka.