Jiří Magál první pekelný kilometr zatím jen sledoval         

Ve středu 6. dubna  si dali  pod sjezdovkou letos poprvé sraz příznivci  běhu do vrchu, konal se  letošní první díl pětidílného seriálu. Počasí přálo, i když na trase ještě byly sněhové, spíše ledové ostrovy. Zájem závodníků všeho věku byl výborný, k malým závodníkům navíc patřil početný rodičovský či prarodičovský  doprovod.  Celkem se závodu zúčastnilo 97 závodníků a navíc ještě sedm tříčlenných družstev, které si kilometrovou trať rozdělili na 3 úseky. To není pro samotný začátek sezóny špatné, je to dobrý příslib do nové běžecké sezóny. Zajímavostí byla přítomnost hosta, úspěšného českého reprezentanta v běžeckém lyžování Jiřího Magála, který sice nezávodil, ale na pozvání  Jana Šimůnka přijel, Českou Třebovou měl na trase z Liberce do Krnova.  Jiří Magál pozdravil pořadatele, závodníky i diváky, vysvětlil, že nepřijel ve sportovním, že má po náročné sezóně. Přivezl s sebou nejen svou partnerku, ale také olympijskou medaili za úspěšný závod na olympiádě ve Vancouveru. Krátký rozhovor poskytl i pro Českotřebovský zpravodaj.

Jaká byla Vaše lyžařská sezóna?  Byla náročná a také pořádně dlouhá. Skončila nyní o víkendu velmi náročnou padesátkou. Nyní již mohu pověsit lyžařské nádobíčko "na hřebíček", v tréninkovém plánu mám čtyřtýdenní relaxační období, potom zahájím letní přípravu.

Lyžaři obvykle po sezóně odjíždí za teplem, aby si svou relaxaci více užili. Je to i Váš případ?   Loni to tak bylo, byli jsme na Kanárských ostrovech. (A bylo tam pěkně, potvrzuje partnerka.) Letos   mě čeká jiná "relaxace". připravuji doma stavbu rodinného domku a tak mě čeká jiný způsob běhání - po úřadech za potřebnými razítky, aby bylo možné stavbu realizovat.

Neláká Vás závod do českotřebovské sjezdovky na Pekláku? (Letos se zde poběží navíc i náročnější kvalifikace, kde bude třeba sjezdovku vyběhnout čtyřikrát!).  Dne po náročné sezóně jsem opravdu nepřijel závodit, ale budu - li mít možnost, rád se na Peklák vrátím, rád bych poměřil svoje možnosti. Závod trvá sice jen asi 5 minut, ale  je velmi náročný a rád bych se chtěl poměřit s konkurencí. Moc mi ale nevyhovuje model závodu, ve kterém jsou seběhy z kopců, proto na zmíněnou srpnovou kvalifikaci nepomýšlím.

Loni jste závodil v několika závodech Iscarex poháru.  máte podobný záměr i v letošním roce?   Ano, rád bych  i letos pokračoval ve spolupráci s Honzou Šimůnkem, kalendář Iscarex poháru mám, budu jej muset porovnat s plánem svých akcí, zejména soustředění. určitě se ale na startu  Iscarex poháru objevím.  Velmi rád bych chtěl znovu zkusit běh na Králický Sněžník, je to pro mne výzva, zda se mi podaří překonat svůj vlastní traťový rekord. Loni to nevyšlo, doufám, že to letos termínový kalendář dovolí.

Závod "První pekelný kilometr" byl tradičně dobře organizován a měl i dobrou úroveň sportovní.  Hlavní kategorii vyhrál Pavel Hrdina (Bravo Jablonné n. Orlicí) o 19 sekund před Michalem Horáčkem. Ten byl však jen 4 desetiny sekundy před Radkem Hüblem z Vencl týmu Ústí n.O. Kategorii muži B vyhrál pak Martin Vacek, Muže C pak Aleš Stránský. Hlavní kategorii žen vyhrála s převahou Adéla Stránská. Fotoreportáž Milany Soukupové ukazuje jak  velké nadšení malých závodníků, tak i zajímavé momentky z trati, dokazující, že to vůbec nebyl lehký závod..Přijela také regionální redakce TV Nova, která připravila zajímavou reportáž.   všimla si pravidelného účastníka  závodů na českotřebovské sjezdovce  67letého Petra Laszkowa z Hlinska, který na závody do České Třebové dojíždí pravidelně na kole. A tak sedmdesátikilometrová trasa domů jej čekala i po středečním závodě 6. dubna.....  (mm)

 Výsledky závodu najdete ZDE (na webu ČTBK Iscarex)